Εμπιστευτικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αποκαλύπτει τα τρία σενάρια που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος και θα συζητηθούν στη
Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
Το ανησυχητικό είναι ότι αν όχι και τα τρία, τα δυο από αυτά τα σενάρια οδηγούν σε credit event, στέλνοντας τους κατόχους CDS στο ταμείο!
Το πρώτο σενάριο, αφορά στην επαναγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά, σε συνδυασμό με οικονομικές ενισχύσεις για ιδιώτες ομολογιούχους. Αυτή η πρόταση φαίνεται να έχει τη στήριξη της Ελλάδας, αφού θεωρείται ως η πιο αποτελεσματική λύση για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Αυτό μπορεί να γίνει με χρήματα από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) και η επαναγορά θα πραγματοποιηθεί κατευθείαν από το ταμπλό. Με άλλα λόγια, το κάθε ομόλογα θα αγοραστεί βάσει της τωρινής του (χαμηλότερης σχεδόν κατά 50%) αξίας, λόγω της απαξίωσης των ελληνικών τίτλων.
Το σενάριο αυτό, θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε “credit event”, με τους οίκους να κατατάσσουν, προφανώς, τα ομόλογά μας σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πηγές της Ευρωζώνης είχαν δηλώσει ότι σε ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, τα νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά, θα μπορούσαν να βασίζονται σε τίτλους της ανώτερης δυνατής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ), για παράδειγμα τίτλους που εκδίδει ο προσωρινός μηχανισμός ευρω-στήριξης (EFSF).
Στην περίπτωση αυτή, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν πιθανότατα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή της «χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης.
Tο δεύτερο είναι η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων, δηλαδή το «roll over» ομολόγων λήξης έως και το 2014, ου και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία.
Πιθανότατα, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Το κόστος για τον EFSF θα είναι το κόστος του νέου πακέτου για την Ελλάδα, συν το κόστος για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ, μείον τη συμβολή των ιδιωτών.
Θα απαιτείται επίσης η μείωση του επιτοκίου δανεισμού από τον EFSF και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια στα δάνεια, ενώ η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από το πόσο θα μειωθεί το επιτόκιο και θα επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του EFSF.
Το τρίτο είναι η πρόταση για επιβολή ενός ειδικού φόρου στιες τράπεζες τράπεζες, σε συνδυασμό με μια επιλεκτική συμφωνία “τύπου Βιέννης” με τις ιδιωτικές τράπεζες που κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη τους.
Η επιλογή αυτή δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, αναφέρει το έγγραφο, ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης ενδεχομένως να έχουν και άλλη γνώμη.
Ο Ζαν Κλόντ Τρισέ έχει προειδοποιήσει ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί ομόλογα από χρεωκοπημένες χώρες, ενώ έχει ταχθεί κατά της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, που θα οδηγήσουν τους οίκους αξιολόγησης να αξιολογήσουν τη χώρα σε επίπεδο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» κάτι που η ΕΚΤ δεν θέλει να το δει στα μάτια της!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου