Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.


Ενώ η κρίση καλά κρατεί, διαρκώς οξύνεται, ολοένα εντείνεται και η υφεσιακή καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας συμπαρασύρει στην νεοπενία το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων και επαγγελματιών, η κερδοσκοπική βουλιμία των αλυσίδων διανομής δεν έχει σταματημό.
Θα συνιστούσε αυταπάτη βέβαια να ανέμενε κάποιος την οικειοθελή παραίτηση από αυτού του είδους τη βουλιμία, μια και η κερδοσκοπική αυτή βουλιμική δραστηριότητα των εταιρειών και αλυσίδων διανομής από μόνη της υπακούει στους αδήριτους νόμους της αυξητικής επεκτασιμότητας του κέρδους.

Έτσι με απόφαση της κυβέρνησης (υπουργείο Ανάπτυξης) τα “ληγμένα” τρόφιμα θα εκτίθενται προς αγορά που μπορεί να φθάνει και στο 1/3 της τιμής που είχαν προ της ημερομηνίας λήξεως. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η νέα δυνατότητα που δίδεται στις μεγάλες αλυσίδες των υπεραγορών τροφίμων , τους παρέχει τη δυνατότητα να βγάζουν κέρδη εκ του μηδενός και εν τέλει να κάνουν “χρυσές” δουλειές. Ενώ ήταν σταθμισμένο από τις στατιστικές των εμπορευματικών διακινήσεων το μέγεθος της ζήτησης και του παραμικρού προϊόντος, και εκεί που επεστρέφοντο τα αδιάθετα προϊόντα στους κατασκευαστές/βιομηχάνους, τώρα και τα σούπερ μάρκετ  και οι διαθέτες επωφελούνται και τρίβουν τα χέρια τους. Και αυτό γιατί όλα σχεδόν τα αδιάθετα εμπορεύματα ή ανεξελέγκτα θα βαπτίζονται “προϊόντα προ λήξεως” ή εκεί που θα απορρίπτονταν και θα πετάγονταν, θα μπαίνουν προς διάθεση. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι δυνατότητες των ελεγκτικών χημικών υπηρεσιών του κράτους δεν είναι σε θέση να καλύψουν τους τους ελέγχους των ποιοτικών και ποσοτικών αναλύσεων σε ευρείας γκάμας προϊόντα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης θέσπισε νέους κανόνες εμπορίας και διακίνησης τροφίμων. Μεταξύ των άλλων η διακίνηση και διάθεση προϊόντων “περασμένης χρονολογίας και ελάχιστης διατηρισμότητας” (αλήθεια τι ωραία ακούγεται!!!…) καθίσταται νόμιμη και έτσι τα τρόφιμα …που δεν εντάσσονται στην κατηγορία των μη αλλοιωμένων μπορεί να πωλούνται σε ειδικά ράφια. Αυτό ακριβώς ορίζει το άρθρο 5 της ενότητας  «διακίνηση και διάθεση προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή». Ορίζεται ακριβώς ότι : “
επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας – ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως «ευαλλοίωτα» και ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα τη φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας». Πλέον ο πωλητής καθίσταται υπεύθυνος  για την αναλλοίωτη και υγιεινή κατάσταση αυτών των τροφίμων. Με τις ημερομηνίες δε γίνεται το εξής :

(α) ‘Οταν αναγράφεται συγκεκριμένη ημέρομηνία λήξεως (ημέρα και μήνας), τότε η χρονική διαθεσιμότητα θα προσαυξάνεται κατά μία εβδομάδα ακριβώς.

(β) Όταν αναγράφεται μόνο ο μήνας του έτους, τότε η χρονική διαθεσιμότητα θα προσαυξάνεται κατά ένα μήνα

(γ) Όταν αναγράφεται μόνο το έτος (π.χ. ανάλωση προ του τέλους του 2012) τότε η χρονική διαθεσιμότητα θα προσαυξάνεται κατά τρεις μήνες.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διατήρηση αυτών των ορίων των χρονικών διαθεσιμοτήτων των ληγμένων προϊόντνων είναι και αυθαίρετη και απαράδεκτη και εύκολα “χειραγωγίσιμη” και “ύποπτη” – επιδεκτική σε λαθροχειρίες των λεγομένων υπευθύνων. Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται στην τσέπη των αδύναμων οικονομικά καταναλωτών , ωστόσο είναι δυνατόν να βλάψουν  την υγεία τους. Ποιά υπηρεσία και πώς θα αποφαίνεται για την ποιοτική διατηρησιμότητα των τροφίμων ; Ποιός εγγυάται ότι η επερχόμενη αλλοίωση δεν θα λαμβάνει χώρα προ των νέων ορίων των νέων ημερομηνιών λήξεως ; Αλλά βέβαια οι νεοπένητες , όπως και οι ανασφάλιστοι (είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι) ούτως ή άλλως είναι οι άμεσα εκτιθέμενοι στην ανά πάσα στιγμή τρωσιμότητα και βλάβη της υγείας τους. ‘Ετσι είναι φανερό πού απευθύνονται αυτές οι “ποιότητες” προϊόντων. Εκεί που θα πετάγονταν, ας πωληθούν στο 33% της τιμής τους, στη φτωχολογιά και στους εν γένει αναλώσιμους. Ακόμη και από κει οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων διανομής κέρδος βγάζουν και με την “κάλυψη” του κράτους.

Β.Π.Μ.

Για του λόγου το αληθές επισυνάπτω και τον σχετικό “σύνδεσμο” του υπουργείου Ανάπτυξης

(http://www.opengov.gr/ypoian/?p=2838)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου