Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Η αδιαφορία κοστίζει ακριβά...

Τα κουνούπια δε γνωρίζουν διοικητικά όρια, όμως οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καταπολέμησης.
Συσκέψεις επί συσκέψεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών πραγματοποιούν οι τοπικοί φορείς σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία και Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν άλλωστε και τα περισσότερα ύποπτα κρούσματα προσβολής πολιτών από τον ιό του δυτικού Νείλου. Οι προειδοποιήσεις για την εμφάνιση προβλημάτων δημόσιας υγείας από τα κουνούπια, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, που έχει στα όριά της το 90% των ορυζώνων και το 70% των υγροτοπικών συστημάτων της χώρας, υπήρξαν κατ' επανάληψη, όμως πολλοί δήμοι... έκαναν τους κουφούς.
Το κουνούπι - τίγρης (δεν έχει σχέση με τον ιό που ταλαιπωρεί σήμερα την περιοχή) έχει εγκατασταθεί και είναι ζήτημα χρόνου η επανεμφάνιση των προβλημάτων που προκαλεί. Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι παρών στην περιοχή, αλλά κάποιοι επιμένουν να μη συμμετέχουν στα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, παρότι τα κουνούπια δεν έχουν διοικητικά όρια...
Αμέτοχοι
Η αγανάκτηση των δημάρχων που πληρώνουν κάθε χρόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών είναι εμφανής. Επιρρίπτουν ευθύνες στους συναδέλφους τους, που αδιαφορούν προφασιζόμενοι ότι δεν έχουν χρήματα ή ότι δεν έχουν πρόβλημα... Η ανατολική Θεσσαλονίκη άρχισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα καταπολέμησης μόνον όταν το πρόβλημα έγινε έντονο. Στη δυτική Θεσσαλονίκη η συμμετοχή όλων των δήμων ήταν δεδομένη. Η νομαρχία συμμετέχει, η Πολιτεία συμμετέχει, όχι όμως οι δήμοι του στενού πολεοδομικού συγκροτήματος και το Ωραιόκαστρο.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της «Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης», που είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος για το νομό, και δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Αρης Αραμπατζής, «στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι φυσικό να υπάρχει έντονη ανησυχία, αλλά ευτυχώς, επειδή ο κόσμος είναι ενημερωμένος, δεν έχουμε φαινόμενα πανικού. Το δυστύχημα είναι ότι στο πρόγραμμα δε συμμετέχουν μια σειρά δήμων, οι οποίοι θεωρούν ότι δε θα έχουν πρόβλημα με τα κουνούπια. Τώρα όμως; Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα ήταν αναμενόμενα. Έχουμε κάνει ημερίδες, φέραμε επιστήμονες από το εξωτερικό, έχουμε ενημερώσει τους πάντες, αλλά κανένας δε μας άκουσε. Υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης των κουνουπιών, αλλά όλοι σφυρίζουν αδιάφορα».
Ανησυχία
Η ανησυχία των πολιτών είναι έντονη στον άξονα των ορυζώνων, αλλά και στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα εγκεφαλίτιδας. Πανικός, όπως αναφέρουν και οι αρμόδιοι, δεν υπάρχει, καθώς οι θάνατοι αφορούν ηλικιωμένα άτομα, όπως και τα περισσότερα κρούσματα. «Αν όμως υπάρξει θάνατος ενός νέου ανθρώπου, θα προκύψει και πανικός», τονίζουν επιστήμονες...
Στις Σέρρες, όπου το πρόβλημα των κουνουπιών είναι ιδιαιτέρως έντονο, δεν υπάρχει ούτε ανησυχία. Κι αυτό, επειδή ο κόσμος έμαθε να ζει με τα κουνούπια, υπάρχει το Κέντρο Καταπολέμησης του νομού και συμμετέχει το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να περιορίζεται τόσο η όχληση (τσιμπήματα), όσο και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Το πρόγραμμα των ψεκασμών γίνεται μεθοδικά και αποτελεσματικά. Το ίδιο ισχύει και για τη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης.
Συσκέψεις
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας Νομού Σερρών και εκπροσώπου της εταιρίας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς. Σύμφωνα με το νομάρχη, Κώστα Καραπαναγιωτίδη, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο το νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών (στάσιμα νερά, βόθροι, περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων).
«Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα τελείωναν και οι επίγειοι ψεκασμοί. Θα συνεχίσουμε και θα ψεκάσουμε και σε περιοχές όπου δε γίνονταν ψεκασμοί (Νάουσα, Βέροια κ.λπ.). Οι δήμοι θα κάνουν προσπάθεια εντοπισμού των εστιών για να γίνουν ενέργειες αντιμετώπισης. Είχαμε πέντε κρούσματα στο νομό, εκ των οποίων τέσσερα από περιοχές όπου γίνονταν ψεκασμοί. Στον άξονα Μαλγάρων, Κυμίνων και Κλειδιού υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι υπάρχει και ανάλογος κίνδυνος», δήλωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης.
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πιθανά κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στο νομό και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει από την πλευρά της νομαρχίας όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες. Ο κ. Ψωμιάδης σημείωσε ότι «έγιναν αεροψεκασμοί στη δυτική Θεσσαλονίκη, προνυμφοκτονία στη δυτική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Φέτος, το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Μάιο».
Αν και το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στην Ημαθία και την Πέλλα, κλήθηκε και στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο των Σερρών, για να εξετάσει εάν χρειάζονται επιπλέον ψεκασμοί στη Θεσσαλονίκη. «Θα καλέσουμε δημάρχους της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρχει προληπτικός συντονισμός και ενημέρωση», τονίζει ο νομάρχης. Η αρμόδια αντινομάρχης, Αθηνά Αηδονά, διοργανώνει σύσκεψη για το θέμα σήμερα. Στην Πέλλα έχει ήδη γίνει μια σύσκεψη.
Ήδη άρχισε και η συλλογή δειγμάτων κουνουπιών από την εταιρία «Οικοανάπτυξη» σε περιοχές με εστίες και σχετιζόμενες με τα κρούσματα, που δόθηκαν για ανάλυση, ώστε να εντοπιστούν οι φορείς του ιού. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της εταιρίας, Σπύρος Μουρελάτος, «μόλις εντοπιστεί η πηγή του ιού θα γίνει καθαρισμός (προνυμφοκτονία ή και στοχευμένες δράσεις ακμαιοκτονίας)». Το πρόβλημα είναι ότι σε αστικό χώρο δύσκολα γίνεται ακμαιοκτονία (κι αυτό έπρεπε να το σκεφτούν όσοι παραμένουν αμέτοχοι). Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως «δεν είναι δυνατόν ολόκληρο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης να μην έχει πρόγραμμα καταπολέμησης». Για παράδειγμα, φέτος στην Ανω Πόλη υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για τα κουνούπια, καθώς συγκεντρώθηκαν πολλά νερά και οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν δραματικά. Για καταπολέμηση ούτε λόγος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου