Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ Το «keep working» αποδίδει

Αέρας αισιοδοξίας πνέει στο επιτελείο του Παναγιώτη Ψωμιάδη για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Συνεργάτες του «γαλάζιου» υποψηφίου υποστηρίζουν ότι οι λίγες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο σημερινός νομάρχης Θεσσαλονίκης είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του πρώτου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τονίζουν ότι η πολλή και οργανωμένη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα αποδίδει καρπούς. Τώρα όλοι τρέχουν για την κεντρική εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Αρχίζει η μάχη της Θεσσαλονίκης
Τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα τις αφιερώσει στο νομό Θεσσαλονίκης. Ήδη έχει ολοκληρώσει τις περιοδείες του σε μεγάλες πόλεις των άλλων νομών και τώρα θα τρέξει στην έδρα του, όπου σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις καταγράφει σχετική φθορά. Ο ίδιος εξακολουθεί να τονίζει ότι «η μάχη της περιφέρειας είναι δύσκολη» και δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία συνεργατών του ότι το παιχνίδι μπορεί να κριθεί ακόμη και την πρώτη Κυριακή. Βέβαιο είναι ωστόσο ότι ο Π. Ψωμιάδης κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα της συσπείρωσης όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητα αν σήμερα επιμένουν να στηρίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή βλέπουν θετικά το κυοφορούμενο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Παράλληλα η υποψηφιότητα του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται ότι δεν του αφαίρεσε όλη την εκλογική πελατεία του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, σημαντικό κομμάτι της οποίας δείχνει ότι προτιμά τον Π. Ψωμιάδη.
Συσπειρώνει το "γαλάζιο" στρατόπεδο
Στενοί συνεργάτες του νομάρχη Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι η συνταγή της λεγόμενης αντιμνημονιακής ψήφου ειδικά στις περιφερειακές εκλογές, σε συνδυασμό με το ότι ο κ. Ψωμιάδης ξεκίνησε πολύ νωρίς τον προεκλογικό αγώνα του, βοήθησαν στο να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί προκλήθηκαν στην πορεία (σ.σ. όπως η ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου). Ο νομάρχης επανειλημμένα επισημαίνει την ανάγκη για ενότητα στην κεντροδεξιά παράταξη και έτσι, ενώ το «γαλάζιο» στρατόπεδο σε κεντρικό επίπεδο εμφανίζεται διασπασμένο, σε τοπικό συσπειρώνεται γύρω από το ψηφοδέλτιο της «Δύναμης για την Κεντρική Μακεδονία». Οι ίδιοι άνθρωποι τονίζουν με νόημα ότι, αν η περιφέρεια το βράδυ της 7ης ή της 14ης Νοεμβρίου βαφεί γαλάζια, θα πρόκειται για προσωπική επιτυχία του Παναγιώτη Ψωμιάδη και αμφισβητούν αν η ΝΔ στην παρούσα συγκυρία θα κατάφερνε να κερδίσει τη συγκεκριμένη περιφέρεια με άλλον υποψήφιο.
Μακεδονικό και Ορθοδοξία
Το πολιτικό στίγμα της υποψηφιότητας του Π. Ψωμιάδη είναι γνωστό και ο ίδιος δεν το κρύβει ούτε το καμουφλάρει. Ο «γαλάζιος» υποψήφιος ποντάρει ιδιαίτερα στο Μακεδονικό και στις καλές σχέσεις του με την εκκλησία και παράλληλα υπόσχεται «ανθρωποκεντρική πολιτική», διεκδικητικότητα και αποτελεσματικότητα. Πιέζει το βασικό αντίπαλό του να τοποθετηθεί για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ειδικότερα το όνομα «Βαρντάσκα Μακεντόνια» που ακούγεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ. Προβάλλει την πίστη του στην Ορθοδοξία, και όταν ερωτάται για τις υποθέσεις της νομαρχίας που διερευνούν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, δηλώνει δικαιωμένος από τις εξελίξεις στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ενώ αποδίδει τις υπόλοιπες υποθέσεις στην προσπάθεια των αντιπάλων του να τον αμαυρώσουν. Στο έντυπο πρόγραμμα που διανέμει στους ψηφοφόρους του και το οποίο είναι και απολογισμός του έργου του στη νομαρχία η λέξη «συνεχίζουμε» κυριαρχεί και ο κ. Ψωμιάδης υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τον ίδιο τρόπο που όλοι γνωρίζουμε… Διαμηνύει δε στους ψηφοφόρους ότι «αναλογιζόμαστε την ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Σκοπός μας είναι να ανταποκριθούμε με το πρόγραμμά μας στις απαιτήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενός τόπου γεμάτου ιστορικές μνήμες και ελληνικό χρώμα, αστείρευτες δυνάμεις του λαού του, συγκριτικά γεωπολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα και ελπιδοφόρες προοπτικές. Ενός τόπου φάρου της Ορθοδοξίας, γενέτειρας και τροφού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκπροσώπου του πολιτισμού και της λάμψης του Βυζαντίου. Ένα σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, ‘χωνευτήρι’ λαών και πολιτισμών…».

Την 1η Νοεμβρίου η κεντρική εκδήλωση
Τις προσεχείς ημέρες στο στρατόπεδο Ψωμιάδη θα αρχίσουν να προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κεντρική εκδήλωση, η οποία θα διοργανωθεί την 1η Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ «Ιωάννης Βελλίδης». Στόχος είναι ο χώρος να πλημμυρίσει από κόσμο και έτσι τα τηλέφωνα του ορμητηρίου του Π. Ψωμιάδη επί της Βασιλέως Γεωργίου αναμένεται να πάρουν φωτιά, ώστε χιλιάδες Θεσσαλονικείς να προσκληθούν στην εκδήλωση. Παράλληλα ο νομάρχης, σε αντίθεση με όσα αρχικά ακούγονταν, θα εμφανιστεί σε τηλεοπτικά πάνελ και συζητήσεις που διοργανώνονται για τις περιφερειακές εκλογές. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, θα συμμετάσχει στη συζήτηση που διοργανώνει το συγκρότημα «Μακεδονία» στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και αργότερα σε πάνελ του «Mega» με οικοδεσπότη τον Γιάννη Πρετεντέρη.
Χθες συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του επισκέφθηκε το πρωί το Ωραιόκαστρο και το απόγευμα μίλησε στη Σίνδο. Επισήμανε ότι η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι δύσκολη, ανηφορική και θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για το νέο αιρετό περιφερειάρχη. «Τα ανοικτά ζητήματα, τα προβλήματα είναι πολλά σε κάθε νομό της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπάρχουν αβεβαιότητα και έντονος προβληματισμός για το αύριο», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να γκρεμίσουν την εικόνα της μιζέριας και της εσωστρέφειας. Υποστήριξε επίσης ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αναπαραγάγει το αθηνοκεντρικό μοντέλο, που οδήγησε στην απομόνωση τη Μακεδονία όλα αυτά τα χρόνια. «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα και να είστε σίγουροι πως Μακεδονία δεν θα είναι μόνον η Θεσσαλονίκη. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μια γροθιά, θα τολμήσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε, θα μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του υποστήριξε πως όλο και περισσότεροι πολίτες αποστρέφονται την επιλογή του μνημονίου και συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος και κάλεσε τους ψηφοφόρους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική στις 7 Νοεμβρίου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Δημοτική Παράταξη
“Νέος Δήμος - Νέα Αρχή”
βρίσκεται σε σχηματισμό
προαλειφόμενης
ΗΤΤΑΣ!!

Θα ¨κρυώσει¨

Άφησε τα όνειρα και κατέβηκε στα πεδινά. Τώρα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θυμήθηκε ότι υπάρχει και ο Λαγκαδάς, εδώ πού θα γίνει η ¨μητέρα¨ των μαχών, θα τολμήσει να επισκεφθεί τους δημότες πόρτα-πόρτα (έστω για να τονώσει το ηθικό των συμβούλων του) ή θα φοβηθεί μήπως «κρυολογήσει»;

Επιτυχημένος ή Αποτυχημένος;

Όταν ασκείς παρασιτικό επάγγελμα και δεν θεωρείσαι επιτυχημένος, μπορεί να πιστέψει κανείς, ότι θα γίνεις επιτυχημένος Δήμαρχος;

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΥ (ΚΑΠΝΙΚΗ)

Σοφοκλέους 2 ΤΚ 56430 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλ: 2310- 601817 & Φαξ: 2310- 601819
e-mail : kapniki@otenet.gr
Στις 22/10/2010 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κου Σκανδαλίδη Κώστα και σε συνέχεια συνάντησης που προηγήθηκε στη Λάρισα στις 17/10/2010 , κλήθηκε σε σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ Κος Ιορδανίδης Θεόδωρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης με θέμα ¨ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ¨
Θέτοντας ο Πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ το θέμα της καταβολής των ενισχύσεων στον Υπουργό , απέσπασε την δέσμευση του Υπουργού ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν έως την 27 Οκτωβρίου 2010.
Επίσης μετά από πολύωρη ανάλυση των θεμάτων αποφασίστηκε η επιστροφή του 50% των επιδοτήσεων καθώς και η μείωση των στρεμμάτων κατά το ήμισυ στις δηλώσεις καλλιέργειας των παραγωγών που γίνονται κάθε χρόνο.
Η όλη συζήτηση κατέληξε σε θετικές αποφάσεις για το μέλλον των αγροτών και υιοθετήθηκε η καλή και συνεχής συνεργασία Υπουργείου και ΚΑΠΝΙΚΗΣ.
Εκφράζουμε την πλήρη ικανοποίησή μας από την συνάντηση μας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ Βλασίου Κωνσταντινίδη, δημοτικού Συμβούλου Δ. Λαγκαδά

ΣΧΕΤ. :α. 399 / 21-2-2008 Γεν. Διεύθυνση Περιφέρειας Β. Αποδεικτικό Γενικής Ταχυδρομικής 5-4-2008

Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών σας αναφέρω τα εξής: Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Λαγκαδά, διότι διαπίστωσα από τις πρώτες συνεδριάσεις την πλήρη διάλυση του Δήμου σε όλους τους τομείς, χωρίς να διαφαίνεται οιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης.
Ακόμη και η αναφορά περί της απουσίας μου, ένα χρόνο μετά την προβλεπόμενη από τον Κώδικα προθεσμία,, είναι δείγμα κακής λειτουργίας.
Διαπίστωνα καθημερινά επιδείνωση της τραγικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει ο Δήμος καθώς και την παντελή απουσία ελέγχου από την Προϊσταμένη Αρχή ακόμα και για αποφάσεις του Δ. Σ. καταφανώς παράνομες π.χ. μη είσπραξη του τέλους 2% (απώλεια για τον Δήμο 1,5 εκ. ευρώ τουλάχιστον). Ενδεικτικά παραθέτω: :
1. Είναι γνωστό το πρόβλημα της λίμνης Κορώνεια. Επειδή ο κυριότερος ρυπαντής της λίμνης είναι το αποχετευτικό δίκτυο του Λαγκαδά που καταλήγει στην λίμνη, είχαμε προσπαθήσει επί χρόνια και τελικώς κατασκευάσει Βιολογικό Σταθμό, δαπάνης 1,6 δις δρχ. Είχαμε επίσης εξασφαλίσει την χρηματοδότηση με ποσόν 100 εκ. δρχ. για την σύνδεση του παλαιού υφισταμένου αποχετευτικού δικτύου με τον Βιολογικό Σταθμό, ώστε να περιοριστεί η ρύπανση της λίμνης. Όλα αυτά το 2002.
Δυστυχώς, με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής το 2003, δεν έγινε καμία προσπάθεια ολοκλήρωσης ενός σημαντικού έργου για την περιοχή. Τελικώς, χάθηκαν τα χρήματα, η ρύπανση συνεχίζεται και ο Βιολογικός Σταθμός εγκαταλείφθηκε στην φθορά του χρόνου μέχρι σήμερα.
Δικαιολογήθηκαν ότι χρειάζονται μεγάλες αποζημιώσεις για την απαλλοτρίωση αγροτεμαχίων, από τα οποία θα διήρχετο ο αγωγός σύνδεσης (μήκος 500μ.), ενώ είναι γνωστόν ότι για έργα, τέτοιου είδους, που αποσκοπούν στην κοινή ωφέλεια δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις.
Αδιαφορία, απειρία και άγνοια συνετέλεσαν τελικώς στην καταστροφή της λίμνης. Και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να προαναγγέλλονται διάφορα για την σωτηρία της λίμνης, χωρίς προηγουμένως να κάνουν το προφανές: να θέσουν σε λειτουργία τον αποπερατωμένο Βιολογικό Σταθμό εδώ και 6 χρόνια.
Εκτός των παραπάνω, η Διοίκηση του Δήμου ,έλυσε,, και το πρόβλημα αποχέτευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ανοίγοντας μία τρύπα στον αποχετευτικό αγωγό του Λαγκαδά (στην περιοχή του Εργοταξίου ), όπου οι ιδιώτες μεταφορείς λυμάτων απόθεταν τα φορτία τους, αντί να τα μεταφέρουν στον Βιολογικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
Η ολοκλήρωση,, της αντιμετώπισης του αποχετευτικού προβλήματος του Λαγκαδά έγινε 3-4 μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2006.
Στην κεντρική πλατεία τοποθετήθηκε πινακίδα που περιγράφει το έργο.
Δεν αναφέρεται βέβαια, η έκπτωση που δόθηκε (8,2%) όταν παρόμοια έργα κατασκευάζονται με έκπτωση άνω του 40%.
Παραμονές εκλογών, εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος, νοίκιασε ένα τοπικό μηχάνημα εκσκαφής και άρχισε το έργο!!!!
Με 2 εργάτες, χωρίς χρηματοδότηση, με νοικιασμένο μηχάνημα. Μετά τις εκλογές σταμάτησαν τα πάντα.
Η πινακίδα παρέμεινε στην κεντρική πλατεία. Δείγμα τριτοκοσμικής αισθητικής.
2.Υπάρχει ο Νόμος 2539/97 αρθρ. 20 που υποχρεώνει τους Δήμους να εισπράττουν το 2% επί του τζίρου από ορισμένα είδη καταστημάτων και 5% όταν έχουν ζωντανή μουσική.
Εφαρμόσαμε τον Νόμο από το 2000 και παρά τις αντιδράσεις, εισπράτταμε κάθε χρόνο 70 - 80 εκ. δρχ.
Μετά τις εκλογές του 2002, με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής σταμάτησε η είσπραξη του τέλους - ήταν και προεκλογική εξαγγελία - μέχρι τους πρώτους μήνες του 2007. Επί 4 και πλέον χρόνια.
Για την νομιμοποίηση της μη είσπραξης ελήφθη και απόφαση αρ. 124/19-3-2003 από Δ.Σ. Δηλαδή μία απόφαση Δ.Σ. κατάργησε τον Νόμο !!!!
Αναζητήσαμε τον Αύγουστο του 2006, την απόφαση στην Περιφέρεια. Μας πληροφόρησαν ότι χάθηκε ο φάκελος!
Σε γραπτό αίτημα μας - υπάρχει η σχετική αλληλογραφία- μας κοινοποίησαν έγγραφο -απάντηση προς τον Δ. Λαγκαδά επί άλλης αποφάσεως, την 344/2005, με την οποία ο Δήμος διέγραφε χρέη ιδιώτου, οφειλές του τέλους 2% των ετών 2001 και 2002 !!ί!
Η ουσία είναι ότι ο Δήμος έχασε τουλάχιστον 1,5 εκ. ευρώ. Χρήματα που εμπεριέχονται στις τιμές των προϊόντων υπέρ του Δήμου!
3.Η Εγνατία οδός διασχίζει τα διοικητικά όρια του Δήμου μας. Πριν την έναρξη
κατασκευής κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις των απαλλοτριωθέντων αγροτεμαχίων και
σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω ενστάσεων κ.λ.π. κατεβλήθησαν αργότερα.
Το έτος 2002 άρχισε η κατασκευή του τμήματος της Εγνατίας οδού στην περιοχή Δερβένι. Διαπιστώσαμε ότι απαλλοτριωνόταν έκταση 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου.
Επειδή δεν είχαν καταβληθεί αποζημιώσεις, ούτε είχε γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για τον καθορισμό τιμής μονάδος κ.λ.π., σταματήσαμε την συνέχιση του έργου. Τον Ιανουάριο του 2003, η νέα Διοίκηση του Δήμου που προέκυψε από τις εκλογές του 2002, επέτρεψε την συνέχιση των εργασιών, χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων.
Με συγκριτικά στοιχεία καταβληθεισών αποζημιώσεων στην περιοχή (150.000 ευρώ/ στρέμμα) ο Δήμος ζημιώθηκε 3εκ. ευρώ.
4.Είχε διαπιστωθεί ότι στο νερό των Δ.Δ. Κολχικού, Δρακοντίου και Ανάληψης
υπήρχαν νιτρικά άλατα, που το καθιστούσαν επικίνδυνο.
Δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2006, άρχισε η κατασκευή έργου μεταφοράς νερού από τον Λαγκαδά στα παραπάνω Δ.Δ. Προϋπολογισμός 1,6εκ. ευρώ. Έκπτωση 5%.
Διαπιστώσαμε, κατά την περίοδο της κατασκευής, ότι το έργο ήταν ανεπαρκές. Παρά τις διαμαρτυρίες μας, το έργο ολοκληρώθηκε.
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διεπιστώθη ότι το μεταφερόμενο νερό ήταν ελάχιστο.
Για να επαρκέση το αναμιγνύουν, τους θερινούς μήνες, με το ακατάλληλο νερό. Κυριολεκτικά έκαναν μία τρύπα στο νερό και έριξαν μέσα 1,6 εκ. ευρώ τουλάχιστον.
5.Ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2006 άρχισαν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις
στον Λαγκαδά και στα Δ.Δ. Ασφαλτοστρώθηκαν κατά τρόπο τεχνικά απαράδεκτο, δρομάκια, αυλές, ιδιωτικοί χώροι, χωρίς έλεγχο και επίβλεψη, με ένα αόριστο και χονδρειδή προϋπολογισμό και με έκπτωση πάντα 5%.
Δεν μάθαμε ποτέ, πόσο στοίχισαν οι ασφαλτοστρώσεις πως και πότε εξοφλήθησαν.
6. Με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής το 2007, διαπιστώσαμε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 είχε ήδη ψηφισθεί τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του 2006, αν και ο Κώδικας ορίζει ότι η ψήφιση γίνεται μέχρι 30/11 και σε περίπτωση εκλογών, μπορεί να ψηφισθεί από την νέα Δημοτική Αρχή. Ψηφίσθηκε στις 30/12/20Ο6ΗΗ Η μοναδική εξήγηση που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, είναι για να υπάρχει ψηφισμένο το ποσόν που θα δινόταν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα!!!!!!!!!
Η απόφαση εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, παρόλο που στον σχετικό κωδικό δεν υπήρχε πρόβλεψη είσπραξης του τέλους 2% (άρθρο 162 του Κώδικα). Και μόνο για τον λόγο αυτόν, δεδομένου ότι είχε υπάρξει αλληλογραφία σχετικά με το θέμα, θεωρώ ότι υπήρχε δόλος για την εσπευσμένη και εκπρόθεσμη ψήφιση του προϋπολογισμού.
7.Κατά την, δια περιφοράς, δημοπρασία για την ανάθεση της προμήθειας καυσίμων, οι προϋπολογιζόμενες ποσότητες για το 2007, ήταν 127.000 λίτρα πετρέλαιο
και 140.000 λίτρα βενζίνη.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, επειδή οι ποσότητες ήταν τεράστιες, μετά από έρευνα διαπιστώσαμε τα εξής:
Το 2006 δαπανήθηκαν 253750 ευρώ για πετρέλαιο και 41313 ευρώ για βενζίνη.
Το 2005 » 177240 » » 16754 »
Το 2004 » 103309 » » 10329 »
Το 2003 » 84563 » » 5464 »
Τα ποσά που δαπανήθηκαν είναι τεράστια για τις πραγματικές ανάγκες του Δ. Λαγκαδά. Μόνο για τα χλοοκοπτικά μηχανήματα το 2006 δαπανήθηκαν 33871 ευρώ το 2005 η δαπάνη είναι 8822 ευρώ , το 2004 το ποσό είναι 701ευρώ !!!!!!!
Κατά την συζήτηση στο Δ. Σ. για την βενζίνη, ο Πρόεδρος έκλεισε το μαγνητόφωνο καταγραφής της συζήτησης!!!!!
8.Σε συνάρτηση με το παραπάνω, ανακαλύψαμε ένα τιμολόγιο αγοράς από τον Δήμο (έτος 2006) ανταλλακτικών αυτοκινήτου μάρκας TOYOTA
Παρόμοιο αυτοκίνητο δεν έχει ο Δήμος!
Την επομένη της καταγγελίας μας, πληρώθηκε το τιμολόγιο στον ιδιώτη προμηθευτή από, εξ απορρήτων, Σύμβουλο του Δημάρχου. Είχε γίνει λάθος!!!! Ο Σύμβουλος υπάρχει και σήμερα. Και ο Δήμαρχος.
9.Από το 2000 οι Δήμοι χρησιμοποιούν υποχρεωτικά το διπλογραφικό σύστημα. Επειδή ήταν ένα λογιστικό σύστημα, το οποίο οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι δεν γνώριζαν, αναθέταμε κάθε χρόνο την παραπάνω εργασία σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ παράλληλα εκπαιδευόταν και το προσωπικό του Δήμου.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι το Δ. Σ. ανέθεσε, στις αρχές του 2007, την εργασία στην ιδιωτική εταιρεία (αμοιβή 23000 ευρώ).
Δηλαδή, μετά 6 χρόνια, οι υπάλληλοι του Δήμου, οι παλαιοί και οι νεοπροσληφθέντες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσουν το διπλογραφικό σύστημα!!!!
Τονίσαμε ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Δήμος Σιδηροκάστρου) που απορρίπτει παρόμοια απόφαση, επειδή δεν δικαιολογείται οι δημοτικοί υπάλληλοι μετά τόσα χρόνια να μη γνωρίζουν. Η ανάθεση έγινε και η Περιφέρεια ενέκρινε την απόφαση.
10.Χαρακτηριστικό δείγμα κατασπατάλησης δημοτικού χρήματος, είναι και η αγορά φωτοτυπικού μηχανήματος (αξίας 10000 ευρώ).
Μετά 2-3 μήνες ελήφθη νέα απόφαση για την προμήθεια ακόμη ενός φωτοτυπικού μηχανήματος.
Καταρχήν πιστεύω ότι ακόμη και τα εξειδικευμένα καταστήματα φωτοτυπιών δεν διαθέτουν μηχανήματα αυτής της αξίας.
Το ουσιώδες όμως είναι ότι στα Γραφεία του Δήμου υπήρχαν ήδη 4-5 φωτοτυπικά!!!!!!
36.000 ευρώ. Περισσότερα από 1εκ. δρχ. τον μήνα για τηλέφωνα, σε ένα Δήμο του μεγέθους και της τωρινής οικονομικής ανέχειας του Δ. Λαγκαδά!
Θυμάμαι, όταν ήμουν στο Δ.Σ. της Διεύθυνσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ν. Θεσσαλονίκης, ο Διευθυντής - ο αρχιμηχανικός του Ν. Θεσσαλονίκης - που διαχειριζόταν έργα δισεκατομμυρίων δρχ., είχε το δικαίωμα να κάνει τηλεφωνήματα προκαθορισμένου αριθμού μονάδων μηνιαίως (τα υπεραστικά μόνο μέσω ΟΤΕ ).
Στον Δ. Λαγκαδά ελάχιστοι γνωρίζουν πόσα κινητά τηλέφωνα πληρώνει ο Δήμος!
12.Ο Δήμος ενοικιάζει σε ιδιώτες ορισμένα καταστήματα και αγροτεμάχια.
Σε ορισμένα απ'αυτά η εξόφληση των ενοικίων εναπόκειται αποκλειστικά στην καλή
θέληση των ενοικιαστών, χωρίς ο Δήμος να προβαίνει στις προβλεπόμενες ενέργειες
για την είσπραξη των οφειλομένων.
Σε ορισμένα αγροτεμάχια έχουν ανεγερθεί, από τους ενοικιαστές, αυθαίρετα κτίρια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, χωρίς ο Δήμος να προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια.
13.Στον Δ. Λαγκαδά δεν υπάρχουν γραπτά πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ. Σ. !!!
Από 1-1-2007 ως σήμερα δεν έχουν έλθει στο Δ. Σ. πρακτικά προηγουμένων συνεδριάσεων. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν έχουν δει, δεν έχουν διαβάσει, δεν έχουν ελέγξει, δεν έχουν επικυρώσει τα πρακτικά καμίας συνεδρίασης:
Με απόφαση του Δ. Σ. η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών ανατίθεται σε ιδιωτικό γραφείο. Φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι οι υπάλληλοι του Δήμου δεν είναι σε θέση ούτε απομαγνητοφώνηση να κάνουν, διότι παρά τις αντιρρήσεις μας, επιμόνως ανατίθεται στο ίδιο γραφείο η απομαγνητοφώνηση.
Είναι απορίας άξιον, πως μπορεί να λειτουργεί ένας Δήμος χωρίς πρακτικά.
14.Δημοτική Επιχείρηση Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά.
Ιδρύθηκε το 1958. Διαθέτει ξενοδοχείο, εγκαταστάσεις λουτρών, εστιατόριο κ.λ.π. Το 2002 παραδώσαμε μία επιχείρηση που είχε κέρδη, ανακαινισμένες εγκαταστάσεις. Και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, Σήμερα χρωστά εκατομμύρια ευρώ.
Ελάχιστα έσοδα, τεράστια αδικαιολόγητα έξοδα. Πλήθος υπαλλήλων που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν πως προσελήφθησαν, τι δουλειά κάνουν, πότε θα πληρωθούν. Προμηθευτές που δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα τους.
Υπήρχαν εγκαταστάσεις σύγχρονων μεταλλικών θερμοκηπίων, εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, τα οποία ξεπούλησαν σε ιδιώτη με αμοιβή - αν είναι δυνατόν - την κατασκευή 2 γηπέδων, σε χώρο των Λουτρών , που ήταν ήδη γήπεδο!!!! Η αξία των θερμοκηπίων ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (καυστήρες, εγκαταστάσεις, ανοξείδωτος σκελετός κ.λ.π.). Η αξία κατασκευής των γηπέδων 10000 ευρώ.
Η όλη διαδικασία έγινε χωρίς προκήρυξη, συλλογή προσφορών κ.λ.π. Τα θερμοκήπια εξαφανίσθηκαν. Τα γήπεδα ακόμη δεν έγιναν, αν και πέρασαν 2 χρόνια!!!!.
Η Επιχείρηση έχει καταχρεωθεί με τραπεζικά δάνεια για την εξόφληση μισθών και οφειλών. Το 2006 δεν δημοσιεύθηκε ισολογισμός για να μη φανεί η τραγική κατάσταση. Για το 2007 δεν γνωρίζω.
Σήμερα συζητούν την σύναψη νέου δανείου 1.5 εκ. ευρώ, επίσης για την εξόφληση οφειλών.
15.Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης.
Την ιδρύσαμε το 2000. Στελεχώθηκε με το απαραίτητο προσωπικό, 5 -δ διοικητικούς υπαλλήλους, 5 -6 υδραυλικούς, Τεχνικό Δ/ντή (χημικό μηχανικό). Λειτούργησε άψογα. Με ίδια έσοδα προμηθεύτηκε αυτοκίνητα, μηχανήματα, εξοπλισμό. Κατασκεύασε σε όλα τα Δ.Δ. έργα ύδρευσης, αντλιοστάσια, εισέπραξε καθυστερούμενες για χρόνια όφειλες κ.λ.π.
Σήμερα είναι υπό πτώχευση. Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων, κατά καιρούς ξεπέρασε τους 40, χωρίς να αντιληφτεί κανείς πως έγινε η πρόσληψη, δεν διαθέτει κανένα μόνιμο υπάλληλο υδραυλικό, ο Τεχνικός Δ/ντής εξεδιώχθη από την θέση του και απομονώθηκε σε ένα γραφείο χωρίς αρμοδιότητες.
Τη θέση του κατέλαβε συμβασιούχος, άσχετος με το αντικείμενο, ηλικίας άνω των 60 ετών, ο οποίος είχε προσληφθεί αρχικά - άγνωστο πως - ως διοικητικός υπάλληλος.
Έχουν συνάψει δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2008, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ έλαβε απόφαση για την λήψη δανείου 450.000 ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν η ΔΕΗ ( 200.000 ευρώ! ) και οι μισθοί των υπαλλήλων!!!
Εισπράχθηκε το δάνειο, έδωσαν ελάχιστα στην ΔΕΗ και πλήρωσαν τον εργολάβο που κατασκεύαζε τον περίφημο αγωγό Λαγκαδά - Κολχικού. Η απόφαση του Δ.Σ. πήγε στο καλάθι των αχρήστων.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμεύσει όλες τις κρατικές επιχορηγήσεις προς την ΔΕΥΑΛ, μέχρι το 2010.
Υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές ( 600.000 ευρώ ), χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια είσπραξης τους, αντίθετα διαπιστώσαμε διαγραφές χρεών σε συγγενείς και φίλους!!!! Υπάρχουν τιμολόγια αγοράς λουλουδιών (!!!) δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Οι οφειλές προς προμηθευτές αγγίζουν το 1εκ. ευρώ. Αγοράσθηκαν αντλίες, χωρίς μελέτη, που δεν χρησιμοποιούνται. Το προσωπικό δεν πληρώνεται επί μήνες. Παρ όλα αυτά, κατά παράβαση του Κώδικα, που αναφέρει ότι οι αμοιβές των Προέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση αυτών, οι Πρόεδροι τους αμείβονται (σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δ. Λαγκαδά) με το ποσόν των 1500 ευρώ μηνιαίος ο καθένας !!!

Υπηρέτησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια. Από το 1978. Έχω κάνει 2 θητείες ως Δημοτικός Σύμβουλος, 3 θητείες ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, 1 θητεία ως Δήμαρχος. Επί χρόνια στα Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, του Οργανισμού Ρυθμιστικού, της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Θεσσαλονίκης κ.λ.π.
Πάντοτε υπήρχαν καταστάσεις δύσκολες στις Κοινότητες, στους Δήμους, στην Νομαρχία που οφειλόταν κυρίως στην θέληση των ασχολουμένων να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στον Τόπο μας. Πολλές φορές και εις βάρος των επαγγελματικών μας συμφερόντων.
Τα τελευταία χρόνια, κρίνοντας από τα τεκταινόμενα στον Δ. Λαγκαδά, ο προσανατολισμός άλλαξε. Πλήρης απραξία, καταστρατήγηση Νομών και Κανονισμών, παράνομες προσλήψεις, βόλεμα ημετέρων, υποαπασχολούμενοι αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κλπ. που συμβαίνει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι και λαμβάνουν 2 μισθούς και κυρίως απουσία κάθε ουσιαστικού έλεγχου από εντεταλμένα όργανα και Υπηρεσίες.
Για τους λόγους που σας ανέφερα, εν περιλήψει, επειδή οι επιλογές μου σε ότι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τελείως διαφορετικές, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Δ.Σ, Λαγκαδά.

Βλάσιος Κωνσταντινίδης
πολ. μηχανικός

Κολόμβος

Όταν ένας υποψήφιος Δήμαρχος, αποφεύγει να παρουσιαστεί σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ τι μπορεί να υποθέσει ο απλός πολίτης; Το αυγό του Κολόμβου!...

Μάχες

Τις μάχες, αλλά και τον πόλεμο, δεν τους κερδίζει ο αντίπαλος, του τις “κερδίζουμε’’ για λογαριασμό του εμείς...

Ο Λίγος

Όταν ένα άτομο είναι λίγο, δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει "πολύς" και να γίνει και..Δήμαρχος!

Η Ανάσταση

Άτομο που δεν έχει την υπομονή να διαβάσει έστω ένα έγγραφο μιας σελίδας, που τον διακρίνει υπερκινητικότητα είναι δυνατόν να γίνει, έστω, και μετρίου επιπέδου Δήμαρχος; Η "Ανάσταση" θα γίνει αλλού, σε άλλη παράταξη...

Υποψήφιος Δήμαρχος

Συγκέντρωσε τους υποψηφίους του για να τους δώσει κατευθύνσεις.
Τους μίλησε 3-4 λεπτά. Τον χαιρετισμό που απήυθυνε του τον γράψανε(!) τον διάβαζε(!). Τόσο καλά... Με ρεσάλτο δεν κατακτάται ένας Δήμος... Κατακτάται κυρίως με πολιτικό λόγο, ο οποίος εκκωφαντικά απουσιάζει...

ΑΧ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ

Ο πολίτης της πόλης του Λαγκαδά βλέπει να έχει αλωθεί το εκλογικό κέντρο του πράσινου υποψηφίου απο "επιτελικούς" του Δήμου του. Σκέπτεται ότι ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα...
Στην πολιτική όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη κερδίζει. Λαγκαδιανούς δεν χωράει η παράγκα;
Να φάνε κι αυτοί λίγα ¨κριθ(ι)άρια¨;

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΕΣΤΗΣΕ ΠΑΡΑΓΚΑ

Στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. για την Τοπική Επιτροπή της Ν.Δ. έστησε παράγκα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, έχασε…
Τώρα που είναι υποψήφιος Δήμαρχος, πάλι έχει στήσει παράγκες! Το πάθημα δεν του έγινε μάθημα ή δεν μπόρεσε να βρει συμβούλους;
Η μία παράγκα είχε το όνομα «…ίδης»
Να περιμένουμε στον Λαγκαδά πολιτική μάχη μεταξύ του εντόπιου κατεστημένου και Ποντίων;

Έφτασε στη βρύση αλλά…

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει, σε περίπτωση που εκλεγεί Δήμαρχος, τις παλαιές οφειλές προηγουμένων ετών(2003,2004,2005,2006) επί των ακαθάριστων εσόδων σε ποσοστό 2% και 5%;
Θα τακτοποιηθούν οι οφειλές και με ποίο τρόπο;
Θα τις πληρώσουν οι μόνοι που δεν ευθύνονται δηλαδή: οι επαγγελματίες ή δεν θα τις πληρώσουν; Ή θα τις πληρώσει ο ίδιος;
Να θυμίσουμε ότι ήταν ένας εξ αυτών που καταργήσανε το Νόμο, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, και σύμβουλος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο(!!) και σήμερα ζητεί να γίνει Δήμαρχος(!) Ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και από τους επαγγελματίες του Λαγκαδά που εξαπάτησε μαζί με άλλους.
Πληροφορίες αξιόπιστες αναφέρουν ότι εντός των ημερών ενημερώνονται ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο Εισαγγελέας… για τα περαιτέρω.

Ο Υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ

Φαίνεται ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Λαγκαδά θα είναι εκείνος που θα πληρώσει το μάρμαρο, στην περίπτωση που η διαφαινόμενη άσχημη επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, γίνει πραγματικότητα.
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πλέον ότι ο Δήμος θα χαθεί, θα καταλήξει στα χέρια ανεξάρτητου ή ακόμη κι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, και επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία θεωρούν περίπου ως βέβαιο ότι θα συμβεί λόγω εσωτερικού εμφύλιου στο ΠΑΣΟΚ.
Γι’αυτό και ήδη έχει εντοπιστεί εκείνος που θα ενοχοποιηθεί ευθέως, στην απευκταία για το ΠΑΣΟΚ προοπτική ενός αρνητικού αποτελέσματος, και δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο στον οποίον έδωσε την στήριξη του.
Ο υποψήφιος δεν είχε ποτέ την αποδοχή του Τοπικού ΠΑΣΟΚ στον Λαγκαδά, οι οποίοι τον έβλεπαν ανταγωνιστικά, λόγω της απευθείας επαφής του με υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Οι προσπάθειες να συσπειρωθεί η βάση του ΠΑΣΟΚ , μέχρι στιγμής, απέτυχαν γι’ αυτό κι εξασκήθηκαν κι εξασκούνται οι γνωστές κομματικές πιέσεις…
Ο Υποψήφιος Δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο Λαγκαδά γνωρίζει ότι όποιος διεκδικεί χρίσμα στις εκλογές αυτές, είναι εκτός πραγματικότητας, η διεκδίκηση χρίσματος δεν είναι ’’ούτε για ανέκδοτο’’.
Η μεγάλη του απελπισία για τη μη συσπείρωση της βάσης είναι η αιτία που τον οδήγησε να «χρωματιστεί έντονα» έλεγαν χαρακτηριστικά μέλη της παράταξης του.
Η συγκλονιστική αδιαφορία των πολιτών είναι καθοριστική. Οι κομματικές πιέσεις δεν αποδίδουν, από ένα κόμμα και κυβέρνηση του μνημονίου.

Η κρίση... σηκώνει τσιγάρο

«Απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά... επιτρέπεται» θα μπορούσαν να γράφουν οι πινακίδες σε πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Η μεγάλη πτώση του τζίρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%, οδήγησε πολλούς εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ να ξαναβγάλουν από χτες τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια, παραβιάζοντας ουσιαστικά τη νομοθεσία, που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.
Ωστόσο η πλειοψηφία των καταστημάτων εξακολουθεί να εφαρμόζει το νόμο, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί, παρόλο που ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χτες ότι «το Δεκέμβριο θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία εφαρμογής του».
Οι εστιάτορες, παρόλο που δηλώνουν «υπέρ» επί της αρχής του αντικαπνιστικού νόμου, κήρυξαν ανυπακοή, λόγω της μεγάλης κρίσης, ζητώντας στην πράξη «μεταβατική περίοδο εφαρμογής» του, δηλαδή ουσιαστικά να μην εφαρμοστεί κατά την περίοδο του φετινού χειμώνα.
«Τα πρώτα κρύα βράδια που είχαμε την περασμένη εβδομάδα ήμασταν για κλάματα. Δεν υπήρχε άνθρωπος στα εστιατόρια. Εμείς δε ζητάμε κανέναν να παρανομήσει, εφαρμόζουμε το νόμο, διατηρούμε τις επιγραφές, όμως σε ένδειξη διαμαρτυρίας τοποθετούμε ξανά τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Δεν μπορεί να λειτουργούμε εμείς ως όργανα απαγόρευσης και επιβολής κυρώσεων. Πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία και να διαφυλαχθούν και τα δικαιώματα των καπνιστών, που αποτελούν το 46% των πολιτών, με ειδικούς χώρους καπνίσματος, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Παναγιώτης Γκόφας, πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Θεσσαλονίκης.

Εμφύλιος για τα τασάκια

Την απόφαση «λευκής απεργίας» στον αντικαπνιστικό νόμο δεν υιοθετούν όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την κίνηση, γιατί επαναφέροντας τα σταχτοδοχεία, δεν κινδυνεύουμε μόνο εμείς από τις κυρώσεις, αλλά και οι πελάτες μας, που άθελά τους γίνονται συνένοχοι στην παραβίαση του νόμου. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εξαντληθούν οι δικαστικές διαδικασίες και έχουμε συγκεντρώσει πάνω από 350 αιτήσεις για προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος και αντισυνταγματικός ο αντικαπνιστικός νόμος», δήλωσε ο Ηλίας Καλιώρας, γ.γ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ).

Απέχουν από τους ελέγχους
Οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχουν ατονήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως λόγω της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της αδυναμίας πολλών δήμων να ανταποκριθούν στην πραγματοποίηση των ελέγχων.
«Το κράτος μοιράζει αρμοδιότητες στους δήμους και καλά κάνει, όμως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε καθημερινά με το προσωπικό που διαθέτουμε. Κάναμε 2.000 ελέγχους σε καταστήματα στα οποία ενημερώσαμε για τις διατάξεις που προβλέπονται και βεβαιώσαμε 55 παραβάσεις. Οταν έχουμε καταγγελίες, επιλαμβανόμαστε, όμως δεν μπορούμε να βρισκόμαστε παντού, όταν έχουμε παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, λαϊκές αγορές και πολλές ακόμη αρμοδιότητες και δεν έχει εγκριθεί η πρόσληψη ακόμη 150 αστυνομικών που χρειαζόμαστε», τόνισε ο Θόδωρος Αθανάσαρος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τριτοκοσμικές πρακτικές
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι», χαρακτήρισε «τριτοκοσμικό, πριν εφαρμοστεί ένας νόμος ή πριν δείξει στην πράξη τις αδυναμίες του, να τον αλλάζεις». Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στην «απροθυμία των δήμων να κάνουν ελέγχους λόγω δημοτικών εκλογών» και πρόσθεσε ότι «το Δεκέμβριο θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία εφαρμογής του νόμου». «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν νομοθέτη και στην κυβέρνηση που πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους είναι η άρνηση της κοινωνίας να συμμορφωθεί», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί. Αλλάζει αντιλήψεις και νοοτροπίες. Πρέπει να εφαρμοστεί για τη δημόσια υγεία, το δημόσιο καλό, για τα παιδιά μας».
Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ και των εκπροσώπων των εστιατόρων για το θέμα, οι οποίοι ζητάνε μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νόμου.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010



Διασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων δεσμεύτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κος Σκανδαλίδης Κώστας σε εγκάρδια συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ Ελλάδος Κο Ιορδανίδη Θεόδωρο την προηγούμενη Κυριακή 17/10/2010 στη Λάρισα.

Αποτελεί δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιστραφεί το 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών , καθώς επίσης να εφαρμοστεί και η ανάλογη στρεμματική μείωση των καπνοχωράφων στις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) που γίνονται κάθε χρόνο από τους παραγωγούς.

Ξεκάθαρος ο Υπουργός στην απόλυτη στήριξη των καπνοπαραγωγών και της καπνοκαλλιέργειας ανανέωσε το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της ΚΑΠΝΙΚΗΣ και με όλον τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Υπουργείου για την Παρασκευή 22/10/2010. Έχουμε πεισθεί για το ειλικρινές ενδιαφέρον του Υπουργού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Καπνικής Λάκης Ιορδανίδης.


ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΛΒΗΣ
ΓΑΛΑΜΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣτουΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
(ΛΑΚΗΣ)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκα το 1955 στο Στίβο Θεσσαλονίκης όπου και κατοικώ μόνιμα .

ΔΙΕΤΕΛΕΣΑ

• Πρόεδρος του Ακτημονικού Συλλόγου Στίβου την περίοδο 1983 – 85.
• Κοινοτικός σύμβουλος Στίβου την περίοδο 1986 – 90.
• Α΄ Αντιπρόεδρος ΚΑΠΝΙΚΗΣ την περίοδο 1990 – 95.
• Πρόεδρος στην πρώην κοινότητα Στίβου από το 1990 έως το 1998.
• Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλονίκης.
• Αντιπρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΠΝΟΥ .
• ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ/ΞΙΑΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ-ΑΡΝΑΙΑΣ
• ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ 1998-200
• Πρόεδρος επιτροπής καπνών στην Μεγάλη Καπνοβιομηχανία Σ.Ε.Κ.Α.Π από το 2004 - 2009

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ

• ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΠΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
• ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
• ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ


Είμαι παντρεμένος με την Ελένη Ιορδανίδου και έχω δύο παιδιά την Άννα 28 ετών και τον Αναστάσιο 25 ετών

Φίλες και φίλοι

Μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων με επικεφαλή έναν καταξιωμένο πολιτικό που το ήθος του και το κύρος του είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα ηνία του νέου Δήμου Βόλβης, βάζοντας ξεκάθαρες προτεραιότητες την ανάπτυξη του Δήμου σε όλη την έκτασή του και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη πράγμα που το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν πολλές φορές, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Γαλαμάτη υποψήφιο Δήμαρχο Βόλβης και αυριανό Δήμαρχο, θα υλοποιήσουμε τα μέγιστα που αφορούν την αναβάθμιση του νέου Δήμου και την απόλυτη εκπροσώπηση του πολίτη.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΒΟΛΒΗΣ
ΓΑΛΑΜΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΝΕΑ ΑΡΧΗ- ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ


Βιογραφικό σημείωμα Θωμά Θ. Νικολάου
Γεννήθηκε στη Λευκωσία Κύπρου στις 24 – 7- 1968. Το 1975 σε ηλικία 7 ετών μετοίκησε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη λόγω της Τουρκικής εισβολής.
Αποφοίτησε με άριστα από το Ε΄ Λύκειο Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στη Φαρμακευτική και εν συνεχεία στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.
Ασκήθηκε στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι έφεδρος υπολοχαγός του Υγειονομικού. Διετέλεσε μέλος της ΕΦΕΕ της ΦΕΑΠΘ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Από το 2002 είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Σταυρό όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στο Π.Ι. Ν. Απολλωνίας, στο Κ.Υ. Ν. Μαδύτου, στη συνέχεια ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας ιατρείο στο Σταυρό και ως επικεφαλής του Ιατρικού τμήματος των Ιαματικών Λουτρών της Νέας Απολλωνίας.
Από το 2006 είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δ. Ρεντίνας όπου διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής. Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού και του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημ. Σχολείου Σταυρού.
Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Μπελέ από το Σταυρό και έχουν δύο παιδιά τον Θανάση 10 και την Ισαβέλλα 4 ετών.



Η ζωή και η εργασία στην πρωτοβάθμια υγεία σ’ ένα μικρό μέρος μου έδειξε το καλό πρόσωπο με την αγάπη και το ενδιαφέρον των συνανθρώπων μου. Με έφερε αντιμέτωπο όμως με τις φοβερές ελλείψεις και ανεπάρκειες σε υποδομές και οργάνωση.
Η βελτίωση της καθημερινότητας μας αλλά και η δημιουργία ενός τόπου πιο ανθρώπινου για μας και τα παιδιά μας είναι ο γνώμονας που με οδήγησε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η παρουσία του Δ. Γαλαμάτη ενός ανθρώπου με τον οποίο μας ενώνουν κοινές αξίες, ιδέες και αγώνες από το παρελθόν, αποτελεί κίνητρο και εγγύηση για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.
Η συστράτευσή μου σ’ αυτόν τον αγώνα μαζί του ήταν αυτονόητη και επιβεβλημένη. Η ψήφος σας θα μας δώσει τη δύναμη και το δικαίωμα να διαθέσουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητές μας ώστε η Νέα Αρχή για το Δήμο να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο για ένα καλύτερο αύριο.




Αγαπητές φίλες και φίλοι,

η Νέα Διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με ώθησε να συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα κοινά του νέου διευρυμένου Δήμου Βόλβης, συμμετέχοντας στο συνδυασμό
«ΝΕΑ ΑΡΧΗ. ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ»
με υποψήφιο Δήμαρχο το Δημήτρη Γαλαμάτη.

Με στόχο και μοναδικό σκοπό να υπηρετήσω τις αρχές και αξίες της διαφάνειας, της ισονομίας, της αξιοπιστίας. Αποφεύγοντας τις κομματικές παρωπίδες και τα μεγάλα λόγια, μπορώ να βοηθήσω τον τόπο μας να προοδεύσει με την στήριξή σας και να είστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας.
Είμαι Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Απολλωνίας.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ν. Απολλωνία Θεσσαλονίκης.
Είμαι παντρεμένος με την Ιωάννα Δεμίρη και έχω τρία παιδιά. Αποφοίτησα από το Λύκειο Ν. Μαδύτου.
Υπηρέτησα την θητεία μου ως έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού. Εργάστηκα στην Δημοτική Επιχείρηση Λουτρών Ν. Απολλωνίας ως Διευθυντής. Εργάστηκα στο Δασαρχείο Σταυρού ως Δασικός Υπάλληλος και σήμερα εργάζομαι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σταυρού.

Βιογραφικό Του Άγγελου Πελίτη




Γεννήθηκα το 1973 στο Λαγκαδά, όπου και διαμένω μέχρι σήμερα. Είμαι ο πρώτος γιος μιας πολύτεκνης οικογένειας, του Ιωάννη και της Μελπομένης Πελίτη.
Τελειώνοντας το Λύκειο Λαγκαδά, φοίτησα στη σχολή Εργοδηγών Ηλεκτρολόγων ΕΗΕ και στη συνέχεια σε σχολή ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τα τελευταία 16 χρόνια, εργάζομαι σε μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση (ΕΛΠΕ).
Από το 2001, είμαι παντρεμένος με την Κατερίνα Γοβεσνού με την οποία και αποκτήσαμε τέσσερα παιδιά, τη Μελπομένη, τη Νίνα, την Άννα και την Μαρία.
Το ενδιαφέρον που τρέφω εδώ και χρόνια για τα κοινά, με ώθησε να συμμετέχω στις εκλογές του Νοεμβρίου, ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο πλευρό του Ι. Αναστασιάδη. Στόχος μου είναι να υπηρετήσω τις –από πολλές τοπικές διοικήσεις- ξεχασμένες αρχές και αξίες, της ισονομίας, της διαφάνειας, της υπεράσπισης του δικαίου και του αδυνάτου.
Θέτοντας αυτά τα θεμέλια, μπορούμε να κάνουμε το μέλλον των παιδιών μας καλύτερο ,να τους δώσουμε χαμόγελο και ελπίδα. Αποφεύγοντας τις κομματικές παρωπίδες και τα μεγάλα λόγια, μπορούμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας να προοδεύσει.

Φιλικά και μαχητικά κοντά σας,
Άγγελος Πελίτης


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΣΕΠΙΑΔΗΣ ΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Γεννήθηκα το έτος 1964 στη Θεσσαλονίκη και τα πρώτα χρόνια έζησα στη Νέα Σεβάστεια. Από το 1969 είμαι μόνιμος κάτοικος Αυγής. Τέλειωσα το Δημοτικό Σχολείο Αυγής, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σοχού. Είμαι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκα κατ’ αρχήν ως αναπληρωτής στο Δημοτικό Σχολείο Σκεπαστού και στη συνέχεια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοχού από το 1986 έως το 2007. Από το Δεκέμβριο του 2007 διδάσκω στο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθυντή.
Είμαι παντρεμένος με τη δασκάλα Γεωργιάδου Καλλιόπη και έχουμε τρία ( 3 ) παιδιά, τον Αναστάσιο, την Ιωάννα και τη Σοφία.
Υπηρέτησα τον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Μορφωτικό Σύλλογο ¨ΙΑΣΩΝ ΑΥΓΗΣ¨ από τις θέσεις του Προέδρου, του Ταμία και κυρίως ως Γενικός Γραμματέας για περισσότερο από είκοσι ( 20 ) χρόνια.
Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής.
Αποτελώ ιδρυτικό μέλος και εξωδιοικητικός συμπαραστάτης του Συλλόγου Φίλων Αγίου Γεωργίου Αυγής.
Διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμναστικού Συλλόγου ¨ Εθνικός Σοχού ¨.
Είμαι μέλος της ΔΑΚΕ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λαγκαδά.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 αναδείχθηκα Α΄ Επιλαχών Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σοχού.
Φίλες και φίλοι
Μπροστά στην νέα πρόκληση που δημιούργησε ο ¨Καλλικράτης¨ και διαισθανόμενος το χρέος μου απέναντι στους συμπατριώτες μου αποφάσισα να δεχθώ την πρόταση και να συμμετέχω στις εκλογές του Νοέμβρη ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό ¨ ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ-ΝΕΑ ΑΡΧΗ¨ του υποψήφιου Δημάρχου κ. Αναστασιάδη Γιάννη.
Στόχος μου είναι η συνεχής και έντιμη προσφορά στο διευρυμένο πλέον Δήμο Λαγκαδά, για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας με τη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παράδοσης, του περιβάλλοντος, της γεωργοκτηνοτροφίας και γενικότερα της οικονομίας. Χωρίς μεγάλα και παχιά λόγια μπορούμε με αδιάκοπο και άοκνο αγώνα να κάνουμε τον τόπο μας να αναπτυχθεί και να προοδεύσει με φυσικό επακόλουθο την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

Κινητό: 6944148453
e-mail: sepiadis@sch.gr

Με εκτίμηση
Γιώργος Σεπιάδης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από τα άσχημα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και γενικά μειώνουν τις απαιτήσεις των ανθρώπων και προκαλούν αναταράξεις στους οικογενειακούς λογαριασμούς εξόδων, θα ήταν σκόπιμο να ασχοληθούμε στο φύλλο αυτό με οικολογικό και παράλληλα οικονομικό θέμα, το οποίο αφορά την οικονομία και το όφελός μας από τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών που όλοι χρησιμοποιούμε.
Οι περισσότερες συσκευές στο σπίτι ή το γραφείο συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και αν έχετε θέσει τη συσκευή σε κατάσταση μη λειτουργίας. Ο φούρνος μικροκυμάτων, η τηλεόραση, ο εκτυπωτής, σε «προδίδουν» για το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας , καθώς καταναλώνουν με έναν αόρατο και μυστηριώδη τρόπο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με πολλές ονομασίες. «Διαρροή ρεύματος σε κατάσταση μη λειτουργίας» θα μπορούσε να είναι η πιο ακριβής περιγραφή στα ελληνικά. Στα αγγλικά, υπάρχουν πιο «ελεύθερες αποδόσεις» όπως: «vampire energy» ή «phantom load» παρόλα αυτά οι πιο κοινές ονομασίες είναι «standby loss» και «standby/ off electricity consumption».
Οι ενεργειακές απώλειες που καταγράφονται υπολογίζονται σε εκατομμύρια wh και εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται , χωρίς λόγο, στην ατμόσφαιρα. Εκτός από την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η σιωπηλή αυτή κατανάλωση ρεύματος μεταφράζεται σε εκατοντάδες χαμένα ευρώ που ξοδεύουμε σε ετήσια βάση παρά τη θέλησή μας.
Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών που ήταν σε θέση απενεργοποίησης/ αναμονή, υπολογίζεται σε 50 Twh, μία τιμή που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος της Ελλάδας. Η απώλεια αυτή μεταφράζεται σε ένα κόστος 7 δις ευρώ και μια επιβάρυνση 20 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
Εκτιμάται ότι οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν άσκοπα ετησίως το 5% της συνολικής κατανάλωσης στα νοικοκυριά μας.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο 20% σε πολλές περιπτώσεις που η προσοχή ή αμέλειά μας είναι μειωμένες στη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.
Πώς θα πολεμήσετε τα «Βαμπίρ»:
Α) Ο πιο απλός τρόπος είναι να βγάλετε από την πρίζα τους φορτιστές που χρησιμοποιείτε συνήθως, όπως κινητών τηλεφώνων, μπαταριών, φωτογραφικών μηχανών κλπ. Θυμηθείτε ότι ένας φορτιστής, καταναλώνει ρεύμα ακόμη και όταν τον αποσυνδέσετε από τη συσκευή, αφήνοντας τον στην πρίζα.
Β) Ελέγξτε για την πιστοποίηση energy star όταν αγοράζετε ηλεκτρικές συσκευές, καθώς αυτή η σήμανση εγγυάται τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος σε κατάσταση αναμονής.
Γ) Τοποθετήστε ειδικά πολύμπριζα που ελέγχουν τη λειτουργία των συσκευών και «κόβουν» αυτόματα την παροχή ρεύματος για να σταματήσουν τις απώλειες.
Δ) Ρυθμίστε τον θερμοστάτη των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς c το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα.
Ε) Ανάψτε το θερμοσίφωνα μόνο όσο χρειάζεστε για να ζεσταθεί το νερό και ρυθμίστε το θερμοστάτη στους 40-50 βαθμούς το καλοκαίρι.
ΣΤ) Ρυθμίστε το διακόπτη του πλυντηρίου στους 30 βαθμούς.
Ζ) Φροντίστε να εφαρμόζουν οι κατσαρόλες στις εστίες της κουζίνας και μαγειρέψτε με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σβήστε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό.
Η) Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης προκειμένου να καταναλώνετε 5 φορές λιγότερο ρεύμα, ενώ οι λαμπτήρες αυτοί έχουν 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Θ)Κλείνετε τις συσκευές, όπως η τηλεόραση, το dvd και το στερεοφωνικό από το διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, γιατί έτσι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

ΚΑΛΠΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Ιατρός Καλπάκης Νικόλαος γεννήθηκε στη Κριθιά του Λαγκαδά το 1946 και είναι μόνιμος κάτοικος Κριθιάς.
Το πρώτο του γυμνασιακό έτος, το πέρασε στο Λαγκαδά.
Μετά απεφοίτησε από το 4Ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.
Κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Ιατρικής, από το οποίο αποφοίτησε στο έκτο έτος.
Υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός στο Νοσοκομείο του Κιλκίς επί έξι μήνες, στο μικροβιολογικό τμήμα επί έξι μήνες και στο αναισθησιολογικό τμήμα επί έξι μήνες.
 Δεκαπέντε μήνες ως ειδικευόμενος στη Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς.
 ΄Ενα χρόνο στη παθολογική κλινική Γ.Σ.Ν. 424.
 Τρία χρόνια στη παθολογική κλινική του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θεσσαλονίκης.
 Τρία χρόνια στη παθολογική κλινική του Νοσοκομείου ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θεσσαλονίκης.
 ΄Ενα χρόνο ήταν ειδικευόμενος στη καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ.
Κατόπιν εξετάσεων έλαβε τον τίτλο του Ειδικού Καρδιολόγου.

Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Καλπάκη το γένος Λαγκάνη με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Ελένη η οποία είναι πτυχιούχος Οικονομικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Ηλία, ο οποίος είναι πτυχιούχος στο ΤΕΙ Πληροφορικής.
Επί σειρά ετών έχει χρηματίσει ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου Κριθιάς.
΄Εχει χρηματίσει πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας «ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ» Κριθιάς και πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Λυκείου Ασσήρου, επί σειρά ετών.
Είναι εκλεγμένος για δεύτερη τριετία στο Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α. Ελλάδος (Ανώτατο Συνδικαλιστικό ΄Οργανο Ιατρών του ΙΚΑ).
΄Εχει χρηματίσει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (υγειονομικού χάρτη του Β΄ ΠΕ.ΣΥ.) Κεντρικής Μακεδονίας, υπεύθυνος για τα Νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του. Μέλος της ΕΛΛΙ.ΚΑΡ. κάνοντας διάφορες διαλέξεις υγειονομικού περιεχομένου σε σχολεία και σε συλλόγους.
Συμμετέχει ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο συνδυασμό Νέος Δήμος – Νέα Αρχή του υποψήφιου Δημάρχου Λαγκαδά Γιάννη Αναστασιάδη

Αγαπητοί συνδημότες, συντοπίτες, συγχωριανοί,

Λαμβάνοντας υπόψη την άδικη απόφαση, που θέλει τον ιστορικό Δήμο Σοχού να καταργείται και να εντάσσεται στον ευρύτερο Δήμο Λαγκαδά, στα πλαίσια του Καλλικράτη, με περισσή σκέψη και με αγωνία για το μέλλον αυτής της περιοχής. Και επειδή η εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπο μου στις δύο προηγούμενες τετραετίες αναδεικνύοντας με πρώτο σύμβουλο όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Σοχού, όπου και σας υπηρέτησα ως αντιδήμαρχος του Δήμου Σοχού, γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις ανάγκες της καθημερινότητας και τα προβλήματα του καθενός σας ξεχωριστά, αποφάσισα έξω από τα προσωπικά και πολιτικά μου πιστεύω να συνεργαστώ με τον Γιάννη Αναστασιάδη, ο οποίος πέραν των όποιων ικανοτήτων για τη διοίκηση διαθέτει θεωρώ ότι γνωρίζει περισσότερο από τους υπόλοιπους υποψηφίους Δημάρχους τα προβλήματα αυτής της περιοχής (του Δήμου Σοχού) μιας και είναι γέννημα θρέμμα του Δήμου μας ( Αυγή).
Πιστεύω με τη δική μου συμμετοχή στη διοίκηση του νέου Δήμου Λαγκαδά και με Δήμαρχο τον Γιάννη Αναστασιάδη ευκολότερα θα μπορεί να υπάρξει συνέχεια σε όλα τα δρώμενα της περιοχής μας όπως: Πανηγύρι Δώδεκα Αποστόλων Σοχού, Καρναβάλι Σοχού, Ποδιακό Σοχού. συνέχιση της σχέσης με τον αδελφοποιημένο Δήμου Στενγκλιτς του Βερολίνου, Πανηγύρια Ζωοδόχου Πηγής , Αι-Γιάννη και Προφήτη Ηλία Ασκού με το Κουρμπάνι του, Πανηγύρια Αι- Γιώργη και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πολυδενδρίου- Ασκού καθώς και το συναπάντημα τους, το Πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου του Κρυονερίου, τον Αι-Γιώργη στην Αυγή και το συναπάντημα τους.
Επίσης θεωρώ ότι θα είναι πιο κοντά από όλους τους άλλους στον Εθνικό Σοχού, στον Ιάσων Αυγής, στον Διγενή Κρυονερίου, στον Μακεδονικό Ασκού, στην Α.Ε. Πολυδενδρίου καθώς και σε όλους τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας (Ένωση γυναικών Σοχού, Ιππικός Όμιλος Σοχού, Μ.Ο.Σ Σοχού, Πολιτιστικός σύλλογος Ασκού, Σύλλογος γυναικών Ασκού, Σύλλογος Πολυδενδριτών- Ασκού ο Φάρος, Πολιτιστικός σύλλογος Αυγής και Πολιτιστικός σύλλογος Κρυονερίου.)
Τέλος θεωρώ ότι με τη δική μου συμμετοχή και με Δήμαρχο το Γιάννη Αναστασιάδη ευκολότερα θα μπορούσαμε να προβούμε σε λύσεις χρόνιων προβλημάτων του Δήμου μας, όπως: Βιολογικός καθαρισμός Σοχού, αποχετευτικό Ασκού, Αυγής και Κρυονερίου και επιτέλους πόσιμο νερό στον Ασκό.
Παράλληλα με την εμπειρία που απέκτησα στην διαδρομή μου ως υπ. Βουλευτής και περπατώντας όλα τα χωριά που συμμετέχουν στο νέο μεγάλο Δήμο Λαγκαδά, είτε είναι ορεινά, είτε πεδινά ή και παραλίμνια και γνωρίζοντας σχετικά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τα προβλήματα αυτών των περιοχών είτε αφορούν αναπτυξιακά έργα είτε προβλήματα καθημερινότητας , είτε αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων.
Πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλλω και εγώ είτε στην προώθηση είτε στην λύση αυτών.
Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους και για πολλούς άλλους που δε μπορώ να καταθέσω στην επιστολή μου αυτή έθεσα τον εαυτό μου δίπλα στον Γιάννη Αναστασιάδη, περιμένω τη δική σας ανταπόκριση και υπόσχομαι να είμαι δίπλα σας.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εμπορίας γυναικών από τη Βουλγαρία.
Τις κρατούσαν κλειδωμένες και νηστικές.
“Είμαι στην Ελλάδα, σε μια περιοχή που λέγεται Λαγκαδάς. Βοήθησέ με”. Ένα μήνυμα που έστειλε 36χρονη στο κινητό τηλέφωνο φίλου της στη Βουλγαρία οδήγησε τις αρχές στην εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας γυναικών από τη γειτονική χώρα. Η ίδια, απεγνωσμένη επειδή δεν είχε τα φάρμακα για την ασθένειά της, κατάφερε να κλειστεί στην τουαλέτα σπιτιού-φυλακής, που είχε μετατρέψει σε οίκο ανοχής 54χρονος, και να ειδοποιήσει τους δικούς της για το δράμα που ζει η ίδια και άλλες ομοεθνείς της.
Η έφοδος των αστυνομικών του τμήματος καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποκάλυψε το δράμα που περνούσαν επί τουλάχιστον ενάμιση χρόνο Βουλγάρες οι οποίες συνοδεύονταν μέχρι τη χώρα μας, στις περισσότερες περιπτώσεις με την πρόφαση ανεύρεσης εργασίας, αλλά τελικά οδηγούνταν παρά τη θέλησή τους στην πορνεία. “Με κρατούσαν επί τρεις ημέρες νηστική και κλειδωμένη μέχρι να καταρρεύσω και να δεχτώ να πάω με άντρες”, αποκαλύπτει άλλη 36χρονη Βουλγάρα, η οποία επίσης απελευθερώθηκε από τους αστυνομικούς της ασφάλειας, που συνέλαβαν τον 54χρονο και την 28χρονη Βουλγάρα φίλη του, ενώ αναζητούνται και άλλα άτομα.
Η ιστορία της 36χρονης, η οποία κατάφερε να ειδοποιήσει τον φίλο της και αμέσως να ενεργοποιηθούν αρχικά οι βουλγαρικές αρχές και αμέσως οι ελληνικές που εντόπισαν το σπίτι-φυλακή των γυναικών στον Λαγκαδά, είναι συγκλονιστική, όπως την περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, η γυναίκα ουσιαστικά έπεσε θύμα απαγωγής την ώρα που περίμενε λεωφορείο για να μεταβεί στο χωριό της, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σόφια. “Επιβιβάστηκα σε αυτοκίνητο γνωστού μου που προθυμοποιήθηκε να με πάρει μαζί του. Με κέρασε ένα αναψυκτικό και μετά από λίγο αποκοιμήθηκα. Όταν ξύπνησα, ήμασταν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προσπάθησα να φωνάξω στον τελωνειακό που είδα, αλλά μου έσφιξε τόσο δυνατά το χέρι, που κατάλαβα ότι κινδύνευα”, αποκάλυψε η γυναίκα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, στο αναψυκτικό ο ομοεθνής της έβαλε υπνωτικό για να τη φέρουν στην Ελλάδα χωρίς η ίδια να το αντιληφθεί.
Εξαφάνιση
Οι γονείς της είχαν αναστατωθεί από την απουσία της επί πέντε ημέρες και μάλιστα είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της. Τα μέλη του κυκλώματος την είχαν κλειδωμένη και νηστική, καθώς αρνούνταν να εκδοθεί σε άντρες όπως την πίεζαν, αφού προηγουμένως είχαν δώσει χρήματα στον Βούλγαρο που τη μετέφερε και την “αγόρασαν”. Το επιπλέον πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να πάρει τα φάρμακα για σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Έτσι, όταν μπήκε στην τουαλέτα, ενεργοποίησε το κινητό της και ειδοποίησε έναν φίλο της. Ενδεικτικό είναι πως όταν έφτασε η αστυνομία και την απελευθέρωσε, αγκάλιασε τις γυναίκες του τμήματος καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος και κλαίγοντας τις ευχαριστούσε.
Στην ίδια μοίρα ήταν και μια 27χρονη, την οποία κύκλωμα από τη χώρα της την είχε πουλήσει αντί του ποσού των 1.500 ευρώ, όπως περιέγραψε. Η νεαρή πείστηκε ότι στην Ελλάδα θα έβρισκε δουλειά, όταν έμεινε άστεγη στο χωριό της, καθώς η γιαγιά της με την οποία έμεναν μαζί την πέταξε έξω από το σπίτι. Μάλιστα ο άνθρωπος που κατάφερε να την πείσει ότι θα της βρει δουλειά είναι Έλληνας, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία “στρατολογώντας” γυναίκες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η ίδια ήταν αυτή που περιέγραψε στις αρχές ότι άλλες δύο ομοεθνείς της κατάφεραν να ξεφύγουν από το σπίτι-φυλακή στον Λαγκαδά, δένοντας τα σεντόνια από το παράθυρο και πηδώντας στο κενό.
Το κύκλωμα trafficking, όπως αναφέρεται στη δικογραφία με την οποία οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, έπαιρνε ακόμη και όσα χρήματα εισέπρατταν από τους “πελάτες”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις περιγραφές των γυναικών που εξαναγκάστηκαν να εκδοθούν, τα 20 ευρώ που τους αναλογούσαν για κάθε “επίσκεψη” παρακρατούνταν από τα μέλη του κυκλώματος σαν... έξοδα παραμονής και μεταφοράς τους στην Ελλάδα. “Μέχρι και τα ποτά που κερνούσαν στους ‘πελάτες’ τους τα χρέωναν από το ποσοστό τους”, επιβεβαίωσε αστυνομικός της ασφάλειας που ασχολήθηκε με την έρευνα.

Άρση του φορολογικού απορρήτου Διάταξη-βόμβα του υπουργείου Οικονομικών.

Θα αναρτώνται στο διαδίκτυο όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων.
Την άρση του φορολογικού απορρήτου εκατομμυρίων πολιτών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της εφαρμογής νέας διάταξης η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους στο διαδίκτυο!
Παρά το γεγονός ότι, από τη στενή ερμηνεία της διάταξης, δεν προκύπτει, κατ’ αρχήν, το δικαίωμα του υπουργείου Οικονομικών να αναρτά στοιχεία για τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων παρά μόνο για όσους αποκτούν κέρδη από την άσκηση εμπορικών επιχειρήσεων ή ελευθέριων επαγγελμάτων, στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι από τη γραμματική ερμηνεία της εν λόγω διάταξης προκύπτει ότι είναι δυνατή η δημοσιοποίηση στοιχείων για όλους ανεξαιρέτως!
Η δυνατότητα ανάρτησης σε δημόσια θέα καταλόγων με τα ονόματα και τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα έχει παρασχεθεί από το 1994 σε όλους τους προϊσταμένους των ΔΟΥ με τη διάταξη του άρθρου 85 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η ίδια διάταξη προβλέπει ότι “επιτρέπεται η έκδοση καταλόγων των φορολογουμένων όλης της χώρας, καθώς και η δημοσίευσή τους στις εφημερίδες”!
Ωστόσο, η διάταξη αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς προσέκρουσε στις διατάξεις για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θεσπίσθηκαν λίγο αργότερα από την πολιτεία.
Με προσθήκη που έκανε η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην παραπάνω διάταξη, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους (με τον φορολογικό νόμο 3842/2010) προβλέπεται πλέον η δυνατότητα δημοσίευσης στο διαδίκτυο καταλόγων με τα ονόματα και τα εισοδήματα των φορολογουμένων που ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά με περιορισμούς που δεν θα επιτρέπουν την ελεύθερη εξαγωγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του νόμου, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, με τη νέα διάταξη “θεσμοθετείται η χρήση του διαδικτύου για τη δημοσιοποίηση καταλόγων φορολογουμένων που θα συντάσσονται κάθε χρόνο από τις ΔΟΥ και θα περιέχουν: το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία κάθε επιχείρησης ή επιτηδευματία, τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων, το δηλωθέν καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα, το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό”. Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:
- Η δημοσιότητα των φορολογικών δεδομένων συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων που -σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία-αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θεωρείται ένα εύλογο μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
- Για την πρόσβαση στα στοιχεία ο χρήστης θα πρέπει να ταυτοποιείται, ενώ θα θεσπιστούν όρια ως προς τον αριθμό των δεδομένων που θα μπορούν να εξαχθούν.
- Η πρόσβαση στον κατάλογο δεν θα είναι ανοικτή αλλά ελέγξιμη και θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες και κριτήρια που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Η επιθυμία ορισμένων από το υπουργείο Οικονομικών να ερμηνεύουν τον νόμο διαφορετικά, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα εισοδήματα όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων (ακόμη και μισθωτών και συνταξιούχων), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιδιώκεται πλέον η καθολική άρση του φορολογικού απορρήτου και η παροχή της δυνατότητας σε τρίτους να λαμβάνουν γνώση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτραπεί στον κάθε ενδιαφερόμενο η εξαγωγή στοιχείων για 20 φορολογούμενους κάθε μήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων για ειδικές κατηγορίες ενδιαφερομένων! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περιεχόμενο της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει ήδη υποβληθεί για έγκριση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΑΠΟΨΗ
Ανθρωποφαγία. Εκεί παραπέμπει η διάταξη του υπουργείου! Σε μια κοινωνία που αναρωτιέται πώς οι 300 έχουν αποκτήσει τόσο πλούσιο “πόθεν έσχες” -και απάντηση δεν παίρνουν- το τελευταίο που της λείπει είναι να αρχίσει ο ένας πολίτης να στραβοκοιτά τον άλλο. Οι ιθύνοντες του υπουργείου έχουν σκεφτεί το θέμα των προσωπικών δεδομένων; Κι από τη στιγμή που υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός (άρα γνωρίζει πώς ο καθένας από εμάς απέκτησε τι), ποιον βοηθά άραγε αυτή η ηλεκτρονική ανάρτηση;
Ας σκεφτούν επίσης οι κύριοι του υπουργείου πριν αναρτήσουν μια τέτοια λίστα ότι υπάρχει αι η εγκληματικότητα (απαγωγές, ληστείες κτλ.).

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

«Μαχαίρι» σε 100.000 συμβάσεις εργασίας!

Μετατάξεις, διακοπή συμβάσεων εργασίας, έργου και ορισμένου χρόνου, κατάργηση οργανικών θέσεων και σαρωτικές αλλαγές στη μισθοδοσία των δημόσιων υπαλλήλων, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσει και σε μείωση των μισθών, συμπεριλαμβάνει το δεύτερο κύμα των αλλαγών που θα αφορά το δημόσιο τομέα.
Πρόκειται για αλλαγές που θα επιφέρει η υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν δρομολογηθεί εκ των υποχρεώσεών μας για την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά δεν αποκλείεται να προκύψει η ανάγκη και νέων μέτρων, καθώς μόλις ανοίγουν δύο νέα μεγάλα κεφάλαια, που αφορούν τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς είναι σε εξέλιξη η καταγραφή προσωπικού και οικονομικής κατάστασης, από την οποία θα προκύψει η ακριβής εικόνα για το χώρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι τα μέσα του 2011 αναμένονται μετατάξεις δημόσιων υπαλλήλων, ο αριθμός των οποίων κατ' ελάχιστο θα είναι 50.000, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και τις 90.000. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται η διακοπή (μη ανανέωση) των συμβάσεων εργασίας κι ορισμένου χρόνου, ενώ γρίφος παραμένει η τύχη όσων εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που εκτιμάται ότι αφορά 100.000 εργαζομένους στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου αναμένεται να καταργηθούν, επίσης, περίπου 4.000 νομικά πρόσωπα των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Παρότι οι μέχρι σήμερα δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών διαβεβαιώνουν ότι οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ δε θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας, στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο (πέρα από τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις) το 2012 και το 2013, με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ στη διετία.
Το νέο μισθολόγιο
Ετσι, εκτός από τη διακοπή συμβάσεων που λήγουν, θέμα τίθεται και για τους μόνιμους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου δημοσίου δικαίου σε περίπτωση που καταργηθούν οι οργανικές τους θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς, οι οποίοι σύντομα θα αποτελέσουν... παρελθόν, καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για την κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών του Δημοσίου. Στην κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα για απομάκρυνση των εργαζομένων, με το σκεπτικό ότι παύουν να υφίστανται οι οργανικές θέσεις.
Το δεύτερο μεγάλο πακέτο αλλαγών αναμένεται ότι θα έρθει με την εφαρμογή του μέτρου της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και με την καθιέρωση του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημόσιων υπαλλήλων.
Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των δημόσιων υπαλλήλων, σε εξέλιξη είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τα στοιχεία όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο και το ύψος των τακτικών αποδοχών και των επιδομάτων τους. Την ηλεκτρονική βάση δεδομένων θα διαχειρίζεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, και με βάση αυτή θα γίνει η επεξεργασία του νέου μισθολογίου, όπου προβλέπεται η κατάργηση πολλών επιδομάτων και η ενσωμάτωση όσων απομείνουν στο βασικό μισθό. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας στο μνημόνιο για το ενιαίο μισθολόγιο, αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα που «η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα». Στη διαδικασία καθιέρωσης του ενιαίου μισθολόγιου και με τα στοιχεία της απογραφής στο χέρι, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί θα έρθουν στο φως χιλιάδες περιπτώσεις υπαλλήλων που λαμβάνουν αποδοχές υψηλότερες από αυτές που δικαιούνται βάσει των τυπικών τους προσόντων (π.χ. υπάλληλοι με απολυτήριο λυκείου λαμβάνουν μισθό που αναλογεί σε απόφοιτο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
Υποχρεωτικές μετατάξεις
Το βέβαιο είναι ότι ο νέος κύκλος των αλλαγών θα ξεκινήσει με ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών, Γάννη Ραγκούση (φωτογραφία), καθώς ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακατατάξεις στον εργασιακό χώρο των εργαζομένων έχει αρχίσει για όσους εργάζονται στη τοπική αυτοδιοίκηση. Σε πρώτο στάδιο θα μεταταγούν υποχρεωτικά περίπου 3.000 υπάλληλοι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων στους νέους καλλικράτειους δήμους. Μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι 17.000 υπάλληλοι των νομαρχιών θα μετακινηθούν στις αιρετές περιφέρειες (12.352) και στους δήμους (περίπου 4.648). Οι υπάλληλοι θα μετατάσσονται στις υπηρεσίες των δήμων, στους οποίους μεταφέρονται οι αρμοδιότητες των νομαρχιών, αυτοδικαίως, σε αντίστοιχες θέσεις κατά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, με διατήρηση του μισθολογικού τους επιπέδου.
Από τους 10.500 υπαλλήλους στις σημερινές περιφέρειες, περί τους 7.000 θα μετακινηθούν στις αιρετές περιφέρειες και οι υπάλληλοι στις επτά κρατικές περιφέρειες.
Ωστόσο, μετά την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι εθελοντικές μετατάξεις, αναζητείται «οδηγός» για τον τρόπο που θα γίνουν οι μετακινήσεις όσων προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις οργανισμών και άλλων φορέων.
Η συμμετοχή στις εθελοντικές μετατάξεις δεν ικανοποίησε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις 1.648 υπάλληλοι δήλωσαν ότι θέλουν να μεταταγούν από ένα σύνολο περίπου 27.500 υπαλλήλων στις νομαρχίες και στις περιφέρειες. Ακριβή εικόνα για τον αριθμό των μετατάξεων πάντως το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη, καθώς είναι αναγκαίο να προηγηθεί καταγραφή των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό τόσο στους δήμους όσο και στις περιφέρειες. Οι υπάλληλοι των 323 νέων ΟΤΑ θα τοποθετηθούν αρχικά σε προσωποπαγείς θέσεις και μέχρι τον Ιούνιο του 2011 σε οργανικές, γιατί μέχρι τότε θα έχουν εγκριθεί από τα δημοτικά συμβούλια τα οργανογράμματα των νέων δήμων.

Ενισχύσεις στους αγρότες της Κορώνειας

Σημαντικές ενισχύσεις προβλέπονται για όσους αγρότες έχουν καλλιέργειες στη λίμνη Κορώνεια, εφόσον συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά την «προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών». Ήδη η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται πως το ύψος των ενισχύσεων συνολικά θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος της δράσης είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης των εφαρμοζόμενων λιπασμάτων, της μείωσης της κατανάλωσης νερού και της δημιουργίας χώρων οικολογικής αντιστάθμισης.
Περιοχές
Οι περιοχές παρέμβασης στη λίμνη Κορώνεια, οι καλλιεργητές των οποίων μπορούν να συμμετάσχουν, είναι: Ασσηρος, Ευαγγελισμός, Σχολάρι, Γερακαρού, Αγιος Βασίλειος, Βασιλούδι, Λαγκαδίκια, Λαγκαδάς, Ανάληψη, Ηράκλειο, Καβαλάρι, Κολχικό, Λαγυνά, Περιβολάκι, Χρυσαυγή, Λητή, Δρυμός και Μελισσοχώρι.
Στη δράση μπορούν να ενταχθούν εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί και είχαν δηλωθεί στην ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) με αρδευόμενες καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και ζαχαρότευτλων για ένα από τα τρία τελευταία έτη 2008, 2009, 2010. Το έτος που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα της καλλιέργειας θεωρείται έτος αναφοράς. Οι εκτάσεις αυτές πρέπει να έχουν δηλωθεί το 2010 στην ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι ενήλικα άτομα αγρότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεσμεύονται να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, να εφαρμόζουν το εγκεκριμένο πενταετές Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, να τηρούν αγροπεριβαλλοντικό φάκελο.
Οι αιτήσεις ενίσχυσης - φάκελοι υποψηφιότητας υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης μέχρι τη 12η Νοεμβρίου 2010.

Ψωμιάδης σε ρόλο Ψωμιάδη

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας και το έχει αποδείξει. Από την παρουσία του στα δημοτικά έδρανα και εν συνεχεία στα βουλευτικά μέχρι την εκλογή του δύο φορές στη θέση του νομάρχη Θεσσαλονίκης καλλιέργησε το προφίλ του λαϊκού παιδιού, του αξιωματούχου που είναι «ένας από μας» και ας μην είναι… Αυτό το ίδιο προφίλ θα προβάλλει το τηλεοπτικό σποτ που έχει ετοιμαστεί για την προώθηση της υποψηφιότητάς του στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εταιρεία που ανέλαβε την καμπάνια του Π. Ψωμιάδη στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης εστίασε σε αυτό που ο «γαλάζιος» υποψήφιος πουλά με επιτυχία στα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή τον εαυτό του. Έτσι επιλέχθηκε να είναι ο πρωταγωνιστής στα περισσότερα τηλεοπτικά σποτ, ώστε να αναδεικνύονται το λαϊκό προφίλ του, αλλά και «οι άοκνες προσπάθειές του να δώσει λύσεις στα προβλήματα, αφού αυτό που χαρακτηρίζει τον Π. Ψωμιάδη είναι η εργατικότητα», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε πρόσωπο που ασχολείται με την επικοινωνιακή πολιτική του «γαλάζιου» υποψηφίου. Σε ένα τηλεοπτικό σποτ, όπως μας περιέγραψε η ίδια πηγή, ο Π. Ψωμιάδης θα εμφανίζεται σε φυσικό σκηνικό. Με φόντο ένα μαγαζί με είδη τροφίμων θα συνομιλεί με τον έμπορο και περαστικούς. Ένας εκ των «κομπάρσων» θα του διαμηνύει, παραποιώντας ξενόγλωσσο διαφημιστικό σλόγκαν, ότι εκτιμά την εργατικότητά του, ενώ ένας άλλος θα τον διαβεβαιώνει: «Είμαστε ασταμάτητα μαζί σου»… Σε όλα τα σποτ θα προβάλλεται ο Π. Ψωμιάδης ως εγγυητής της ενότητας του λαού και θα στέλνεται το μήνυμα πως ο «γαλάζιος» υποψήφιος δεν υποτάσσεται σε καμία κομματική σημαία και βάζει πάνω από την υποταγή στο κόμμα του το καλό της Μακεδονίας, της πατρίδας των πολιτών. «Τα τηλεοπτικά σποτ είναι προσαρμοσμένα στο έργο, την εμπειρία και τη διεκδικητικότητα που χαρακτηρίζουν τον Παναγιώτη Ψωμιάδη», μας είπε στενός συνεργάτης του.
Η πρεμιέρα
Τα ραδιοφωνικά σποτ υποτίθεται ότι ήδη βρίσκονταν στην ιστοσελίδα του συνδυασμού «Δύναμη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», ωστόσο δεν ήταν εφικτό να τα ακούσουμε κάνοντας διπλό κλικ με το «ποντίκι» στο σχετικό σημείο. Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε ακούγεται η φωνή του «Μακεδόνα της καρδιάς μας», ενώ έχουν στηθεί διάλογοι ανάμεσα σε νέους σε ηλικία ανθρώπους, οι οποίοι εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσουν Π. Ψωμιάδη. Είναι εμφανές ότι τα συγκεκριμένα σποτ στοχεύουν στους νέους ψηφοφόρους, όπου η υποψηφιότητα του Π. Ψωμιάδη δεν φαίνεται να περπατά ικανοποιητικά. Τα διαφημιστικά μηνύματα θα είναι διαφορετικά για κάθε νομό και θα εστιάζουν στα κατά τόπους προβλήματα.
Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτάκια θα παρουσιαστούν επισήμως σήμερα το μεσημέρι στη συνάντηση που θα έχει ο Π. Ψωμιάδης με δημοσιογράφους στο «Κίτσεν μπαρ», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Επίθεση στον Μπόλαρη
Ο Π. Ψωμιάδης προσερχόμενος, λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να καταθέσει τη δήλωση υποψηφιότητας του ψηφοδελτίου «Δύναμη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι πρόκειται για συνδυασμό νίκης. «Κατέθεσα σήμερα το συνδυασμό νίκης, συνδυασμό δύναμης και διεκδίκησης, το συνδυασμό έργου», δήλωσε ο υποψήφιος της ΝΔ.
Νωρίς το απόγευμα πραγματοποίησε την προεκλογική συγκέντρωσή του στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, όπου επιτέθηκε στον Μάρκο Μπόλαρη ποντάροντας πάλι στο Μακεδονικό και στην αντιμνημονιακή ψήφο. «Είκοσι μία ημέρες πριν από τις εκλογές οι αντίπαλοί μου δεν έχουν παρουσιάσει το πρόγραμμά τους, την πρότασή τους για τη Μακεδονία», είπε και τόνισε με έμφαση: «Ακόμη περιμένω από τον κ. Μπόλαρη ξεκάθαρες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως το ζήτημα των Σκοπίων. Οι Μακεδόνες στις 7 Νοεμβρίου θα επιλέξουν για περιφερειάρχη αυτόν που ξέρει και μπορεί να αναλάβει ευθύνες και όχι από αυτούς που αρκούνται να είναι απλοί θεατές και χειροκροτητές της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής».
Το άσπρο μαύρο
Αν και ο νομός Θεσσαλονίκης επί ημερών Ψωμιάδη δεν έχασε τον τίτλο της πρωτεύουσας της διπλοβάρδιας στα σχολεία, ο σημερινός νομάρχης επιμένει να αναφέρεται στο έργο που επιτέλεσε σε αυτόν τον τομέα και χθες από τα Κουφάλια υπερθεμάτισε για όσα κατάφερε. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ένα έργο για το οποίο ελέγχεται από τη δικαιοσύνη. «Με δική μας ευθύνη τα παιδιά μεταφέρονται κανονικά. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, γιατί η κυβέρνηση αναγνώρισε πως όχι μόνο δεν ήμασταν παράνομοι, αλλά αντίθετα δίναμε λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολούσε χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς», είπε παραβλέποντας ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης ελέγχθηκε από δημόσιους επιθεωρητές ως μία από τις νομαρχίες που έδωσαν το συγκεκριμένο έργο με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες και με απευθείας αναθέσεις, χρυσοπληρώνοντας με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης και ΚΤΕΛ. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου «Κ. Καζάκος» και το «γαλάζιο» υποψήφιο συνόδευε ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για «συνεργασία και ενότητα, προκειμένου η Κεντρική Μακεδονία να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τα χρήματα ζητούν... αποδέκτη! Κατάργησαν το ΝΟΜΟ!

Με αίτηση του προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λαγκαδά (ΔΕΥΑΛ) (Αριθ. Πρωτ. 2903/24.9.07), δημότης ζητεί να του χορηγηθούν αντίγραφα των παραστατικών εκποίησης του παλαιού εξοπλισμού θέρμανσης.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ (περίοδος 2003-2006) που απευθύνεται προς το Δήμο Λαγκαδά «...στη συνέχεια εκπονήθηκαν από τους δύο διευθυντές εισπράττοντας το ποσό των 40.000 δρχ. για λογαριασμό της επιχείρησης»...
Η αίτηση του δημότη δεν έτυχε απάντησης.
Με άλλη αίτηση του, προς 1) Το Δήμο Λαγκαδά, 2) Πρόεδρο Δ.Σ. ΔΕΥΑΛ (Αριθ. Πρωτ. 19974/11-10-2007 ο ίδιος δημότης ζητεί και πάλι να του δοθούν τα στοιχεία - χωρίς και πάλι να τύχει απάντησης - σχετικά με τη γενομένη εκποίηση της δεξαμενής καυσίμων και του καυστήρα (λεβητοστασίου) του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, όροφο του οποίου εκμισθώνει για τις Υπηρεσίες της η ΔΕΥΑΛ, συγκεκριμένα:
1.Ποιο όργανο (Επιτροπή) του Δήμου δεδομένου ότι πρόκειται για υλικό ανήκοντος στην ιδιοκτησία του Δήμου, έκρινε την ακαταλληλότητα της εν λόγω εγκατάστασης και την ανάγκη αποξήλωσης της και εκποίησης της ως άχρηστου υλικού.
2.Ποιο όργανο - επιτροπή κατάρτισε τους σχετικούς όρους της δημοπρασίας που απαιτείται κατά το νόμο για εκποίηση άχρηστων υλικών;
3.Ποια ήταν η πρώτη ελάχιστη προσφορά που καθορίστηκε;
4.Ποιοι ήταν οι μετάσχοντες στη δημοπρασία;
5.Ποιος ήταν ο τελευταίος πλειοδότης που αναδείχθηκε σ' αυτή και με ποια τελική προσφορά;
6.Τέλος, το παραστατικό εισαγωγής στο Ταμείο του Δήμου του ποσού του εκπλειστηριάσματος δεδομένου ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο του Δήμου.
Η αίτηση του δημότη δεν έτυχε και πάλι απάντησης.
Είναι πασιφανές ότι με το να μην απαντούν οι Υπηρεσίες του Δήμου και η ΔΕΥΑΛ ότι κάτι άλλο συνέβη, δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν μπήκαν τα χρήματα στα Ταμεία, αλλά ο εξοπλισμός που είναι δημόσια περιουσία εξαφανίστηκε!! Με το να μην απαντούν ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ, καταδεικνύουν το λιγότερο ότι κάτι δεν πάει καλά σ' αυτή την υπόθεση, κάποια σοβαρότατα ποινικά αδικήματα πρέπει να διαπράχθηκαν. Και αυτοί που εκλέχθηκαν από τους πολίτες, ως διαχειριστές της περιουσίας του και των συμφερόντων του ενεργούν κατά παράβαση του άρθρ. 5 του Ν. 2690/1999 και όχι μόνο προκειμένου να βοηθήσουν - «κουκουλώσουν» τυχόν παράνομες ενέργειες; Ετσι είναι; Το άρθρ. 5 του Ν. 2690/1999 ορίζει ότι κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης έχει δικαίωμα να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων και των πράξεων της διοίκησης.
Έχουν κάποιους ιδιαίτερους λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά και η ΔΕΥΑΛ να παραλείπουν να εφαρμόσουν το Νόμο; Αν ο πολίτης προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη ή στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή ακόμη και στον Εισαγγελέα ή στον Περιφερειάρχη ο Δήμος Λαγκαδά και η ΔΕΥΑΛ θα έχουν αντίθετη γνωμοδότηση από το Νομικό τους Σύμβουλο;
Οι αιρετοί άρχοντες του Δήμου Λαγκαδά, έχουν υποχρέωση και καθήκον να ενεργήσουν; Αν δεν γίνει αυτό, τότε έχουν και οι ίδιοι ευθύνες και μάλιστα - εκτός από τις διοικητικές - και ποινικές ευθύνες;
Ο εξοχότατος πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ της περιόδου 2003-2004 με την επιστολή του αναγνωρίζει έμμεσα αλλά σαφώς ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου πουλήθηκαν σε εξευτελιστική τιμή. Τα χρήματα δεν μπήκαν στα Ταμεία της Δημοτικής Επιχείρησης ή του Δήμου. Παραπονείται (!!) όμως κι αυτός και ιδιαίτερα η σύζυγος του ότι οι συνάδελφοι του στο Δ.Σ. δεν τον κάλυψαν. Υπάρχει πιο καραμπινάτη περίπτωση συγκάλυψης;

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το ψηφοδέλτιο του Α. Φραντζή στο δήμο Βόλβης

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου στο Σταυρό, ανακοίνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλβης και νυν δήμαρχος Αγ. Γεωργίου, Άγγελος Φραντζής, τους υποψηφίους του συνδυασμού του «Δύναμη Δημιουργίας». Είναι οι:
Δήμος Αγίου Γεωργίου
Ν. Επιτρόπου, Ε. Ευθυμίου, Κ. Ζαφειρίου, Ι. Θεοδωρούδης, Μ. Καλλία, Δ. Κελαϊδίτης, Θ. Κουβακλής, Μ. Λαφαζάνη, Α. Λαφαζάνης, Α. Μπάρτα, Μ. Παναγιωτίδου, Χ. Παπαγεράς, Ι. Παπαγερούδη, Γ. Παπαδιοδώρου, Ν. Παπαδόπουλος, Λ. Πατρώνης, Δ. Σεραμπιμπίνης, Ο. Σέττα, Φ. Φωτιάδης, Δ. Χαψής.
Δήμος Απολλωνίας
Ι. Αλμαλόγλου, Ν. Αρνάκης, Φ. Γαρυφάλλου, Σ. Γαβριηλίδης, Γ. Γκόρτσιου, Γ. Δαγκλής, Μ. Δέβρελης, Κ. Διχάλας, Α. Ζάκας, Α. Ζάχος, Μ. Καραταράκης, Σ. Κιουρτσή, Α. Κουτσαμπιούκ, Β. Κουκουλέκη, Β. Κυριακού, Λ. Κυριακού, Σ. Λαλούτσου, Θ. Μαργαρίτου, Κ. Μουρατίδης, Σ. Μουτσάκας, Ν. Νεστορίδης, Χ. Ουζούνης, Μ. Παναγιωτίδου, Σ. Σπυριδόπουλος, Χ. Ταλιχμανίδης, Γ. Τσελέπης, Ν. Φιλίντατζης, Σ. Χατζηγιαννίδης.
Δήμος Αρέθουσας
Μ. Αγοραστούδη, Σ. Αθανασιάδου, Χ. Αθανασιάδου, Δ. Αλβανός, Γ. Αντωνιάδης, Θ. Ασλανίδης, Χ. Ελευθεριάδης, Σ. Ιατρού, Γ. Ιωσηφίδης, Ε. Καραχατζή, Φ. Κούκου, Σ. Κωνσταντινίδης, Γ. Μαλάκης, Κ. Μαλιαρίδης, Σ. Μπεσικιώτης, Γ. Πιλιανίδης, Ε. Παρασχάκη, Σ. Πόνιος, Φ. Σεργίνης, Χ. Τεκίδης, Β. Τελεμενάκης, Ι. Τσιάπλιακας, Γ. Τσαουσίδης, Γ. Φωτιάδης, Γ. Χατζής, Ι. Χριστοφορίδου.
Δήμος Εγνατίας
Π. Βασιλάκος, Α. Γερολάκου, Γ. Δελής, Ι. Δουλγερίδης, Ι. Δουλγερίδου, Α. Κουτρή, Θ. Κωνσταντάς, Μ. Λιώτη, Π. Μανώλη, Λ. Μπάσια, Σ. Μπογδάνης, Α. Ξανθόπουλος, Β. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Β. Παπαργυρίου, Π. Σιάγκας, Μ. Συμεωνίδης, Ελ. Τακματζίδης, Δ. Τομαρτζής, Λ. Χριστοφορίσης.
Δήμος Μαδύτου
Ε. Αμανατίδου, Ε. Αρβανιτίδης, Ε. Δαφνάκη, Χ. Εξαρχος, Β. Ζυγούρης, Τ. Θεοδώρου, Ν. Καμηλάρης, Ε. Κατοστάρη, Θ. Κωστούδης, Α. Μαστροπάντσου, Α. Μουρόπουλος, Δ, Μουστακίδου – Παπαθανασίου, Β. Οχουνος, Γ. Παναγιωτίδης, Ι. Παναγιωτίδου, Π. Χατζηκυριάκου – Ισαβθάρη.
Δήμος Ρεντίνας
Σ. Αγγελίδης, Α. Αντωνιάδης, Α. Ασημώνης, Ν. Δημούδη, Νίκος Δομπράκης, Χ. Κόνιαρης, Μ. Λιτσάκη, Γ. Λότσιος, Χ. Μαρόκος, Μ. Μουδιώτη, Θ. Μπλεμπιτζόγλου, Γ. Νανάκος, Β. Ναούμ, Σ. Νουράκης, Α. Παναγιωτίδης, Α. Παπαδημητρίου, Ο. Παπαδημητρίου – Ζαχαρίου, Σ. Παντσάκη, Σ. Σμάγαδη, Δ. Στοΐτσας, Μ. Τσιλιγγερίδης, Φ. Τσίτσος, Α. Χατζηαποστολίδου, Κ. Χρυσανίδης.

Μια σχέση «αγάπης και μίσους»

ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑ συγκλίνουν στη στήριξη του Τάκη Θεοδοσιάδη στο δήμο Παύλου Μελά, του Γιώργου Ρόκκου στο Λαγκαδά, του Μιχάλη Παναγιωτίδη στην Καλαμαριά, αλλά και του Γρηγόρη Ουζούνη στο δήμο Δέλτα και του Άγγελου Φραντζή στη Βόλβη, υποψηφίων που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ειδική περίπτωση είναι, επίσης, αυτή στο δήμο Θέρμης, όπου η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον οποίο υποστηρίζει και η μισή τοπική οργάνωση του ΣΥΝ στο νέο δήμο, ενώ η άλλη μισή τάσσεται υπέρ της αυτόνομης καθόδου.

Το στοίχημα του Νοεμβρίου

Το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δικαίως προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία, καθώς δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά για ένα ισχυρό κρας τεστ με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Όχι επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση και μικρότερα κόμματα έχουν προσδώσει στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο, αλλά κυρίως επειδή το Νοέμβριο θα αναδειχθούν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές που θα διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα της χώρας την οποία εισάγει η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ένα χρόνιο αίτημα αποκέντρωσης και εκσυγχρονισμού, η αιρετή περιφέρεια, γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, ικανούς να διαχειριστούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι προφανές ότι αυτή η μεγάλη θεσμική τομή επισκιάζεται από τη βαρύτατη οικονομική κρίση και τα επώδυνα μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Ωστόσο, οι ηγεσίες των κομμάτων διαπράττουν σοβαρό σφάλμα περιορίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο σχήμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο, δεδομένου ότι στις 7 ή στις 14 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να εκλεγεί κυβέρνηση. Οι κάλπες θα αναδείξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο και να φτιάξουν πιο ανθρώπινες, πιο λειτουργικές και βιώσιμες τις τοπικές κοινωνίες σε πόλεις και χωριά.
Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα και είναι στο χέρι των ψηφοφόρων να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα από τα κομματικά ιερατεία. Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, οι δημότες προτίθενται να ψηφίσουν με κριτήριο την ικανότητα και την καταλληλότητα των προσώπων που κατέρχονται στο στίβο της αυτοδιοίκησης. Εάν αυτή η πρόθεση επιβεβαιωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα, η κοινωνία των πολιτών θα έχει στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η κομματική ιδιότητα δεν αποτελεί το μοναδικό διαβατήριο για συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις. Εκτός των άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες για ραγδαία αλλαγή και εκδημοκρατισμό των κλειστών κομματικών συστημάτων, τα οποία φέρουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και της αυτοδιοίκησης και της χώρας.

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Τα βοθρολύματα….

Απόσπασμα από την ομιλία του Υποψήφιου Δημάρχου Λαγκαδά κ. Δημήτρη Ράβναλη, την Παρασκευή 24-9-2010

«Ο Δήμος Λαγκαδά πήρε πολλά εκατομμύρια ευρώ για να λύσει το πρόβλημα της αποχέτευσης, ώστε να μην οδηγούνται τα λύματα στη λίμνη.
Το 2006-2007 εγκατέστησε εργολάβο, λόγω όμως της ανικανότητας διαχείρισης ενός τόσο σημαντικού έργου, διέκοψε τη σύμβαση πληρώνοντας αδρή αποζημίωση (260.000 ευρώ) στην εταιρία και αφήνοντας το έργο στη ΔΕΥΑΛ.
Εδώ προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα. Ποιος ο βαθμός εκτέλεσης και αποπεράτωσης του έργου; Μήπως πήγαν χρήματα σε άλλες κατευθύνσεις που εξυπηρετούν πελατειακές ανάγκες;
Ας μας απαντήσει η σημερινή διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά»
Η σιωπή δεν είναι πάντοτε χρυσός, πολύ περισσότερο τα βοθρολύματα….

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Κάθισε στο εδώλιο αλλά δεν δικάστηκε ο νομάρχης

Αναβλήθηκε η δίκη του Π. Ψωμιάδη για υπόθεση μείωσης προστίμου σε επαγγελματία
Από συμπληγάδες πέρασε η αναβολή της δίκης του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη στο πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των μειωμένων προστίμων σε πρατηριούχο. Παρότι η πλευρά Ψωμιάδη είχε δηλώσει την πρόθεσή της για διεξαγωγή της δίκης, τελικά ο ίδιος ο νομάρχης ζήτησε αναβολή λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισής του.
Ο κ. Ψωμιάδης ήταν από το πρωί στο εφετείο, περιμένοντας να φτάσει η σειρά της δίκης του. Όταν έγινε αυτό, δήλωσε στο δικαστήριο πως ο συνήγορός του δικάζει σε άλλη αίθουσα του εφετείου και πως έπρεπε να περιμένει. Το δικαστήριο άρχισε την εκδίκαση της επόμενης υπόθεσης του πινακίου, η δε πρόεδρός του δήλωσε πως η εξέταση της υπόθεσης του κ. Ψωμιάδη θα άρχιζε όταν εμφανιζόταν ο συνήγορος του νομάρχη. Το σκηνικό επαναλήφθηκε για άλλη μία φορά, με την πρόεδρο να λέει στον νομάρχη ότι “ο δικηγόρος σας ήταν εδώ το πρωί”.
“Έχει άλλο δικαστήριο”, απάντησε ο κ. Ψωμιάδης.
“Αυτό είναι ανώτερο, είναι πενταμελές”, είπε η πρόεδρος, ζητώντας να εμφανιστεί αργότερα ο συνήγορος του κ. Ψωμιάδη.
Τελικά, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ο νομάρχης εμφανίστηκε, πάλι χωρίς τον συνήγορό του, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Πρόεδρος: “Πού είναι ο δικηγόρος σας, κύριε νομάρχα;”.
Νομάρχης: “Εγώ ξέρω πως εγώ είμαι εδώ”.
Πρόεδρος: “Ζητάτε αναβολή; Σηκωθείτε, κύριε Ψωμιάδη (έντονα)”.
Νομάρχης: “Έχει κώλυμα ο συνήγορός μου, ζητάω αναβολή”.
Το αίτημα έγινε δεκτό, και η υπόθεση ορίστηκε να δικαστεί στις 5 Απριλίου 2011, με την ελπίδα της προέδρου “να είναι τότε ο συνήγορός σας στο δικαστήριο”.
Το πρόστιμο που συρρικνώθηκε
Ο νομάρχης είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2009 σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Ιανουάριο του 2005 έκανε δεκτή αίτηση θεραπείας πρατηριούχου, ο οποίος ενεπλάκη σε υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων με νόθευσή τους, για πρόστιμα ύψους 89.000 ευρώ που του βεβαιώθηκαν, μειώνοντάς τα σε 5.000 ευρώ. “Η φιλοσοφία μας είναι να έχουμε ανθρώπινο πρόσωπο και όχι να εξοντώσουμε τους επαγγελματίες. Ο άνθρωπος πέθαινε και το κατάστημά του είχε κλείσει”, είχε πει στην απολογία του ο νομάρχης, επισημαίνοντας ότι έχει μειώσει στο ελάχιστο εκατοντάδες πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε άλλους επαγγελματίες. Ακόμη, είχε υπεραμυνθεί την ευχέρεια που του παρείχε ο νόμος να μειώνει τα πρόστιμα. “Εγώ λειτούργησα σύννομα, ρώτησα πρώτα τη νομική υπηρεσία, κι έτσι αποφάσισα τη μείωση των προστίμων”, είχε υποστηρίξει.
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έγινε ύστερα από αναφορά του πρώην διευθυντή Εμπορίου της νομαρχίας Ηλία Τυχαλάκη τον Ιούνιο του 2005, και μετά την προκαταρκτική έρευνα που έγινε ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Ψωμιάδη.

Οι «εκλεκτοί» της Δημοκρατικής Αριστεράς

Τον πρώτο κατάλογο υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων που στηρίζει σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε η Δημοκρατική Αριστερά.
Στην Κεντρική Μακεδονία πέρα από την υποψηφιότητα της Μίνας Ξηροτύρη (περιφέρεια) και του Γιάννη Μπουτάρη (δήμος Θεσσαλονίκης) στηρίζονται οι εξής υποψήφιοι δήμαρχοι: ο Σωτήρης Σιωμάδης σε Νεάπολη - Συκιές, ο Τάκης Θεοδοσιάδης στο δήμο Π. Μελά, ο δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης (Δέλτα), η Χριστίνα Αλίρη στο Ωραιόκαστρο, ο Γιώργος Ρόκκος στο Λαγκαδά, ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος στη Θέρμη, ο Αγγελος Φραντζής στη Βόλβη, Μιχάλης και ο Παναγωτίδης (Καλαμαριά). Στο Κιλκίς στηρίζεται ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Τερζίδης, στο δήμο Παιονίας ο Χρήστος Δραγανίδης, στην Κατερίνη ο Αντώνης Μάντζιος, στην Εδεσσα ο Γιάννης Σιώντρας. Στο δήμο Δράμας στηρίζεται ο Κυριάκος Χαρακίδης, στην Καβάλα ο Αρης Βέρρος, στην Ξάνθη ο Νίκος Ανταμπούφης.
Όσον αφορά τις περιφέρειες της υπόλοιπης Ελλάδος η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει, όπως είναι γνωστό, στην Αττική τον Γρηγόρη Ψαριανό, στη Δυτική Ελλάδα τον Νίκο Τσούκαλη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Γιώργο Τσόγκα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τη Δέσποινα Σπανούδη, στην Κρήτη τον Αντώνη Ανηψιτάκη, στο Ιόνιο τον Σωτήρη Βλάχο και στη Θεσσαλία τον Θανάση Ζαχαρόπουλο. Σε άλλους δήμους η ΔΑ στηρίζει τον Παναγιώτη Σκοτεινιώτη για τη δημαρχία Βόλου, και βεβαίως τον Γιώργο Καμίνη στην Αθήνα.