Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Βλέπει βιώσιμο το χρέος

Απεύχεται οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου
 και εμμένει στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, υπό το φόβο των αγορών.



Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, επιμένει στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και δεν σκοπεύει να μπει στη συζήτηση για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία «δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».






Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, τονίζει πως αυτό εξαρτάται από «3» παράγοντες:






1 Πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία να είναι «ικανά». Κατά τον υπουργό «πάμε ήδη προς τα εκεί». Μόνο που ο ένας χρόνος εφαρμογής του Μνημονίου δεν συνηγορεί σε αυτό, καθώς συνεχώς οδηγούμαστε σε αύξηση των ελλειμμάτων, όπως το κλείσιμο σε τουλάχιστον 10,3% κατά το προηγούμενο έτος. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι αποκλίσεις εσόδων και δαπανών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.






2 Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, με τα πρώτα θετικά σημάδια να έρχονται στα τέλη του τρέχοντος έτους. Αλλη άποψη φαίνεται να έχει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, που κάνει πρόβλεψη για ύφεση 3,63% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ή συνολικά 4,12% φέτος, καθώς και η Τράπεζα της Ελλάδος που κάνει λόγο για ύφεση τουλάχιστον 3% (προχθεσινή έκθεση διοικητή).






3 Βιώσιμο κόστος δανεισμού. Και αυτό ήδη επιτυγχάνεται από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και την τελευταία συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του και μείωσης του επιτοκίου.






Το ζητούμενο, όμως, για την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, είναι πότε θα καταστεί εφικτή η έξοδος στις αγορές. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτιμά: «Μπορούμε να βγούμε το αργότερο στις αρχές του 2012, αν έχει βελτιωθεί η εικόνα στις αγορές».






Το επόμενο έτος, κατά το οποίο πρέπει να καλυφθούν τοκοχρεολύσια 27 δισ. ευρώ, υπάρχουν δύο εναλλακτικές: είτε να βγούμε στις αγορές είτε να δανειστούμε από το μηχανισμό EFSF, με αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Η επιλογή θα εξαρτηθεί από το αν θα είναι τότε απαγορευτική ή όχι η αγορά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο υπουργός τόνισε: «Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα».






Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περί έκθεσης χρέους τον προσεχή Ιούνιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κάποια καινούργια έκθεση, αλλά για την τριμηνιαία έκθεση χρέους που συνοδεύει τις εκθέσεις της τρόικας.






Ως προς την αρνητική αντίδραση των αγορών της περασμένης Παρασκευής, οπότε ανακοινώθηκε το Μεσοπρόθεσμο, εκτιμά ότι αντέδρασαν στο γενικότερο κλίμα γύρω από τα σενάρια αναδιάρθρωσης και όχι για το Μεσοπρόθεσμο.






Ο υπουργός, ερωτηθείς για το ομόλογο της διασποράς, διευκρίνισε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις από τον Ιούνιο. *






πηγη:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου