Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Την εθνική μας κυριαρχία παραβιάζει η Τουρκία, ενώ προς το Ισραήλ μούγκα.

Προκειμένου η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, θα πρέπει πρώτα το Ισραήλ να ζητήσει συγνώμη από την Τουρκία για το γνωστό επεισόδιο της επιδρομής των Ισραηλινών καταδρομέων εναντίον των πλοίων που πήγαιναν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ταυτόχρονα να καταβάλει και αποζημιώσεις στην Τουρκία, δήλωσε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε εκείνη την επιδρομή στις 31-5-2010....
των Ισραηλινών στρατιωτών εναντίον του Τουρκικού πλοίου Mavi Marmara, είχαν σκοτωθεί 9 Τούρκοι και μάλιστα τη στιγμή που το Τουρκικό πλοίο ήταν στα διεθνή ύδατα.

Ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίσθηκε ότι η Τουρκία επιθυμεί να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ και να έχει ειρηνικές σχέσεις μαζί του, αλλά θα πρέπει και το Ισραήλ να κάνει τα πιο πάνω. «Η αίτηση συγγνώμης και οι αποζημιώσεις συνιστούν τη μόνη δυνατή έκβαση», είπε.

Παράλληλα όμως, επανερχόμενος στην πραγματικότητα, ο κ. Νταβούτογλου και αντιλαμβανόμενος ότι δεν τον παίρνει να πει τίποτα άλλο, απλά διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει και από την πλευρά του Ισραήλ η αντίστοιχη διάθεση.

Υπενθυμίζουμε ότι, παρά τις αρχικές απειλές της εναντίον του Ισραήλ, τελικά η Τουρκία κατάπιε διπλωματικά το όλο θέμα, μη αντέχοντας προφανώς μια σύγκρουση με το Ισραήλ και από καιρού εις καιρόν ακούμε και καμία κορώνα του ανωτέρω στυλ, για την τιμή των όπλων. Αν τολμά η Τουρκία ας δηλώσει ότι, η μη συγνώμη από την πλευρά του Ισραήλ και η μη καταβολή αποζημιώσεων θα αποτελεί casus belli;; Δεν το κάνει όμως, γιατί δεν τολμά, το κάνει σε μας που πιάνει το κόλπο.

Αναρωτιόμαστε μόνο τι θα συνέβαινε αν κάποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο τολμούσε απλά να κοιτάξει προς τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, όχι και να τα παραβιάσει κι’ από πάνω;;

Αντίθετα εμείς χώνουμε το κεφάλι στην άμμο κάθε φορά που η κάθε τουρκική κορβέτα μπαίνει στα χωρικά μας ύδατα και φτάνει έξω από την Αθήνα, παραβιάζοντας κατάφωρα την Εθνική μας Κυριαρχία.

Την Κυριακή η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης



ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ;

Διάβασα πριν από λίγο το δελτίο τύπου του Δήμου Θεσσαλονίκης και είδα ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης θα γίνει την Κυριακή...

2 Ιανουαρίου στις 10.00 το πρωί. Στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται ξεκάθαρα το "που" αλλά ρωτώντας δεξια - αριστερά έμαθα ότι θα γίνει στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ανοίγω το αρχείο μου και βρίσκω τη συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη στην Ελευθεροτυπία. Ο κ. Μπουτάρης είχε δηλώσει πως η πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα γίνει στο ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη, «για να δείξουμε τη σημασία που δίνουμε στα εξαρτημένα άτομα». Τι έγινε βρε κυρ-Γιάννη; Δε θα κρατήσεις το λόγο σου; Σου δίνουμε κι άλλη ευκαιρία. Στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα σου την έχουμε στημμένη! Θα περιμένουμε να την κάνεις στην Ιθάκη. Όχι για να αποδείξεις ότι είσαι κοντά στα εξαρτημένα άτομα. Αυτό το έχεις αποδείξει. Απλά για να μάθεις να κρατάς το λόγο σου!

Τι δουλειά είχατε στη Λέσχη Bilderberg κύριε;



Κύριε Παπαθανασίου, να ποιος είναι ο «δημοσιογράφος» που σας συκοφαντεί!

Αλλά αυτά παθαίνει όποιος συμμετέχει σε λέσχες και άλλα τέτοια…
Που θα πάει κάποια στιγμή ο Έλληνας θα καταλάβει τι έγινε…
taxalia.blogspot.com
Καταγγείλατε πρόσφατα ότι είναι ψεύδος αυτό που κατήγγειλε κάποιος «δημοσιογράφος»… Δηλαδή ότι σε… συνάντηση σε διάλειμμα της συνάντησης της λέσχης buildeberg (τι δουλειά είχατε αλήθεια εκεί κύριε Παπαθανασίου;) τον Μάιο του 2009 στην Βουλιαγμένη συναντηθήκατε με την κυρία Λαγκάρντ (Γαλλίδα υπουργό οικονομικών) και εκεί της δείξατε κάποια προτεινόμενα μέτρα σε ένα πρόχειρο χαρτί!

Τελικά αληθεύει ή όχι το γεγονός;
Ποιος να είναι αυτός ο «δημοσιογράφος» που σπέρνει τις «ψευδείς ειδήσεις»;
Δείτε ποιος λέει για αυτό το χαρτί κύριε Παπαθανασίου…

Αλήθεια η εν λόγο κυρία τι ρόλο παίζει άραγε;;


Να σας πούμε κάτι κύριε Παπαθανασίου; Πιστεύουμε την κυρία Λαγκαρντ.
Με το χέρι τα είχατε γραμμένα τα προτεινόμενα μέτρα. Τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε δεν τολμούσατε ούτε στην γραμματέα σας να τα δώσετε για να τα πληκτρολογήσει! Θα έπεφτε η κυβέρνηση την ίδια στιγμή, θα καιγόταν η Αθήνα και χίλια μύρια άλλα θα γινόταν… Είμαστε σίγουροι ότι τα γράψατε με το χέρι… και φυσικά δεν της αφήσατε το χαρτί!
Αυτά τα μέτρα μόνο ένας μπορούσε να τα περάσει στον Έλληνα.
Μόνον ένας!
Καταλάβατε κύριε Παπαθανασίου;
Πάντως εμείς καταλάβαμε πολλά!
Τα παράπονα στην κυρία Λαγκάρντ που σας έδωσε στεγνά.

Ηθικό δίδαγμα: Προσέχουμε σε ποιες «λέσχες» συμμετέχουμε και σε ποιους ανθρώπους εμπιστευόμαστε τα «μυστικά» μας!

Με το χέρι τα είχατε γραμμένα τα προτεινόμενα μέτρα κύριε Παπαθανασίου; Πιστεύουμε την κυρία Λαγκαρντ!

Το Google PowerMeter θα μετρά την κατανάλωση ρεύματος....



Το νέο εργαλείο της Google έρχεται και ονομάζεται PowerMeter. Το Google PowerMeter είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που μπορεί να καταγράψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην οικία μέσω ενός υπολογιστή ή smartphone, χρησιμοποιώντας ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi).

Η εταιρεία BlueLine ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη συμφωνία της με τη Google, ώστε να ενσωματώσουν το δικό τους προϊόν (PowerCost Monitor) με το PowerMeter της Google για την παρακολούθηση της....
ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι. Με τη βοήθεια ενός WiFi Gateway από τη Blue Line μπορείτε να μετρήσετε την πραγματική κατανάλωση, να κάνετε προϋπολογισμούς και να διατηρείτε ιστορικό κατανάλωσης.

Το νέο αυτό εργαλείο δίνει τη δυνατότητα να μειώσετε τα κόστη, να εντοπίσετε ποιες συσκευές καταναλώνουν ρεύμα ενώ δεν απαιτείται και γενικότερα θα έχετε τον έλεγχο.

Ένα καλό εργαλείο σε περιόδους κρίσης…

Το χρονικό της υποταγής: Ποιοι, πώς και γιατί κάλεσαν το ΔΝT



Οι προφάσεις της κυβέρνησης ότι αναγκάστηκε να αποδεχτεί το Μνημόνιο κάτω...από την πίεση των πραγμάτων, ότι ήταν αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα τα δανεικά που χρειαζόταν και ότι για όλα φταίνε οι άλλοι πάσχει ολοένα και πιο σοβαρά. Η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ξεκάθαρα τις ευθύνες του σημερινού οικονομικού επιτελείου και δικαιώνει απόλυτα τις επισημάνσεις ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος κοινό σε όλη την Ευρώπη και το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού, μοναδική, την ώρα εκείνη, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αλήθεια –και η κυβέρνηση την ξέρει πολύ καλά– είναι πως μπορούσε να δανειστεί –και μάλιστα με χαμηλά επιτόκια– και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2009. Μπορούσε με άνεση να δανειστεί και στους πρώτους μήνες του 2010, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στην αρχή της ανηφόρας. Μπορούσε να βρει διεξόδους, αλλά είχε πάρει τις αποφάσεις της από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε. Και πάνω σε εκείνες τις αποφάσεις πορευόταν, χωρίς κανένα άλλο σχέδιο. Το ομολόγησε και αυτό, αλλά πολύ αργότερα.

Τα γεγονότα από τη συγκρότηση της κυβέρνησης μέχρι την υποταγή στο Μνημόνιο μιλούν από μόνα τους....λα όσα εκκολάπτονται. Το ιστορικό του εγκλήματος δεν μπορεί πλέον ούτε να αμφισβητείται ούτε να αγνοείται ούτε να λησμονείται.
Αποκλείουν προσφυγή στο ΔΝΤ
Οκτώβριος 2009: Η νέα κυβέρνηση παίρνει το τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου με τη διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν», ότι θα ρίξει χρήμα στην αγορά και ότι θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Κυρίως, όμως, ότι δεν πρόκειται να προσφύγει ποτέ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς μια τέτοια επιλογή όχι μόνο δεν θα έδινε λύση σε κανένα από τα προβλήματα του τόπου, αλλά θα επέφερε και πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία και την κοινωνική συνοχή.
Πέρα, όμως, από τις ρητές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ αποκλειόταν και από τα πραγματικά δεδομένα, αφού η χώρα –παρά τη διεύρυνση του ελλείμματος– μπορούσε άνετα να δανειστεί από τις αγορές. Άλλωστε, ανάλογα προβλήματα ως προς το δημόσιο έλλειμμα αντιμετώπιζαν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν όλες είχαν πέσει έξω στις προβλέψεις τους, τόσο για την ύφεση, όσο για το μέγεθος των ελλειμμάτων. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναθεωρήσει τρεις φορές έως τότε τις προβλέψεις που έκανε για ολόκληρη την Ευρώπη.
Αποφασίζουν προσφυγή στο ΔΝΤ
Παρ’ όλα αυτά, η ηγεσία της κυβέρνησης –κόντρα στους προεκλογικούς της όρκους, κόντρα στα δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία– καταλήγει σε μια ανεξήγητη επιλογή. Αποφασίζει –και μάλιστα από την πρώτη στιγμή– να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην αρχή, ωστόσο, δεν το λέει ούτε καν στα βασικότερα από τα μέλη της. Το αποκαλύπτει, όμως, λίγο αργότερα ρητά και ξεκάθαρα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στις 5 Μαΐου 2010, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:«Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Για να μην αφήσει, μάλιστα, καμιά αμφιβολία σε ό,τι αφορά το χρόνο διαμόρφωσης και οριστικοποίησης της κυβερνητικής απόφασης, ο αρμόδιος υφυπουργός διευκρινίζει, χωρίς περιστροφές, ότι το ΔΝΤ αντιμετωπίστηκε «ως η πρώτη επιλογή και η μόνη που υπήρχε από τις 5 Οκτωβρίου».
Φουσκώνουν το έλλειμμα
Οι μεθοδεύσεις για το προαποφασισμένο έγκλημα ξεκινούν λίγο μόλις καιρό μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης. Ενώ η χώρα χρειάζεται, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση, αυστηρά μέτρα για να προλάβει την περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος, αλλά –και προπάντων μάλιστα– για να πείσει τις αγορές ότι ξέρει το πρόβλημα και είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση παίρνει τον ακριβώς αντίθετο δρόμο. Προβάλλει το υπέρογκο δημόσιο χρέος, προαναγγέλλει ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπεράσει το 12% και αφήνει να διαφανεί πως δεν πρόκειται να πάρει κανένα από τα μέτρα που απαιτούνται για να αποτρέψει το αρνητικό αυτό ενδεχόμενο. Όχι μόνο δεν κάνει οτιδήποτε για να συγκρατήσει τη διόγκωση του ελλείμματος, αλλά διαπράττει και τα εντελώς αντίθετα.Με τις πρώτες αποφάσεις της, η κυβέρνηση καταργεί σοβαρές πηγές είσπραξης πρόσθετων πόρων που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη και αυξάνει τα έξοδα του τελευταίου τριμήνου. Ακυρώνει την έκτακτη εισφορά των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής και τις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων. Αυξάνει τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μοιράζει επιδόματα, αλλά αφήνει την είσπραξη των αντίστοιχων πόρων για την επόμενη χρονιά. Εγκαταλείπει ακέφαλους τους εισπρακτικούς μηχανισμούς και προκαλεί πλήρη κατάρρευση των κρατικών εσόδων. Με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, αντί να συγκρατήσει το έλλειμμα, το φουσκώνει τουλάχιστον κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Διασύρουν την εικόνα της χώρας
Στην προσπάθειά του να εκθέσει την προηγούμενη κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του για το έλλειμμα του 2009 σαν πλασματικά στοιχεία, γεγονός που πλήττει άδικα τη χώρα. Τόσο γιατί δεν επρόκειτο για παραποιημένα στοιχεία, αλλά για εκτιμήσεις, όσο και γιατί είχαν ήδη πέσει έξω όλες οι εκτιμήσεις όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ελεεινολογεί την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και την εικόνα της χώρας γενικότερα. Μιλά για «εκτεταμένη διαφθορά που έχει προσλάβει διαστάσεις πανδημίας», για σοβαρούς κινδύνους «χρεοκοπίας», για μια χώρα που «βρίσκεται στην Εντατική». Οι δηλώσεις του, σε συνδυασμό με την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα εξυγίανσης και ακόμη περισσότερο με τις αποφάσεις που φουσκώνουν, αντί να περιορίζουν το έλλειμμα, προκαλούν έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Η κρίση ελλείμματος –κρίση κοινή για ολόκληρη την Ευρώπη– μετατρέπεται σε κρίση εμπιστοσύνης, μοναδική στην Ευρώπη. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλο, υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τα επιτόκια δανεισμού παίρνουν την ανηφόρα. Μέσα σε δύο μήνες, τα spreads ξεπερνούν τις 250 μονάδες βάσης.
Διαπραγματεύονται παρασκηνιακά
Σε όλο αυτό το διάστημα, μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2010, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια ρεαλιστική και δοκιμασμένη συνταγή: Να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές σε ανεκτά επιτόκια, να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για ολόκληρο το 2010 και να ανακόψει τις ορέξεις των κερδοσκόπων. Αυτό, άλλωστε, είχε κάνει και η προηγούμενη, ένα χρόνο πρωτύτερα, παρόλο που οι καταστάσεις δεν ήταν το ίδιο πιεστικές.
Παρά την έγκαιρη επισήμανση, αλλά και την εξέταση της δυνατότητας αυτής, η κυβέρνηση κλοτσά τη δυνατότητα που έχει μπροστά της για μια επαρκή δανειοδότηση. Αντί να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το μέγιστο που μπορεί και να αποκτήσει άνεση χρόνου για τα επόμενα βήματά της, στρέφεται αμέσως προς το ΔΝΤ.Τα σχέδια της κυβέρνησης αρχίζουν να διακρίνονται στα τέλη Νοεμβρίου, όταν γίνεται γνωστό ότι αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ξεκινούν προπαρασκευαστικές συζητήσεις με παράγοντες της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.Λίγο αργότερα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός αφήνει έκπληκτους τους ομολόγους του, καθώς δηλώνει πως κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα. Διαψεύδει, πάντως, τα σενάρια που αναφέρονται σε πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ και υποστηρίζει ότι «η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της».
Στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον προϋπολογισμό που μόλις είχε ψηφίσει και να ανακοινώσει μέτρα λιτότητας. Λίγο αργότερα, στα μέσα Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μάς αφαιρέθηκε ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας». Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών παρομοιάζει με την ελληνική οικονομία με «Τιτανικό» που βουλιάζει. Οι αρνητικές εικόνες που εκπέμπει η ίδια η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τις γερμανικές αντιδράσεις, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τα spreads.
Βάζουν στο τραπέζι το «πιστόλι» του ΔΝΤ
Στις αρχές Μαρτίου –υποκύπτοντας σε νέο τελεσίγραφο των Βρυξελλών– η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα εισπρακτικά και περιοριστικά μέτρα. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να πείθει κανέναν και το κόστος του δανεισμού συνεχίζει τη δραματική ανηφόρα. Τα σενάρια χρεοκοπίας πανικοβάλλουν τον κόσμο, χιλιάδες καταθέτες αναζητούν τραπεζικά καταφύγια στο εξωτερικό και η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία.
Στο μεταξύ, η προσπάθεια δημιουργίας Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εξακολουθεί να προσκρούει σε γερμανικές αντιρρήσεις και ο πρωθυπουργός αρχίζει να περιφέρει ανάμεσα στους εταίρους μας το «πιστόλι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υποστηρίζει, καταρχάς, ότι «δεν ζητούμε από την ΕΕ χρήματα, αλλά πολιτική στήριξη». Θέτει, ωστόσο, σε αμφισβήτηση ο ίδιος τις διαβεβαιώσεις του, καθώς –στα μέσα Μαρτίου– αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με το ΔΝΤ. «Συζητήσαμε», λέει, «με το ΔΝΤ και μας είπαν πως δεν θα μας ζητούσαν παραπάνω μέτρα από όσα πήραμε». Λίγο αργότερα κάνει ένα ακόμη βήμα, υπογραμμίζοντας –στο Υπουργικό Συμβούλιο– ότι το σενάριο της προσφυγής στο ΔΝΤ ενισχύεται εξαιτίας «εσωτερικών αντιθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τελικά, στις 25 Μαρτίου, η ΕΕ αποφασίζει να προχωρήσει στη συγκρότηση Μηχανισμού για τη Στήριξη της Ελλάδας, αλλά το ΔΝΤ ανακοινώνει πως, εάν δεχτεί αίτημα βοήθειας, θα θέσει τους δικούς του όρους. Τα spreads συνεχίζουν την ανηφόρα.
Υποτάσσουν τη χώρα στο Μνημόνιο
Στις αρχές Απριλίου (9/4), ύστερα από κινητοποίηση Ευρωπαίων ηγετών, στελεχών της ΕΚΤ και παραγόντων του ΔΝΤ, οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες για το Μηχανισμό Στήριξης προς την Ελλάδα και το ύψος της βοήθειας. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας» και ότι «το όπλο στο τραπέζι είναι πλέον γεμάτο».Περίπου δέκα ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση ξεκινά τις τελικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, για την προσφυγή στον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό» (!). Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η έναρξη διαπραγμάτευσης δεν σημαίνει προσφυγή, αλλά ο πρωθυπουργός τονίζει προς το Υπουργικό Συμβούλιο πως, «αν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε το Μηχανισμό, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό».Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Απριλίου, ο πρωθυπουργός ανακοινώνει από το Καστελόριζο την απόφασή του να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στο ΔΝΤ. Παρουσιάζει την απόφασή του σαν απολύτως αναγκαία και τονίζει: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό». 

Καστοριά : Αρκουδάκι νεκρό σε τροχαίο



Ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου σε δευτερεύοντα δρόμο της Εγνατίας Οδού, στην έξοδο προς Βογατσικό, ανάμεσα στη Σιάτιστα και την Κρυσταλλοπηγή. «Το δυστύχημα έγινε την ημέρα των Χριστουγέννων» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη ενημέρωσης του Περιβαλλοντικού Κέντρου «Αρκτούρος» Βάσω Πετρίδου. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για την τέταρτη αρκούδα που αφήνει την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο για το 2010 ενώ είχαν προηγηθεί άλλα δέκα θανατηφόρα τροχαία το 2009 με θύματα αρκούδες.
Με αφορμή το δυστύχημα, η κ. Πετρίδου επισημαίνει ότι λόγω του καιρού οι αρκούδες δεν έχουν πέσει φέτος ακόμη σε χειμερία νάρκη και κινδυνεύουν κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή της Εγνατίας Οδού. Παράλληλα αναφέρει ότι, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες τοποθέτησης περιφράξεων κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα της Εγνατίας και των δευτερευόντων αξόνων ώστε να προστατεύονται τα ζώα και να μην εισέρχονται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Όμιλος Carrefour: Στα δίχτυα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise).



Και πρόστιμο 12,5 εκ.ευρώ για το οποίο προσέφυγε η αλυσίδα στα δικαστήρια (και φυσικά θα κερδίσει την υπόθεση!)

Όπως είναι γνωστό, ο Όμιλος Carrefour εμφανίστηκε στην χώρα μας πριν από μια δεκαετία (2000) με την συγχώνευση της γαλλικής εταιρίας Carrefour με την ελληνική Μαρινόπουλος. Μέσα σε πολύ...
σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από δύο χρόνια) ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος έγινε ο πρώτος όμιλος λιανικής σε εθνικό επίπεδο.
Τα εμπορικά σήματα του Ομίλου στην χώρα μας


Ο Όμιλος Carrefour Μαρινόπουλος απασχολεί (με στοιχεία του 2010) 13.000 περίπου εργαζόμενους σε ένα δίκτυο που αριθμεί 30 υπερμάρκετ «Carrefour», 248 σουπερμάρκετ «Carrefour Μαρινόπουλος» (τα 24 με το σύστημα της δικαιόχρησης - franchise), 99 καταστήματα «5' Μαρινόπουλος» (τα 67 με το σύστημα της δικαιόχρησης - franchise σε ολόκληρη την Ελλάδα), 78 καταστήματα «Ok Anytime» και 94 καταστήματα «SMILE MARKET» στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, και Πιερίας με το σύστημα της δικαιόχρησης – franchise. Παράλληλα, μετά από σχετική έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα 381 καταστήματα της Dia Ελλάς (από τα οποία τα 126 ανήκουν σε franchisees - η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει κατά το παρελθόν πρόστιμο ύψους 5.192.146 Eυρώ στην Dia Hellas –απόφαση 395/V/2008- για καθορισμό των τιμών μεταπώλησης στα μέλη του δικτύου δικαιόχρησης) ανακατασκευάζονται και μετατρέπονται σταδιακά σε Carrefour Μαρινόπουλος ή Carrefour Express με αποτέλεσμα όταν ο Όμιλος ολοκληρώσει την ενσωμάτωση και των καταστημάτων Dia να αριθμεί συνολικά 900 περίπου καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εδραιώνοντας την θέση του σαν ηγέτης της ελληνικής αγοράς λιανικής.


Η ανάπτυξη του Ομίλου στην Ελληνική αγορά στηρίζεται και στην εφαρμογή του συστήματος δικαιόχρησης (franchise) στα περισσότερα σήματα του Ομίλου («Carrefour Μαρινόπουλος» , «5' Μαρινόπουλος», «SMILE») με αντίστοιχες (και διαφορετικές) προϋποθέσεις όπως ο απαιτούμενος χώρος, τα entry fees κ.α. Άλλωστε, η Carrefour αποτελεί το μεγαλύτερο δικαιοπάροχο (franchisor) σε ολόκληρη την Ευρώπη (και έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο) με περισσότερα από 4.500 καταστήματα να λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise.


Με τα δεδομένα αυτά και την τεράστια εμπειρία λειτουργίας χιλιάδων καταστημάτων με την μέθοδο της δικαιόχρησης, θα περίμενε κανείς τα προβλήματα στον τομέα αυτόν στην χώρα μας να είναι μηδενικά - κάτι που σίγουρα δεν συμβαίνει!


Σε παλαιότερο άρθρο μας (Δεκέμβριος 2009 Carrefour: Συμφωνίες «αμοιβαίου» ή «μονόπλευρου» συμφέροντος με τους franchisees του Ομίλου στην Ελλάδα;) είχαμε αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις προβλημάτων που προέκυψαν στην εφαρμογή του συστήματος δικαιόχρησης (franchise) της Carrefour στην Ελλάδα, τονίζοντας – μεταξύ άλλων- και τα εξής:


Η εδραίωση και η ανάπτυξη ενός συστήματος δικαιόχρησης είναι απαραίτητο να στηρίζεται στην αμοιβαία ωφέλεια των συνεργαζόμενων πλευρών. Αν η σχέση «αμοιβαίας ωφέλειας» καταστρατηγηθεί από την κατά τεκμήριο ισχυρότερη πλευρά, είναι αναπόφευκτο να καταλήξει είτε σε αναγκαστική σχέση εξάρτησης της πιο αδύναμης πλευράς από την πιο ισχυρή, είτε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και στις δύο όμως περιπτώσεις σημαίνει ότι απέτυχε.


Έξη περίπου μήνες αργότερα (15/7/2010) ανακοινώθηκε η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 12,5 εκατομμυρίων Ευρώ στην αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Carrefour-Μαρινόπουλος για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν τον ανταγωνισμό με τις συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise) για τη λειτουργία καταστημάτων με το σήμα «5' Mαρινόπουλος».

Το ιστορικό της απόφασης (4951/VΙ/2010) της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει, συνοπτικά, ως εξής:


Τον Νοέμβριο του 2005 (18.11.05), η εταιρεία «ΣΙΣΚΟΣ ΓΚΡΟΥΠ Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου – Υπεραγορά – Αντιπροσωπείες» και η εταιρεία «Θεσσαλονίκη Σούπερ Μάρκετ ΑΚΡΙΤΑΣ – Αντιπροσωπείες – Εμπόριο Ανώνυμη Εταιρεία», κατέθεσαν καταγγελία κατά της εταιρείας «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ Γενικού Εμπορίου, Εκμεταλλεύσεως Εμπορικών Εγκαταστάσεων και Επιχειρήσεων και Άσκησης Τουριστικών Δραστηριοτήτων», για παράβαση του Νόμου 703/77.


Τον Μάρτιο του 2006 (17.03.2006) οι Ιωάννης Μαυρίδης, Ακρίτας Μαυρίδης, της «ΑΚΡΙΤΑΣ Υπεραγορά – Αντιπροσωπείες Εμπόριο Α.Ε.» (μετονομάστηκε αργότερα σε «ΑΚΡΙΤΑΣ Development Ανάπτυξη και Διαχείριση Ακινήτων Α.Ε.») και της «ΑΚΡΙΤΑΣ Ευρωπαϊκά Ακίνητα Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.» αντίστοιχα, κατέθεσαν καταγγελία κατά της «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» για παράβαση του Νόμου 703/77 με συναφές περιεχόμενο ως προς την καταγγελία των «ΣΙΣΚΟΣ ΓΚΡΟΥΠ» και «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α.Ε.».


Οι καταγγελίες αναφερόταν σε παραβάσεις των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού και αφορούσαν την συνεργασία των Δικαιοδόχων με την «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» βάσει συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise) για τη λειτουργία καταστημάτων «5’ Μαρινόπουλος».


Σύμφωνα με τις καταγγέλουσες εταιρίες, η «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» επέβαλε, μεταξύ άλλων, τον καθορισμό τιμών μεταπώλησης (ακόμα και κάτω του κόστους), α) βάσει των συμβάσεων δικαιόχρησης και β) εμμέσως, βάσει του λογισμικού συστήματος εμπορικής διαχείρισης το οποίο όφειλαν να έχουν οι δικαιοδόχοι για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με την «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ». Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, τους υποχρέωνε να προμηθεύονται προϊόντα που διακινούσαν στα καταστήματα δικαιόχρησης αποκλειστικά και μόνο από την ίδια την «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ». Από τους καταγγέλλοντες:



•Η εταιρία «ΣΙΣΚΟΣ» με έδρα την Καστοριά (μέτοχοι Νικόλαος Σίσκος, Ηλίας Χρήστου και Σούζαν Σίσκου) υπέγραψε με την «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» τρεις συμβάσεις δικαιόχρησης, οι οποίες αφορούσαν την εκμετάλλευση τριών καταστημάτων λιανικής πώλησης προϊόντων (400, 1000 και 235 τ.μ. αντίστοιχα) με τον διακριτικό τίτλο «5’ Μαρινόπουλος» στον νομό Καστοριάς.
•Η εταιρία «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α.Ε.» με έδρα την Θεσσαλονίκη υπέγραψε σύμβαση δικαιόχρησης για τη λειτουργία επιχείρησης σούπερ μάρκετ με το σύστημα δικαιόχρησης και το σήμα «5’ Μαρινόπουλος» σε μισθωμένο κατάστημά της στην Θεσσαλονίκη. Οι μέτοχοι της «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α.Ε.» (βρίσκεται σε εκκαθάριση) μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα από την λειτουργία του καταστήματος, παραχώρησαν την εκμετάλλευση του καταστήματος στην «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» στα πλαίσια ενός συμβιβασμού για τη ρύθμιση χρεών που ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
• H εταιρία «ΑΚΡΙΤΑΣ» με έδρα τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής υπέγραψε επίσης σύμβαση για την λειτουργία καταστήματος με το σήμα «5’ Μαρινόπουλος» στον παραλιακό συνοικισμό Νικήτης. Αργότερα, τα μέρη επανεκτίμησαν τη μεταξύ τους συνεργασία και συμφώνησαν στην λύση της σύμβασης δικαιόχρησης με οφειλές της «ΑΚΡΙΤΑΣ» ύψους (επίσης) εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιλήφθηκε των καταγγελιών, διενήργησε επιτόπιους ελέγχους στα κεντρικά γραφεία της «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» καθώς και σε καταστήματα δικαιόχρησης «5’ Μαρινόπουλος» ενώ παράλληλα η «Carrefour-Μαρινόπουλος ΑΕ» επέμεινε στην άποψη ότι δεν εφαρμόζει πολιτικές καθορισμού τιμών μεταπώλησης και ότι η συμπεριφορά της είναι καθ’ όλα σύννομη με τις διατάξεις περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.


Στην πολυσέλιδη απόφαση 495/VI/2010 της Επιτροπής Ανταγωνισμού (το πλήρες κείμενο της απόφασης μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ) αναλύονται όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από την διερεύνηση των καταγγελιών και αναφέρονται –μεταξύ πολλών άλλων- και τα εξής:


… Η προδιατυπωμένη σύμβαση δικαιόχρησης που υπέγραψαν οι καταγγέλλουσες εταιρίες με την ΚΑΡΦΟΥΡ αποτελείται από το προοίμιο, δεκαπέντε (15) άρθρα όρους και επτά (7) παραρτήματα. Οι συμβάσεις των καταγγελλουσών με την ΚΑΡΦΟΥΡ είναι κατά βάση ίδιες (με μικρές διαφοροποιήσεις ως προς την τελευταία (τρίτη) σύμβαση της ΣΙΣΚΟΣ και τη σύμβαση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Α.Ε., οι οποίες υπεγράφησαν το 2004)….


… από την εξέταση των συμβάσεων δικαιόχρησης ……διαπιστώνονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
α) Οι δικαιοδόχοι αναλαμβάνουν το κόστος επενδύσεων σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του καταστήματος, ενώ τουλάχιστον μέρος των διαφημιστικών δαπανών χρεώνεται στους δικαιοδόχους,
β) Οι δικαιοδόχοι απολαμβάνουν την ιδιότητα της ανεξάρτητης επιχείρησης,
γ) Οι δικαιοδόχοι αναλαμβάνουν το κόστος εκπαίδευσης του προσωπικού τους,
δ) Οι δικαιοδόχοι αναλαμβάνουν τον κίνδυνο κατασκευής και ύπαρξης ενδεχόμενων ελαττωμάτων στις πινακίδες,
ε) Οι δικαιοδόχοι αναλαμβάνουν το κόστος διατήρησης των αποθεμάτων των προϊόντων που διατηρούν,
στ) Μετά από οιανδήποτε πληρωμή προϊόντος η κυριότητα μεταβιβάζεται στους δικαιοδόχους της ΚΑΡΦΟΥΡ, και
ζ) Οι δικαιοδόχοι αναλαμβάνουν το κόστος ασφάλισης των εμπορευμάτων αλλά και τον κίνδυνο ελλαττωματικότητας ή μείωσης της αξίας τους από τη στιγμή της παράδοσής τους σε αυτούς….


…Εκ των ανωτέρω συμβατικών όρων συνάγεται ότι η σχέση της ΚΑΡΦΟΥΡ με τους δικαιοδόχους της δεν είναι σχέση γνήσιας εμπορικής αντιπροσωπείας, αλλά σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, στην οποία μάλιστα οι δικαιοδόχοι αποκτούν την κυριότητα των προϊόντων της σύμβασης και αναλαμβάνουν τους συνυφασμένους με αυτή οικονομικούς κινδύνους….


….. Η ΚΑΡΦΟΥΡ υποστηρίζει ότι το υπό εξέταση δίκτυο δεν φέρει τα χαρακτηριστικά δικτύου επιλεκτικής διανομής, αλλά δικτύου «αμιγούς» franchise. Οι ως άνω ισχυρισμοί της ΚΑΡΦΟΥΡ δεν κρίνονται βάσιμοι για τους ακόλουθους κυρίως λόγους. O ορισμός του συστήματος επιλεκτικής διανομής για τους σκοπούς εφαρμογής του κανονισμού απαλλαγής κατά κατηγορίες περιλαμβάνει δύο (2) επιμέρους στοιχεία: α) τη διάθεση από τον προμηθευτή των διακινούμενων προϊόντων σε επιλεγμένους διανομείς με βάση ορισμένα κριτήρια, και β) τη μη διάθεση των προϊόντων αυτών σε μη εξουσιοδοτημένους διανομείς, δηλ. σε μεταπωλητές εκτός συστήματος. Και οι δύο (2) αυτές προϋποθέσεις συντρέχουν στην κρινόμενη υπόθεση. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα της υπηρεσίας, αλλά και κατά δήλωση της ίδιας της καταγγελλόμενης, υφίστανται αδιαμφισβήτητα ορισμένα κριτήρια επιλογής για τη συμμετοχή στο υπό εξέταση δίκτυο δικαιόχρησης (που συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την επιδιωκόμενη ομοιομορφία του συστήματος και τη διασφάλιση της μεταβιβασθείσας επιχειρηματικής μεθόδου). Η τελευταία αυτή διαπίστωση προκύπτει, άλλωστε, ευθέως και από σχετικούς ρητούς όρους στις συμβάσεις δικαιόχρησης (άρθρο 6), οι οποίοι δεσμεύουν τους δικαιοδόχους, αφενός να προμηθεύονται τα διακινούμενα προϊόντα αποκλειστικά από την ΚΑΡΦΟΥΡ, και αφετέρου να προβαίνουν μόνο σε λιανική πώληση των διακινούμενων προϊόντων, εξαιρουμένης κάθε άλλης διάθεσής τους με οποιονδήποτε τρόπο…


….. στην κρινόμενη υπόθεση, η σαφής και ρητή διατύπωση των σχετικών συμβατικών όρων παραπέμπει ευθέως στον καθορισμό τιμών μεταπώλησης. Η αντίθετη ερμηνεία που προκρίνει η καταγγελλόμενη, στηριζόμενη σε σχετικές καταθέσεις μαρτύρων της, δεν συνάδουν με τη γραμματική διατύπωση και το πραγματικό νόημα των εν λόγω όρων. Ειδικότερα, όπως προαναφέρθηκε …………προκύπτει ότι:
• Κατά γενικό κανόνα, οι δικαιοδόχοι έπρεπε να ακολουθούν τις προτεινόμενες τιμές της Carrefour.
• Η δυνατότητα τροποποίησης/προσαρμογής των προτεινόμενων τιμών της Carrefour μπορούσε να ασκηθεί μόνο κατ’ εξαίρεση.
• Οι δικαιοδόχοι δεσμεύονταν, επίσης, να τηρούν την τιμολογιακή πολιτική της Carrefour, ενώ κάθε τυχόν διαφοροποίηση αυτής με πρωτοβουλία των δικαιοδόχων τελούσε υπό την παρακολούθηση της Carrefour, προκειμένου – όπως σαφώς και ανεπιφύλακτα προβλέπεται στη σύμβαση – να ελέγχεται η «καταλληλότητά» της με την τιμολογιακή πολιτική του δικτύου της Carrefour….


….Πιο συγκεκριμένα, κατά την κρίση της Επιτροπής, η ρητή πρόβλεψη ότι η ηλεκτρονική συλλογή πληροφοριών αποσκοπεί στη εξέταση της «καταλληλότητας» των εφαρμοζόμενων από τους δικαιοδόχους τιμών σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική του δικτύου, εισάγει καθαυτή το στοιχείο της αβεβαιότητας ως προς τη συμβατότητα των τιμών αυτών με την τιμολογιακή πολιτική του δικαιοπάροχου, επιτείνοντας παράλληλα την ανασφάλειά των δικαιοδόχων σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε τυχόν διαφοροποίησή τους σε επίπεδο τιμών λιανικής. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η εν λόγω ρήτρα εκτιμάται ότι έχει καθαυτή τουλάχιστον ως αντικειμενικά ενδεχόμενο αποτέλεσμα την αποθάρρυνση των δικαιοδόχων από την υιοθέτηση διαφοροποιημένων τιμών λιανικής (λειτουργώντας, παράλληλα, συμπληρωματικά ως προς τη δέσμευση περί κατά κανόνα τήρησης των προτεινόμενων τιμών της ΚΑΡΦΟΥΡ) …


…. Εξάλλου, αναφορικά με το στόχο διασφάλισης της κερδοφορίας των καταστημάτων δικαιόχρησης μέσω των προτεινόμενων τιμών (μοντέλο κερδοφορίας), θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διασφάλιση του περιθωρίου κέρδους των δικαιοδόχων δεν αποτελεί αρμοδιότητα της ΚΑΡΦΟΥΡ, αλλά των δικαιοδόχων της, οι οποίοι – ως ανεξάρτητοι έμποροι – δεν πρέπει να περιορίζονται στην ελευθερία τους να επιλέγουν τις τιμές και το περιθώριο κέρδους τους κατά τρόπο αυτόνομο….


… Τα προβαλλόμενα επιχειρήματα της ΚΑΡΦΟΥΡ περί απλής διατύπωσης ευχών και συνακόλουθης ανυπαρξίας συμβατικής δέσμευσης μεταξύ της ίδιας και τωνδικαιοδόχων, δεν μπορούν επίσης να γίνουν δεκτά, καθώς οι εξεταζόμενες συμβάσεις δικαιόχρησης μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων αυτών μερών, με ρητούς κατά περιεχόμενο όρους, συνιστούν άμεση έγγραφη απόδειξη της ύπαρξης κοινής βούλησης των μερών…


….Συμπερασματικά, κατά την κρίση της Επιτροπής, οι ως άνω αναλυόμενοι συμβατικοί όροι εμπεριέχουν, λόγω του περιεχομένου τους, αντικειμενικό περιορισμό του ανταγωνισμού, κατά παράβαση των άρθρων 1 παρ. 1 ν. 703/77 και 101 παρ. 1 ΣΛΕΕ. Η κρίση αυτή επιβεβαιώνεται, τόσο από μεμονωμένους όρους της σύμβασης δικαιόχρησης και των παραρτημάτων αυτής, όσο και από τη συσχέτιση του συνόλου των προαναφερθέντων συμβατικών όρων και τη συνδυαστική τους ανάγνωση. Από τους όρους δε αυτούς, ακόμη και υπό την επιεική εκδοχή, την οποία η Επιτροπή δεν αποδέχεται, προκύπτει τουλάχιστον αυστηρή καθοδήγηση ως προς τον καθορισμό τιμών…


…οι καταγγέλλουσες εταιρίες υποστηρίζουν, επιπλέον, ότι η πολιτική καθορισμού τιμών της ΚΑΡΦΟΥΡ εφαρμόστηκε και στην πράξη, καθώς η τελευταία επέβαλε – εμμέσως βάσει του λογισμικού της συστήματος εμπορικής διαχείρισης το οποίο κατά τα οριζόμενα ρητώς στη σύμβαση δικαιόχρησης οφείλουν να έχουν οι δικαιοδόχοι για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων με την ΚΑΡΦΟΥΡ – τον καθορισμό τιμών μεταπώλησης ακόμη και κάτω του κόστους. Η διερεύνηση των σχετικών αυτών καταγγελιών απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό, τόσο τις έρευνες της Υπηρεσίας, όσο και τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής. …


… Αντίθετα, η ΚΑΡΦΟΥΡ υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί των καταγγελλόντων είναι αβάσιμοι, καθώς το λογισμικό σύστημα διαχείρισης ήταν εξαρχής παραμετροποιημένο κατά τρόπο που επέτρεπε την απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιοδόχων στο σύνολο των κωδικών, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η κατά τη διακριτική τους ευχέρεια αλλαγή των προτεινόμενων από την ΚΑΡΦΟΥΡ λιανικών τιμών….


…. Ωστόσο, κατά την επίδειξη διαχείρισης συγκεκριμένης τιμής προϊόντος στο σύστημα προσομοίωσης την ίδια ημέρα, προέκυψε ότι η τιμή που τιμολογούσε η ΚΑΡΦΟΥΡ τον δικαιοδόχο ήταν ακριβότερη από την αποφορολογημένη τιμή λιανικής , ενώ η ένδειξη στο πεδίο περιθωρίου κέρδους (margin) εμφανιζόταν υψηλή. Επισημαίνεται σχετικώς ότι στα εγχειρίδια για τη χρήση του προγράμματος που προσκόμισε η ΚΑΡΦΟΥΡ δεν αναφέρεται πουθενά εάν οι τιμές περιλαμβάνουν ή όχι ΦΠΑ….


… Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, η διαχείριση των προτεινόμενων από την ΚΑΡΦΟΥΡ τιμών λιανικής στην προγενέστερη φάση λειτουργίας του λογισμικού συστήματος (έως το καλοκαίρι του 2006, οπότε και εισήχθησαν τα κριτήρια μεταχρονολογημένης διαχείρισης τιμών) ήταν, κατά την κρίση της Επιτροπής, ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα στην πράξη, επιτείνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη διαρθρωτική ακαμψία των τιμών.


.. Περαιτέρω, η υπό εξέταση υπόθεση έχει και οριζόντια διάσταση, στο βαθμό που η ΚΑΡΦΟΥΡ δραστηριοποιείται μέσω των εταιρικών της καταστημάτων στο ίδιο επίπεδο της αγοράς με εκείνο των δικαιοδόχων της (λιανική πώληση ειδών σ/μ)..


… κατά δήλωση μάρτυρα της ΚΑΡΦΟΥΡ «Είναι άλλο τμήμα που φτιάχνει τις τιμές των εταιρικών και άλλο τμήμα που φτιάχνει τις προτεινόμενες τιμές για τους franchisees» …


…. Κατά την κρίση των μελών της Επιτροπής, εκ των ανωτέρω συμβατικών όρων, συνάγονται ευθέως τα ακόλουθα:
• Μοναδικός προμηθευτής των δικαιοδόχων ορίζεται ρητά και ανεπιφύλακτα η Carrefour Μαρινόπουλος. Αποκλείεται, επομένως, στους δικαιοδόχους να προμηθεύονται τα προϊόντα της σύμβασης από άλλους δικαιοδόχους (ρήτρα αποκλειστικής προμήθειας).
• Παράλληλα, εν λόγω δικαιοδόχοι δεν επιτρέπεται να μεταπωλούν σε άλλους δικαιοδόχους, καθώς δεσμεύονται να πραγματοποιούν μόνο λιανικές πωλήσεις, εξαιρουμένης σαφώς και ρητώς της διάθεσης των διακινούμενων προϊόντων με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (συμπεριλαμβανομένων, επομένως, και τυχόν πωλήσεων σε άλλους μεταπωλητές/δικαιοδόχους εντός του δικτύου δικαιόχρησης).
• Περαιτέρω, κατά τις ανωτέρω ρητές προβλέψεις, τυχόν προμήθεια δικαιοδόχων από άλλον προμηθευτή (επομένως, και από έτερο δικαιοδόχο του δικτύου) πλην της Carrefour Μαρινόπουλος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από έγκριση της ίδιας της Carrefour Μαρινόπουλος. Οι ως άνω όροι έχουν, επομένως, σαν άμεσο αντικείμενό τους την παρεμπόδιση των διασταυρούμενων (ενεργητικών και παθητικών) πωλήσεων των διακινούμενων προϊόντων μεταξύ των μελών του δικτύου (και, ειδικότερα, μεταξύ των επιλεγμένων δικαιοδόχων), κατά παράβαση του άρθρο 1 παρ.1 του ν. 703/77 και 101 παρ.1 ΣΛΕΕ. Το περιοριστικό αντικείμενο των εν λόγω πρακτικών προκύπτει, άλλωστε, σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομολογία, και από το γεγονός ότι η τυχόν διενέργεια τέτοιων διασταυρούμενων πωλήσεων τελεί, ούτως ή άλλως, υπό την έγκριση της ΚΑΡΦΟΥΡ….


… Οι υπό εξέταση όροι (περί αποκλειστικής προμήθειας και περί διάθεσης των προϊόντων μόνο προς λιανική πώληση, εξαιρουμένου κάθε άλλου τρόπου πώλησης) συνιστούν εξ’ αντικειμένου περιορισμό των διασταυρούμενων (ενεργητικών και παθητικών) πωλήσεων μεταξύ των μελών του δικτύου δικαιόχρησης, κατά παράβαση του άρθρο 1 παρ.1 του ν. 703/77 και 101 παρ.1 ΣΛΕΕ....


…Στην κρινόμενη υπόθεση, σύμφωνα με τον όρο 3.6 σημείο (β) των συμβάσεων δικαιόχρησης (όπως ίσχυαν και κατά τη περίοδο της συνεργασίας των καταγγελλόντων με την ΚΑΡΦΟΥΡ), δεν επιτρέπεται στους δικαιοδόχους για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την (με οποιοδήποτε τρόπο) λήξη ή λύση της σύμβασης τους με τη ΚΑΡΦΟΥΡ να ασκούν παρόμοια δραστηριότητα, είτε οι ίδιοι, είτε μέσω παρένθετων νομικών ή φυσικών προσώπων, ούτε και να ενταχθούν ολικά ή μερικά σε άλλη εμπορική οργάνωση ή ένωση διανομής (όποια και αν είναι η νομική ή οικονομική φύση αυτής). Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης τους αυτής, ο δικαιοδόχος υποχρεούνται σε πληρωμή ποσού 5.000 Ευρώ ημερησίως ως ποινική ρήτρα για κάθε κατάστημα. Συνεπώς, η (ενδεχόμενη) διακοπή της συνεργασίας των δικαιοδόχων με τη ΚΑΡΦΟΥΡ θα προκαλέσει παύση λειτουργίας των καταστημάτων τους για ένα (1) τουλάχιστον έτος. Δεν θα μπορούν, επομένως, για το διάστημα αυτό οι δικαιοδόχοι να εμπορεύονται νέα προϊόντα, είτε μέσω ενός δικού τους καταστήματος σ/μ, είτε αναλαμβάνοντας τη διανομή άλλου σήματος. Επίσης, η τυχόν διανομή προϊόντων άλλου σήματος ή η δημιουργία ιδιόκτητου καταστήματος μετά από ένα (1) έτος θα συνδεόταν με σοβαρά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα κόστους προς το σκοπό προώθησης των νέων προϊόντων στις οποίες είχαν υποβληθεί για τη συμμετοχή τους στο δίκτυο δικαιόχρησης της ΚΑΡΦΟΥΡ. Συνεπώς, κατά την κρίση των μελών της Επιτροπής, συντρέχει η προϋπόθεση της απουσίας ισοδύναμης εναλλακτικής λύσης στην κρινόμενη υπόθεση…


..Έχει κριθεί ότι η επιβολή άμεσα ή έμμεσα τιμών λιανικής πώλησης προϊόντων από τον προμηθευτή προς τον αγοραστή συνιστά επιβολή αυθαίρετων όρων συναλλαγής, κατά παράβαση του άρθρου 2α του ν. 703/77. Στην συγκεκριμένη υπόθεση, με βάση τις διαπιστώσεις αναφορικά με την εφαρμογή των άρθρων 1 του ν. 703/77 και 101 ΣΛΕΕ στις ως άνω ενότητες, προκύπτει ότι η ΚΑΡΦΟΥΡ καταχράστηκε την οικονομική εξάρτηση των δικαιοδόχων της, μέσω της πολιτικής καθορισμού τιμών μεταπώλησης (εισαγωγή των εξ αντικειμένου σχετικών περιοριστικών ρητρών στις συμβάσεις δικαιόχρησης), αλλά και μέσω του περιορισμού των αμοιβαίων προμηθειών εντός του δικτύου δικαιόχρησης (εισαγωγή των εξ αντικειμένου σχετικών περιοριστικών ρητρών στις συμβάσεις δικαιόχρησης)…

Το τελικό διατακτικό της απόφασης 495/VI/2010 της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ομόφωνα:

1. Υποχρεώνει την εταιρία ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (όπως μετονομάστηκε σε ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με την υπ. αριθμ. 19.019/9-7-2008 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών) με τον διακριτικό τίτλο για τις εμπορικές δραστηριότητες «CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» να παύσει τις διαπιστωθείσες στο ως άνω σκεπτικό παραβάσεις των άρθρων 1 του ν. 703/77 και 101 ΣΛΕΕ, καθώς και του άρθρου 2α του ν. 703/77, και να παραλείπει αυτές στο μέλλον,

2. Επιβάλει πρόστιμο στην ανωτέρω εταιρία ύψους έξι εκατομμυρίων επτακοσίων είκοσι οχτώ χιλιάδων διακοσίων εβδομήντα δύο (6.728.272) ευρώ για τη διαπιστωθείσα στο ως άνω σκεπτικό παράβαση των άρθρων 1 του ν. 703/77 και 101 ΣΛΕΕ σχετικά με τον καθορισμό τιμών μεταπώλησης,

3. Επιβάλει πρόστιμο στην ανωτέρω εταιρία ύψους πέντε εκατομμυρίων επτακοσίων ογδόντα τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων εβδομήντα έξι (5.784.576) ευρώ για τη διαπιστωθείσα στο ως άνω σκεπτικό παράβαση των άρθρων 1 του ν. 703/77 και 101 ΣΛΕΕ σχετικά με τον περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των διανομέων - δικαιοδόχων της,

4. Διαπιστώνει την ακυρότητα των κατά το ως άνω σκεπτικό συμβατικών όρων που συνεπάγονται, άμεσα ή έμμεσα, καθορισμό τιμών μεταπώλησης και περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των διανομέων - δικαιοδόχων της, στις συμφωνίες δικαιόχρησης και στα παραρτήματα Α και Β αυτών (ειδικότερα, των όρων 2.1(α), 2.3(β) και 3.4(δ) των συμβάσεων δικαιόχρησης σε συνδυασμό με το παράρτημα Α αυτών, καθώς αντίστοιχα και των όρων 2.1(β), 6.2 και 6.8 των συμβάσεων δικαιόχρησης σε συνδυασμό με το παράρτημα Β αυτών – όπως αυτοί αναριθμούνται σε επιμέρους συμφωνίες δικαιόχρησης). Διαπιστώνει, επίσης, την ακυρότητα της κατά το ως άνω σκεπτικό ρήτρας μη ανταγωνισμού μετά τη λύση των εκάστοτε συμβάσεων δικαιόχρησης,

5. Υποχρεώνει την ανωτέρω εταιρία να αναδιατυπώσει (ή να απαλείψει) εντός τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης τους κατά το ως άνω σκεπτικό συμβατικούς όρους που συνεπάγονται, άμεσα ή έμμεσα, καθορισμό τιμών μεταπώλησης και περιορισμό αμοιβαίων προμηθειών μεταξύ των διανομέων – δικαιοδόχων της (ειδικότερα, των όρων 2.1(α), 2.3(β) και 3.4(δ) των συμβάσεων δικαιόχρησης σε συνδυασμό με το παράρτημα Α αυτών, καθώς αντίστοιχα και των όρων 2.1(β), 6.2 και 6.4 των συμβάσεων δικαιόχρησης σε συνδυασμό με το παράρτημα Β αυτών – όπως αυτοί αναριθμούνται σε επιμέρους συμφωνίες δικαιόχρησης) και να προβεί εντός της ίδιας προθεσμίας σε σχετική γνωστοποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού,

6. Απειλεί κατά της ανωτέρω εταιρίας, σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης των διαπιστωθεισών στο ως άνω σκεπτικό παραβάσεων των άρθρων 1 του ν. 703/77 και 101 ΣΛΕΕ, χρηματική ποινή ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής της, από την επόμενη της συμπλήρωσης τριών (3) μηνών από την κοινοποίηση προς αυτήν της απόφασης.

Η απόφαση εκδόθηκε την 6η Ιουλίου 2010. Η απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ. 7 του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΦΕΚ Β΄ 1890/29.12.2006).

Όπως έγινε γνωστό, η Carrefour Μαρινόπουλος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο εναντίον της απόφασης (4951/VΙ/2010) της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της προσφυγής.


Η (κοινή) ιστοσελίδα www.x-hellenica.gr / www.casss.gr ζήτησε τα σχόλια δύο βασικών εμπλεκομένων στην υπόθεση: Της Carrefour Μαρινόπουλος και του εκπροσώπου της ΣΙΣΚΟΣ ΓΚΡΟΥΠ Νίκου Σίσκου.

Η Carrefour Μαρινόπουλος μέχρι την ανάρτηση του άρθρου μας δεν είχε ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, έτσι περιοριζόμαστε στην δημοσίευση της επίσημης ανακοίνωσης της, η οποία είχε δοθεί στην δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού:

«Σεβόμαστε το θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ωστόσο θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξή μας για το περιεχόμενο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας απέναντι σε αυτήν την απόφαση, την οποία θεωρούμε καταφανώς άδικη».

Ο Νίκος Σίσκος, σε σχετική συζήτησή μας, υποσχέθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά επί όλων των θεμάτων της υπόθεσης αυτής σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας, στο προσεχές μέλλον.

Προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Σταματήστε τον κ. Παπανδρέου τώρα

Θα κοιτάξετε το λαό ή το πολιτικό σας μέλλον;
Ο λαός είναι απελπισμένος. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, ασκεί μια εξουσία de facto, δηλαδή μια εξουσία η οποία έχει ξεφύγει από τα όρια του Συντάγματος και είναι έωλη. Μπορεί αυτό εδώ το blog, να ζητά αλλαγή του αδύναμου Συντάγματος, αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος, αλλά αυτή τη στιγμή....
έχουμε αυτό το Σύνταγμα που έχουμε και πρέπει όλοι να το σεβόμαστε και πρώτη απ’ όλους η ίδια η πολιτική εξουσία με την κυβέρνηση επικεφαλής. Όμως ακούμε σημαντικούς δασκάλους μας Συνταγματολόγους, όπως ο κ. Γ. Κασιμάτης (προσωπικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου), να μιλάνε για εκτός του Συντάγματος de facto άσκηση της εξουσίας με τρόπο πραξικοπηματικό. Επιτέλους κάποιοι άρχισαν να κινούνται από τον πνευματικό χώρο.

Το Ελληνικό Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο έχουν πάει στην άκρη. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, βάζοντας μπροστά στα μάτια μας το κατασκευασμένο δίλημμα «μνημόνιο ή πτώχευση», μας έχει τυφλώσει. Έχει πλέον εγκαταλείψει Σύνταγμα και νόμους και έχει αναγάγει σε υπέρτατους θεσμούς το μνημόνιο με τις επικαιροποιήσεις του και την δανειακή σύμβαση, τα οποία είναι κείμενα που περιέχουν όρους αντίθετους με το Σύνταγμα, τους ελληνικούς νόμους και το Διεθνές Δίκαιο. Δεν διαπραγματεύτηκε σκληρά τους όρους των πιο πάνω εγγράφων, ούτε καλά καλά τους διάβασε, γιατί λίγο την ενδιέφεραν τι έλεγαν. Εκείνο που την ενδιέφερε ήταν να τα βάλει μπροστά ως προπέτασμα καπνού για να απαλλαγεί από θεσμικές δεσμεύσεις και να δράσει ελεύθερα.

Οι όροι, για παράδειγμα, της παραίτησης από την ασυλία της δημόσιας περιουσίας ή της απαγόρευσης δανεισμού από τρίτες χώρες κ.λ.π. είναι όροι πλήρως παράνομοι και εξευτελιστικοί και όμως τους δέχτηκε αδιαμαρτύρητα, για να μην πούμε ότι ούτε καν τους διάβασε. Ο ίδιος ο κ. Κασιμάτης δήλωσε πως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, για παράδειγμα στη Γερμανία, θα είχε ήδη επέμβει ο Εισαγγελέας. Όμως εδώ δεν κινείται τίποτα. Έτσι κι αλλιώς η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανύπαρκτη. Η κυβέρνηση ξέρει σε ποιον λαό απευθύνεται γι΄ αυτό και μας χορηγεί φαρμακευτικές αγωγές με γιατρούς τύπου Στρος Καν κ.λ.π.

Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι ο λαός είναι απροστάτευτος. Δεν λειτουργούν οι θεσμοί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι χωρίς αρμοδιότητες, απλά για τον τύπο. Η Βουλή είναι υποχείρια των κομματικών αρχηγών. Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί. Γνωρίζει λοιπόν ο κ. Παπανδρέου ότι μέσα σ’ αυτό το διαλυμένο καθεστώς είναι ο απόλυτος άρχων, χωρίς εμπόδια.

Εμείς από αυτό εδώ το blog λέμε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν στην ουσία καταργηθεί και χρησιμοποιούνται απλά από τον κ. Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα, ως νομιμοποιητικά στοιχεία των πράξεών του, να πάψουν άμεσα να παίζουν αυτό το ρόλο. Είναι οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο στον κ. Παπανδρέου και στις πράξεις του. Θα πρέπει αυτή τη στιγμή που τους χρειάζεται η πατρίδα να αφήσουν την αγάπη για την βουλευτική τους έδρα και να λειτουργήσουν ως γνήσιοι λαϊκοί αντιπρόσωποι. Είναι οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας που απεργάζεται ο κ. Παπανδρέου.

Διαφορετικά δεν μένει τίποτε άλλο στο λαό, παρά μόνο η εφαρμογή του άρθρου 120 του ισχύοντος Συντάγματος.

Πρόταση Ρέππα: Οι βουλευτές να μην γίνονται υπουργοί.



Σε προηγούμενο άρθρο μας με τον τίτλο Ευθυγραμμίζεται στην πρόταση Σαμαρά ο Ρέππας, αλλά… είχαμε γράψει ότι ο υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, είχε κάνει μερικές προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, μια από τις οποίες ήταν και η μείωση του αριθμού των βουλευτών.....
του Κοινοβουλίου, από 300 σε 200, κάτι για το οποίο εξάλλου απαιτείται απλή νομοθετική ρύθμιση και όχι συνταγματική αλλαγή.

Χθες λοιπόν επανήλθε ο κ. Ρέππας και σε δηλώσεις του προς το «Βήμα Online», προτείνει επιπλέον και τον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας, με το να μην γίνεται κανείς βουλευτής υπουργός, αλλά υπουργοί να γίνονται μόνο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, κάτι το οποίο συνεπάγεται πράγματι και τον πλήρη διαχωρισμό μεταξύ Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας. Να συμπληρώσουμε εμείς ότι και γι’ αυτό δεν απαιτείται συνταγματική αλλαγή, αλλά είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε πρωθυπουργού.

Δεδομένου ότι ο πλήρης διαχωρισμός μεταξύ Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτεύματος της Προεδρικής Δημοκρατίας και όχι της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, εμείς από αυτό εδώ το blog, επικροτούμε την πρόταση αυτή.

Απ’ ότι διαπιστώνουμε σχεδόν όλες οι προτάσεις που γίνονται τελευταία από πολιτικά πρόσωπα, φέρουν τα χαρακτηριστικά της Προεδρικής Δημοκρατίας (εκτός από κάτι εκτρώματα, σαν τον ολοκληρωτικό εκλογικό νόμο που στοχεύει να μας επιβάλλει ο κ. Παπανδρέου) και αυτό είναι ένα σωστό βήμα.

Πρωταθλητές οι Γερμανοί στο "λάδωμα" !


Αλλεπάλληλα σκάνδαλα δωροδοκίας κρατικών λειτουργών από εταιρείες που θέλουν να κερδίσουν συμβόλαια, κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και λευκής σαρκός που λαδώνουν για να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους, πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης κατά παραγγελία, δωροδοκίες...
εργατοπατέρων... Η εικόνα μπορεί να παραπέμπει σε κάποια βαλκανική χώρα, ίσως και στην Ελλάδα. Αλλά όχι! Όλα τα προαναφερθέντα αφορούν μια χώρα «υπεράνω πάσης υποψίας», τη Γερμανία! Το μπαράζ σκανδάλων που αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια καταρρίπτει την άποψη περί «ηθικών και νομοταγών» Γερμανών που φροντίζουν να δίνουν μαθήματα χρηστής συμπεριφοράς στους εταίρους τους. Αποδεικνύεται δε ότι έχουν αναγάγει το μπαξίσι σε επιστήμη! Κι αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αφορά τις εμπορικές τους συναλλαγές μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην εσωτερική αγορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι ακόμα οι γερμανικές αρχές μπορούν να αντιδρούν στις καταγγελίες.

FORD MOTOR EUROPE: Φύλλο και φτερό δεκάδες στελέχη για τα κρυφά δωράκια από τους προμηθευτές

Την περασμένη εβδομάδα 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και της εισαγγελίας επέδραμαν στα κεντρικά γραφεία της Ford Motor Ευρώπης, στην Κολονία. Στόχος να βρουν αποδεικτικά στοιχεία σε μια υπόθεση δωροδοκίας στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας από προμηθεύτριες εταιρείες με αντάλλαγμα την καλύτερη αντιμετώπιση στους διαγωνισμούς της Ford ή την εσωτερική πληροφόρηση. Στο μικροσκόπιο των αρχών, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Κολονίας, βρίσκονται δεκάδες στελέχη της εταιρείας που έπαιρναν κάθε είδους δωράκια και λειτουργούσαν εν αγνοία της εταιρείας. Προς τούτο έγιναν έρευνες σε 30 οικίες καθώς και σε μονάδα της Ford στο Λεβερκούζεν.

VOLKSWAGEN: Το σκάνδαλο με τους εργατοπατέρες, οι μίζες και τα πληρωμένα όργια

Στη Volkswagen, δύο στελέχη του ΔΣ και ο πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Klaus Volkert καταδικάστηκαν το 2007 και το 2008 για τη συμμετοχή τους σε σκάνδαλο δωροδοκίας ηγετών των εργατικών συνδικάτων με χορήγηση μετρητών, είτε με πληρωμένα όργια με εκδιδόμενες γυναίκες. Τούτο προκειμένου οι συνδικαλιστές, που κατέχουν θέση στο ΔΣ, να υποστηρίζουν τις θέσεις της διοίκησης.

DAIMLER: Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και σκάνδαλο με άρωμα Ελλάδας

Και η Daimler έγινε στόχος από τις αμερικανικές αρχές υπό το βάρος κατηγοριών ότι στελέχη της διέθεσαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίζουν συμβόλαια στο εξωτερικό. Η κατηγορία αποσύρθηκε τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από συμβιβασμό. Με βάση τη συμφωνία η μητρική κατέβαλε 185 εκατ. δολ. ως πρόστιμο και οι γερμανικές και ρωσικές θυγατρικές της δήλωσαν ένοχες για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Η επιχείρηση μέσω δωροδοκιών εξασφάλιζε συμφωνίες σε 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. (Οι δωροδοκίες αφορούσαν 6.500 στρατιωτικά τζιπ, 36 ντιζελομηχανές του ΟΣΕ και λεωφορεία της ΕΘΕΛ).

ΜΑΝ: Έξτρα πληρωμές για χάρη των πωλήσεων, οι υπόγειες προμήθειες του ΗΛΠΑΠ

Ανάλογη ήταν και η υπόθεση της ΜΑΝ (κατασκευάστριας βαρέων οχημάτων), της οποίας δεκάδες στελέχη έχουν τεθεί υπό κατηγορία. Πρόκειται για υπαλλήλους του ομίλου και για άτομα εκτός, μέσω των οποίων μεταβιβάστηκαν δωροδοκίες ύψους 16 εκατ. ευρώ την περίοδο 2002-2005 με στόχο να ενισχυθούν οι πωλήσεις φορτηγών, ρυμουλκών και λεωφορείων. Το σκάνδαλο είχε και ελληνική προέκταση. Διαπιστώθηκε ότι έγιναν πληρωμές για μια σύμβαση του 2002 με τον ΗΛΠΑΠ για την προμήθεια 91 οχημάτων Ν 6216 και 40 αρθρωτών Ν 6221. Σημειώνεται ότι η ΜΑΝ συμμετείχε ακόμα στην υλοποίηση προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας ύψους 21 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2000-2003.

FERROSTAAL - THYSSEN: Παράνομες χρηματοδοτήσεις, οι μεσάζοντες και τα ελληνικά υποβρύχια

Η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά διεξοδικά το ρόλο της γερμανικής Ferrostaal και της Thyssen στις συμβάσεις κατασκευής υποβρυχίων για την Ελλάδα, πλοίων και μονάδων παραγωγής για χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Οι δύο εταιρείες είχαν συστήσει θυγατρική, τη MFI, που μοίραζε παράνομα χρήματα σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσει ακριβές συμβάσεις. Η MFI φέρεται να έχει εκταμιεύσει πάνω από 82 εκατ. ευρώ προς Έλληνες μεσάζοντες, για πληρωμές που σχετίζονται με την παραγγελία τριών αρχικά υποβρυχίων τύπου 214 (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο περιβόητος «Παπανικολής»), που αργότερα έγιναν τέσσερα, αξίας 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

DEUTSCHE BAHN: Τα deals με τους γερμανικούς σιδηροδρόμους, κομπίνες με αναθέσεις έργων

Ελληνικό «άρωμα» είχε και το σκάνδαλο δωροδοκιών που αφορούσε τους γερμανικούς σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn). Ήδη δέκα μάνατζερ της θυγατρικής Deutsche Bahn International, που εμπλέκονται σε δωροδοκίες ύψους 5 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση ανάθεσης έργων σε άλλες χώρες, έχουν απομακρυνθεί και διώκονται ποινικά. Σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών, από το 2005 και μετά οι μάνατζερ αυτοί δωροδοκούσαν διευθυντικά στελέχη στην Ελλάδα, τη Ρουάντα, την Αλγερία, την Τανζανία και τη Λιβύη.

DEUTSCHE TELEKOM: «Έσπρωξαν» την εξαγορά της MakTel, στο μικροσκόπιο οκτώ μάνατζερ

Επί τέσσερα χρόνια οι ΗΠΑ ερευνούν τη δραστηριότητα της Deutsche Telekom στο Μαυροβούνιο και τα Σκόπια. Στις έρευνες έχει εμπλακεί και η εισαγγελία της Βόννης (μετά από αμερικανικό αίτημα), που ελέγχει τον επικεφαλής του ομίλου Rene Obermann και επτά ακόμη μάνατζερ και συνεργάτες. Όλοι οι παραπάνω ελέγχονται για δωροδοκίες ύψους 31 εκατ. ευρώ προς πολιτικούς στις δύο βαλκανικές χώρες προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά της MakTel στα Σκόπια ύψους 700 εκατ. ευρώ απ’ την ουγγρική θυγατρική της Deutsche Telekom, Magyar Telekom. «Όλες οι κυβερνήσεις (στα Σκόπια) ωφελήθηκαν από την Telekom, γιατί μέσω της εταιρείας αυτής ξεπλύθηκε πολύ χρήμα…», δήλωνε το Σεπτέμβριο ο πρώην επικεφαλής της MakTel, Σίμε Γκρούεφσκι.

HSH NORDBANK: Δωροδοκία Τούρκων δικαστών, ήθελε να γλιτώσει αποζημιώσεις

Σε ομολογία-σοκ για τη δωροδοκία Τούρκων δικαστών λέγεται ότι αναγκάστηκε να προβεί το ΔΣ μιας εκ των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της Γερμανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου η HSH Nordbank, είναι ύποπτη για τη δωροδοκία δικαστών ώστε να αποφύγει να δώσει αποζημιώσεις σε μία μακρόχρονη δικαστική διαμάχη που έχει με Τούρκο εφοπλιστή. Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung η δωροδοκία έγινε μέσω συνεργαζόμενης τουρκικής εταιρείας ασφάλειας με το όνομα Prevent και ήταν ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ της τράπεζας τον Ιούνιο του 2009 παρείχαν σαφείς ενδείξεις του γεγονότος και καθώς οι αρχές ξεκινούσαν έλεγχο, η τράπεζα προτίμησε να παραδώσει η ίδια όλα τα στοιχεία. Ο CEO Dirk Jens Nonnenmacher αναμένεται να εκδιωχθεί από την τράπεζα.

ΜΑΣΤΡΟΠΕΙΑ: Οι ροζ βίζες από γερμανικές πρεσβείες, κυκλώματα διακίνησης λευκής σαρκός

Σκάνδαλο μεγατόνων στο οποίο εμπλέκονται διπλωματικοί υπάλληλοι της Γερμανίας που είχαν έδρα τη Ν. Αφρική, τη Λατ. Αμερική και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ερευνά τουλάχιστον οκτώ υποθέσεις για δωροδοκία υπαλλήλων και πιθανή συμμετοχή τους σε κυκλώματα διακίνησης λευκής σαρκός. Δεκάδες υπάλληλοι στις πρεσβείες της Γερμανίας στις περιοχές αυτές έδιδαν συστηματικά βίζες που ζητούσαν δουλέμποροι και άτομα του οργανωμένου εγκλήματος έναντι αδράς αμοιβής. Σύμφωνα με το Spiegel πολλές γυναίκες κατέληγαν στους οίκους ανοχής του Αμβούργου. Ανάλογη υπόθεση το 2004 είχε ταρακουνήσει τη γερμανική κοινή γνώμη. Τότε αφορούσε τη γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Δωροδοκίες 1,3 δισ. ευρώ από τη Siemens

Στην υπόθεση που ακόμα ταλανίζει την Ελλάδα η Siemens κατάφερε να «εξιλεωθεί» για την κουλτούρα των δωροδοκιών που είχε αναπτύξει καταβάλλοντας 1,34 δισ. δολ. για πρόστιμα και με μία ευρεία αναδιάρθρωση του ΔΣ. Η υπόθεση αφορούσε λαδώματα της εταιρείας ύψους 1,3 δισ. ευρώ από το 2002 ως το 2006 σε δεκάδες χώρες.

Colpo grosso με πτυχία-μαϊμού από εταιρεία συμβούλων

Συνεχίζεται η έρευνα που ξεκίνησε περίπου πριν από ένα χρόνο για δωροδοκίες καθηγητών των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις αρχές υπό εξέταση παραμένουν περίπου 100 ακαδημαϊκοί ύποπτοι επειδή δωροδοκούνταν συστηματικά από εταιρεία συμβούλων προκειμένου να χορηγούν πτυχία σε φοιτητές χωρίς τα κατάλληλα προσόντα. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Κολονίας, που έχει την ευθύνη των ερευνών, φοιτητές κατέβαλαν από 4.000 ως 20.000 ευρώ στους καθηγητές μέσω της εταιρείας συμβούλων. Η τελευταία φρόντιζε να σβήνει τα ίχνη του χρήματος, απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς επιτυχία. Το σκάνδαλο ξέσπασε έπειτα από καταγγελία που οδήγησε τις αρχές στο «Ινστιτούτο για την Επιστημονική Συμβουλευτική» (...η εταιρεία) που έδρευε στην Κολονία το 2008. Οι εκατοντάδες φάκελοι που κατασχέθηκαν εκτός του ότι οδήγησαν στο κλείσιμο της εταιρείας, έχουν ήδη αποφέρει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία.

Ραγκούσης: "Έτοιμος να εφαρμοστεί ο Καλλικράτης"



Καθ΄ όλα έτοιμο είναι το υπουργείο Εσωτερικών λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Καλλικράτης», τόνισε ο υπουργός Γ. Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα από 1ης Ιανουαρίου του 2011.

Όπως τόνισε ο υπουργός, έχουν ήδη υπογραφεί και δημοσιεύονται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα 21 Προεδρικά Διατάγματα και οι 30 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς και οι 4.500 μετατάξεις δημοτικών υπαλλήλων. Οι Δήμοι έχουν εφοδιαστεί με ΑΦΜ, σφραγίδες, έχει γίνει η αντικατάσταση πινακίδων και δεν υπάρχουν προβλήματα σε κτηριακές υποδομές.

Για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος -εκτός από τα προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών σε Δήμους και Περιφέρειες- έχει εκπονηθεί από το υπουργείο και το ΙΤΑ (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και θα λειτουργεί από την 1η-1-2011, ένα site για τον «Καλλικράτη» (www.kallikratis.ypes.gr) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση αιρετοί και πολίτες προκειμένου να έχουν περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες για τη νομοθεσία, τις εγκυκλίους κ.λπ.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο από την 1η του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία ο τηλεφωνικός αριθμός 1500, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι τρόποι, π.χ. sms, για να ενημερώνονται οι αιρετοί άμεσα.

Επιπλέον, έχει εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης για τους αιρετούς ώστε να γνωρίζουν σχεδόν βήμα προς βήμα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν: συγκρότηση δημοτικών αρχών, οργάνωση νέων δήμων, χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες δέκα ημέρες...

Όσον αφορά στο θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και η διαδικασία θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2011. Οι μετατάξεις σε αυτόν τον τομέα υπολογίζονται περίπου σε 25.000.

Διαχείριση απορριμμάτων

Έως το τέλος αυτού του μήνα, τόνισε ο υπουργός, θα έχουν κλείσει 96 ΧΑΔΑ, δηλαδή ανοικτές χωματερές, και οι υπόλοιπες έως τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που έχει εκπονηθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυστηρός με τους Δήμους που δεν θα ανταποκριθούν σε αυτό, φάνηκε ο υπουργός ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως στο εξής το πρόστιμο για παράνομες χωματερές που δεν θα κλείσουν εγκαίρως θα πληρώνεται από το συγκεκριμένο Δήμο που ολιγώρησε και όχι από το κεντρικό κράτος και αυτό θα εμπεριέχεται σε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα προβλέπεται η συνυπευθυνότητα των Δήμων. Ωστόσο, για τους μικρούς και αδύναμους Δήμους θα υπάρχει βοήθεια από το κράτος όταν αντικειμενικά δεν θα μπορούν αυτοί οι Δήμοι, όπως π.χ. μικρών νησιών, να ανταποκριθούν σε μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Ειδικά για τις περιπτώσεις μικρών νησιών, αλλά και της Πελοποννήσου όπου καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα, θα προκηρυχθούν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Μετατάξεις - συνεργασία με ΟΟΣΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξος, δήλωσε ο κ. Ραγκούσης για το θέμα των μετατάξεων στο Δημόσιο. Πρόκειται, είπε, για μια διαρκή διαδικασία η οποία συνδυάζεται με τον «Καλλικράτη» και το Νέο Μισθολόγιο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως το υπουργείο ζήτησε από τον ΟΟΣΑ (και τόνισε πως ο Οργανισμός αυτός δεν ανήκει στην ομάδα της τρόικας) να κάνει μια λειτουργική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης η οποία και θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει όσα θα έχουν καταγράψει οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων σε πρώτη φάση.

Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα κατά της κυβέρνησης για εσχάτη προδοσία κατά της Ελλάδος



Ιστορική ημέρα. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για Εσχάτη Προδοσία (ΠΚ 134) κατά της Κυβέρνησης...
και των «βουλευτών» που ψήφισαν το Μνημόνιο στα πλαίσια της, με ΑΒΜ: ΙΔ 10/19743/15-10-2010 της Εισαγγελίας Αθηνών, μήνυσής μου.
Οι μηνυόμενοι έχουν ήδη κληθεί –σύμφωνα με τον νόμο- να καταθέσουν ανομωτί ενώπιον του Εισαγγελέα αυτοπρόσωπα, ως ύποπτοι διάπραξης του αιδεχθεστέρου των εγκλημάτων, ήτοι αυτού της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ, η οποία ως συνεχές έγκλημα χαρακτηρίζεται ως «αυτόφωρο κακούργημα» και διώκεται χωρίς την άδεια της Βουλής (Συντ. 62). Εγώ καταθέτω την 11-01-2011 στην Χαλκίδα.
Αυτή είναι η Εκδίκηση του Λαού. Αυτή είναι η νέα μας Εθνική Εορτή. Η πολιτική κηδεία των Επίορκων άρχισε. Σύντομα και ο Ενταφιασμός των.
Συμπατριώτες: Η Ελλάδα «κυβερνάται» από «υπόπτους για Εσχάτη Προδοσία». Αυτός είναι ο αυστηρός νομικός χαρακτηρισμός και «τίτλος» των μελών της Βουλής στην παρούσα φάση της ποινικής διαδικασίας (*), γεγονός που εγείρει μέγα πολιτικό θέμα νομιμότητας συγκρότησης και λειτουργίας της Βουλής. Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται πλέον αναγκαστική και κρίσιμη για την Τιμή της Δημοκρατίας και του Λαού.
Έχουμε φθάσει στον πυθμένα της παρακμής και του εκφυλισμού της φυλής μας. Γι αυτό το μόνο που μας αναμένει είναι η Αναγέννηση στα χέρια σας.
Ο αρ. κλήσης μου είναι...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Για την τιμή των .... καυσίμων



Γιατί δεν το καταλαβαίνετε; Είναι τόσο απλό. Να σας το εξηγήσω εγώ: πρόκειται για ανεκτή στρέβλωση του υπ’ αριθμόν ένα κανόνα του καπιταλισμού που λέγεται «προσφορά και ζήτηση». Όταν ο ταλαίπωρος έλλην μετακινείται εκτός του βιοτικού του κέντρου, θα πρέπει να επιστρέψει. Άρα έχει ανάγκη βενζίνης, οπότε παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στην ύπαιθρο. Η υπάρχουσα εν αφθονία..
προσφορά λησμονείται από τους εμπόρους βενζίνης και λειτουργεί μόνον η ζήτηση. Θυμηθείτε ότι πριν 20 περίπου χρόνια ο Ανδριανόπουλος απελευθέρωσε την τιμή της βενζίνης με αυτό το σκεπτικό: η τιμή θα ισορροπήσει με βάση τους κανόνες της αγοράς. Αυτά έχει διδάξει η Σχολή του Σικάγο με τον νομπελίστα αρχιερέα της μακαρίτη Milton Friedman. Με μία λεπτή διαφορά. Όταν πρόκειται για τα μεροκάματα, τα πράγματα λειτουργούν και πάλι στρεβλώς, αλλά αντιστρόφως. Εδώ υπάρχει πολιτική βούληση, για να μην αφεθεί ο εργοδότης απροστάτευτος έναντι του παμφάγου εργατικού δυναμικού. Η πολιτική βούληση παραμερίζει τη ζήτηση και αφήνει την προσφορά να λειτουργεί εν αφθονία, οπότε τα μεροκάματα συρρικνώνονται. Απλά οικονομικά και μάλιστα σοσιαλιστικοκαπιταλιστικά. Και γιατί διαμαρτύρεσθε παρακαλώ; Την 04.10.2009 λέγεται πως εξαπατηθήκατε. Να το δεχθώ. Την 14.11.2010 πάλι εξαπατηθήκατε; Δεν θα το δεχθώ. Πληρώστε τώρα και τη βενζίνη σε υπέρογκες τιμές. Και μη μου θυμίσετε την αποχή του 60%. Οι αποσχόντες εψήφισαν δι’ αντιπροσώπου, ήτοι του 40%, αφού σ’ αυτό το 40% εναπέθεσαν τις τύχες τους εκχωρώντας του το δικαίωμα διαμορφώσεως, μεταξύ άλλων, της τιμής της βενζίνης

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Από τη στιγμή που ο Γιάννης Μπουτάρης εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης πολλοί ήταν αυτοί που τον πλησίασαν, διακριτικά και μη, για να δηλώσουν διαθέσιμοι, σε περίπτωση που ο νέος δήμαρχος ήθελε να τους αξιοποιήσει. Το εν λόγω φαινόμενο παρουσιάστηκε για πολλές θέσεις στον δήμο, όμως το ρεκόρ προτιμήσεων έσπασε η θέση του διευθυντή της TV100. Το μέγα ερώτημα είναι ποιος θα γίνει Οραήλογλου στη θέση του Οραήλογλου. Την ώρα λοιπόν που πολλοί αυτοπροτείνονται, υπάρχει και κάποιος, ιδιαίτερα σεμνός, ο οποίος κρατά χαμηλούς τόνους, παρότι το όνομά του βρίσκεται στα επικρατέστερα, μαζί με αυτό του Χρήστου Καψάλη. Πρόκειται για...

τον Φίλιο Στάγκο, αξιόλογο δημοσιογράφο με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παρά τη σχετικά νεαρή του ηλικία, ο Φίλιος Στάγκος έχει ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στις Βρυξέλλες απ’ όπου ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή ως ανταποκριτής του ΑΠΕ. Υπήρξε σύμβουλος Τύπου του εκλιπόντος Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, εργάστηκε στο «Μαύρο Κουτί» των Παύλου Τσίμα, Αλέξη Παπαχελά και Τάσου Τέλλογλου, δούλεψε στις Βρυξέλλες ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Τα Νέα» και της ΕΡΤ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια συμπαρουσιάζει την εκπομπή διεθνούς επικαιρότητας «Ανταποκριτές» στη ΝΕΤ και αρθρογραφεί στην «Καθημερινή».
Ο Φίλιος Στάνγκος θα αποτελούσε στολίδι για μια δημοτική τηλεόραση σαν κι αυτή που οραματίστηκαν όσοι την ξεκίνησαν το 1989. Παρότι δεν θεωρείται πολύ πιθανό να εγκαταλείψει την έντονη επαγγελματική του δράση στην Αθήνα για να μετακομίσει στην συμπρωτεύουσα, είναι θετικό το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές του νεοεκλεγέντα δημάρχου.

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ



ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ... ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΤΟ ΚΙΣ. ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "N.Y. TIMES"

Το θέμα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Σεραφείμ για Σιωνισμό, Παγκοσμιοποίηση, Νέα Τάξη, Μασωνία και άλλα τέτοια...ενοχλητικά,(το θέμα έχει καλυφθεί και από τον "ΣΤΟΧΟ" που κυκλοφορεί από σήμερα) έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις,εντός και εκτός Ελλάδας:Πρώτο το γνωστό και μη εξαιρεταίο Κ.Ι.Σ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο) έβγαλε ανακοίνωση εναντίον του,ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τον καθαιρέσει!

Με επιστολές τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, η Anti-Defamation League και η American Jewish Committee τόνισαν ότι "είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό να ακούγονται τέτοια λόγια από ένα θρησκευτικό ηγέτη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ο αντισημιτισμός, σε όλες του τις μορφές, δεν είναι αποδεκτός". Παράλληλα, επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι "Το να επιτραπεί να μείνουν χωρίς αντίδραση τα αντισημιτικά σχόλια του Μητροπολίτη, θα έστελνε το αντίθετο μήνυμα στο ελληνικό κοινό και σε εκείνους ανά τον κόσμο -μεταξύ των οποίων και η ADL- που διεξάγουν διαθρησκειακό διάλογο, ότι δηλαδή ο αντισημιτισμός είναι ανεκτός -αν όχι υιοθετούμενος- από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία".

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο (WJC), το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (EJC) και η Σύνοδος Ευρωπαίων Ραββίνων, με ανακοινώσεις τους ζήτησαν από την ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη να καταδικάσουν τις αντισημιτικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς.

Ο Ραββίνος Joseph Sitruk, επίτιμος πρόεδρος της Συνόδου Ευρωπαίων Ραββίνων και επί σειρά δεκαετιών Αρχιραββίνος της Γαλλίας, καθώς και ο πρόεδρος τους WJC κ. Ronald Lauder, στις δηλώσεις τους τονίζουν: "Ελπίζαμε ότι τέτοιες μοχθηρές κατηγορίες δεν θα εκφράζονταν από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία με δεδομένα τα τόσα χρόνια διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο θρησκειών μας".

Ο πρόεδρος του EJC κ. Moshe Kantor, στη δήλωσή του κάλεσε την "Ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους της χώρας κατά της ρητορικής του μίσους".

ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ!

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ,ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΟΡΜΗΣΑΝ ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΕΡΑΦΕΙΜ!!! ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ...ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ,ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ New York Times!

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ,ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΑΧΕΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΤΟΝ ΣΙΩΝΙΣΜΟ,ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ,ΤΗ ΜΑΣΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ! ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΙ...ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΓΙΑ "ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ" ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ "ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ" ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ!


ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙ;ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΛΟΜΠΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ,ΑΦΟΥ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ!

ΣΟΚ! ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 160ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟ MOODY’S, ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΑΒ Α.Ε.

Ο εν λόγω κύριος (νέος πρόεδρος Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας) διετέλεσε στέλεχος της Moodys Investors Service στην Νέα Υόρκη, για 22 έτη(θυμηθείτε ότι ο οίκος αξιολόγησης Moodys, είναι εκείνος που υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και γνωρίζει τα οικονομικά μας εκ των έσω).

Συνεργάστηκε στενά με.....μεγάλο αριθμό εταιριών μεταξύ αυτών Siemens, Lockheed Martin και την Merril Lynch Co. ως οικονομικός αναλυτής.

Απο ότι φαίνεται η υπόθεση έχει πολύ ζουμί, καθώς προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

Είναι τυχαίο οτι ο φερόμενος ως φίλος του Υπ.Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου, τυγχάνει απολαβές ύψους 160χιλ. ευρώ ετησίως;

Είναι τυχαίο ότι έχει εργαστεί, σε οργανισμούς οι οποίοι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ενορχήστρωση της κρίσης, που ωφελούν μονάχα τα τραπεζικά καρτέλ;

Με ερώτηση του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η Κ. Βελόπουλος παραθέτει το βιογραφικό του εν λόγο κυρίου και θέτει κάποια ερωτήματα.

Απείλησε να αυτοκτονήσει μέσα στο δημαρχείο



Πάγωσαν» οι υπάλληλοι Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Νέας Ιωνίας στην Μαγνησία,
όταν είδαν μια 55χρονη συμβασιούχο να βγάζει από την τσάντα της ένα πιστόλι, να το στηρίζει στον κρόταφό της και να απειλεί να αυτοκτονήσει μπροστά στα μάτια τους!
Αμέσως κλήθηκαν αστυνομικοί που έφτασαν στο δημαρχιακό μέγαρο και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν την γυναίκα και να την αφοπλίσουν. Το πιστόλι με το οποίο απειλούσε να βάλει τέλος στην ζωή της, αποδείχθηκε ότι ήταν ομοίωμα αληθινού.
Η 55χρονη είχε ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο Νέας Ιωνίας Παύλο Μαβίδη, με σκοπό να ζητήσει να της καταβληθούν περίπου 800 ευρώ που πίστευε ότι της οφείλονταν από την εργασία της ως συμβασιούχος. Όμως, οι υπάλληλοι της απάντησαν ότι είχε λάβει προκαταβολικά τα χρήματα και τότε εκείνη ξέσπασε. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα υποβάλλει μήνυση εναντίον της, καθώς η γυναίκα που είναι μητέρα δύο παιδιών αντιμετωπίζει σοβαρά οικογενειακά προβλήματα ενώ και η υγεία της είναι κλονισμένη.

Κτηματολόγιο: Να γιατί ευθύνονται οι διευθυντές νομικής υπηρεσίας



Οι νομικοί ορκίζονται να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους.Γνωρίζουν τι είναι νόμιμο και τι δεν είναι νόμιμο.Όταν διευθυντές νομικής υπηρεσίας κτηματολογίου...
(δικηγόροι),συμμετείχαν σε συσκέψεις της προηγούμενης διοίκησης και γνώριζαν τις παρανομίες,δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.Η συγκάλυψη είναι ότι χειρότερο.Δεν αντέδρασαν ποτέ.
Σύμφωνα με το πόρισμα του αρεοπαγίτη Λέανδρου Ρακιντζή και μαρτυρίες πολλών υπαλλήλων του Κτηματολογίου,Διευθυντής της Κτηματολόγιο Α.Ε. συμμετείχε σε πλαστογραφία και ίσως ήταν ο ηθικός αυτουργός της πλαστογραφίας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του δημοσίου συμφέροντος.Ο κύριος αυτός παραμένει διευθυντής της Κτηματολόγιο Α.Ε. σαν να μην συμβαίνει τίποτα.Γιατί οι διευθυντές της νομικής υπηρεσίας κτηματολογίου δεν αντέδρασαν εγγράφως στο ποινικό αδίκημα της πλαστογραφίας;;Ο Δικηγορικός σύλλογος γνωρίζει την συγκάλυψη παρανομίας;;;
Κάποιοι υπάλληλοι κτηματολογίου(αναμεσά τους ορισμένοι τοπογράφοι και δικηγόροι),πλαστογράφησαν την ημερομηνία πρόσληψής τους και ενώ προσελήφθησαν μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών 2009(που απαγορεύεται από το υπουργείο εσωτερικών οποιαδήποτε μεταβολή και πρόσληψη-μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών),φαίνεται εσφαλμένα ότι προσελήφθησαν πριν την προκήρυξη των εκλογών του 2009.Υπάρχουν όμως 100 εργαζόμενοι μάρτυρες και κάποιοι διευθυντές μάρτυρες,που επιβεβαιώνουν ότι οι ανωτέρω προσελήφθησαν μετά την προκήρυξη των εκλογών 2009 και μάλιστα κάποιοι ακόμα και 4 ημέρες πριν τις εκλογές.Υπάρχει το πόρισμα Ρακιντζή που ζητά να ακυρωθούν-να καταγγελθούν οι συμβάσεις τους,ως παράνομες.
Οταν οι διευθυντές νομικής υπηρεσίας κτηματολογίου έβλεπαν παράνομες προσλήψεις(ανάμεσά τους και δικηγόροι-άρα γνώριζαν),γιατί σιωπούσαν;;Που έχει καταγραφεί η έγγραφη διαφωνία τους;;;Η συγκάλυψη παρανομίας αντιβαίνει στον κώδικα περί δικηγόρων.Οι νομικοί έχοντες θέσεις ευθύνης,οφείλουν να σέβονται τους νόμους του ελληνικού κράτους.
Οταν η προηγούμενη διοίκηση ανανέωσε παράνομα την σύμβαση του τότε Γενικού Διευθυντή(με το ποσό των 300.000ευρώ σε περίοδο οικονομικής κρίσης),πάλι επέλεξαν την σιωπή-την προσβολή των Ελλήνων πολιτών,αντί της εφαρμογής του νόμου.
Τέλος,γιατί οι διευθυντές νομικής υπηρεσίας έδιναν παράνομες άδειες σε κόρη προέδρου,με συνέπεια να πηγαίνει στην υπηρεσία μόνο δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ημέρες να βρίσκεται στις καφετέριες;;;;

Το μελλοντικό εορταστικό δείπνο θα το «μαγειρέψει» ένας εκτυπωτής!



Σε ένα από τα επόμενα εορταστικά γεύματα ή δείπνα μπορεί να κάθεστε γύρω από ένα εκτυπωτή, καθώς Αμερικανοί επιστήμονες αναπτύσσουν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή φαγητών, που μια μέρα ίσως γίνει τόσο κοινός στα νοικοκυριά, όσο το μίξερ και ο φούρνος...
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον δρα Τζέφρι Ίαν Λίπτον, σύμφωνα με το BBC, εργάζονται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος με την ονομασία Fab@home.

Αρκεί να βάλει κανείς μέσα στον εκτυπωτή-φούρνο τις πρώτες ύλες για το μαγείρεμα (αντί για μελάνι!), να «φορτώσει» την κατάλληλη συνταγή-εφαρμογή (FabApp) και το μηχάνημα θα αναλάβει να κάνει το μαγείρεμα και να…τυπώσει το φαγητό στην ώρα του.

Το λογισμικό θα επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίζει κατά βούληση τη γεύση του φαγητού και άλλες ιδιότητές του. Αν τέτοια μηχανήματα υλοποιηθούν με επιτυχία στο μέλλον, «απειλούν» να αλλάξουν το μέλλον του μαγειρέματος όπως το ξέραμε τόσους αιώνες. 'Ανθρωποι αδαείς περί την μαγειρική, θα μπορούσαν να αναδειχτούν σε μετρ του μαγειρέματος, αρκεί να τροφοδοτήσουν τον εκτυπωτή με την κατάλληλη συνταγή-εφαρμογή.

Κάτι ανάλογο θα μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες από τους γιατρούς τους, οπότε θα μπορούν με ευκολία να εφαρμόζουν πλέον το κατάλληλο για την υγεία τους διατροφικό πρόγραμμα. Από την άλλη, οι έμπειροι σεφ θα μπορούσαν να πειραματίζονται με μεγαλύτερη ευκολία και φαντασία, καθώς επίσης να δημιουργούν φαγητά κατά παραγγελία για απαιτητικούς πελάτες.

Αν και άλλες ερευνητικές ομάδες (π.χ. στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ) μελετούν τη δυνατότητα εκτύπωσης φαγητού, οι ερευνητές του Κορνέλ φαίνεται να έχουν προχωρήσει περισσότερο, έχοντας ως στόχο ένα σχετικό φτηνό εκτυπωτή, που θα μπορεί να εκτυπώνει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Η τεχνική βασίζεται στην εκτύπωση (εναπόθεση) «μελανιού» (φαγητού) σε διαδοχικές γραμμές και στρώματα με βάση τις οδηγίες του λογισμικού, το οποίο καθορίζει με ακρίβεια ποιο υλικό θα πάει που και με ποια σειρά.

Ο χρήστης, αφού πατάει το κουμπί της εκτύπωσης, θα μπορεί να καθορίζει σε πόσα «αντίγραφα» (μερίδες) θα τυπωθεί το φαγητό. Οι πρώτες ύλες που μπορούν προς το παρόν να χρησιμοποιηθούν, είναι όσες μπορούν να τοποθετηθούν και στη συνέχεια να εξαχθούν από τις σύριγγες «μελάνης», συνήθως σε υγρή ή λιωμένη μορφή, συμπεριλαμβανομένου τυριού, του βουτύρου, της σοκολάτας κ.α.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ήδη πειραματίζονται με την ανάμιξη τροφών-πρώτων υλών με υδρο-κολλοειδή, ουσίες οι οποίες σχηματίζουν ημίρρευστη μάζα με το νερό, κάτι που θα επιτρέψει να χρησιμοποιούνται ως «μελάνι» περισσότερες πρώτες ύλες σε λιωμένη μορφή. Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μερικά πρωτότυπα τέτοιων εκτυπωτών και έχουν ήδη κάνει προόδους, «τυπώνοντας» από κουλουράκι μέχρι κομματάκια γαλοπούλας. Αισιοδοξούν, όπως είπαν, ότι, όταν βγει στο εμπόριο ένα τέτοιο προϊόν, παρά τους αρχικούς δισταγμούς (κάτι που είχε συμβεί και με τους φούρνους μικροκυμάτων), τελικά θα γίνει ευρέως αποδεκτό.

Πρόσωπο της Χρονιάς στα 26 του Ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ο ιδρυτής του Facebook



Το χαρακτηριστικό παιδικό του πρόσωπο βρίσκεται στο τελευταίο τεύχος του Time για το 2010 και το όνομά του έχει ήδη γραφτεί δίπλα σε εκείνα αρχηγών κρατών, δικτατόρων και ανταρτών. Ο λόγος για τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος σε ηλικία μόλις 26 ετών αναδείχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το γνωστό αμερικανικό περιοδικό. Η επιλογή του προκάλεσε, βέβαια, ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως διότι στη σχετική ψηφοφορία του κοινού πρώτος και με σημαντική, μάλιστα, διαφορά αναδείχθηκε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Η διεύθυνση του Time αιτιολόγησε, πάντως, την επιλογή του, τονίζοντας με νόημα ότι η επιρροή του νεαρού δισεκατομμυριούχου στην κοινωνία είναι διαχρονική και όχι εφήμερη.

Οι γείτονες του Πρόκλου

Στον υπέροχο πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που είναι από τα πιο όμορφα μέρη αυτής της άσχημης πόλης, υπάρχει διαγώνια απέναντι από τη μικρή εκκλησία της Αγίας Σοφίας εντοιχισμένη μια μικρή πινακίδα που ενημερώνει τον προσεκτικό περιπατητή ότι ακριβώς κάτω από τα πόδια του είναι καταχωνιασμένη η κατοικία του φιλόσοφου Πρόκλου.
Το παλληκάρι έζησε τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έκανε σπουδαία καριέρα ως διευθυντής της νεοπλατωνικής σχολής των Αθηνών, την οποία – ως γνωστόν – έκλεισε ο Ιουστινιανός. Χριστιανός κατ’ όνομα ο Ιουστινιανός, προκειμένου να εξαγνιστεί από τις κάθε είδους σφαγές που είχε διατάξει για να εδραιώσει την αυτοκρατορία και τον εαυτό του ως αυτοκράτορα, είπε να καταστρέψει και ό,τι είχε απομείνει από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σιγά μην του γλίτωνε η νεοπλατωνική σχολή – στην οποία διευθυντής, όπως είπαμε, ήταν για πολλά χρόνια Πρόκλος.
Αυτός ο Πρόκλος, λοιπόν, έγινε γνωστός για την εισαγωγή της μεταφυσικής των ΕΝΑΔΩΝ. Ο τύπος είπε ότι, όπως ο Νους αποτελείται από Νόες και η Ψυχή από ψυχές, έτσι και το ΕΝ αποτελείται από ΕΝΑΔΕΣ. Οι ΕΝΑΔΕΣ είναι κατώτερες του Ενός, αλλά ανώτερες του Νου. Σπουδαίες φιλοσοφίες, δηλαδή, να τις διαβάζουν ανά τους αιώνες οι ρέκτες του είδους και να αναφωνούν «κοίτα, ρε, πού έφτανε τότε η σκέψη των ανθρώπων».
Δυστυχώς, ο Πρόκλος ήταν μόνο φιλόσοφος, και όχι προφήτης, μάντης, μέντιουμ ή έστω ένας απλός διαθέτων το κληρονομικό χάρισμα. Διότι, αν ήταν κάτι από όλα αυτά ή και όλα μαζί, ασφαλώς θα πήγαινε να χτίσει το σπιτάκι του αλλού, και όχι κάτω από την Ακρόπολη, όσο κι αν η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που δεν ονομαζόταν έτσι στα χρόνια του, ήταν από τότε δρόμος για πλούσιους…
Γιατί, αν γνώριζε πραγματικά ποιους θα είχε τώρα γείτονες ο φιλόσοφος, όχι σπίτι δεν θα έφτιαχνε εκεί, αλλά ούτε σκηνή δεν θα έστηνε. Όχι πως στην εποχή του δεν υπήρχαν λαμόγια, εξωνημένοι πολιτικοί, διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, παράσιτα της κάθε εξουσίας. Υπήρχαν. Αλλά υπήρχαν και νόμοι. Που εφαρμόζονταν. Προς κάθε κατεύθυνση. Και αν δεν τους εξοστράκιζαν, τους τιμωρούσαν σκληρά. Τώρα είναι όλοι έξω. Ούτε ένας στη φυλακή. Και κάνουν νοερά παρέα στον Πρόκλο, κι εμείς περνάμε απέξω από τα παλάτια τους και δεν ξέρουμε κατά που να μουντζώσουμε. Προς αυτούς που τα «κατάφεραν» ή προς τους εαυτούς μας που τους ανεχόμαστε…

Οικογενειοκρατίας συνέχεια



Σε έναν κρατικό μηχανισμό που έχει παραλύσει και σε μια χρονική στιγμή που χρειάζονται έμπειροι παίχτες στις καίριες θέσεις ώστε να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης, ο ΓΑΠ επέλεξε να διορίσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον… λογογράφο του! Ναι καλά διαβάσατε. Όπως εύστοχα έγραψε οικονομικό site, «δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν εκφωνεί συχνά λόγους, το θέμα είναι τι άλλα προσόντα έχει ο εν λόγω κύριος (33 ετών), πλην του ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου».
Πολλά ερωτήματα προέκυψαν από την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη αρχή (με την πλειονότητα όμως των μελών της να τοποθετείται από το υπουργείο Οικονομίας).
Έλα όμως που ο εν λόγω εκτός του ότι γράφει αυτούς τους φοβερούς και τρομερούς λόγους που εκφωνεί ο ΓΑΠ, είναι και αδελφός της διευθύντριας του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου; Γερό προσόν. Να σημειωθεί ότι το παιδί θα αντικαθιστούσε ένα παλιό, έμπειρο μέλος της ΕΚ. Η απόφαση του πρωθυπουργού ούτε ανακοινώθηκε ούτε καν κοινοποιήθηκε. Όμως η είδηση διέρρευσε και προκάλεσε τέτοιο σάλο που ο εν λόγω , σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτηση του «για λόγους ευθιξίας». Δεν πειράζει, κάπου αλλού θα τον βολέψει το σύστημα. Και με περισσότερη εχεμύθεια ώστε να μην μαθευτεί. Τόσους άλλους έχουν νοικοκυρέψει χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Εμείς πάντως συνεχίζουμε το ρεπορτάζ κόντρα σε όσους δυσανασχετούν.
ΥΓ: Όπως αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι βάζει την Ελλάδα σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης. Μαζί με την Moody's, μας απειλούν με νέα υποβάθμιση. Μα κύριε Γιώργο μας, πώς είναι δυνατόν να λένε από την μια ότι πάμε καλά και την ίδια στιγμή να μας ρίχνουν στα τάρταρα; Μήπως δεν πάει το μήνυμα;

Πρωτεΐνες κατά του καρκίνου



Μια επαναστατική ανακάλυψη από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης γεννάει ελπίδες για τη θεραπεία της επαράτου νόσου
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ
Ελπίδα για θεραπεία του καρκίνου δημιουργεί μια διεθνώς πρωτοποριακή ανακάλυψη ελλήνων ερευνητών, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο στο κρίσιμο κομμάτι της θεραπευτικής αγωγής του καρκίνου.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος. Η ελληνική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Αριστείδη Ηλιόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο μια πρωτεΐνη που φυσιολογικά εκφράζεται σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα.
Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, που ονομάζεται CD154, ρυθμίζει τους ανοσολογικούς μηχανισμούς άμυνας έναντι της καρκινικής αύξησης. Οι μελέτες του έλληνα ερευνητή Αρη Ηλιόπουλου και των συνεργατών του, που δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Cell Biology», περιγράφουν μια νέα ιδιότητα της πρωτεΐνης CD154, δηλαδή την ικανότητά της να προσβάλλει απ' ευθείας τα καρκινικά κύτταρα επάγοντας τον θάνατό τους. Αντίθετα, φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό και επιβιώνουν.
Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήσαμε ανακαλύψαμε πως η πρόσδεση της CD154 σε μόριο της επιφάνειας των καρκινικών κυττάρων ενεργοποιεί ένα ιδιότυπο σηματοδοτικό μονοπάτι αυτοκαταστροφής τους. Κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον μηχανισμό παίζει η RIP1, μια ενδοκυττάριος πρωτεΐνη που ρυθμίζει τον κυτταρικό θάνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν μηχανισμούς ανθεκτικότητας στην κυτταροτοξική δράση του CD154. Η ομάδα μου κατάφερε μέσα από μια πολύπλοκη ερευνητική διαδικασία να αναγνωρίσει μια ομάδα γονιδίων, των ΙΑΡ, ως υπεύθυνων για την ανθεκτικότητα αυτή και έδειξε ότι χημικοί αναστολείς των ΙΑΡ αυξάνουν την κυτταρολυτική δράση της CD154. Η σύνθεση ειδικών φαρμάκων-καταστολέων των ΙΑΡ αποτελεί στόχο και προτεραιότητα πολλών φαρμακευτικών εταιρειών και ερευνητικών οργανισμών με σκοπό την κλινική εφαρμογή τους.
Ναι, η χρήση της μοριακής βιολογίας για την κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τον κυτταρικό θάνατο έχει επιφέρει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση των κακοηθειών του ανθρώπου. Στόχος του ερευνητικού μας έργου είναι η διαμόρφωση μιας θεραπευτικής στρατηγικής που θα προσβάλλει τα καρκινικά κύτταρα σε πολλαπλά επίπεδα, μειώνοντας τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους και την ανθεκτικότητά τους στη χημειοθεραπεία, ενώ παράλληλα θα ενισχύει και τους ανοσολογικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού.
Πρόσφατα η ερευνητική ομάδα μας, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία, χρησιμοποίησε τον ιό του κοινού κρυολογήματος που έχει τροποποιηθεί στο εργαστήριο ώστε αφ' ενός να είναι ακίνδυνος για τον ασθενή και αφ' ετέρου να φέρει το γονίδιο για την πρωτεΐνη CD154. Ετσι ο ιός αυτός δρα ως «δούρειος ίππος», που μπορεί να εισχωρήσει στο κύτταρο και να παραγάγει μεγάλες ποσότητες CD154. Πρόκειται για μια μέθοδο που, σε συνδυασμό με αναστολείς των ΙΑΡ, αναμένεται να οδηγήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των κακοηθειών στον άνθρωπο.

Αγριο πολιτικό πόκερ στο Κόσοβο....

Σε πολιτικοδιπλωματική κόλαση έχει μεταβληθεί το Κόσοβο μετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι τα αποτελέσματα καθιστούν επίπονη και πιθανόν μακρόσυρτη διαδικασία τον σχηματισμό κυβέρνησης (το πρώτο κόμμα πήρε μόλις 33,5% και το δεύτερο 23,6%, το τρίτο 12,2% και το τέταρτο 10,8%, αλλά και τα τρία αρνούνται να συμμαχήσουν με το πρώτο). Το ασταθές πολιτικό σκηνικό περιπλέκεται εξαιρετικά από τη μετεκλογική παρέμβαση με έμμεσο τρόπο της....
Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, οι οποίες επιδίδονται σε έναν ανελέητο διαγκωνισμό και αντιπαράθεση μεταξύ τους με στόχο την αύξηση της στενής επιρροής της καθεμιάς από αυτές τις χώρες στις πολιτικές εξελίξεις του Κοσόβου. Οι κινήσεις τους είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές.
Κυριακή έγιναν οι εκλογές, Δευτέρα γνωστοποιήθηκε το ανεπίσημο αποτέλεσμα και αμέσως άρχισαν να πέφτουν οι «πολιτικές βόμβες».

Πρώτοι άρχισαν οι Αμερικανοί. Καθώς πρώτο κόμμα ήταν αυτό του απερχόμενου, άκρως αμερικανόφιλου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να νομιμοποιήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Για «ορόσημο στη δημοκρατική εξέλιξη του Κοσόβου» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόνερ, παρά τις καταγγελίες της κοσοβάρικης αντιπολίτευσης για κραυγαλέες περιπτώσεις νοθείας.

Τόνισε μάλιστα την «επιτακτική ανάγκη» άμεσης έναρξης του διαλόγου Κοσόβου - Σερβίας, αμέσως μετά την επισημοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσιοποίησε μια συγκλονιστική έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μαρτί για το Κόσοβο, η οποία κατηγορεί ευθέως τον Χασίμ Θάτσι ως ηγετικό στέλεχος κοσοβάρικης συμμορίας, η οποία δολοφονούσε το 1999 και το 2000 Σέρβους και Αλβανούς... και πουλούσε τα όργανά τους για μεταμοσχεύσεις σε κλινικές του εξωτερικού.

Ο Ντικ Μαρτί θεωρείται άνθρωπος της επιρροής των Γερμανών και έγινε πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο από τις αποκαλύψεις που έκανε σε άλλη έκθεσή του για τις παράνομες φυλακές της CIA στην Ευρώπη, όπου βασάνιζαν οι Αμερικανοί υπόπτους για ισλαμιστική δράση, που είχαν απαγάγει οι πράκτορες της CIA σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Οι πρώτες πληροφορίες γι’ αυτή την έκθεση του Μαρτί ήρθαν με μια δημοσιογραφική επιτυχία της εφημερίδας ''Γκάρντιαν'' από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που δεν έχει κρύψει την υποστήριξή της προς έναν αντίπαλο τον Χ. Θάτσι, τον τέως πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος περιμένει να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία» καταγγέλλει η γαλλική εφημερίδα «Μοντ», η οποία μάλιστα αναρωτιέται ευθέως: «Γιατί δημοσίευσε αυτή την έκθεση σε μια πολιτική στιγμή τόσο ουδέτερη;». Την Πέμπτη, το δικαστήριο απαγόρευσε στον Χαραντινάι, το κόμμα του οποίου ήρθε τέταρτο στις εκλογές του Κοσόβου με 10,8%, να ταξιδέψει προσωρινά στο Κόσοβο μέχρι να ξαναρχίσει η δίκη του.

Είναι προφανές ότι ο Χαραντινάι ήθελε να διαπραγματευθεί απευθείας με τον Θάτσι την υποστήριξη και συμμαχία με το κόμμα του για να σχηματίσουν κυβέρνηση και να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος αυτής της κυβέρνησης, πράγμα που θα δυσκόλευε πολύ το ενδεχόμενο καταδίκης του στη Χάγη. Το δικαστήριο τορπίλισε αυτό το πολιτικό σχέδιο.

Ενώ όμως οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι υποστηρίζουν τον μαφιόζο εγκληματία πολέμου Χασίμ Θάτσι και οι Αγγλοι τον επίσης εγκληματία πολέμου Χαραντινάι, οι Γερμανοί υποστηρίζουν έναν πολιτικά πολύ πιο επικίνδυνο Αλβανό πολιτικό ηγέτη του Κοσόβου, παρ' όλο που αυτός δεν βαρύνεται με τέτοιο παρελθόν. Ονομάζεται Αλμπίν Κούρτι και είναι αρχηγός του κόμματος «Αυτοδιάθεση», το οποίο κατέβηκε πρώτη φορά στις εκλογές και ήρθε κατευθείαν τρίτο με ποσοστό 12,2%.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κόμματος έγκειται στο ότι είναι το μοναδικό κοσοβάρικο κόμμα που τάσσεται ανοιχτά και αναφανδόν υπέρ της ένωσης του Κοσόβου με την Αλβανία και της άμεσης αποχώρησης από το Κόσοβο όλων των ξένων στρατευμάτων των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ»
«Καταπιεζόμενοι Αλβανοί παντού»
Την κατάργηση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του επιβληθέντος από τις ΗΠΑ και την ΕΕ Συντάγματος του Κοσόβου απαιτεί το εξ 100 σημείων εκλογικό πρόγραμμα του κοσοβάρικου κόμματος «Αυτοδιάθεση». Βάσει της παραγράφου αυτής, το Κόσοβο αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην εγείρει εδαφικές απαιτήσεις έναντι οιασδήποτε γειτονικής χώρας ούτε να επιχειρήσει ένωση με κάποια χώρα ή τμήμα αυτής. Κατά το πρόγραμμα αυτό, η εξωτερική πολιτική του Κοσόβου πρέπει να επικεντρωθεί στις σχέσεις με τους Αλβανούς στις γειτονικές χώρες (ΠΓΔΜ, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο), οι οποίοι γενικά «υπόκεινται σε διακρίσεις και καταπιέζονται», όπως αναφέρει το κόμμα της «Αυτοδιάθεσης».