Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Διευκρινίσεις Στουρνάρα για τα περί νέου «κουρέματος»


Διευκρινίσεις για τις σημερινές αναφορές του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία επίκειται «νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, σύμφωνα με την οποία όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν επιλογές μέτρων, προκειμένου να επιτύχουν περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας.

Απαντώντας νωρίτερα σήμερα στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί δεν διεκδικεί «κούρεμα» του χρέους, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι «έγινε αναίμακτο κούρεμα» 40 δισ. ευρώ  και παρέπεμψε στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου, βάσει της οποίας «όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα».

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη ΝΕΤ, πρότεινε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2014, μόλις υπάρξουν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης στην οικονομία.

«Πιστεύω ότι μια χώρα με μια οικονομία σαν αυτή της Ελλάδας δεν μπορεί να δεχτεί και δεν μπορεί να διαχειριστεί περισσότερο από το 100% του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και θα πρέπει να υπάρξουν κουρέματα το 2014», υπογράμμισε ο επίτροπος, εκτιμώντας επίσης πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά στην οποία θα υπάρξουν βήματα ανάπτυξης και ο ίδιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες της χώρας να εξάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αιολική ενέργεια στην αγορά της ΕΕ. «Πιστεύω ότι οι ελληνικές φυσικές πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η υδροηλεκτρική, το αέριο και το πετρέλαιο κυρίως οι υπεράκτιες έχουν δυνατότητες και είναι μια καλή επιλογή», ανέφερε.

Τέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες αναλύσεις και σχέδια απεικόνισης για τις ενεργειακές πηγές ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου