Το πράσινο φως στο εργοστάσιο για την καύση τους έδωσε απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Μια πλειοψηφική χθεσινή απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου αναστάτωσε αρκετούς. Σύμφωνα με αυτήν, δίνεται το πράσινο φως στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ να χρησιμοποιήσει ως καύσιμη ύλη αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, αυτά τα υλικά που προέρχονται από τον ΚΔΑΥ, πολλά από τα οποία καταλήγουν να καίγονται σε ανεξέλεγκτες χωματερές... Στη μελέτη του όλου έργου περιλαμβάνεται και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία και έχει εγκριθεί.
Το όλο θέμα κινητοποίησε άμεσα τον νομαρχιακό σύμβουλο από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ Παντελή Κουκουλεκίδη, καθώς τα υλικά που θα φτάσουν στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ είναι μεταξύ άλλων:
- 20.000 τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων
- 5.000 τόνοι λιπαντικές ύλες
- 20.000 τόνοι παλιά ελαστικά αυτοκινήτων
- 40.000 τόνοι λυματολάσπης
- 1.500 τόνοι σετυνέλαια, υλικά στερεά polyec
- 13.000 τόνοι εναλλακτικά καύσιμα κτλ.
Από την ψηφοφορία απείχε η νομαρχιακή παράταξη "Οικολογία -Αλληλεγγύη", η εκπρόσωπός τους Δήμητρα Γωγάκου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το θέμα, το οποίο αναμένεται φυσικά να πάρει πολλές προεκτάσεις. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, γειτνιάζει με τους δήμους Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.
Ανησυχία από τους δημάρχους
"Υπήρχε μια παλαιότερη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία δεν θα καίγονταν τα απορρίμματα των σταθμών μεταφόρτωσης. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν είχα κάποια προηγούμενη τηλεφωνική ενημέρωση και το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν από κοινού αντιδράσεις των δήμων της περιοχής, αφού όμως πρώτα ενημερωθούμε πλήρως για το περιεχόμενο της απόφασης" εξηγεί ο δήμαρχος Ευκαρπίας Χαράλαμπος Πανταζόγλου.
Σκεπτικισμός από τους επιστήμονες
Σε όλο τον κόσμο έχει πλέον αποδειχθεί από την πρακτική ότι η περιβαλλοντικά ασφαλής αποτέφρωση μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση ενεργειακών πόρων από τα απόβλητα, στις περιπτώσεις που αποτελεί μέρος περιβαλλοντικά βελτιστοποιημένης στρατηγικής.
Το περιβαλλοντικό όφελος εξαρτάται βέβαια από την ποσότητα ενέργειας που εξάγεται.
Όπως εκτιμά ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μετάδοσης της Θερμότητας Νικόλαος Μουσιόπουλος, "εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Άλλωστε, ο Τιτάνας είναι από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια τσιμεντοβιομηχανίας στην Ευρώπη και η πρακτική που παγκόσμια ακολουθείται είναι να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους στερεά απόβλητα για την παραγωγή ενέργειας". Σύμφωνα με τον κ Μουσιόπουλο, αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι "η συστηματική παρακολούθηση των υλικών που υποδέχεται η μονάδα αλλά και ποια αέρια εκλύονται από την καπνοδόχο".
Από την πλευρά της, η ειδικευμένη σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον Αγγελική Καλλία επισημαίνει ότι "υπάρχει ειδική νομοθεσία που περιγράφει τα όρια των ρύπων που μπορεί να εκλύονται στην ατμόσφαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις".
Όλα δείχνουν πάντως ότι μια τέτοια απόφαση για να υλοποιηθεί θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι "ασφαλιστικές δικλείδες" για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που κάνει τους περισσότερους... επιφυλακτικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου