Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αντιδράσεις κομμάτων για το ΕΣΠΑ


Ανακοινώσεις με αφορμή της σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.


Ο υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Γιώργος Σταθάκης, ,με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, σχολίασε: «Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2013, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δημοσιοποίησε στοιχεία για το ποσοστό απορροφητικότητας κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. εν σχέση με το ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η οικονομική ανάκαμψη που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει αποτελεί ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας ισχνής αναπτυξιακής δυναμικής που αδυνατεί να βγάλει την ελληνική οικονομία από την χρονίζουσα ύφεση.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. οι «ικανοποιητικοί» ρυθμοί απορροφητικότητας οφείλονται στο ξεπάγωμα επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είχαν αδρανοποιηθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Έκτοτε, κανένα αξιοσημείωτο νέο έργο δεν έχει υπαχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότης. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα έργα του Ε.Σ.Π.Α. αξίας 6,5 δις., οι 4 αυτοκινητόδρομοι, είναι στάσιμοι, χωρίς καμία εγγύηση για την επανεκκίνησή τους πέρα από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Τέλος, η επικοινωνιακή αυτή εφορία του κ. Υπουργού παρουσιάζεται ενώ πέριξ του 30% των έργων που είναι ενταγμένα στο Ε.Σ.Π.Α. βρίσκονται υπό καθεστώς αναθεώρησης, κατ’ ουσία, δηλαδή, έχουν εγκαταλειφθεί».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σχετικά με την ομιλία Σαμαρά, πως «οι επανειλημμένες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το όφελος, που δήθεν θα προκύψει για το λαό, από την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Ο λαός γνωρίζει ότι, από τα κοινοτικά κονδύλια και την ανάκαμψη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα εξασφαλίσουν νέες επιδοτήσεις και φτηνούς εργαζόμενους, για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους", τονίζει στην ανακοίνωσή του και καταλήγει: "Το λαό τον περιμένουν νέα βάρη, περικοπές και φόροι. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωθυπουργός αναγορεύει σε βασικό αντίπαλο της κυβερνητικής πολιτικής τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιστέκονται σε αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε τα εξής για την ανεργία και το ΕΣΠΑ: «Η ανεργία έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις. Μαζί με την ενίσχυση αναπτυξιακών παρεμβάσεων μέσα από δημόσια έργα και την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων  πρέπει να υπάρξουν έκτακτες δράσεις  για την υποστήριξη των ανέργων. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι άνεργοι που ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι προστάτες ανήλικων τέκνων. Οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση του χρόνου για την επιδότηση της ανεργίας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανέργων σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις, ένταξη σε δράσεις  κοινωφελούς εργασίας, επιδότηση της εργασίας και στοχευμένη κατάρτιση.

Η χρηματοδότηση των δράσεων θα  προκύψει μέσα από την επανεξέταση του προσανατολισμού των πόρων του ΕΣΠΑ και  την διοχέτευση των πόρων από την εισφορά αλληλεγγύης σε δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας. Έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις  και με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες προωθούμε  τη λήψη αυτών των μέτρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου