Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Iεροσύνη

Η ιεροσύνη... τέχνες κατεργάζεται! Αυτό προέκυψε από την ενδιαφέρουσα ομολογουμένως ιστορία που «διηγήθηκε» στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Στέλιος Γκρόζος, και περιέγραφε με κάθε γλαφυρότητα τον τρόπο που εύκολα μπορεί να κινηθεί μαύρο χρήμα, ιδίως όταν κρύβεται κάτω από ράσα...
Σύμφωνα με τον κ. Γκρόζο, το 2007 όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος νοσηλευόταν στις ΗΠΑ και η Ελλάδα αντιμετώπιζε τις καταστροφικές πυρκαγιές, ένας ιερωμένος άνοιξε δύο λογαριασμούς σε τράπεζες. Ο ένας προοριζόταν για τους πυρόπληκτους και ο άλλος για τα νοσήλια του Μακαριστού. Η προσφορά του κόσμου έφτασε στις 240.000 ευρώ. Οι πυρκαγιές έσβησαν, ο τότε Αρχιεπίσκοπος εκοιμήθη, οι πυρκαγιές πέρασαν, αλλά φυσικά ο επιτήδειος ιερωμένος δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ σε κανέναν από τους δύο σκοπούς. Σήκωσε τα χρήματα και τα μετέφερε σε προσωπικό του λογαριασμό. Επειδή όμως δεν ήθελε τα χρήματα να κάθονται, αποφάσισε να επενδύσει στο Χρηματιστήριο. Παρ’ όλα αυτά, δεν στάθηκε «τυχερός» καθώς οι μετοχές έπεσαν ραγδαία. «Από τα 240.000 ευρώ πρόλαβα να του μπλοκάρω μόνο τα 20.000», είπε ο κ. Γκρόζος γνωστοποιώντας ότι η υπόθεση βρίσκεται στον εισαγγελέα.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς θα λάβει τον τίτλο του... μεγάλου ισορροπιστή. Από τη μια μεριά αποδομεί όλη την προηγουμένη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. και από την άλλη καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Γιατί, Αντώνη; Δεν ήξερε ή δεν μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα;

Αυτή η λογική της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. οδηγεί στο συμπέρασμα πως ή ανόητος ή ανίκανος πρέπει να ήταν ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γ. Βουλγάρακης ζήτησε να μιλήσει στο προσυνεδριακό της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ο Σ. Τσιτουρίδης θέλει και αυτός να καταθέσει την άποψη του και ο Πρ. Παυλόπουλος είχε πάρει σβάρνα τα τηλεοπτικά παράθυρα. Τον τελευταίο τον μάζεψαν από τη Ν.Δ. και του πρώτου τού απαγόρευσαν να μιλήσει. Τα φαντάσματα στοιχειώνουν τη Ρηγίλλης. Μπρρρ!

Είναι γνωστό πως, αν για δύο χρόνια όλοι πληρώναμε τους φόρους μας, δηλώναμε αυτά που βγάζαμε και δεν έκλεβαν τις εισφορές στα Ταμεία οι μικροεπιχειρηματίες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα.

Κάποιοι έχουν κάνει σλόγκαν το «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Συμφωνώ να τα φέρουν πίσω και οι πολιτικοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν πληρώσει φόρο ποτέ τους -άρα κλεμμένα είναι-και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πάρει μίζα και οι γιατροί με τα φακελάκια και οι δικηγόροι με τα «μαύρα» και οι υδραυλικοί και οι επιχειρηματίες που έχουν κλέψει τον ΦΠΑ και οι δημοσιογράφοι, είτε παίρνουν «μαύρα» είτε υπέρογκους μισθούς που πληρώνει ο ελληνικός λαός. ΟΛΟΙ.

Οι Έλληνες όμως, όπως κάθε άλλη φορά, περιμένουν να τους σώσουν οι ξένοι.

Τελικά αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει και καμπή για τη σωτηρία της χώρας. Η νέα γενιά να αντιληφθεί ότι πρέπει να πληρώνει φόρους και πως το Δημόσιο δεν είναι για να βολευόμαστε, να καθόμαστε και να μας πληρώνουν άλλοι. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, στο εξής οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κατά πολύ χαμηλότεροι εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Μόνο έτσι θα σταματήσουν τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις.

Μόνο στη Βουλή, οι πολιτικοί μας έχουν διορίσει τις κόρες τους, τις γυναίκες τους, τους πιο στενούς και αγαπημένους συγγενείς τους. Γνωστά επίθετα γνωστών πολιτικών φιγουράρουν στο μισθολόγιο της παγκόσμιας ντροπής των 16 μισθών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε απο τον Γ. Παπανδρέου πληροφορίες για ένα ήσυχο ελληνικό νησί προκειμένου να περάσει τις διακοπές με τη γυναίκα του και τις κόρες του. Ο πρωθυπουργός θα στείλει φωτό και πληροφορίες με e-mail. Κι επειδή το Αιγαίο έχει πολύ κόσμο και φασαρία, μάλλον κατά Ιόνιο θα τον στείλει.

Έμαθα πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να γίνει επί τόπου, επί της Ρηγίλλης, μοντάζ από τη NET, επειδή σε κάποια δήλωση του δημοσιογράφος γέλασε και ακούστηκε στην κάμερα. Αναγκάστηκε πάντως -αφού μοντάζ επί τόπου δεν γίνεται- να κάνει ξανά τη δήλωση του. Τελικά, απ’ ό,τι παρατήρησα, ο Πάνος κάνει μια δήλωση την ημέρα. Πόσο φαίνεται πως του έχει λείψει η τηλεόραση.

Η Ντόρα έσπευσε και εξέδωσε πρώτη ανακοίνωση για την κατάργηση της βίζας, άλλωστε ως υπουργός είχε δουλέψει γι’ αυτή την υπόθεση. Η είδηση είναι ότι ενημέρωσε τη Ν.Δ. για την ανακοίνωση, αλλά αφού πρώτα την είχε στείλει. Την Ντόρα Μπακογιάννη ακολούθησε δήλωση του Πάνου Παναγιωτόπουλου και αργότερα δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Δημήτρη Αβραμόπουλου. Τρι...χασμένοι στη Ν.Δ.

Οι κόρες των αξιωματικών και άλλων δημοσίων υπάλληλων, αν μείνουν ανύπαντρες, παίρνουν τη σύναξη του πατέρα τους, έως ότου πεθάνουν! Δεν είχε άδικο σ’ αυτό η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ούτε ο Σωκράτης, που ζήτησε να τον σιτίζουν στο Πρυτανείο δωρεάν για την προσφορά του στην πόλη της Αθήνας και του το αρνήθηκαν, δεν είχε ονειρευτεί τέτοιες γενναιοδωρίες του Δημοσίου.

Το Δημόσιο έχει ανδρωθεί με βάση την περίφημη φράση του Κώστα Βουτσά «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να τρουπώσεις. Άμα τρουπώσεις, τρούπωσες»

Καιρός είναι ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος να ασχοληθεί με όλες αυτές τις παράδοξες περιπτώσεις. Άνθρωποι που βλέπουν και παίρνουν συντάξεις τυφλών, άνθρωποι που είναι υγιείς σε Αχαΐα, Ηλεία και Καρδίτσα -αναφέρω τις περιοχές με τις περισσότερες λαμογιές- παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Μήπως πρέπει να τους αποκαλύψουν και να τους ζητήσουν πίσω όσα παράνομα και με δόλιο τρόπο έχουν πάρει από το κράτος;

Η πιο «χαρωπή» Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Κόντρα στην κατήφεια των ημερών, η Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των μελών της ακόμα και με τις... πινέζες που χρησιμοποιεί! Έτσι, όπως μου είπαν, έκανε εντύπωση πως στον πίνακα ανακοινώσεων της χρησιμοποιούνται, αυστηρά και μόνο, πινέζες που έχουν ζωγραφισμένα προσωπάκια που χαμογελούν.

Σοβαρές παρενέργειες δημιουργεί το δηλητηριώδες κλίμα που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ομογενείς από τη Γερμανία αναφέρουν ότι τα ελληνικά εστιατόρια, τα οποία συνήθως σφίζουν από Γερμανούς πελάτες, παρουσιάζουν μία απογοητευτική εικόνα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η πτώση της κίνησης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση, αλλά και στο ανθελληνικό κλίμα, που επικρατεί λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο και της εμπλοκής του ελληνικού ζητήματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Επειδή οι Γερμανοί έχουν μία ροπή σε... συγκεκριμένες συμπεριφορές έναντι των ξένων, καλό θα είναι η θεία Άνγκελα να δείξει αυτοσυγκράτηση. Κατανοητή η ανάγκη για ψηφαλάκια, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας...

Θετική εντύπωση προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να «υιοθετήσει» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη μεγάλη διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού και αμυντικών συστημάτων, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της ΔΕΘ τον Οκτώβριο. Στην ουσία πρόκειται για τη «μετακόμιση» -με άλλο διακριτικό τίτλο- της Defendory International, που γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια στην Αθήνα, αλλά φέτος οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της κρίσης. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι η άμεση αντίδραση του «συστήματος Μπένι», που ακόμη και από το θεωρητικά αντιπαραγωγικό υπουργείο Άμυνας βρίσκει τρόπους να δημιουργεί ντόρο στην πόλη και τζίρο στην αγορά. Αν κατάφερνε να βολέψει και κάποιους δικούς του στον κρατικό μηχανισμό -κάτι αμφίβολο παρά τις πιέσεις που ασκεί- όλα θα ήταν καλά για τον ΥΕΘΑ.

Χτύπησε από τις Βρυξέλλες η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα. Τη συναντήσαμε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και, όταν τη ρωτήσαμε για το θέμα της αυτοκάθαρσης τόνισε: «Αναμφισβήτητα υπάρχουν στελέχη που έβλαψαν την παράταξη ή ερέθισαν την κοινή γνώμη. Η αυτοκάθαρση είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση. Χρειάζονται όμως αυτογνωσία και αίσθηση του καθήκοντος για να οδηγηθεί κανείς σε αυτοαπόσυρση. Οι διαγραφές και τα περίστροφα ας μείνουν στο ράφι».

Πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα; Πολύ καλό. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ φιλικός απέναντι στον πρωθυπουργό, ενώ την κατάργηση της βίζας των Ελλήνων για τις ΗΠΑ την έδωσε χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση προκειμένου, προφανώς, να μη διαρρεύσει η είδηση. Για το Αφγανιστάν δεν υπήρξε δυσφορία, ενώ για το επόμενο εξάμηνο, όπως εκτιμά μέλος της κυβερνητικής αποστολής, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες πιέσεις στην Αθήνα στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Θ’ αφήσουν τον Γιώργο να ξεδιπλώσει την πολιτική του, ιδίως για τα Βαλκάνια, και, αν δουν ότι τους είναι χρήσιμη, δεν θα έχουν πρόβλημα να την υιοθετήσουν.
Μπαρούτι εξακολουθεί να μυρίζει στο υπουργείο Εσωτερικών. Μετά τις περικοπές των μισθών, ήρθε και διάταξη συμφωνά με την οποία τους κουτσουρεύουν και το ποσό που λάμβαναν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Πρόκειται για 350 ευρώ το δίμηνο, τα οποία λαμβάνει το σύνολο των υπαλλήλων που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Ύστερα από κατάληψη που έκαναν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τη διάταξη. Η διάταξη, όμως, δεν αποσύρθηκε και τώρα οι εργαζόμενοι περιμένουν με το όπλο παρά πόδα να δουν τις εξελίξεις. Αν δεν βρεθεί λύση, ένα μεγάλο ποσοστό κάνει λόγο για τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα οδηγήσει σε «πόλεμο».

Σενάρια για ανασχηματισμό στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο εμφανίστηκαν και πιθανότατα θα ...ανθίσουν τις επόμενες ημέρες. Αφορούν κυρίως αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, και καταλύτης γι’ αυτές ενδέχεται να είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, του οποίου η θητεία στην ΕΚΤ ολοκληρώνεται. Ορισμένοι προβλέπουν την τοποθέτηση του ως συντονιστή του οικονομικού κύκλου, καθώς θα απαιτηθεί πρόσθετη προσπάθεια για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ -εφόσον επιστρέψει στην Ελλάδα ο Λ. Παπαδήμος- πιθανότατα θα του προταθεί να τεθεί επικεφαλής επιτροπής του Μαξίμου που θα ασχολείται με τις δημοσιονομικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη, την ΕΚΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ένα ανέκδοτο για τις παντός είδους φούσκες των καιρών μας. Ένας Αμερικανός πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο για να κλείσει δωμάτιο: «Πόσο κοστίζει μια βραδιά;», ρωτάει. «Εκατό ευρώ», λέει ο ξενοδόχος. Βγάζει το κατοστάρικο ο Αμερικανός και προπληρώνει τη βραδιά. Μετά ανεβαίνει στο δωμάτιο.
Στο μεταξύ, ο ξενοδόχος παίρνει το κατοστάρικο και τρέχει στον μπακάλη που τον προμηθεύει μαρμελάδα, βούτυρο και τυρί για τα πρωινά του ξενοδοχείου. Ο μπακάλης το παίρνει και πάει να το δώσει στον ταβερνιάρη, που του το χρώσταγε από κάτι παλαιότερα γεύματα. Ο ταβερνιάρης το παίρνει και τρέχει να το δώσει στον έμπορο, που το χρώσταγε για κάτι κοστούμια που αγόρασε.
Ο έμπορος το παίρνει και τρέχει να το δώσει στον δάσκαλο που έκανε φροντιστήριο στο παιδί του. Ο δάσκαλος αμέσως το πήρε και αμέσως το έδωσε στον ξενοδόχο για κάποιες νύχτες που τον είχε φιλοξενήσει στα δωμάτια του. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός κατέβηκε από το δωμάτιο γιατί δεν βρήκε ζεστό νερό και έτσι αποφάσισε να μείνει σε άλλο ξενοδοχείο. Ζήτησε λοιπόν και πήρε πίσω από τον ξενοδόχο το κατοστάρικο, χάρη στην περιφορά του οποίου όμως είχαν κλείσει όλοι οι λογαριασμοί.

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Τώρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, όλοι τα έβαλαν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Τι θα έκανε όποιος άλλος ήταν στη θέση του; Το ίδιο. Τα μέτρα δεν ήταν έμπνευσης Παπακωνσταντίνου, αλλά έμπνευσης Βρυξελλών. Ίσως γι’ αυτό και δεν θέλησε να τα παρουσιάσει ο ίδιος.

Έχει ενδιαφέρον και το παρασκήνιο για το πώς οι περικοπές κατά 50% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας έπεσαν στο 30%. Τη δραματική εκείνη βραδιά της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Βουλής ρώτησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που έφερε τη σχετική πρόταση ως πρόταση Βρυξελλών, αν η Κομισιόν ζητά κατάργηση του 14ου μισθού ή γενικά μείωση του ποσού των δαπανών. «Να μειώσω το ποσό», απάντησε ο υπουργός Οικονομυκών. Έπειτα από αυτό, ο κ. Πετσάλνικος μετέβη στο γραφείο του με τον Χάρη Παμπούκη και τον κ. Θέο, συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, και άρχισαν τους λογαριασμούς. Μείωσαν τις περικοπές στα δώρα, αύξησαν τις περικοπές στα επιδόματα και μείωσαν τις δαπάνες στο ποσό που ζητούσαν οι Βρυξέλλες. Το αποτέλεσμα για την τσέπη των δημοσίων υπαλλήλων είναι βέβαια το ίδιο. Ψυχολογικά, όμως, μπορεί να αισθάνονται καλύτερα με τις 14 εκταμιεύσεις. Αυτό εκτιμά λαθεμένα η κυβέρνηση.

Μου ψιθυρίζουν ότι στην FTT ορισμένοι θέλουν να βγάλουν από τη «ναφθαλίνη» στελέχη που υπηρέτησαν επί Στάγκου, που είχαν θέσεις κατά το παρελθόν στην ΕΤ2. Μάλιστα, περιφέρουν και διάφορα ονόματα, εν αγνοία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, εν αγνοία του Μ. Μαξίμου. Μάλιστα, κυκλοφορεί ότι ένας θα είναι ο επόμενος γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης. Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση είναι λίγη «ναφθαλίνη» στην ΕΡΤ. Έλεος.

Αλλιώς σκεπτόταν να κυβερνήσει ο Γ. Παπανδρέου τους πρώτους μήνες. Ήθελε να ασχοληθεί με την παιδεία, να προχωρήσει σε αλλαγές στην υγεία, να δημιουργήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα άλλαζε την πορεία ανάπτυξης της χώρας με βάση την πράσινη οικονομία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Οι σκέψεις του δεν ήταν μακριά από τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την ισχυροποίηση της στο διεθνές περιβάλλον, μέσα από νέες λειτουργίες και αλλαγές.

Όμως αυτό που βρήκε μπροστά του ξεπερνούσε και τον πιο άσχημο εφιάλτη του, μου είπε ένας πολύ κοντινός του άνθρωπος.

Δεν πειράζει, αν δεν τα πάει καλά, υπάρχει και η επόμενη τετραετία.

Η Αλέκα Παπαρήγα μπέρδεψε τη Μελίνα Μερκούρη με τη Νάνα Μούσχουρη. Κατήγγειλε τη... Μελίνα που έδωσε τη σύνταξη της στο Δημόσιο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, λέγοντας πως πρόκειται για πολιτική φιλανθρωπία με ανταλλάγματα. «Δεν είναι η Μελίνα, αλλά η Νάνα Μούσχουρη, η Μελίνα έχει πεθάνει», της φώναξαν από κάτω οι δημοσιογράφοι. Και η Αλέκα για πρώτη φορά συμφώνησε με τους δημοσιογράφους.

Αγριεύουν τα πράγματα όσο προχωρά η κρίση
Αγριεύουν γενικώς. Και στη Ν.Δ. Στη Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης λέγεται ότι, αντί να βρίζουν την κυβέρνηση για τα μέτρα, διαμήνυαν να μην πατήσει το πόδι του ο... Καραμανλής. Στον οποίο προφανώς χρεώνουν την κατάσταση στην οικονομία. Κάποιοι είπαν να μη διανοηθεί να είναι καν υποψήφιος στη συμπρωτεύουσα. Αν λένε αυτά για τον Καραμανλή, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα κάνουν αν δουν τον Αλογοσκούφη. Άγριο πράγμα να χάνεις εκλογές με δέκα μονάδες, να πέφτεις σε κρίση και να σου βάζουν σοσιαλιστικά μέτρα λιτότητας. Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Διχασμένη για μία ακόμη φορά εμφανίζεται η Ν.Δ. την πιο κρίσιμη ώρα που καλείται να διαμορφώσει στρατηγική στάση απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την οικονομία και την καταιγίδα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την ώρα που ο Αντ. Σαμαράς ασκούσε σφοδρή κριτική στον Γ. Παπανδρέου, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, ο Κ. Μητσοτάκης όχι μόνο στήριζε τα μέτρα, αλλά καλούσε ευθέως τη Ρηγίλλης να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Δύο ημέρες νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε προκαλέσει ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος με την επίσκεψη της στην Κύπρο, αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Μεγαλόνησο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυπριακή ηγεσία, που αναγκάστηκε να βγάλει... στη σέντρα την πρώην υπουργό Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι δεν υπήρχε επίσημη πρόσκληση. Αποτέλεσμα του νέου επεισοδίου στο γαλάζιο τοπίο ήταν να οργιάσουν και πάλι οι φήμες για ενδεχόμενη δυναμική αντίδραση Σαμαρά στα... καμώματα της Ντόρας.
Όσοι ονειρεύονται τον Λουκά Παπαδήμο να επιστρέφει, μετά τη λήξη της θητείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οίκαδε και να αναλαμβάνει θέση υπερυπουργού των οικονομικών μάλλον θα διαψευστούν. Βέβαια ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εφόσον δεν αναλάβει άλλο ευρωπαϊκό πόστο και το επιθυμεί, μπορεί να τεθεί επικεφαλής κάποιας επιτροπής που θα συμβουλεύει και θα συντονίζει τις δημοσιονομικές σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Μέχρι τον Μάιο δεν ξέρω αν ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει κάποιο εκτός Ευρώπης ταξίδι. Τον Μάιο, πάντως, σχεδιάζει να βρεθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προσκεκλημένος του Βραζιλιάνου προέδρου Λουλά. Μαζί με τους σοσιαλιστές ηγέτες του νότου της Ευρώπης Θαπατέρο (Ισπανία) και Σόκρατες (Πορτογαλία) θα συζητήσουν για το μέλλον του σοσιαλισμού.

Ιστορίες για σκύλους, γιατρούς και υπουργούς
Σε μείζον σκάνδαλο για την κυβέρνηση της Σλοβενίας εξελίσσεται ο περίεργος θάνατος του 52χρονου Σλοβένου γιατρού Σάσο Μπαρίσεβιτς. Ο άτυχος γιατρός βρήκε φρικτό θάνατο από τα ίδια τα σκυλιά του, πριν από έναν μήνα περίπου. Υπό άλλες συνθήκες, η υπόθεση θα έκλεινε με συνοπτικές διαδικασίες, ωστόσο οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά είχαν πέσει θύματα κτηνοβασίας. Ο γιατρός ήταν από τους πιο επιφανείς στη Λιουμπλιάνα και στο πελατολόγιο του ήταν η ελίτ της πόλης, πολνακοί, βουλευτές, δικηγόροι. Αν και η δημοσιοποίηση στοιχείων γίνεται με το σταγονόμετρο, τα blogs στο Διαδίκτυο έχουν οργιάσει, καθώς περιγράφουν απίστευτες ιστορίες με πρωταγωνιστή τον γιατρό και αφήνουν πολλά υπονοούμενα για στελέχη της κυβέρνησης. Κάνουν λόγο για ύπαρξη βιντεοταινιών που παρουσιάζουν τις ιδιόρρυθμες ερωτικές προτιμήσεις του γιατρού με... συμπρωταγωνιστές πρόσωπα υπεράνω υποψίας. Το παράδοξο είναι ότι, λίγο πριν πεθάνει ο Μπαρίσεβιτς, είχε κερδίσει μακρά νομική διαμάχη για τα σκυλιά του (ράτσας Bullmastiff), που είχαν απομακρυνθεί για λόγους ασφαλείας και προορίζοντας για ευθανασία λόγω επιθετικότητας. Ο Μπαρίσεβιτς όμως με τη βοήθεια της υπουργού Εσωτερικών κατάφερε να τα πάρει πίσω. Για τον λόγο αυτόν, ο αρχηγός των Δημοκρατικών ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών Καταρίνα Κρέσαλ να παραιτηθεί, προκειμένου να διευκολύνει τις έρευνες της Αστυνομίας. Και μια ακόμη λεπτομέρεια που ολοκληρώνει το έπος του παραδόξου: Ο γιατρός ήταν τρανσέξουαλ...

Αβλαβείς διελεύσεις κάνει από τα γραφεία των πρώην πρωθυπουργών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφερης. Πρώτα πέρασε από του Κ. Μητσοτάκη και δεν έπαθε τίποτα. Έπειτα επισκέφτηκε στο γραφείο του τον Κ. Σημίτη στη Βουλή, και πάλι αβλαβώς. Αλλά όταν ήρθε η σειρά να επισκεφτεί στο γραφείο του τον Κώστα Καραμανλή, έφαγε... πόρτα

Ο πρώην πρωθυπουργός αντί του κ. Καρατζαφέρη προτίμησε τις διακοπές στο εξωτερικό. Σιγά μην κάτσει να σκάσει

Η Ν.Δ. βλέπει τις διελεύσεις του κ. Καρατζαφέρη από τα πολιτικά γραφεία των πρώην πρωθυπουργών, όπως βλέπει ο Βενιζέλος τις αβλαβείς διελεύσεις των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο. Θα ήθελε ή να τα μπλοκάρει ή να τα βυθίσει

Ο Χοσέ Θαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας, προσφέρθηκε να συνδράμει την ελληνική οικονομία με 2 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ισπανική οικονομία έχει τα χάλια της. Δεν το έκανε επειδή ως σοσιαλιστής είναι φίλος του Γιώργου, αλλά για...ξεκάρφωμα

Το μόνο που μένει είναι να μας δανείσει και ο Σόκρατες της Πορτογαλίας. Αυτός θα μας τα ζητήσει πίσω την επομένη

Για τις... τυχερές θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων που μένουν ανύπαντρες για να παίρνουν ισοβίως τη σύνταξη του πατέρα τους, με ενημέρωσαν ότι ο αριθμός των θυγατέρων ανέρχεται σε 24.000. Δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο

Πρέπει επίσης να καταγράψουμε εδώ ότι υπάρχει πολλή υποκρισία από τους πολιτικούς μας. Υπάρχουν ορισμένοι -ευτυχώς λίγοι- που, ενώ κατέχουν τη βουλευτική έδρα και λαμβάνουν τη βουλευτική αποζημίωση, ταυτόχρονα παίρνουν και τη σύνταξη από το επάγγελμα που άσκησαν

Και εδώ είναι το κόλπο. Πρώτον, γιατί δεν άσκησαν στην πραγματικότητα το επάγγελμα τους, αφού ήταν βουλευτές, και -δεύτερον- γιατί ο νόμος λέει ότι δεν μπορεί να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη ταυτόχρονα με τον μισθό του Δημοσίου παρά μόνο το 30% αυτής

Μήπως θα πρέπει ο κ. Πετσάλνικος να δει τι συμβαίνει; Γιατί δεν μπορεί να ψηφίζουν από τη μια μέτρα λιτότητας και από την άλλη να παίρνουν σύνταξη παράλληλα με τη βουλευτική αποζημίωση. Ακόμα και εάν έχουν βρει κάποιο «παραθυράκι» και είναι νόμιμοι, έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει.

Πώς να ζήσει αυτό το κράτος; Από τη μια το αρμέγουν οι ανύπαντρες κόρες στρατηγών και από την άλλη οι βουλευτές με τις συντάξεις

Έμαθα πως οι διεθνείς μπασκετμπολίστες μας επισκέφτηκαν τον κ. Πετσάλνικο και του προσέφεραν ένα ποσό στον κουμπαρά για τη μείωση του χρέους. Έκαναν το χρέος τους δημόσια μπροστά στις κάμερες.

Δεν ξέρω αν και ποιο ρόλο έπαιξε ο γαλλικός επενδυτικός οίκος Lazard στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Γνωρίζω όμως ότι πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες συναντήθηκε με στελέχη της στην Αθήνα. Το ραντεβού έκλεισε ο γαλλοτραφής Χαρ. Παμπούκης και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι της Lazard, που παρέχουν επενδυτικές συμβουλές σε 40 χώρες, θα εμπλακούν ενεργά και στον ελληνικό δανεισμό και στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη χώρα μας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Παπανδρέου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους εν όψει της διαπραγμάτευσης για το σχέδιο στήριξης έστειλε μηνύματα και συζητήθηκε στα πηγαδάκια της Συνόδου. Ήταν η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι είδαν τόσο αρραγές ελληνικό μέτωπο, και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, άλλο ένα δείγμα ότι τα πράγματα αλλάζουν γενικώς στην Ελλάδα. Ο Αντώνης, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, τάχθηκε κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στη λύση, αλλά ήταν μόνος του. Τους προειδοποίησε ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα και εξέφρασε την ανησυχία ότι η ύφεση μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ουδείς όμως τον άκουσε, καθώς η Μέρκελ, απόντος και του Σαρκοζί, είχε επιβάλει πλήρως την άποψη της.
Αυτά που δεν άκουσε η Μέρκελ στη Σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος τα άκουσε στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. Και ήταν πολλά. Άπαντες την έβριζαν, έλεγαν ότι η άκαμπτη στάση της απέναντι στην Ελλάδα γίνεται για προεκλογικούς λόγους και υποστήριζαν ότι αυτά που κάνει θα τα βρει μπροστά της. Επικριτικοί ήταν και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες. Μάλιστα, εις εξ αυτών αναρωτήθηκε: «Τι θέλει δηλαδή η Μέρκελ. Να πηγαίνει ο’Ελληνας πρωθυπουργός χώρα χώρα και Κοινοβούλιο Κοινοβούλιο να ζητά βοήθεια; Να τον ξεφτιλίσει θέλει; Μετά το Ελλάς, Γαλλία, συμμαχία, μας προέκυψε και Ελλάς, Γερμανία (σοσιαλδημοκρατική) συμμαχία. Κάτι είναι κι αυτό...
Στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι, που έγινε στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Στο θέμα του ονόματος, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επέμεινε στη γνωστή θέση ότι δεν δέχεται σύνθετη ονομασία που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. Ο Παπανδρέου του εξήγησε: No name, no E.U., no NATO. Όπως η διαφήμιση. No Campari, no party. Έχουμε και δουλειές...

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

Σφοδρές εμφύλιες συρράξεις μεταξύ εν ενεργεία δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης φέρνει ο «Καλλικράτης». Η συνένωση δήμων στους οποίους οι νυν δήμαρχοι έχουν κοινή κομματική τοποθέτηση καθιστά αναπόφευκτη την εμφύλια διαμάχη σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις περιφερειακών δήμων. Οι επικείμενες συγκρούσεις προκαλούν ήδη έντονους πονοκεφάλους σε Ιπποκράτους και Ρηγίλλης, που αναζητούν τρόπους, για να τις διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Στο μεταξύ συνεχίζονται μέχρι και την τελευταία στιγμή τα παζάρια και οι πιέσεις προς τον Γιάννη Ραγκούση, κυρίως από βουλευτές και δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος, με σκοπό να επιτύχουν την πιο συμφέρουσα για εκείνους χωροταξία των δήμων της επιρροής τους.

Η μεγάλη προσφορά υποψηφιοτήτων, όπως είναι φυσικό, θα προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στη Ρηγίλλης, η οποία είτε θα κληθεί να δώσει χρίσμα σε έναν υποψήφιο σε κάθε νέο δήμο, προκαλώντας αναπόφευκτα δυσαρέσκειες και φυγόκεντρες δυνάμεις στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, είτε θα επιλέξει άλλη τακτική. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως λένε συνεργάτες του, θεωρεί ότι δεν χρειάζονται χρίσματα στους δήμους, με εξαίρεση τους τρεις μεγαλύτερους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά), που έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Ρηγίλλης να μη δώσει χρίσματα και να αφήσει τους εν ενεργεία δημάρχους, εφόσον το επιθυμούν, να κατεβούν ξεχωριστά. Ωστόσο θα ζητηθεί από όλους τους υποψηφίους να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν ένθερμα το «γαλάζιο» υποψήφιο που θα περάσει στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να συσπειρωθεί η βάση και να φέρει η ΝΔ τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Διαφημίστηκε» ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του κράτους, τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Χρησιμοποιήθηκε ως «βασικό χαρτί» από τον πρωθυπουργό στις επαφές του με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών οργάνων, ότι πράγματι η χώρα επιχειρεί να αλλάξει.
Στο Νταβός, στις συζητήσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες «έπεσε στο τραπέζι» ως τρανή απόδειξη για τη σοβαρότητα της προσπάθειας για περιστολή στις κρατικές σπατάλες. Και στην τελευταία επίσκεψη που έκανε στην Αθήνα το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στις εφορίες, ζήτησε να δει το νομοσχέδιο για τον περιβόητο «Καλλικράτη», προκειμένου να έχει ένα πρώτο δείγμα για το αν πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως σε όλους τους τόνους διακηρύσσουμε εντός και εκτός χώρας.

Καινοτόμο και ριζοσπαστικό σε ορισμένες πτυχές του, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από τη βασική πολιτική και εκλογική φιλοσοφία των παραδοσιακών “δημαρχοκεντρικών” πλειοψηφικών συστημάτων, είναι το εκλογικό σύστημα που εισάγει το σχέδιο «Καλλικράτης», βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.
Μερικές από τις αλλαγές που ο εκλογικός «Καλλικράτης» φέρνει στη δημόσια ζωή είναι η επαναφορά του 50%+1 για την εκλογή των αιρετών της αυτοδιοίκησης, η μείωση του ηλικιακού ορίου για την εκλογή στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από τα 21 στα 18 χρόνια και η καθιέρωση αυστηρών ασυμβίβαστων για τη συμμετοχή στις εκλογές. Ο πλειοψηφικός χαρακτήρας του συστήματος διατηρείται με την κατανομή των 3/5 των εδρών υπέρ του πρώτου επιτυχόντος συνδυασμού και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Επί της ουσίας, δηλαδή, το εκλογικό σύστημα που εισάγει ο «Καλλικράτης» ενισχύει ένα νέο “περιφερειακό” συγκεντρωτισμό σε βάρος των επιμέρους τοπικών κοινοτήτων που συγκροτούν τις τοπικές διοικητικές “υπερδομές” των νέων ΟΤΑ και των νέων αιρετών περιφερειών.

Οι λειτουργίες του εκλογικού «Καλλικράτη” αναπόφευκτα προσαρμόζονται στα νέα διοικητικά όρια που χαράζει η διοικητική μεταρρύθμιση. Η εδαφική περιφέρεια κάθε δήμου αποτελείται από τις εδαφικές περιφέρειες των δήμων από τους οποίους συγκροτείται που ονομάζονται δημοτικές κοινότητες και συνιστούν τις εκλογικές περιφέρειες του νέου δήμου. Τη διοίκηση του νέου δήμου συνθέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η Εκτελεστική Επιτροπή και ο δήμαρχος. Ο πληθυσμός καθορίζει τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων. Έτσι:
Ο αριθμός αιρετών με βάση τον πληθυσμό
Μέλη δ.σ. / Πληθυσμός δήμων
17 / έως 5.000
21 / 5.001 - 10.000
25 / 10.001 - 30.000
33 / 30.001 - 60.000
41 / 60.001 - 100.000
45 / 100.001 - 150.000
49 / Ανω των 150.000
Οι δημοτικές κοινότητες εκλέγουν κοινοτικό συμβούλιο και πρόεδρο δημοτικής κοινότητας. Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων γίνεται κατά συνδυασμούς με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν, αλλά και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του ίδιου δήμου. Στις δημοτικές εκλογές θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που συγκέντρωσε ποσοστό πενήντα συν ένα (50%+1) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Επιλαχόντες κηρύσσονται όσοι συνδυασμοί έλαβαν έστω και μία έδρα. Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του δημοτικού συμβουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες. Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού κάθε συνδυασμού, ενώ για πρώτη φορά δικαίωμα εκλέγεσθαι αποκτούν οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες αλλοδαποί, με εξαίρεση τη θέση του δημάρχου. Για τη θέση του δημάρχου, μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας.
Τα μελανά σημεία, που πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη έχουν επισημάνει, εντοπίζονται κυρίως στο ότι τα συμβούλια των τοπικών δημοτικών κοινοτικών πρέπει να εκλέγονται από το ψηφοδέλτιο του κεντρικού συνδυασμού, αλλά και στη δυνατότητα να σταυροδοτείται και ένας υποψήφιος σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του ίδιου οικείου δήμου. Το πρώτο εκ των πραγμάτων αποκλείει τη συμμετοχή ανεξάρτητων μικρών συνδυασμών, καθώς σε κάθε δήμο εκτιμάται ότι κάθε συνδυασμός θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 75 υποψήφιους, ενώ το δεύτερο επιτρέπει μέσω “μηχανισμών” να εκλέγονται υποψήφιοι που ενδεχομένως στον δήμο όπου ανήκουν να μην χαίρουν δημοφιλίας και να εκλέγονται με "δανεικές" ή κατευθυνόμενες ψήφους.

Το σχέδιο νόμου θεσπίζει για πρώτη φορά μία σειρά από αυστηρά ασυμβίβαστα εκλογής. Δεν μπορούν να εκλεγούν σε οποιοδήποτε αξίωμα στους νέους δήμους ή στις περιφέρειες: όποιοι το προηγούμενο 18μηνο έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές ή διευθυντές δημόσιας υπηρεσίας ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ που βρίσκεται στα όρια του δήμου ή της περιφέρειας που θέτουν υποψηφιότητα, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ιδρύματα που σχετίζονται με τον δήμο στον οποίο είναι υποψήφιοι, τα στελέχη κεφαλαιουχικών εταιρειών που έχουν συμβληθεί με τον δήμο ή με την περιφέρεια, όσοι βαρύνονται με έκπτωση αξιώματος με δικαστική απόφαση και όσοι έχουν “επαγγελματικές” σχέσεις με συμβάσεις, προμήθειες, εκτέλεσης έργων και υπηρεσιών με τους οικείους δήμους και περιφέρειες αξίας άνω των 5.000 ευρώ.

Το εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων στα βασικά σημεία του είναι ανάλογο των δημοτικών εκλογών.
Ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων εκλέγονται σε ενιαίο συνδυασμό. Οι εκλογείς θα μπορούν να θέτουν σταυρό προτίμησης μόνο στους υποψήφιους του περιφερειακού διαμερίσματος, δηλαδή της σημερινής νομαρχίας στην οποία είναι εγγεγραμμένοι. Η σταυροδοσία εξαρτάται από τον αριθμό των μελών των περιφερειακών συμβουλίων: για περιφερειακά συμβούλια με 41 μέλη οι σταυροί θα είναι έως 2, για π.σ. με 51 μέλη έως 3, για π.σ, με 71 μέλη έως 4, για π.σ. με 91 και περισσότερους, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αττική, έως 5. Σε ό,τι αφορά τα μέλη των νέων περιφερειακών συμβουλίων, 41 θα έχουν οι περιφέρειες έως 300.000 κατοίκων, 51 θα εκλέγουν αυτές με πληθυσμό 300.001-800.000 κατοίκων και 71 για πληθυσμό 800.001 και άνω. Στη Θεσσαλονίκη και την Αττική υπολογίζονται περί τους 100 με 101.

Οι αντιπεριφερειάρχες επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων από τον περιφερειάρχη προεκλογικά και, αν εκλεγούν, δεν αντικαθίστανται. Διακρίνονται σε θεματικούς και τοπικούς. Οι πρώτοι αναλαμβάνουν την ευθύνη των βασικών τομέων αρμοδιότητας της περιφέρειας, ενώ οι τοπικοί είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στην αντίστοιχη περιοχή. Στο πλαίσιο της αιρετής περιφέρειας καθιερώνεται συμβούλιο διαβούλευσης περιφέρειας στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι των δήμων της περιφέρειας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων.
* Oι μεγάλες αλλαγές
* Ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη
* Επαναφορά του 50% +1 για την εκλογή των αιρετών
* Μείωση του ηλικιακού ορίου για την εκλογή στα 18 χρόνια
* Καθιέρωση αυστηρών ασυμβίβαστων
* Η σταυροδοσία σε υποψηφίους δύο δήμων
* Το δικαίωμα εκλέγεσθαι σε ομογενείς και νόμιμους αλλοδαπούς

Εκ των πραγμάτων, ο «Καλλικράτης» αναμένεται να επηρεάσει και εν μέρει να αναδιατάξει τον πολιτικό - εκλογικό χάρτη της χώρας. Είναι σαφές ότι βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων εθνικών εκλογών το κυβερνών κόμμα θα βγει κερδισμένο από τις εκλογές του Νοεμβρίου και ο χάρτης των εκλογικών αποτελεσμάτων των αιρετών περιφερειών θα βαφτεί πράσινος.
Ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα τα ποσοστά που έχουν καταγραφεί στις εθνικές εκλογές του 2009 δίνουν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το εκλογικό σύστημα του 50%+1, ενδεχομένως στον δεύτερο γύρο, να προσθέσει υπέρ των κυβερνητικών υποψηφίων ψήφους από τον χώρο της αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές σε σύνολο 16 νομών αναδείχτηκε πρώτο σε 13 και η ΝΔ μόλις σε τρεις.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος των εκλογών στις αιρετές περιφέρειες αφορά την εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων. Βάσει του ισχύοντος εκλογικού μέτρου τα δύο μεγάλα κόμματα θα μοιραστούν τη λεία του λέοντος, ενώ τα μικρότερα κόμματα θα περιοριστούν σε οριακή παρουσία. Επί παραδείγματι, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι αναλυτές εκτιμούν ότι από τις 100 έδρες τις 95 περίπου θα τις κερδίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και μόνο 5 έδρες τα μικρά.

Φεύγουν και χρεώνουν εκατομμύρια
O νομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Αριστείδης Αρκουδάρης δημοπρατεί την ανέγερση «Διοικητηρίου» εμβαδού 11.326 τετραγωνικών μέτρων, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στεγάσει τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, η οποία, ως γνωστόν, θα καταργηθεί στο τέλος του έτους μετά την ισχύ του «Καλλικράτη». Ο νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής αναζητεί δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες των Lesvoshop, η διαχείριση των οποίων έχει χαρακτηριστεί σκάνδαλο. Δεκάδες δήμαρχοι, όπως έχει παραδεχθεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, σπεύδουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή στις ιδιωτικές τράπεζες ώστε να κλείσουν άρον άρον «μαύρες τρύπες» ή να χρηματοδοτήσουν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας έργα εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η αναγκαστική έξοδος που φέρνει ο «Καλλικράτης» σε 56 νομάρχεςυπερνομάρχες και σε πάνω από 800 δημάρχους άρχισε να δημιουργεί, όπως όλα δείχνουν, έντονες αναταράξεις. Ο λόγος είναι ότι αναδεικνύει στην επιφάνεια την κακή οικονομική διαχείριση ορισμένων υπό κατάργηση νομαρχιών και υπό συγχώνευση δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών έχουν ήδη καταγράψει μαζικό «κύμα» δανείων με τα οποία νυν δήμαρχοι που είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν θέση στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα επιχειρούν να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών τους και να ολοκληρώσουν διάφορα έργα. Χρεώνουν, δηλαδή, με υπέρογκα ποσά τα νέα σχήματα που θα προκύψουν προτού καν εφαρμοστεί στην πράξη ο «Καλλικράτης», υποθηκεύουν το μέλλον τους και δεσμεύουν με συγκεκριμένα έργα τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να μπλοκάρει αυτή την εξέλιξη έχει δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μην εξυπηρετεί προς το παρόν αυτές τις δανειακές απαιτήσεις. Παρά ταύτα, όμως, δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που προσφεύγουν στις ιδιωτικές τράπεζες για τη σύναψη δανείων, παρ΄ ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις δανεισμού είναι αυστηρότεροι, θέτοντας μάλιστα ως υποθήκες περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ. Τα δάνεια αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση ή και την αποπεράτωση έργων που έχουν ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν ως το τέλος του έτους, και γενικά το κλείσιμο «μαύρων τρυπών» στα δημοτικά ταμεία.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και ορισμένοι νομάρχες οι οποίοι φορτώνουν τεράστια βάρη στις αιρετές περιφέρειες. Ερωτήματα προκαλεί, π.χ., σε φορείς της περιοχής η απόφαση του νομάρχη Δυτικής Αττικής κ. Αρκουδάρηνα προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση κτιρίου 11.326 τετραγωνικών μέτρων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Νομαρχίας, η οποία όμως αναμένεται να καταργηθεί μετά τον «Καλλικράτη». Ο κ. Αρκουδάρης υποστήριξε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και καιρό αλλά η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε εγκαίρως λόγω εμπλοκής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Η Νομαρχία μπορεί να καταργηθεί αλλά οι υπηρεσίες της θα παραμείνουν» υπογράμμισε. «Στη δωρεά του οικοπέδου που έγινε το 2005 από την εταιρεία Τιτάνυπάρχει όρος ότι το κτίριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι ετών. Από την άλλη πλευρά,έχει εκφραστεί θετική διάθεση από επιχειρηματίες της περιοχής να συνδράμουν οικονομικά στην ανέγερσή του που, εκτός των άλλων, είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή».

Η μητέρα των μαχών διεξάγεται στο πολιτικό παρασκήνιο. Ο "Καλλικράτης" ακόμη μαγειρεύεται και οι καραμπόλες δίνουν και παίρνουν. Η συνένωση είναι δύσκολη έννοια για τους έλληνες πολιτικούς και τα συμφέροντα αλληλοσυγκρουόμενα.
Εύκολα θα αναρωτηθεί κάποιος: Καλά, αυτά ποιον ενδιαφέρουν τώρα; Με το ΔΝΤ θα χάσουμε τα αυγά και πασχάλια, οι δήμοι θα μας απασχολήσουν; Και όμως, η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλων μας. Μετά τις αδικίες που περάσαμε με τον "Καποδίστρια", αυτή τη φορά είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για μια νέα εκκίνηση μέσα από τις τοπικές κοινωνίες, που πρέπει να απαγκιστρωθούν από το άρρωστο και τελικά ανήμπορο κράτος.
Όμως η καθυστέρηση της κυβέρνησης έχει ιδιαίτερη σημασία και προκαλεί προβληματισμό, εκνευρισμό, διαμαρτυρίες και εντονότατο παρασκήνιο.
Διαφαίνεται ότι οι πιέσεις, για να ικανοποιηθούν όσο περισσότεροι μπορούν, είναι ισχυρότατες. Επίσης, ότι δεν ήταν έτοιμη για ένα τέτοιο μεγάλο άλμα στη δεδομένη χρονική στιγμή, με την οικονομία της χώρας να παραδίδεται.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για όλους αυτούς που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση, αν οι επιθυμίες που εκφράζουν αποτυπώνουν τις ανάγκες ή απλώς εξυπηρετούν συμφέροντα.
Όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και η καθυστέρηση επιτείνει ακόμη περισσότερο τις όποιες λάθος διαδικασίες.

Δήμους-τέρατα, που δεν ανταποκρίνονται σε καμιά αναπτυξιακή ανάγκη των νομών, σχεδιάζουν στα χαρτιά και εισηγούνται στο υπουργείο Εσωτερικών διάφοροι τοπικοί, δημοτικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες.
Διαγράφεται έτσι ο κίνδυνος να γίνει ένας «Καλλικράτης» κομμένος και ραμμένος στα μέτρα φιλόδοξων μικροδημάρχων, που θέλουν να γίνουν μεγαλοπαράγοντες, και βουλευτών, που θέλουν να δημιουργήσουν από τώρα ευνοϊκούς συσχετισμούς για τους ίδιους εν όψει των μονοεδρικών του νέου εκλογικού νόμου. Κι όσοι εισηγούνται όλα αυτά εκμεταλλεύονται την όποια επιρροή έχουν στο ΠΑΣΟΚ ή στα όργανα της Αυτοδιοίκησης ή στο Κοινοβούλιο. Πάνω απ' όλα, όμως, εκμεταλλεύονται τη βιασύνη του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση να ψηφίσει μέχρι το τέλος Μαΐου τον «Καλλικράτη», χωρίς επαρκή διαβούλευση, για να μη βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Που σημαίνει ότι μπορεί να δεχτεί ό,τι του εισηγούνται οι διάφοροι «ειδήμονες» συμφεροντολόγοι, αφού ο ίδιος δεν μπορεί να έχει γνώση για τις ανάγκες κάθε νομού. Ειδικά, ο ρόλος των βουλευτών σε αυτή τη διαδικασία είναι μεγάλος, αφού μοιράζουν τους νέους δήμους, που θα αποτελέσουν επί της ουσίας και τη βάση μονοεδρικών περιφερειών, ανάλογα με το πού ο καθένας έχει τη μεγαλύτερη εκλογική του δύναμη. Αν αυτά είναι τα κριτήρια που θα επικρατήσουν, τότε ο «Καλλικράτης» δεν θα οδηγήσει σε ένα καλό κράτος, αλλά σε ένα κράτος-μόρφωμα.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

H πρόταση προήλθε από τη Λακωνία και φαίνεται ότι ο Γιάννης Ραγκούσης έδειξε καλή διάθεση και «ευήκοον ους»... Είναι η πρόταση για τους δήμους Πράσινης Ανάπτυξης βάσει της οποίας συνδέουν τη συνένωση των δήμων με τη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων... Δηλαδή όποιοι δήμοι επιτρέψουν τη λειτουργία ΧΥΤΥ θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους ως αντισταθμιστικό όφελος. Στη Λακωνία μπορεί να υπάρξει με αυτά τα κριτήρια ακόμη ένας δήμος...

Τόσο ο Νικήτας Κακλαμάνης όσο και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης φαίνεται ότι πήραν το χρίσμα της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά για την υποψηφιότητα τους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο δεύτερος θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην περιφέρεια που ανήκει και η Θεσσαλονίκη, όπως θα διαμορφωθεί αυτή. Ο Νικήτας θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι η υποψηφιότητα του θα ανακοινωθεί το επόμενο εικοσαήμερο, σε εκδήλωση που θα γίνει στο δημαρχείο και στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει ένα βιβλίο για τον Αλέκο Παναγούλη... Θα είναι το πράσινο φως για να αρχίσει ο Νικήτας την προεκλογική του εκστρατεία με τον απολογισμό της τετραετίας...

Περιμένει στο ακουστικό του ο Παπαγεωργόπουλος, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη να πληρώσουν τα περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ του υπόλοιπου ποσού στον ανάδοχο για να μπει στο νέο δημαρχείο. Δύσκολα, όμως, θα διαβεί τις πύλες του νέου δημαρχείου πριν από τις εκλογές, που πλησιάζουν...
Έχει πάρει δε την «κρυάδα» από την κυβερνητική πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό, να αναλάβει η κυβέρνηση τον συντονισμό του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 2012. Ο Παπαγεωργόπουλος ήθελε να είναι ο δήμαρχος μπροστά, αλλά στον δήμαρχο μάλλον θα επιφυλάξουν μόνο μια θέση στο συμβούλιο της επιτροπής αξιολόγησης... Μιλάμε, φυσικά, για τον δήμαρχο του 2012...

Έμφαση στις οικονομίες κλίμακας παρά στην αποκέντρωση δίνει το προσχέδιο του «Καλλικράτη» που παρουσιάστηκε στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Τις επόμενες ημέρες το σύνολο του νομοσχεδίου μαζί με τους χάρτες των νέων ΟΤΑ θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το σχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται ότι θα προβλέπει τη συνένωση των σημερινών 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε περίπου 333, με ένα περιθώριο, κατόπιν διαπραγματεύσεων, ο αριθμός να αυξηθεί σε 343. Οι 65 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα καταργηθούν και οι αρμοδιότητες τους θα μοιραστούν στις 13 περιφέρειες και στους δήμους.

Οικονομίες κλίμακας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών η εξοικονόμηση πόρων από τη μεταρρύθμιση θα αγγίξει το 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και το ειδικό ενδιαφέρον για τον «Καλλικράτη» που έδειξε το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, από τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων, τη συγχώνευση περίπου 4.000 νομικών προσώπων και τη μείωση του έκτακτου προσωπικού υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 1,025 δισ. ευρώ. Από την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα εξοικονομηθούν 311 εκατ. ευρώ και από τις θεσμικές αλλαγές στις περιφέρειες 218 δισ. ευρώ. Επίσης, εκτιμάται ότι η αποδοτικότερη λειτουργία των ΟΤΑ θα μειώσει περαιτέρω το κόστος κατά 250 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή παράγοντες της αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι με βάση τις παραδοχές του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση διατίθεται μόλις το 2,7% του ΑΕΠ και η συμμετοχή στο συνολικό χρέος του Δημοσίου δεν υπερβαίνει το 1%.
Ο «Καλλικράτης» θα επιφέρει ανατροπές και στην εργασία χιλιάδων υπαλλήλων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι περίπου 100.000 εργαζόμενοι των ΟΤΑ θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιον από τους νέους δήμους και τις περιφέρειες θέλουν να μεταταγούν. Οι συμβάσεις έργου των 25.000 συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους και θα πραγματοποιηθούν περίπου 9.000 νέες προσλήψεις με συμβάσεις έργου μέσω ΑΣΕΠ.
Όσον αφορά τους αιρετούς (δημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, θα μειωθούν περίπου στο μισό, από 41.644 σε 22.600.-Σε περίπτωση συνένωσης τριών δήμων υπολογίζεται εξοικονόμηση κόστους της τάξης του 35% και σε περίπτωση συνένωσης 5 δήμων εξοικονόμηση άνω του 55%. Επίσης, το συνολικό κόστος των αιρετών στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης (νέες περιφέρειες) θα μειωθεί κατά 45%. Η συνολική εξοικονόμηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό υπολογίζεται σε 80 εκ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης θα διατεθούν 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα», που θα υποκαταστήσει το πρόγραμμα «Θησέας» και θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Προβλέπεται, επίσης, η χρηματοδότηση των ων θα συνδεθεί με τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, προβλέπεται κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων θα μεταφερθούν σε δήμους και περιφέρειες και αντίστοιχη μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση.
Οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα μπουν σε αυστηρό πρόγραμμα εξορθολογισμού των οικονομικών τους, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αναλάβει τον έλεγχο των εσόδων, αφού εμφανίζεται το φαινόμενο μη είσπραξης εσόδων. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, λιγότερες είναι αυτές που μεταφέρονται από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες και τους δήμους και χαρακτηρίζονται ως επί τω πλείστον ως οι «ανεπιθύμητες», αφού προκαλούν σημείο τριβής μεταξύ Δημοσίου και πολιτών. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των νομαρχιών, περίπου το 60% πηγαίνει στις περιφέρειες και το 40% στους δήμους. Οι νέες αρμοδιότητες των δήμων είναι 22 3 και 304 των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των τοπικών αρχόντων τις Θεσσαλονίκης πυροδοτεί ο «Καλλικράτης». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος επιμένει να υπάρξουν μητροπολιτικές αρμοδιότητες στην πόλη. Τις εντονότερες αντιδράσεις έχουν διατυπώσει οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Ελευθερίου - Κορδελιού.

Τις πιο άγριες διαθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση προβάρουν ήδη οι δύο αυτοδιοικητικοί ηγέτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πάντως δεν αποκλείεται να βγουν (εάν ευσταθούν οι φήμες) εκτός παιχνιδιού, χάνοντας τη μάχη της κάλπης μετά τις χωροταξικές ανακατατάξεις στην περιοχή.
Την απόσυρση του προσχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση ζητούν με σκληρές δηλώσεις τους τόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο Π. Ψωμιάδης αναφέρεται σε «μάγειρες» του χωροταξικού και επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί να πηγαίνει η Θεσσαλονίκη πίσω για δεκαετίες, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά του, ο Β. Παπαγεωργόπουλος χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη», «Προκρούστη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανεβάζοντας πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, υποστηρίζει ότι «σε μία επίδειξη απόλυτου αυταρχισμού, ο υπουργός Εσωτερικών ζητά -με το νομοσχέδιο-από τον Λαό, από την αυτοδιοικητική οικογένεια και τη Βουλή των Ελλήνων να εξουσιοδοτήσουν αποκλειστικά αυτόν για να αποφασίσει με Υπουργική του Απόφαση για τη χωροθέτηση των νέων δήμων!» καταγγέλλοντας ότι «βαδίζουμε σε ένα νομοθετικό, αυτοδιοικητικό και εκλογικό πραξικόπημα».

Διά πυρός και σιδήρου αναμένεται να «περάσει» το σχέδιο «Καλλικράτης», που φέρνει τα πάνω κάτω στη διαρθρωτική αναδιάρθρωση της χώρας. Μιας χώρας που έχει σήμερα 11 εκατομμύρια κατοίκους και 1.034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μικρά και μεγάλα γρανάζια γραφειοκρατίας, τα οποία όμως, για να «σπάσουν», πρέπει να καμφθούν οι κομματικές και οι τοπικές αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Για να ξεκαθαρίσει από νωρίς το τοπίο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το σχέδιο στην πράξη, έχει -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις και δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή όσον αφορά τις συνενώσεις δήμων. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω στο σχέδιο του να «σπάει» το ιδιαίτερα συγκεντρωτικό σύστημα. «Ασπίδα» για τον υπουργό Εσωτερικών απλώνει ο Γ. Παπανδρέου που δήλωσε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί την κορυφαία διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Προφανώς, έως την επόμενη προσπάθεια. Το μεγάλο στοίχημα για να λειτουργήσουν οι νέες διοικητικές δομές, είναι η ορθολογική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων. Όπως προκύπτει από το σχέδιο, δεν γίνεται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία διάχυση των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είτε προς τα κάτω, δηλαδή στους δήμους, είτε προς τα πάνω, στις περιφέρειες, οι οποίες αναλαμβάνουν και ορισμένες κρατικές αρμοδιότητες.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» και την ψήφιση ενός νόμου-πλαισίου που θα εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια, ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές, ζήτησε, με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο «με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, ούτε προβλέπει τους αναγκαίους πόρους». Στο μεταξύ η κόντρα του Π. Ψωμιάδη με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο συνεχίζεται... Το θέμα μεταξύ τους είχε ξεκινήσει με αφορμή την τοποθέτηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης στο προσχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και την απάντηση του υφυπουργού που σχολίασε ως «ανακρίβειες» τα λεγόμενα του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Η απάντηση του Π. Ψωμιάδη όχι μόνο δεν άργησε, αλλά άφησε και αιχμές για «στοχοποίηση της υπερκομματικής του υποψηφιότητας»: «Δυστυχώς, ο υφυπουργός δεν απαντάει στην ουσία όσων έθεσα. Η σπουδή του να απαντήσει στις παρατηρήσεις μου ήταν αναμενόμενη. Το αντιληφθήκαμε όλοι, όταν διαβάσαμε το σχέδιο για τον "Καλλικράτη " που προωθεί ο ίδιος και το υπουργείο Εσωτερικών. Ένα φωτογραφικό νομοσχέδιο, που έχει στοχοποιήσει εμένα προσωπικά, γιατί ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν ότι η δική μου υποψηφιότητα είναι υπερκομματική. Φαίνεται ότι έχουν τρελαθεί στο ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα Ψωμιάδη, όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κώστας Τάτσης».

«Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σε διαδικτυακό τόπο, σχολιάζοντας τον αγώνα που ξεκίνησε, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την αρχηγία της Ν.Δ., και όλοι νομίζαμε ότι ολοκληρώθηκε με το αποτέλεσμα της κάλπης. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπως φαίνεται πάντως, την ιδέα δημιουργίας ακόμα και ενός ξεχωριστού κομματικού σχηματισμού, εκτός Νέας Δημοκρατίας, δεν τον έχει εγκαταλείψει.

Κύκλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να στήσει τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, μεταξύ Εγνατίας και Μητροπόλεως. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί εδώ και 12 χρόνια, λέγοντας ότι είχαν ληφθεί και όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις επί κυβέρνησης Ν.Δ., και τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο του δημιουργεί προβλήματα. Ο ανδριάντας, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις Παπαγεωργόπουλου και Χρύσας Αράπογλου, η οποία θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς θα οδεύουμε προς τις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» στον πλανήτη. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο και αδυναμία προσδιορισμού των εξελίξεων. Όσον αφορά την Ελλάδα, το μόνο που είναι σίγουρο είναι η διαδικασία αποπληθωρισμού. Η μείωση των τιμών και η απομείωση των αξιών είναι δεδομένες, παρά το μέγεθος της μαύρης οικονομία, που συνήθως δημιουργεί αντιστάσεις στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η Ελλάδα, για να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον, θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να αυξήσει θεαματικά τον όγκο των εξαγωγών της (δηλαδή την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό). Ο μοναδικός δρόμος προς την οικονομική επέκταση είναι η αύξηση των εξαγωγών - κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τα ελληνικά κόστη και οι τιμές καταγράψουν κάθετη πτώση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Σε μια περίοδο αποπληθωρισμού, η Βασική επενδυτική στρατηγική είναι απλή: αποεπένδυση. Η λογική λέει ότι σε μια περίοδο πτώσεις των τιμών και των αξιών απλά διατηρείς μετρητά στην άκρη και περιμένεις. Περιμένεις να δεις τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 20% επιπλέον των σημερινών...

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η ζήτηση, εξαιτίας της κρίσης που ωθεί ολοένα και περισσότερους επενδυτές να αναζητήσουν επενδυτικό καταφύγιο στον «Βασιλιά των μετάλλων». Αγορές-ρεκόρ 150.000 λιρών έχουν γίνει μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Ελλάδα. «Στεγνώνουν» τα αποθέματα των μεγάλων ελβετικών τραπεζών, καθώς η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη, τροφοδοτώντας το συνεχιζόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού.

Όσοι επέλεξαν να λύσουν οικονομικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας μεθόδους της πολιτικής, χρεοκόπησαν. Όσοι διαχειρίστηκαν οικονομίες χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κοινωνία, δεν μακροημέρευσαν. Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αλλάζει. Οι Έλληνες επιλέγουν πολιτικούς με πυγμή, γνώσεις και αποφασιστικότητα.

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Χέρι στους οίκους αξιολόγησης θέλησε να βάλει ο Γ. Παπανδρέου, συμφώνησε μαζί του και ο Νικολά Σαρκοζί, αλλά φαίνεται πως δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης είναι αμερικανικοί και βρετανικοί, εξ ου και η μανία που έχουν με το ευρώ.

Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς του «οίκους», όπως η Goldman Sachs, είναι ταυτόχρονα και φορείς αξιολόγησης των εθνικών οικονομιών και επενδυτές. Δηλαδή έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι

Το 80% των Γερμανών πολιτών δεν θέλει η χώρα τους να μας βοηθήσει οικονομικά. Προφανώς δεν ξέρουν ότι εμείς έχουμε προτίμηση στα γερμανικά αυτοκίνητα, στις γερμανικές συσκευές, βλέπε Siemens, και στα γερμανικά οπλικά συστήματα. Μήπως πρέπει να τους το κάνουμε γνωστό με κάποιο τρόπο; — Βέβαια έχουν δίκιο, από την άλλη. Δεν μπορούν να μας δίνουν δάνεια, για να πληρώνουμε εμείς εδώ έναν υπερτροφικό δημόσιο τομέα, για να κλείνει τα σύνορα και τα λιμάνια ο τελωνειακός, για να ζητούν μίζα στην πολεοδομία, για να εργάζονται οι περισσότεροι από αυτούς κάτω από έξι ώρες, για να παίρνουν στη Βουλή 16 μισθούς. Αυτό ούτε κι εγώ το θέλω

Με μια μέρα καθυστέρηση κάνουν δηλώσεις στη Ρηγίλλης. Επί ένα 24ωρο συσκέπτονταν στη Ρηγίλλης για να πουν ότι δεν συμφωνούν με την προεκλογική πολιτική του Καραμανλή, την οποία όμως στήριζαν και υποστήριζαν. ‘Εχουν ζαλιστεί στη Ν.Δ.

Τι δουλειά έχει ένας συνταξιούχος πρώην πολιτικός αρχηγός στο Σύνταγμα με πανό κατά του Συμφώνου Σταθερότητας; Δίνει το παράδειγμα τι μπορεί να κάνουν οι συνταξιούχοι αντί να παίζουν πρέφα. Ακτιβισμό

Είναι αλήθεια ότι ενημερώθηκε η Μαριλίφ να έχει έτοιμα κάθε ειδικότητας νοσοκομεία;

Εμένα μου άρεσε περισσότερο η κ. Παπαρήγα, που ευχήθηκε να χρεοκοπήσει η χώρα για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία. Και για να μην νομίσει κανείς ότι της ξέφυγε και το είπε, το έγραψε και σε πρωτοσέλιδο άρθρο του την άλλη μέρα ο «Ριζοσπάστης».

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Η κρίση έδειξε ότι η χώρα εδώ και χρόνια δεν διαθέτει μορφωμένο και υψηλής ποιότητας και ικανότητας πολιτικό δυναμικό που να αντιλαμβάνεται στις κρίσιμες συνθήκες και να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά, μακριά από το πολιτικό κόστος και τα μικροκομματικά οφέλη

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αρκετοί Έλληνες, πολίτες και επιχειρηματίες.
Κερδοσκοπούν, την ώρα που η χώρα βουλιάζει, όπως στα καύσιμα, ή απεργούν για να διατηρήσουν τα προνόμια που έχουν σε βάρος άλλων εργαζομένων. Δεν τους ενδιαφέρει, βρε παιδί μου, τι θα γίνει αύριο, αν θα καταρρεύσει η χώρα. Τους αρκεί ή να κλέψουν τον άλλον σήμερα ή να ξεφύγουν από τα μέτρα που τους αφορούν. Αυτοί εκλέγουν και τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο σοσιαλισμός μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα χωρίς εμάς», λένε μισοαστεία μισοσοβαρά πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τα οποία βλέπουν αφενός να καθυστερεί η πλήρωση θέσεων διοικητικών συμβουλίων κ.λπ. σε πολλές ΔΕΚΟ της συμπρωτεύουσας και αφετέρου οι επιλογές που γίνονται να μην υπακούν σε αυστηρά κομματικά κριτήρια. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα -μετά την επίσκεψη της κ. Λούκας Κατσέλη στην πόλη τα κέφια τους είναι ακόμη λιγότερα, αφού η υπουργός έδειξε να μη βιάζεται καθόλου να διορίσει διοικήσεις στο λιμάνι, τη ΔΕΘ, τη HELEXPO και τη Ζώνη Καινοτομίας, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της.

Τις κατά το παρελθόν καλές σχέσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή -Ζισκάρ ντ’ Εστέν και Ανδρέα Παπανδρέου - Φρανσουά Μιτεράν θυμήθηκαν Γιώργος Παπανδρέου και Νικολά Σαρκοζί. Ευχάριστη διαπίστωση ήταν επίσης και το γεγονός ότι νέος πρόεδρος του εν Ελλάδι κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου εξελέγη προσφάτως ένας ξάδελφος του Σαρκοζί.

Δεν ξέρω τι λένε ειπώθηκε στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδου και Παπασπύρου, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έδειξε στους συνομιλητές του την αλληλογραφία με το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η επιστολή που έλαβε έλεγε ρητά ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση για εξίσωση των ορίων ανδρών και γυναικών και η απάντηση που έστειλε ήταν ότι αυτό θα γίνει το επόμενο δίμηνο. Ο Γιώργος ήταν απόλυτος και οι Ανδρέας και Σπύρος έφυγαν ιδιαίτερα σκεφτικοί και προβληματισμένοι για τα επερχόμενα.

Η συμφωνία για την αγορά φρεγατών από τη Γαλλία, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι το μόνο σίγουρο εξοπλιστικό «δώρο» στον Σαρκοζί. Η απόφαση για αντικατάσταση των Μιράζ από Ραφάλ δεν έχει εισέτι ληφθεί, αλλά και δεν αποκλείεται. Σίγουρα όμως το σύνθημα «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία» μπορεί να απόκτησα ουσιαστικό νόημα στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας.

Αφότου ο κ Γ. Γαμπρίτσιος πήρε το ΟΚ από την επιτροπή της Βουλής ως πρόεδρος ΕΡΤ, μπορώ να σας πω ότι ήταν ένας απο εκείνους που δεν είχαν υποβάλει βιογραφικό, όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός

Αντίθετα, βιογραφικά για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ κατέθεσαν, μεταξύ διάφορων τεχνοκρατών, και ένας καθημερινός τηλεοπτικός σχολιαστής, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός-δημοσιογράφος δημοτικού ραδιοφώνου, ένας παρουσιαστής κρατικού τηλεοπτικού σταθμού, μια κυρία που μετέχει ως ρεπόρτερ σε εκπομπή μεγαλοδημοσιογράφου και μια κυρία παλιά και στενή συνεργάτιδα πρώην κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ξέρω, δεν σας φώτισα αρκούντως, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω και τα ονόματα

Θα πρέπει να ανησυχεί η κυβέρνηση, καθώς πέφτει συνεχώς η αποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας στις μυστικές δημοσκοπήσεις. Από αποδοχή 60%, έπεσε κοντά στο 40% και ακόμα δεν το έχουν μετρήσει στις τσέπες τους οι πολίτες — Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα... θαύμα. Μέσα σε τρία χρόνια να μειώσει το έλλειμμα κατά δέκα μονάδες του ΑΕΠ. Αυτό μόνο μια χώρα το κατάφερε, η Νορβηγία, που βρήκε πετρέλαιο

Μπας και πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της και να ψάξουμε λίγο περισσότερο στο Αιγαίο:

Πάντως, εάν για έναν και μόνο χρόνο οι Έλληνες πολίτες κατέθεταν ειλικρινή φορολογική δήλωση, οι επιχειρηματίες επέστρεφαν στο δημόσιο ταμείο τον ΦΠΑ και οι επαγγελματίες που συνεργάζονται με το κράτος (γιατροί φαρμακοποιοί κ.ά.) σταματούσαν να πλουτίζουν από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα μας. Θα είχαμε μειώσει το έλλειμμα κατά 4% του ΑΕΠ που μας ζητά η Ε.Ε.

Σκεφτείτε ότι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως παρακρατούν -στην ουσία κλέβουν- επαγγελματίες από τον ΦΠΑ Πας σε μια ταβέρνα, σ’ ένα φαρμακείο, σ’ ένα κομμωτήριο, d ένα μπαρ και, ενώ πληρώνεις τον ΦΠΑ για να αποδοθεί στο δημόσιο ταμείο, ο... έξυπνος επαγγελματίας το κρατά στην τσέπη του. Αποδείξεις λοιπόν και μόνο αποδείξεις

Μήπως το δικό μας «πετρέλαιο» είναι η πάταξη της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής;

Γι’ αυτό μάς μισούν οι Γερμανοί. Γιατί δεν μπορούν να κλέψουν και να φοροδιαφύγουν

Εμένα δεν με νοιάζει τι λένε τα περιοδικά τους και τι γράφουν. Με ενδιαφέρει, όμως, να στείλουν κατά δω μερικά δισεκατομμύρια από τις πολεμικές αποζημιώσεις και να επιστρέψουν και τον χρυσό που έκλεψαν από την Τράπεζα της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αν δεν το κάνουν, τουλάχιστον να το αναγνωρίσουν και να μας πουν ένα ευχαριστώ και όχι να μας λένε «απατεώνες», όπως είπε και ο Θ. Πάγκαλος

Μόνο που ο αντιπρόεδρος έχει προηγούμενα με τη Γερμανία. Παλαιοτέρα την είχε χαρακτηρίσει γίγαντα με μυαλό μωρού παιδιού και αναγκάστηκε ύστερα από πιέσεις του τότε καγκελαρίου Χ. Κολ να ανακαλέσει

Η ανάκληση δεν ήταν μια απλή ιστορία για τον κ. Πάγκαλο. Οι πληροφορίες λένε ότι έφερε βαρέως τη συγγνώμη που ζήτησε και μάλιστα εξ αυτού υπέστη και προσωρινό πρόβλημα υγείας, εκείνη την ημέρα.

Έγγραφα-φωτιά σε συρτάρια πρώην υπουργών στοιχειώνουν τπ Ν.Δ. και ανάβουν φωτιές στο εσωκομματικό σκηνικό, με φόντο ης εξεταστικές επιτροπές τόσο για τη Siemens και το Βατοπέδι όσο και για την οικονομία, που βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για την αλληλογραφία μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή με το Μέγαρο Μαξίμου, που φαίνεται ότι κρύβει πολλά μυστικά νια πολλούς... σκελετούς στη... γαλάζια ντουλάπα, που δίνουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τους πρωταγωνιστές των σκανδάλων, που υπονόμευσαν την αξιοπιστία της χώρας και οδήγησαν την τότε κυβέρνηση στην πολιτική καταστροφή!

‘Οταν ακούτε για επικείμενο ανασχηματισμό και σύστημα αξιολόγησης υπουργών από τους Θόδ. Πάγκαλο και Χαρ. Παμπούκη, κρατήστε όχι απλώς μικρό καλάθι, αλλά... ψωμιέρα. Το υφιστάμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα σουβλίσει τον οβελία και μετά, όταν θ’ αρχίσουν να σφίγγουν οι ζέστες και οι καταστάσεις, θα υπάρξει... σούβλισμα ένιων υπουργών και περισσότερων υφυπουργών.

Σε λίγες ώρες άλλαξε άρδην η ζωή του καθηγητή Τάκη Ρουμελιώτη. Εκεί που τα είχε ετοιμάσει όλα να μετακομίσει στη Βαρκελώνη, έχοντας αποδεχθεί την πρόταση να είναι στη Γραμματεία της Ευρωμεσογειακής Ένωσης, που δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση του Νικολό Σαρκοζί, ήρθε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου και εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη, ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πλεονέκτημα -τόσο για τον ίδιο τον Τάκη Ρουμελιώτη όσο και για την Ελλάδα- είναι ότι διατηρεί από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι θερμή φιλική σχέση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, κάτι που ίσως μας βοηθήσει, εφόσον τελικά η χώρα προσφύγει, ως φαίνεται, για βοήθεια στον «σκληρό και απεχθή» αυτό οργανισμό. Σημειώνουμε ότι ο Τ. Ρουμελιώτης έχει φέρει δυο φορές στην Ελλάδα, για ομιλίες, τον Στρος-Καν, έχει μεταφράσει στα ελληνικά το τελευταίο του βιβλίο, έχουν συγγράψει από κοινού άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη «Monde», ενώ ήταν και στην ομάδα που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Στρος-Καν για την ηγεσία του Γαλλικού Σοσιαλιστικοί; Κόμματος και, κατ’ επέκτασιν, για την προεδρία της Γαλλίας.

ΜητροΠάνος και Πέγκυ Ζήνα «έβαλαν φωτιά- στη διάθεση του Γ. ΠανAγιοτακόπουλου. Πολύς κόσμος, ίσως και περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες ήταν στην ετήσια μάζωξη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας». Κακλαμάνης, Ευθυμίου, Κατσέλη, Αρσένης, Σκανδαλίδης, Τσοχατζόπουλος, Τζουμάκας, Καρύδης, Κουκουλόπουλος, Λιντζέρης, Πανταζής, γραμματείς, νεολαίοι, κομματικοί και φίλοι έδωσαν το «παρών», ενώ άκουσαν με προσοχή την ομιλία του Βάσου Λυσσαρίδη...

Η ηχηρή διαφοροποίηση της Ντόρας έσκασε την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στο Βέλγιο για να συναντηθεί με τον Μπαρόζο, παίζοντας το χαρτί της εθνικής συστράτευοης για την έξοδο από την κρίση και την προστασία απέναντι στα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Από το βήμα της Βουλής, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη σύσταση της εξεταστικής για την οικονομία, παίρνοντας έτσι ξεκάθαρες αποστάσεις από την επίσημη “κομματική γραμμή, που λέει «Όλα στο φως». Έσπευσε βέβαια να πει ότι θα υπογράψει τη γαλάζια πρόταση για να μη θεωρηθεί αντάρτισσα. Αλλά αυτό που έμεινε ήταν η διαφοροποίηση... Για μία ακόμη φορά!

Ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε με τον Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων του είπε: Αν η Ευρώπη δεν ανταποκριθεί, να μην μας δημιουργήσετε πρόβλημα αν πάμε στο ΔΝΤ. Τι του απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν; Ότι κατανοεί τις θέσεις της Ελλάδας. Ευρωπαίος αξιωματούχος που έλαβε γνώση της συζήτησης των δύο ανδρών απεφάνθη: «Νομίζω ότι και οι δύο άλλα έλεγαν και σε άλλα στόχευαν». Και μάλλον είχε δίκιο αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις σχέσεις Γιώργου - Μπαρόζο.

Η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη δίκη Κορκονέα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου είναι ότι την εκπροσώπηση της οικογένειας του παιδιού ανέλαβε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Βλέπω τον Αλέξη Κούνια να περνά δύσκολες στιγμές, καθώς τα πράγματα σοβαρεύουν και τα περιθώρια για τηλεοπτικά σόου στενεύουν.

Στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη έδωσε το «παρών» ο Κ. Καραμανλής. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του σε κομματικό ακροατήριο έπειτα από πολύ καιρό, και μάλιστα με φόντο την εσωκομματική θύελλα που προκαλούν το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά για «αυτοκάθαρση» και οι δηλώσεις στελεχών περί... γαλάζιας «σαβούρας»!

Το νέο «αγκάθι» που βρίσκει μπροστά του ο Αντ. Σαμαράς είναι αυτό του άλλοτε στενού φίλου του και συνεργάτη Ν. Κακλαμάνη εν όψει των δημοτικών εκλογών. Και μπορεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μην ανοίγει τα χαρτιά του για το αν θα στηρίξει τον δήμαρχο στην επανεκλογή του, ο Νικήτας όμως κινείται... Όπως κινείται και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος συνάντησε τον δήμαρχο ένα βράδυ στο Θέατρο και του είπε ότι θα τον στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις για μια δεύτερη θητεία στην Αθήνα. Κι έτσι τώρα η Ρηγίλλης βρίσκεται σε δίλημμα: να γίνει ουρά” του Καρατζαφέρη ή να δώσει το χρίσμα αλλού, με το ρίσκο να χάσει;

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Για πρώτη φορά στη σύντομη κυβερνητική του εμπειρία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η άσκηση πολιτικής δεν είναι μόνο λόγια και σίγουρα δεν είναι μόνο μέτρα. Απόδειξη αυτής της διαπίστωσης, η νέα άνοδος των spreads, οι φήμες για επαναδιαπραγμάτευση ΔΝΤ και Ε.Ε. για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και η διαπίστωση πως το έλλειμμα το 2009 ήταν... 14%!

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τη μια επεδίωκε να βάλει σε τάξη ένα άναρχο υπουργείο και από την άλλη να διαμορφώνει προς τα έξω την εικόνα ενός ανθρώπου που γνωρίζει.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο διεθνές στόχαστρο, ώστε κάθε εσωτερική είδηση αναδεικνύεται όχι μόνο από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, αλλά περιλαμβάνεται και στις εκθέσεις ξένων οίκων.

Πέρσες, Ρωμαίοι, Τούρκοι, Γερμανοί. Μια φορά κι έναν καιρό όσοι επιτίθεντο στην Ελλάδα είχαν εθνικότητα Σήμερα, όμως, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει ανθρώπους χωρίς γη και πατρίδα. Όχι γιατί είναι διεθνιστές, αλλά γιατί είναι κερδοσκόποι!

Έχετε αναρωτηθεί γιατί χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετωπίζουν εξίσου έντονα οικονομικά προβλήματα με μας, δεν δανείζονται με τα εξωφρενικά επιτόκια που δανείζεται η χώρα μας; Ένας σημαντικός λόγος, όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τα μυστικά των αγορών, είναι το ότι η Ελλάδα έχει ένα ιστορικό εξαπατήσεων και δημιουργικής λογιστικής που δεν έχει παρατηρηθεί στις προαναφερθείσες χώρες.
Ένα βήμα παραπέρα κινείται, με δηλώσεις του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τον οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι πως η Ιρλανδία, για παράδειγμα, δεν έχει εγκλωβιστεί σε υψηλά «spreads»: «Αυτή η χώρα έλαβε εγκαίρως τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση πήρε με καθυστέρηση πέντε μηνών. Ό, τι έγινε, οφείλεται σε άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, σε κάποια σχόλια ξένων εφημερίδων, αλλά και σε γενικότερες κυβερνητικές αδυναμίες. Η λέξη "κερδοσκόποι" είναι πολλές φορές παρεξηγημένη. Αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν και θα χτυπούν πάντοτε τα πιο ευάλωτα κράτη. Στην Ελλάδα τα σπρεντ εκτοξεύτηκαν γιατί αργήσαμε να πάρουμε μέτρα».

Νέα δίοδο στη ρευστότητα δίνει η κυβέρνηση με την επανεργοποίηση του περίφημου πακέτου των 28 δισ. ευρώ, το οποίο μέχρι πρότινος σνόμπαραν οι τράπεζες. Ο στόχος είναι να διοχετευτεί μέρος των κεφαλαίων στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Και πάλι όμως το τραπεζικό σύστημα θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα αυτή για να θωρακιστεί, και μόνο σε μικρό βαθμό θα στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς ομολογούν ότι μικρό μέρος των κεφαλαίων που αντλούν οι τράπεζες θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία διά της χορήγησης δανείων.

Αν η κυβέρνηση είχε λογότυπο, αυτό μπορεί και να ήταν μια πάπια! Το συνηθίζει, άλλωστε, να ποιεί τη νήσαν σε μια σειρά ζητημάτων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, για τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί προεκλογικώς πως θα απαιτούσε την κρατική συμμετοχή σε αυτές, αλλά και ο ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει παράνομη την παραχώρηση του στους Γερμανούς της Deutche Telekom. Κάποια στελέχη του, μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασης. Ως κυβέρνηση, όμως, το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του (και) σε αυτό το θέμα.

Φαίνεται πως δεν θα αργήσει ο καιρός που οι γερμανικές επιχειρήσεις θα καταχωρίζονται ως συνώνυμα της διαφθοράς στα ελληνικά -και όχι μόνο- λεξικά! Μετά τη Siemens και τη MAN, ήρθε η σειρά της Daimler και της Ferrostaal να κατηγορηθούν πως διακινούσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ εν είδει μιζών σε αξιωματούχους και της χώρας μας τη δεκαετία 1998-2008. Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελάκος, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Επιπλέον, αναμένεται παρέμβαση και της Κομισιόν χάρη σε ενέργειες του κ. Χουντή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Daimler (κατασκευάστρια και των Mercedes Benz) είχε εξασφαλίσει από το ελληνικό Δημόσιο την προμήθεια πολυτελών οχημάτων του Δημοσίου, στρατιωτικών τζιπ, απορριμματοφόρων, λεωφορείων του ΟΑΣΑ και ντιζελομηχανών του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με πληροφόρηση από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΣΕ, οι πρώτες αναθέσεις (ύστερα από διαγωνισμούς) στη θυγατρική της Daimler, «Άντετρανς» (σήμερα λέγεται Bombardier), έγιναν το 1995 από στελέχη που τώρα έχουν βγει στη σύνταξη. Επρόκειτο για 26 ντιζελομηχανές που είχαν την τεχνική προδιαγραφή να μετατραπούν σε ηλεκτρομηχανές και στοίχισαν στον δημόσιο οργανισμό ενάμισι εκατομμύριο ευρώ επιπλέον. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αυτό ήταν ένα τεχνικό σφάλμα αφού, ακόμα και αν χρειαστεί να μετατραπούν σήμερα σε ηλεκτράμαξες, ο ΟΣΕ θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον ενάμισι εκατομμύριο. Οι τελευταίες δέκα ντιζελομηχανές (συνολικά 36), που παρελήφθησαν μετά το 2004, στοίχισαν ακόμα πιο ακριβά, πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ, η Ferrostaal καταγγέλλεται πως «λάδωσε» για να προμηθεύσει το Πολεμικό Ναυτικό με τέσσερα υποβρύχια 214, ανάμεσα στα οποία και το προβληματικό «Παπανικολής». Όπως, εξάλλου, συνέβη και στην περίπτωση της Siemens, στην Ελλάδα δεν θα είχαμε μάθει τίποτα ούτε και για τις φερόμενες ως μίζες της Daimler και της Ferrostaal, αν δεν είχε κινητοποιηθεί πρώτα η αμερικανική και η γερμανική Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο κ. Χουντής υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο του τρόπου διαχείρισης του σκανδάλου της Siemens. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θέτει στους αναγνώστες της εφημερίδας μας το διαχρονικό ερώτημα που τίθεται προς την ελληνική Δικαιοσύνη: «Γιατί θα έπρεπε να τα μάθουμε πρώτα από τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς; Το θέμα, ωστόσο, τώρα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα», καταλήγει με νόημα ο κ. Χουντής.

Εργαζόμενοι στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας «Public» καταγγέλλουν τον ιδιοκτήτη της Πάνο Γερμανό πως ο τρόπος που τους συμπεριφέρεται δεν ταιριάζει με το κομμουνιστικό παρελθόν του. Οι ίδιοι μιλούν, ανάμεσα σε άλλα, για χαμηλούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς και για εκβιαστικές τακτικές και εκδικητικές απολύσεις.
Τα προβλήματα της Public δεν σταματούν εντός των ελληνικών συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η εταιρεία συμφερόντων του κ. Γερμανού έβαλε λουκέτο και στο κατάστημα της στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει ούτε πέντε μήνες λειτουργίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού αγγλόφωνου πρακτορείου «novinite», τη Μεγάλη Πέμπτη η διοίκηση της Public φέρεται να διαπίστωσε πως το πακέτο που προσφέρει η εταιρεία απέχει από τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού της Βουλγαρίας, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, η Public υποσχέθηκε πως θα παράσχει σημαντική οικονομική ανταμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους του καταστήματος της Βάρνας, «σε ένδειξη σεβασμού προς τις προσπάθειες και την αφοσίωση τους».

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων περιγράφουν εικόνες «εργασιακού Μεσαίων», ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε που πολλοί προεξοφλούσαν τη συρρίκνωση του ΛΑΟΣ και τη σταδιακή άνοδο της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε μόλις εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας ως βασικό του στόχο την επιστροφή στους κόλπους της παράταξης του εκείνων που την εγκατέλειψαν βρίσκοντας «απάνεμο λιμάνι» στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Οι προσδοκίες, όμως, του προέδρου της Ν.Δ. όχι μόνο δεν ευοδώνονται, αλλά, επιπλέον, διαψεύδονται ηχηρά. Όταν η Ν.Δ. προσπαθεί να ισορροπεί μεταξύ του κυβερνητικού της παρελθόντος και της αντιπολιτευτικής της κριτικής, στην Καλλιρρόης έχουν την πολυτέλεια να στηρίζουν την κυβέρνηση δημιουργικά.

Ρηχές χαρακτηρίζει, τις εκτιμήσεις που ήθελαν τον ΛΑΟΣ να συρρικνώνεται και ο βουλευτής Σερρών του κόμματος Ηλίας Πολατίδης. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, αποδείχθηκε πως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά ήταν ευσεβείς πόθοι ορισμένων: «Αντιθέτως, δικαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας πως τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και η νέα ηγεσία της Ν.Δ. γρήγορα θα ξεφούσκωναν». Ο κ. Πολατίδης απαντά και στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το κόμμα του έχει μετατραπεί σε «ουρά» του ΠΑΣΟΚ: «Η στάση που κρατά τώρα ο ΛΑΟΣ δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη που είχε κρατήσει και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε πως και τότε ο κ. Καρατζαφέρης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε στηρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή στη λήψη επώδυνων αποφάσεων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αυτήν την κυβέρνηση έχουμε, αυτήν πρέπει να στηρίξουμε τώρα», προσθέτει εμφατικά ο κ. Πολατίδης.

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισαν τις αποφάσεις που έλαβαν στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών- αναπληρωτής της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι υπουργοί Δρούτσας και Νταβούτογλου συμφώνησαν σε κοινά προγράμματα για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, ενώ από πολλά κύματα πρέπει να περάσει το ενδεχόμενο αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών.
Έντονη κινητικότητα στα εθνικά θέματα με επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και μετάβαση Παπανδρέου στη Λευκωσία.

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θεσπίζονται ήπια ή και ευχάριστα μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος, που περιλαμβάνουν περισσοτερο..σεξ!
Ενώ η Ελλάδα υπόκειται σε δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας και πειθαρχίας, υπό το άγρυπνο μάτι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που φαίνεται να παραφυλάνε για ένα στραβοπάτημα του ευρωπαϊκού «μαύρου προβάτου», το χρέος έχει συσσωρευτεί βουνό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Ιαπωνία. Η τελευταία, όμως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θεσπίζει από ήπια έως ευχάριστα μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος, τα οποία περιλαμβάνουν και περισσότερο... σεξ!
Ο υπουργός Οικονομίας Ναότο Καν ζήτησε από τους υπαλλήλους του να εργάζονται λιγότερο, για να έχουν χρόνο να βγαίνουν... ραντεβού και ασφαλώς να κάνουν σεξ.
Αν και συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Καυκάσου, πίσω από τις οποίες φέρονται να βρίσκονται Τσετσένοι αυτονομιστές, η Ρωσία δίνει το «πράσινο φως» στο NATO για ανεφοδιασμό των δυνάμεων που διατηρεί στο Αφγανιστάν, μέσω του εδάφους της. Τα δύο αυτά γεγονότα υποδεικνύουν πως η ισλαμική τρομοκρατία στη Ρωσία μπορεί να αποτελεί μέρος ενός «πολέμου» για την Κεντρική Ασία, ένα είδος νέου «μεγάλου παιχνιδιού», αυτή τη φορά μεταξύ Ρωσίας και Πακιστάν...
Οι τσετσενικές επιθέσεις σε Μόσχα και Β. Καύκασο ενδέχεται να συνδέονται με τις αλλαγές στη στρατηγική κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα κατόρθωσε να εξολοθρεύσει σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία του τσετσενικού αυτονομιστικού κινήματος, περιλαμβανομένων και των πολέμαρχων που είχαν αναδειχθεί από τους τσετσενικούς πολέμους. Κάθε μήνα ανακοινώνεται ο θάνατος (δολοφονία) κάποιου πολέμαρχου. Παρ' όλα αυτά, το τσετσενικό κίνημα κάθε άλλο παρά έχει σβήσει. Οι Ρώσοι πολεμούν το σύμπτωμα - όπως και οι Αμερικανοί στους περιβόητους «πολέμους κατά της τρομοκρατίας». Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που εκθρέφουν τέτοια φαινόμενα, τα τελευταία θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Απόδειξη ότι το τσετσενικό αυτονομιστικό κίνημα εξαπλώθηκε από την Τσετσενία στην Ινγκουσετία (όπου τώρα είναι πιο δυνατό), το Ντατζεστάν και άλλες περιφερειακές δημοκρατίες...

Η Ελένη Κουτσιμπού, που ορίστηκε γενική διευθύντρια του ΙΣΤΑΜΕ, «δεν έχει ακόμη "καθαρίσει" τη δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει για κονδύλια που διατέθηκαν προκειμένου να διεξαχθεί επιτυχώς η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. το 2003». Η αλήθεια είναι ότι η Ελ. Κουτσιμπού εκείνη την περίοδο ήταν μεν γενική γραμματέας του ΥΠΕΞ, αλλά για θέματα οργάνωσης και διοίκησης του υπουργείου, και ουδεμία εμπλοκή είχε στα της Προεδρίας, που ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων, ενώ την τελική ευθύνη την είχε το τότε πρωθυπουργικό γραφείο του Κ. Σημίτη. Η μη εμπλοκή της τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι στη διεξαχθείσα δικαστική έρευνα κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης κάποιων συναδέλφων της και ουχί ως κατηγορουμένη. Βέβαια, η Ελ Κουτσιμπού από τη νέα της θέση έχει κάτι για να «καθαρίσει». Κι αυτό είναι το μέλλον του ΙΣΤΑΜΕ που υπό τη νέα του σύνθεση έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές επιστημονικές, πολιτικές και τεχνοοργανωτικές προκλήσεις, αλλά και αντιθέσεις.
Εξ εγκύρων μαθαίνω ότι οι εναπομείναντες «σκληροπυρηνικοί» του λεγόμενου σημιτισμού δεν νιώθουν και τόσο άσχημα με τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, κάποιος ακούστηκε να λέει χαιρέκακα: «Θα έρθουν να μας παρακαλάνε». Να αναλάβουν δηλαδή αυτοί που έχουν το know how της διακυβέρνησης να ξελασπώσουν την κυβέρνηση. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από την κυβέρνηση και το κράτος ήταν οι του «βαθέος» ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μάλιστα κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου για «αιχμαλωσία» του από τον σημιτισμό. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και διαμαρτυρόμενοι «σημιτοφύλακες», οι οποίοι μάλιστα ονειρεύονται την παλινόρθωση των... Βουρβόνων. Τι να πει κανείς; ΠΑΣΟΚ είναι αυτό...

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ο Ιωάννης Τασσιάς Επίσκοπος Λαγκαδά

Στην πλήρωση του κενού στη Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά προχώρησε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Νέος Επίσκοπος Λαγκαδά, με 41ψήφους επί 75 ψηφισάντων εξελέγη ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς, έναντι των 21 ψήφων που συγκέντρωσε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Βέροιας, αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου, και των 11 ψήφων του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Λαγκαδά, αρχιμανδρίτη Γερμανού Γαλάνη, ενώ βρέθηκαν 2 λευκές ψήφοι και μία άκυρη.

Ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία το 1979 και το τμήμα της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ το 1982. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. Το 1983 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον ιερό ναό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικώς προϊστάμενος. Από το 1983 υπηρέτησε ως ηγουμενοσύμβουλος της ιεράς μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, από το 1994 υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο ΚΟΣΜΟΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

Όλα δείχνουν ότι ο κοσμοκαλόγερος που για μια σειρά πολλών ετών επηρέαζε εκτός από την πνευματική ζωή και την πολιτική (δημοτική) ζωή του Λαγκαδά είναι παρελθόν. 75 ετών ο ίδιος λησμόνησε ότι κάποτε όλα τελειώνουν.
Δεν είναι γνωστό για το τι θα κάνουν οι γνωστοί καταπατητές προστατευόμενοι του κοσμοκαλόγερου. Δεν είναι ακόμη γνωστό για το τι θα γίνουν οι κουμπάροι των καταπατητών που έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους που υπολογίζανε να βγούνε δημοτικοί σύμβουλοι με την ¨επιφοίτηση¨ του κοσμοκαλόγερου. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με κανά δυο αλκοολούχα ποτά παραπάνω.

Ειδήμονες Οικονομολόγοι

Κατάπιαν τη γλώσσα τους αυτοί που προσπαθήσανε να μας πείσουν, με περισπούδαστο ύφος, ότι το έλλειμμα ήταν 8,2 και όχι 12,7. Τώρα που η EUROSTAT ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα είναι 13,6 και μάλλον θα ξεπεράσει το 14, δεν έχουν να μας πούνε τίποτε…
Θα ξανά ψηφίσουμε γελοίους … απατεώνες εμείς;;

Δεινόσαυροι και Βροντόσαυροι

Όπως όλα δείχνουν το παιδί του δεινοσαύρου που γεννήθηκε βροντόσαυρος δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, και πάλιν, για πρόεδρος της Τοπικής της Ν.Δ. Λαγκαδά.
Το βάζουμε στα πόδια και οι «καρδινάλιοι» που απαρτίζανε το Δ.Σ. δουλέψανε τόσο πολύ, έτσι ώστε, ακόμη και στις εθνικές εκλογές το γραφείο της Τοπικής της Ν.Δ. το είχανε κλειστό!
Μα πώς να ανοίξουν το ¨μαγαζί¨ όταν χρωστάνε πάνω από 3.000 ευρώ ενοίκια; Ήρθε ο καιρός να τους σερβιριστεί Τσίρο(σαλάτα). Δεν είναι βέβαιο ότι κάποιος τσομπανάκος (προβατάκια φυλάει) θα θελήσει να σερβιριστεί. Μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει πλέον κάτι άλλο να ζητήσει. Ελέω τοπικής της Ν.Δ. πήρε ρεύμα στο μαντρί του και κάποια χωραφάκια ¨τακτοποιήθηκαν¨.

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Η πρώτη σοβαρή μεταρρύθμιση, ο «Καλλικράτης», δημιούργησε τους πρώτους... ανέργους. Πρόκειται για τους δημάρχους δήμων που καταργούνται και που πολιόρκησαν ης προάλλες τη Βουλή. Ένας από αυτούς, μάλιστα, πήρε αγκαζέ τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, έως το υπουργείο του και του έλεγε τον πόνο του.

'Ενας άλλος έπιασε τον Παύλο Γερουλάνο. «Τι να πω κι εγώ», του απάντησε ο υπουργός, «που δεν μπορώ να πάω στο Ληξούρι τώρα που συγχωνεύτηκε με το Αργοστόλι. Παρ' ότι έχουμε και τον Λοβέρδο και τη Μαριλίζα και την Κατσέλη εξ αγχιστείας στην Κεφαλονιά, δεν κατάφερα να διασώσω τον Δήμο Ληξουρίου». Πώς κατάφερε ο Ραγκούσης και συνένωσε δυο δήμους που δεν ανήκουν στην... Κεφαλονιά;

Μήπως στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο «ασπόνδων» δήμων αλλάξει θέση και το άγαλμα του Λασκαράτου, που έχει μονίμως τα νώτα του στραμμένα στο Αργοστόλι;

Η κ. Παπαρήγα πρότεινε να αναλάβει το κράτος τις άδειες ταξί και οι ταξιτζήδες να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Γιατί όχι και οι... ψαράδες

Αλλά νομίζω πως η πιο ρηξικέλευθη πρόταση της ήταν να γίνει το κράτος όχι μόνο ταξιτζής, αλλά και... εφοπλιστής

Να διοργανώνει κρουαζιέρες για τους πολίτες του και να διώξει τους εφοπλιστές και τα κρουαζιερόπλοια τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η ΠΝΟ δεν θα ταλαιπωρεί τους ξένους τουρίστες, απλά γιατί δεν θα υπάρχουν ούτε τουρίστες, ούτε κρουαζιερόπλοια...

Με τέτοιες προτάσεις, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι;

Διάβασα πως ο κ. Ραγκούσης ζήτησε «λελογισμένη χρήση» των τηλεφώνων στο Δημόσιο, γιατί τα έξοδα ξεπέρασαν τα 8 εκατ. ευρώ. Μα δεν είναι πιο αποτελεσματικό να καλέσει το υπουργείο δύο υπαλλήλους από κάθε -υπηρεσία που καταγράφουν υπέρογκους λογαριασμούς και να τους ζητήσει εξηγήσεις για τα τηλέφωνα που έχουν κάνει στο εσωτερικό και το εξωτερικό; Μόνον έτσι θα σταματήσουν την τηλεφωνική πολυλογία

Ποιος φταίει που έξι μήνες τώρα το νομοσχέδιο για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγατζήδων και των ταξιτζήδων δεν έχει ψηφιστεί; Ο Ρέππας ή ο πρωθυπουργός; Στη βράση κολλάει το σίδερο... Τι περιμένουν, να αντιδράσουν πρώτα οι φορτηγατζήδες; Έξι μήνες και στο υπουργείο Υγείας εξακολουθούν τα τρωκτικά και τα πιράνχας του χώρου να απομυζούν τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων πολιτών. Και μόνο το γεγονός ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες από 700 εκατομμύρια το 2006 αυξήθηκαν στα 2 δια. το 2009 θα έπρεπε να οδηγήσει την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να χτυπήσει την πόρτα του εισαγγελέα και να ζητήσει να ερευνηθεί η μεγαλύτερη κλοπή σε βάρος των ασθενών αυτής της χώρας

Όπως έκανε ο Παύλος Γερουλανος, που έστειλε στον εισαγγελέα την υπόθεση της Αγροτομής, όπου η διορισθείσα από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο διοικητής κατηγορείται ότι άφησε στο ταμείο της εταιρείας μόνο 18,63 ευρω.

Ο Γ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη με 17 πρόσωπα. Κατά κάποιον τρόπο, αυτοί αποτελούν και την ομάδα διαχείρισης της κρίσης και της συμφωνίας με Ευρώπη και ΔΝΤ. Πάγκαλος, Παμπούκης, Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης, Κατσέλη, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης, Βενιζέλος, Ρέππας, Δρούτσας, Πεταλωτής, Πετρουλάκης (γ.γ. Ενημέρωσης), Αθανασάκης, Ελενόπουλος, Θέος, Πολεμαρχάκις, Παπαδημητρίου (υπεύθυνος για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης). Σε περίπτωση ανασχηματισμού, πάντως, ένας ή δύο από αυτούς ενδέχεται να μην έχουν υπουργικό τίτλο και ένας ή δύο να αλλάξουν πόστο.

Η θητεία του Λουκά Παπαδήμου λήγει τον Μάιο. Θα επιστρέψει οίκαδε ή θα μεταναστεύσει στην Αμερική για να διδάξει σε πανεπιστήμιο του Σικάγο; Ουδείς γνωρίζει. Για να γίνει όμως υπουργός αποκλείεται. Ούτε ο ίδιος δεν το θέλει, καθώς γνωρίζει ότι τα τεχνοοργανωτικά και η διαχείριση της καθημερινότητας δεν είναι και ο δυνατός του τομέας. Κάλλιστα όμως μπορεί να αποδώσει ως επικεφαλής μιας task force, η οποία θα έχει την ευθύνη των επαφών, των σχέσεων και της επικοινωνίας με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τους διεθνείς οίκους και τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα στη νέα φάση που εισέρχεται η χώρα μετά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Θα ήταν όντως ιδανικός γι' αυτή τη θέση. Θα προσέφερε πολλά στην πατρίδα, καθώς -εκτός από το δίκτυο επαφών που έχει οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια ως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ- θα ήταν και μια εγγύηση για τους ξένους συνομιλητές και δανειστές μας, λόγω των γνώσεων και του κύρους που διαθέτει. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι, εάν ο Λ. Παπαδήμος δεν επιθυμεί μια τέτοια θέση, θα πρέπει να επιστρατευθεί από τον πρωθυπουργό. Σε τελική ανάλυση, ο Λ. Παπαδήμος το οφείλει στη χώρα, αφού ήταν οι κυβερνήσεις (του ΠΑΣΟΚ) που τον επέλεξαν και για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Καιρός να το ανταποδώσει...
Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό τον Ιούνιο και όχι νωρίτερα ή αργότερα, σημειώστε δύο ημερομηνίες: 20 και 27 Ιουνίου, θα έχει κλείσει η Βουλή και δεν θα έχουν αρχίσει τα θερινά τμήματα. Οπότε ο πρώτος που θα το μάθει θα είναι ο Φίλιππος Πετσάλνικος, αφού ως πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να ρυθμίσει τις ημερομηνίες. Αν ο ανασχηματισμός αφεθεί για τον Σεπτέμβριο, θα γίνει πριν την άνοδο στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Ίσως για να στραφεί αλλού η επικαιρότητα κι αφού δεν θα υπάρχουν καλές οικονομικές ειδήσεις για να ειπωθούν. Πάντως βουλευτής που συζήτησε εσχάτως με τον πρωθυπουργό τού είπε χαριτολογώντας: «Πρόεδρε, αν είναι να με βάλεις στην κυβέρνηση, κάνε το μετά το καλοκαίρι για να μην χάσω... τα μπάνια του λαού».

¤ Διαπλανητικό... γίνεται το ελληνικό θρίλερ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα -Μέρκελ ειδικά για το πρόβλημα μας, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στη στριφνή εταίρο ότι έχει σημασία να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπιστούν οι ελληνικές οικονομικές δυσκολίες. Δεν είναι καλό για την κυρία Άνγκελα να εμφανίζεται ο Αμερικανός ότι ανησυχεί για της υποθέσεις της Ευρωζώνης περισσότερο από την ίδια.
¤ Σύσκεψη, εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν, έγινε στο Μαξίμου. Συμμετείχαν Παμπούκης, Δρούτσας, Ζέππος (γ.γρ. του ΥΠΕΞ), Παρασκευόπουλος (διευθυντής διπλωματικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου) και Τουλούπας (επικεφαλής της Α4 Διεύθυνσης, αρμόδιας για τα ελληνοτουρκικά). Το γεγονός ότι η σύσκεψη έγινε υπό τον Παμπούκη λέγεται ότι δεν ενθουσίασε τον Δρούτσα. Το ότι έγινε στο Μαξίμου και όχι στη Βασ. Σοφίας, όπου εκτός από τον Δρούτσα έχει γραφείο και ο Παμπούκης, μάλλον ήταν σημειολογική κίνηση του Χάρη προς τον... Φον. Και ο νοών νοείτω...
¤ Παρά τη γνωστή οικειότητα και «συμπάθεια» προς τον γερμανικό παράγοντα -ή ίσως ακριβώς γι' αυτό- ο Κώστας Σημίτης πρέπει να εξεπλάγη δυσάρεστα από τα όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Τι είπε; Περίπου ό,τι είχε πει και ο Αλογοσκούφης. «Το 2000 υπήρχε μία κατάσταση όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ερώτημα αν η Ελλάδα έπρεπε να μπει στη ευρωζώνη. Αποδείχθηκε πως ίσως δεν εξετάσαμε πολύ προσεκτικά αυτή την απόφαση». Τι εννοεί η κ. Μέρκελ; Ότι η τότε κυβέρνηση δεν είχε δώσει σωστά στατιστικά στοιχεία; Αφού και ο Αλογοσκούφης, μετά παραδέχθηκε στο τέλος ότι «μπήκαμε με το σπαθί μας».

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ο ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ!!


ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΙΟΥ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΣΙΑΣ.
"ΤΟ ΑΥΤΙ" ΑΚΟΥΣΕ ΟΤΙ ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ.
ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΗ ΠΛΕΟΝ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ... ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΠΑΙΔΙΩΝ" ΤΟΥΣ.