Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μεϊμαράκης: Υπέρ της μείωσης βουλευτών και της μετακόμισης της Βουλής


Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ σημειώνοντας πως ανάμεσα στις προτάσεις πρόκειται να είναι ο έλεγχος από τη Βουλή της υλοποίησης του νομοθετικού έργου και το δικαίωμα να ζητά από το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγχο σε ΔΕΚΟ.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μείωσης των βουλευτών και της μεταφοράς του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της Βουλής κάπου μακριά από κέντρο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε η Βουλή θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανοίγει από τον Ιούνιο. «Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε συγκλίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το θέμα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το ζήτημα που έχει συζητηθεί για το περιβάλλον για τις εκτάσεις και τα δασικά και μη δασικά και όλα αυτά τα βασικά που πρέπει να αλλάξουν», δήλωσε.

Για τη δίωξη υπουργών ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε πως δεν πρέπει να έχει μόνο η Βουλή την αποκλειστική αρμοδιότητα και είπε ότι «θα πρέπει σαφώς να μπορέσουμε να έχουμε τη γνώμη των Ανωτάτων Δικαστηρίων με εκπροσώπους τους μέσα στις επιτροπές αυτές. Αυτό νομίζω ότι έχει ωριμάσει και θα ομοφωνήσουμε στην αλλαγή του Συντάγματος, ως προς τη δίωξη των υπουργών».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και εκλογικού συστήματος που να συνδυάζει σταυρό και λίστα. «Όσον αφορά το μπόνους των 50 εδρών βεβαίως πρέπει να επανεξεταστεί. Εγώ πιστεύω ότι συνολικά ο εκλογικός νόμος πρέπει να εξεταστεί. Πρέπει να σας πω ότι διάβασα με πολλή προσοχή τις προτάσεις που έκανε η ΔΗΜΑΡ, η οποία μπαίνει στο διάλογο με τις προτάσεις της».

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως η τρόικα πρέπει να πειστεί πως δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και άφησε αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας ότι ίσως υπερβάλλει σε ορισμένα θέματα, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι κομματικό στέλεχος.

Πρόσθεσε ακόμη πως θα πρέπει να προχωρήσουμε με τέτοια βήματα, ώστε να μην διακινδυνεύσουμε τη σχέση μας με τον «ιστό» της παραγωγικής οικονομίας που έχει αρχίσει να διαταράσσεται. «Πιστεύω ότι ο κ. Στουρνάρας το βλέπει αυτό με οικονομικά μεγέθη, ενώ ο κ. Σαμαράς το βλέπει και με την πολιτική οπτική, όπως το βλέπουν και οι άλλοι Αρχηγοί, όπως το βλέπουν και οι συνάδελφοι βουλευτές. Θα βρούμε την ισορροπία» είπε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μεταφοράς της Βουλής σε μια περιοχή εκτός κέντρου δήλωσε πως «η Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να μετακινηθεί η σε χώρους τέτοιους που θα μπορέσουν και οι διαδηλώσεις και οι πορείες και όλα αυτά τα σχετικά να αφήσουν το κέντρο πράγματι στην ιστορική του παράδοση που έχει κάθε πρωτεύουσα της κάθε χώρας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου