«Εάν δεν δεχτούν οι πιστωτές να χάσουν τώρα κάποια από τα χρήματά τους, θα τα χάσουν όλα μέσω μιας άτακτης χρεοκοπίας και έξοδο από το ευρώ», επισημαίνει σημερινό editorial του Bloomberg.
Το άρθρο κάνει λόγο και για αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, αφού ανέβαλαν για αργότερα την απόφαση για αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα.“Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους στην «ρίζα» του, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν στην κυβέρνηση παράταση ως το 2022 για να φθάσει το επίπεδο του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Μόλις βρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα δοθεί στην Ελλάδα, θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν το κατόρθωμά ους. Θα προσποιηθούν ότι δεν έχουν εγκρίνει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης και ότι η επιστροφή της χώρας στην φερεγγυότητα μπορεί να επιτευχθεί”.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει πως δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί η Christine Lagarde αντέδρασε μετά το τελευταίο Eurogroup.Το άρθρο κάνει λόγο και για αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, αφού ανέβαλαν για αργότερα την απόφαση για αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα.“Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους στην «ρίζα» του, οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν στην κυβέρνηση παράταση ως το 2022 για να φθάσει το επίπεδο του χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Μόλις βρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα δοθεί στην Ελλάδα, θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν το κατόρθωμά ους. Θα προσποιηθούν ότι δεν έχουν εγκρίνει ένα ακόμη πακέτο διάσωσης και ότι η επιστροφή της χώρας στην φερεγγυότητα μπορεί να επιτευχθεί”.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έχουν μια πιο ρεαλιστική συζήτηση σχετικά με το κόστος της ελληνικής διάσωσης και όχι μόνο για χάρη της ακεραιότητας του ΔΝΤ. Επισημαίνει ωστόσο, ότι η αναμονή αυτού του σχεδίου μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013 θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αργά για την Ελλάδα και ενδεχομένως για το ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου