Τα 190 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους μπορούν να σύρουν στο χορό
του «κουρέματος» πολλαπλάσιους σε αξία τίτλους από Πορτογαλία και Ιρλανδία, ενώ η έκθεση των ισπανικών τραπεζών απειλεί με κατάρρευση το οικοδόμημα του ευρώ Η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς, καθώς οι κερδοσκόποι ποντάρουν στην ασφυξία που προκαλείται συνολικά στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Τραπεζίτες, αναλυτές και οικονομικά επιτελεία στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και όχι μόνο, παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς οι αποφάσεις της Ελλάδας κρίνουν εν πολλοίς την τύχη και άλλων χωρών και οικονομιών.
Τα 190 δισ. ευρώ στα οποία εκτιμάτο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, είναι ένα μέγεθος το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει ο μηχανισμός στήριξης, ενώ το «κούρεμά» του, ακόμη και σε ένα γενναίο ποσοστό, μπορεί να απορροφηθεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δεν είναι όμως ένα αυτόνομο μέγεθος.
Εάν τελικά η Ελλάδα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή να επιδιώξει αναδιάρθρωση με μείωση της οφειλής προς τους δανειστές της, θεωρείται δεδομένο ότι την ίδια οδό θα πάρουν και τα 220 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας και τα 556 δισ. ευρώ της Ιρλανδίας. Ουσιαστικά δηλαδή οι τράπεζες που κατέχουν τέτοιους τίτλους και βρίσκονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία στην ευρωζώνη, θα κληθούν να διαγράψουν πολλαπλάσια περιουσιακά στοιχεία, σε σχέση με μία «απλή» ελληνική αναδιάρθρωση.
Παράλληλα, η τεράστια έκθεση των ισπανικών τραπεζών στο πορτογαλικό χρέος απειλεί να αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το χρέος της Ισπανίας εκτιμάται στα 751 δισ. ευρώ και οι τράπεζές της κατέχουν πορτογαλικά ομόλογα άνω των 74 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή, το «ντόμινο» μίας ελληνικής αναδιάρθρωσης, μπορεί να τραβήξει στην ίδια μοίρα τόσο την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όσο και την Ισπανία, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στο σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης.
Τα συνολικά ποσά της έκθεσης στα ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας πραγματικά κόβουν την ανάσα:
- Γερμανία 388,4 δισ. ευρώ
- Γαλλία 300,8 δισ. ευρώ
- Ευρωζώνη 206,5 δισ. ευρώ
- Ισπανία 87,2 δισ. ευρώ
- Ιταλία 55,1 δισ. ευρώ
- ΣΥΝΟΛΟ 1,03 ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ
πηγη:ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου