Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Bild: Κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα;


«Μα τον Δία, κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα;» διερωτάται σε τίτλο πρωτοσέλιδου άρθρου της η εφημερίδα Bild με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για νέο κούρεμα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει επί του παρόντος τη συζήτηση περί νέας αναδιάρθρωσης του χρέους ενόψει των εκλογών.


Ενδεικτικό του κλίματος στη Γερμανία είναι πως ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επισήμανε ότι «δεν βλέπει νέα ελάφρυνση για το ελληνικό δημόσιο χρέος». 

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας παρουσίασε το νέο κούρεμα ως «τελειωμένη υπόθεση», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που υπάρξει νέα αναδιάρθρωση χρέους αυτή τη φορά το κόστος θα βαρύνει τις χώρες τις ευρωζώνης που μαζί με το ΔΝΤ κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Σουρνάρας μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή σημείωσε πως «όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα».

Εν τω μεταξύ και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ, πρότεινε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2014, μόλις υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης στην οικονομία.

«Πιστεύω ότι μια χώρα με μια οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας δεν μπορεί να δεχτεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερο από το 100% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα πρέπει να υπάρξουν κουρέματα το 2014», υπογράμμισε ο επίτροπος, εκτιμώντας επίσης πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά στην οποία θα υπάρξουν βήματα ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου