“Ήδη την Πρωτοχρονιά του 2008, προκειμένου να διασκεδάσουμε την... πίκρα μας, είχαμε κόψει βασιλόπιτα που έγραφε: 'Χρόνια Πολλά, μετρόπληκτοι 2008'”, λένε οι Γιάννης Αποστολίδης και Αριστοτέλης Ιακωβίδης
Τέσσερα χρόνια... αποκλεισμού και ανείπωτης ταλαιπωρίας συμπληρώνουν οι καταστηματάρχες της Μοναστηρίου, λόγω του μετρό. Ήταν τον Αύγουστο του 2006, όταν για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν τρεις εργοταξιακοί χώροι εκατέρωθεν της οδού Μοναστηρίου, στο ύψος της συμβολής της με την οδό 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός του αναδόχου του έργου. Τα χρόνια πέρασαν και οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι. Μόνο που τώρα πια δεν έχουν ούτε τη χαρά που ένιωθαν στο ξεκίνημα του μεγαλύτερου δημόσιου έργου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης ούτε όμως και την υπομονή για να αντέξουν τον αποκλεισμό.
Αυτό που νιώθουν είναι οργή. Οργή για τις καθυστερήσεις, οργή γιατί δεν ξέρουν πότε θα γίνουν και πάλι προσβάσιμα τα καταστήματά τους, οργή γιατί οικονομικά έχουν εξαθλιωθεί, οργή γιατί στα χρόνια αυτά είδαν πολλούς συναδέλφους τους να βάζουν λουκέτο, οργή γιατί μόλις σουρουπώσει φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην περιοχή.
Όποιος... αντέξει
«Αυτό που πλέον απαιτούμε είναι να μάθουμε για πόσο καιρό ακόμη θα είμαστε αποκλεισμένοι. Οι λαμαρίνες υπάρχουν έξω από το κατάστημά μου από το 2007. Πότε επιτέλους το εργοτάξιο θα μετακομίσει στην απέναντι πλευρά; Πότε επιτέλους θα τελειώσουν τα έργα; Πόσο ακόμα να αντέξουμε;», διερωτάται ο Θόδωρος Παμπούκης, καταστηματάρχης της οδού Μοναστηρίου.
Ο Γιάννης Διαβάτης, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής στη Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών για το μετρό, δεν έχει πια μαγαζί. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου έβαλε λουκέτο. «Η οικονομική κρίση πλήττει όλους τους Έλληνες. Όμως τα έργα του μετρό εμένα με αποτελείωσαν. Και δυστυχώς, δεν είμαι ο μόνος. Και πολύ φοβάμαι ότι δε θα είμαι ούτε ο τελευταίος. Το μετρό το θέλουμε, αλλά πρέπει επιτέλους να επιταχυνθούν οι εργασίες. Το καλοκαίρι του 2006 μας έλεγαν ότι οι αρχαιολογικές εργασίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια το πολύ. Πέρασαν τέσσερα και δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η μισή ανασκαφή. Ποιος μπορεί να αντέξει;», υπογραμμίζει ο κ. Διαβάτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο εργοτάξιο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα κλείσει τον Ιανουάριο, προκειμένου να αναπτυχθεί στην απέναντι πλευρά της οδού Μοναστηρίου. Εκεί, λόγω της αλλαγής των ανασκαφικών μέσων, αναμένεται να παραμείνει περίπου οκτώ μήνες.
Τα παράπονα των καταστηματαρχών άκουσε χτες ο νέος διευθυντής της διευθύνουσας υπηρεσίας μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους και τους επισκέφτηκε στα καταστήματά τους. Όπως τους ανακοίνωσε, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από εταιρία σεκιούριτι η αστυνόμευση των εργοταξίων του μετρό τα οποία βρίσκονται γύρω από καταστήματα. Η πρωτοβουλία της «Αττικό Μετρό ΑΕ» αναλαμβάνεται σε μια προσπάθεια να πάψουν τα κρούσματα διαρρήξεων που έχουν πάρει μορφή επιδημίας πίσω από τις λαμαρίνες.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου