Θεσσαλονίκη: Ανοίγουν οι λογαριασμοί 12 καρδιολόγων
Από «κόσκινο» θα περάσουν οι δικαστικές αρχές τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία 12 γιατρών αλλά και στενών συγγενικών τους προσώπων στο πλαίσιο της έρευνας για ύποπτες προμήθειες σε τρεις καρδιολογικές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Ηδη έχουν εντοπιστεί περίεργα εμβάσματα μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών σε λογαριασμούς γιατρών, ενώ έχουν ζητηθεί αναλυτικά στοιχεία για τους «τροφοδότες» τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και το Βέλγιο. Επειτα από σχετικό αίτημα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης εξέδωσε βούλευμα για το άνοιγμα τουλάχιστον 300 τραπεζικών λογαριασμών, ενώ δρομολογήθηκαν οι διαδικασίας για να υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής, προκειμένου να προσκομιστούν στοιχεία για τους λογαριασμούς του εξωτερικού από τους οποίους ξεκίνησαν τα χρηματικά εμβάσματα.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αφορά τις προμήθειες τριών καρδιολογικών κλινικών σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης την περίοδο 2000 έως 2004, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εδώ και δύο χρόνια και ήδη η δικογραφία που σχηματίζεται βρίσκεται στα χέρια του γ' ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Στίγγα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την προμήθεια πλεγμάτων (στεντ) και καθετήρων για τα αιμοδυναμικά εργαστήρια στα τρία συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία. Οπως υπολογίζεται από τις δικαστικές αρχές, η ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τις συγκεκριμένες προμήθειες υλικών είναι πάνω από 7.000.000 ευρώ και ελέγχεται εξονυχιστικά ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκαν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Οι ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί αφορούν ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, απάτη από κοινού σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Τα ύποπτα εμβάσματα
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών αλλά και συγγενικών τους προσώπων πιστώνονταν χρηματικά ποσά που έστελναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες με εμβάσματα από τράπεζες σε Ελβετία και Βέλγιο. Σύμφωνα με το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχουν συντάξει οι ελληνικές δικαστικές αρχές, έχουν εντοπιστεί συνολικά εννιά χρηματικά εμβάσματα που είχαν ως αφετηρία συγκεκριμένους λογαριασμούς που διατηρούν οι εταιρίες στις δύο αυτές χώρες.
Σε Ελβετία και Βέλγιο η «φλέβα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα εμβάσματα κατέληξαν στο λογαριασμό γιατρού ο οποίος ήταν πρόεδρος επιτροπής διαγωνισμού προμήθειας υλικών, ενώ υπό έρευνα βρίσκονται και τα χρηματικά ποσά που κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου αναπληρωτή διευθυντή καρδιολογικού τμήματος. Οι δικαστικές αρχές εκτιμούν ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας και του Βελγίου βρίσκεται η «φλέβα» των χρημάτων που δίνονταν ως μίζα σε γιατρούς και ζητούν από τις τράπεζες να διαβιβάσουν στη χώρα μας αναλυτική κίνηση αυτών των λογαριασμών από τους οποίους ξεκίνησαν τα ύποπτα εμβάσματα. «Εγιναν με παράνομο τρόπο οι διαγωνισμοί, προκειμένου να αναδειχθούν συγκεκριμένοι και προεπιλεγμένοι κάθε φορά προμηθευτές», αναφέρεται στα έγγραφα που θα διαβιβαστούν στις δικαστικές αρχές της Ελβετίας και του Βελγίου, προκειμένου να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο ζημιώθηκε με τεράστια ποσά το ελληνικό Δημόσιο.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για την περιουσιακή κατάσταση των γιατρών που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Ηδη έχουν ζητηθεί από το ΣΔΟΕ στοιχεία για τις δηλώσεις των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των γιατρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας του γ΄ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να ερευνηθούν εξονυχιστικά από τις δικαστικές αρχές, ενώ θα διασταυρωθούν και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που θα ανοίξουν.
Μισθός ΕΣΥ, δάνειο - «μαμούθ»
Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν ελεγχθεί διαπιστώθηκαν οι πρώτες «αναντιστοιχίες» μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εμπλεκόμενου στην υπόθεση γιατρού, ο οποίος παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στη φορολογική του δήλωση αναφέρει ότι έχει έσοδα μόνο από τις αμοιβές του από το ΕΣΥ, έχει εκταμιεύσει δάνεια για την αγορά σπιτιού ύψους 700.000 ευρώ!
Πάνω από 300 τραπεζικοί λογαριασμοί
Μετά την άρση απορρήτου που διατάχθηκε με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οι τράπεζες καλούνται να δώσουν στοιχεία για περισσότερους από 300 λογαριασμούς που διατηρούν οι υπό έρευνα καρδιολόγοι, στενοί συγγενείς τους αλλά και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση. Οι δικαστικές αρχές ευελπιστούν ότι από τον εξονυχιστικό έλεγχο των αναλυτικών κινήσεων των συγκεκριμένων λογαριασμών θα αποκαλυφθεί εάν υπήρχε οργανωμένη «χρηματοδότηση» των γιατρών από τις εταιρίες καθώς και το δρομολόγιο που ενδεχόμενα ακολούθησαν οι μίζες για συγκεκριμένους διαγωνισμούς προμήθειας ιατρικών υλικών.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε ήδη κλήθηκαν και κατέθεσαν γιατροί που υπηρετούν στις συγκεκριμένες καρδιολογικές κλινικές αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στη διαδικασία των διαγωνισμών που προκηρύχτηκαν για την προμήθεια των επίμαχων ιατρικών υλικών. Μάλιστα κάποιοι φέρονται να υποστήριξαν ότι τα ιατρικά υλικά που προσφέρονταν σε χαμηλότερες τιμές απ' αυτά που τελικά αγοράστηκαν ήταν επισφαλή για τις επεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη της υγείας των ασθενών.
www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου