Προθεσμία για τις 30 Μαΐου, προκειμένου να καταθέσει σχετικά με το «σκάνδαλο των υποβρυχίων»,
έλαβε ο Γ. Μπέλτσιος, συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κ. Μπέλτσιος έλαβε πριν από μερικές ημέρες κλήση από τους εισαγγελείς του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να καταθέσει ανωμοτί ως ύποπτος για τη ζημιογόνα προς το Δημόσιο προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων, τύπου «214», με απευθείας ανάθεση στις εταιρίες HDW-Ferrostaal και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το όνοµά του είναι το 38ο στη λίστα των µη πολιτικών προσώπων ο ρόλος των οποίων ελέγχεται ποινικά από τη ∆ικαιοσύνη. Οι υπόλοιποι 37 ύποπτοι έχουν ήδη περάσει από το εισαγγελικό γραφείο και έχουν πάρει προθεσµία για τις 28 Απριλίου. Τα αδικήματα που εξετάζονται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και κατά περίσταση είναι «απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Δημοσίου».
Όπως είναι γνωστό, η δικογραφία για την υπόθεση έχει διαβιβαστεί και στη Βουλή προκειµένου να ερευνηθούν ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες και πολιτικών µε βάση τις διατάξεις του νόµου περί ευθύνης υπουργών.
Η εμπλοκή του Γ. Μπέλτσιου ξεκίνησε από δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» τον Φεβρουάριο, ενώ σε καταθέσεις στη γερμανική δικογραφία, που έχουν σταλεί στην Εισαγγελέα, ο άλλοτε συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου κατονομάζεται, ή "φωτογραφίζεται" δια του επαγγέλματος του, ως βασικός κρίκος στην αλυσίδα των παράνομων πληρωμών.
Πρόσφατα, η εφημερίδα «Real news», επικαλούμενη κατάθεση του Χανς Μούλενμπεκ –οικονομικού διευθυντή της Ferrostaal την επίμαχη χρονική περίοδο- στην Εισαγγελία του Μονάχου, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος (υπουργός Άμυνας το 2000) συνάντησε ανώτατα στελέχη της κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal στο πολιτικό του γραφείο -και όχι απλώς στο υπουργείο- τουλάχιστον δύο φορές πριν την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την αγορά των υποβρυχίων από την ελληνική κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου 2000.
Στις εν λόγω συναντήσεις ήταν παρών ο Γιάννης Μπέλτσιος, ο συνδετικός κρίκος Τσοχατζόπουλου και κοινοπραξίας. Όπως κατέθεσε ο Μούλενμπεκ, ο Μπέλτσιος ήταν μέλος της Ομάδας «Α», που συνδεόταν απευθείας με τις πληρωμές που λάμβαναν διάφορες υπεράκτιες εταιρείες. Η ομάδα «Α» ήταν το μέσο για «να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ανθρώπους υψηλού επιπέδου», ανέφερε ο Μούλενμπεκ. Επίσης, ο Μπέλτσιος φέρεται να έλαβε 1 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που προστέθηκε στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες. Συν τοις άλλοις, ο Μπέλτσιος συναντήθηκε στη Βιέννη με τα στελέχη της Ferrostaal και της HDW, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των υποβρυχίων, τέλη Μαρτίου του 2000, όπου κανόνισε μαζί τους προμήθειες ύψους 37,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ίδιος πάντως με πρόσφατη δήλωσή του στον Τύπο, αρνείται ανάμειξή του του στην υπόθεση και χαρακτηρίζει αποκυήματα φαντασίας τα δημοσιεύματα που τον κατονομάζουν. Υποστηρίζει επίσης ότι από το 2000 έως το 2003 είχε νόμιμη συνεργασία με την Ferrostaal, με αποκλειστικό αντικείμενο έργα υποδομής, ενόψει των ολυμπιακών αγώνων και ότι δεν είχε καμμία σχέση με εξοπλισμούς, έργα και προμήθειες του Υπουργείου Άμυνας.
πηγη:tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου