Ερευνα για διαφθορά στο δήμο Θεσσαλονίκης
Ιχνη διαφθοράς σε δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και σε εφοριακούς της Βόρειας Ελλάδας, που «εξυπηρετούσαν» λαθρεμπόριο προϊόντων από την Κίνα και διευκόλυναν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, έδωσε εντολή να διερευνηθούν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η επιχείρηση-«σκούπα» κατά της διαφθοράς εντάσσεται στο πλαίσιο της πάταξης των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και περιλαμβάνει τον έλεγχο υποθέσεων που αφορούν σε 25 υπαλλήλους υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και 10 δημόσιων φορέων, μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διέταξε 10 διαχειριστικούς ελέγχους σε ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και του δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικών καταγγελιών πολιτών. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν ότι ελέγχονται οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και κάποιες πιο συγκεκριμένες, που έγιναν από πολίτες στην υπηρεσία «1517». Αρνήθηκαν να μπουν σε λεπτομέρειες για να μη δυσχεράνουν την έρευνα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης που ταλανίζεται ήδη από τα σκάνδαλα της «παγίας» και της υπεξαίρεσης βρίσκεται τώρα στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών.Οι δημοτικές επιχειρήσεις στις οποίες θα διενεργηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος δεν έγιναν γνωστές, καθώς οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου δεν ενημερώθηκαν επισήμως από το υπουργείο, το οποίο εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση. Ο δήμος έχει πέντε δημοτικές επιχειρήσεις: 1. Δημοτικό Ωδείο, 2. Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνιών (ΔΕΠΘΕ): περιλαμβάνει TV100, FM100, FM101, 3. Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τεχνών και Αθλησης Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΤΑ), 4. Δημοτική Επιχείρηση Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών, 5. Δημοτική Επιχείρηση Ιματισμού. Με τη διαταγή για το συγκεκριμένο διαχειριστικό έλεγχο, η διοίκηση του δήμου δεν πρόλαβε να... χαρεί την απόφαση άρσης της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών που της έστειλε χτες το υπουργείο Οικονομικών.
Ο δήμος παίρνει «ανάσα», αφού με την άρση της δέσμευσης μπορεί πια να διεκπεραιώσει όλες τις συναλλαγές του. Αυτό μεταφράζεται σε δυνατότητα πληρωμής πλέον των προμηθευτών, αλλά και των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, που για να πληρωθούν πρέπει να γίνει μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς του κεντρικού δήμου, στους λογαριασμούς των δημοτικών επιχειρήσεων.
«Στο σκαμνί» 25 υπάλληλοι
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, διατάχθηκαν 25 έρευνες - ΕΔΕ κατά υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνειακές και κτηματικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και στην διερεύνηση κι άλλων προσώπων, τα οποία ενδέχεται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, δίδεται και η εντολή ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης και των υπαλλήλων που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.
www.agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου