Τριχοτομημένο είναι το λεγόμενο «ντορικό» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης (σ.σ. όπως αυτό είχε καταγραφεί στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου) και θεωρείται βέβαιο ότι, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη θα ανακοινώσει τη δημιουργία κόμματος, δεν θα την ακολουθήσουν όλα τα στελέχη που τη στήριξαν για την προεδρία της ΝΔ. Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από το τι θα συμβεί στο 8ο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, όπου ένα κομμάτι «ντορικών» αναμένεται να διεκδικήσει έκφραση στη νέα Κεντρική Επιτροπή.
Επισπεύδει η Ντόρα
Η πρόθεση της κ. Μπακογιάννη να δημιουργήσει νέο κόμμα έγινε εμφανής την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σχολιάζοντας το ιδεολογικό στίγμα που θέλει να προσδώσει στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε το δικό της μανιφέστο. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν η τέως ΥΠΕΞ να υποχρεωθεί να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και όχι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως φέρεται να το σχεδίαζε αρχικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μπακογιάννη πιέζεται από στελέχη που τη στηρίζουν να επισπεύσει τις κινήσεις της. Κύριο επιχείρημά τους είναι ότι το σενάριο για διπλές κάλπες τον ερχόμενο Νοέμβριο έχει βάση και πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς της. Η ίδια φέρεται προβληματισμένη, διότι θεωρεί ότι η καλύτερη χρονική συγκυρία για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροδεξιάς είναι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στην κ. Μπακογιάννη εκτιμούν ότι τότε θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση στη βάση της Νέας Δημοκρατίας εξαιτίας των ερίδων που θα αναπτυχθούν για τις υποψηφιότητες στους νέους δήμους και τις περιφέρειες και πως οι προσωπικές πικρίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι η τέως ΥΠΕΞ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της προς τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα διαφανεί αν ο Γ. Παπανδρέου θα προσφύγει σε εθνικές εκλογές παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές. Πάντως τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη κόσμος πάει και έρχεται και η μεγάλη κινητικότητα πυροδοτεί έτι περαιτέρω το σενάριο για την εξαγγελία του κόμματος το Σεπτέμβριο ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Το όνομά του κατά μία πληροφορία θα είναι «Νέα Ελλάδα» και θα κινείται στο χώρο της κεντροδεξιάς, έχοντας έντονα φιλελεύθερο ιδεολογικό περιεχόμενο.
Θολό το τοπίο
Θολό πάντως είναι το τοπίο για το ποια στελέχη και κυρίως από αυτά που παραμένουν στο «μαντρί» θα ακολουθήσουν την κ. Μπακογιάννη. Να θυμίσουμε ότι στο «γαλάζιο» δημοψήφισμα για την ανάδειξη προέδρου τη στήριξε ανοικτά ο πρώην βουλευτής Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ οι βουλευτές Γιάννης Ιωαννίδης και Θόδωρος Καράογλου φέρονται να τη στήριξαν, χωρίς ωστόσο να το δηλώσουν δημοσίως. Καλυμμένη στήριξη φέρεται να παρέσχε και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ενώ ανοικτά υπέρ της κ. Μπακογιάννη τάχθηκαν, εκτός από τους παλιούς «μητσοτακικούς» Λεωνίδα Φάκα και Νίκο Ταχιάο, τους Γιάννη Τουσιάκη, Δημήτρη Παρχαρίδη και Λίτσα Άγκερκοπ, ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα Μηνάς Σαμαντζίδης και Τάσος Εμμανουηλίδης, ο πρόεδρος ΔΑΚΕ Δημόσιου Τομέα Θεσσαλονίκης Γιάννης Πάιδας, ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Μαγόπουλος και ο Φώτης Παπαχρήστου, εκπρόσωπος ετεροδημοτών Θεσσαλονίκης. Στο «ντορικό» στρατόπεδο ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Έργων και Κυκλοφορίας Βαγγέλης Δημητρίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Μπίκος, η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή και άλλοι.
Ασυντόνιστος και με διαρροές ο «στρατός»
Από συζητήσεις με αυτά τα στελέχη προκύπτει πως το παλαιό «ντορικό» στρατόπεδο είναι ασυντόνιστο και δεν θα έχει ενιαία στάση. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους δηλώνουν πως νιώθουν πολιτικά «άστεγοι». Για ορισμένους παλιούς «μητσοτακικούς» μεγάλη σημασία έχει το πολιτικό περιεχόμενο του νέου κόμματος και η προσχώρησή τους ή μη σε αυτό θα κριθεί από το αν η κ. Μπακογιάννη θα καταθέσει μία καθαρή πολιτική πρόταση. Προς στιγμήν παραμένουν σπίτια τους και αναμένουν τις εξελίξεις… Σχεδόν στο σύνολό του το παλιό «ντορικό» στρατόπεδο (με εξαίρεση τους τέως και νυν κοινοβουλευτικούς, που αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί του νέου πολιτικού στίγματος της ΝΔ) στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις δηλώνει ότι διαφωνεί με το ιδεολογικό στίγμα της λαϊκής-εθνικοπατριωτικής δεξιάς που θέλει να προσδώσει στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο οι περισσότεροι διστάζουν να πουν τη λέξη «φεύγω»… Μια λέξη που την είπε ο Θόδωρος Λεωνίδης και αυτή είναι η πλέον νοπή αποχώρηση από τη ΝΔ για ιδεολογικούς λόγους, ενώ δεν αποκλείεται λίγες μέρες πριν ή κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να έχουμε και άλλες αποχωρήσεις "ντορικών".
Όσα στελέχη ασχολούνται ενεργά με την πολιτική δεν κρύβουν ότι για την παραμονή τους ή όχι στη ΝΔ θα παίξει ρόλο το πώς θα αξιοποιηθούν από τη σημερινή ηγεσία, ενώ τα μεσαία στελέχη φαίνεται ότι διστάζουν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με το κόμμα στο οποίο μέχρι και σήμερα ανήκουν. «Δεν είναι εύκολο να πεις φεύγω από ένα κόμμα στο οποίο ανήκεις από τα πρώτα χρόνια της νιότης σου. Περιμένω, όπως και πολλοί άλλοι, τις εξελίξεις…», μας είπε χαρακτηριστικά ένα από αυτά. Άλλο στέλεχος εμφανίστηκε πιο αποφασισμένο: «Δεν έχω άλλη επιλογή από το να πάω στο νέο κόμμα. Η ΝΔ δεν είναι αυτή που ξέραμε». «Θα μείνω και θα δώσω τη μάχη των ιδεών από τα μέσα», δήλωσε άλλο στέλεχος, τονίζοντας ότι «η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ θα έχει τους εκφραστές της και σε κεντρικό επίπεδο» μετά το συνέδριο. Ωστόσο σταδιακά και μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένονται και νέες αποχωρήσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η μεγάλη έξοδος σχεδιάζεται να γίνει με την ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου κόμματος από την Ντόρα Μπακογιάννη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου