Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τα ξένα ΜΜΕ και οι Έλληνες Τόνυ Μοντάνα

Κεντρικά ξενοχοδοχεία της Αθήνας δέχονται καθημερινά σχεδόν κρατήσεις από ξένους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς οι οποίοι θεωρούν την Ελλάδα κάτι σαν την λεωφόρο προς την επαγγελματική τους δόξα.
«Η Ελλάδα έχει ότι ζητάει ένας φιλόδοξος ρεπόρτερ...», έλεγε τις προάλλες ένας από δαύτους απολαμβάνοντας το ουίσκι του στο Galaxy  του «Χίλτον».
Ο Μαρκ είχε φθάσει από την μακρινή Αυστραλία και ακούγοντας τον νόμιζες ότι γράφει σενάριο για το ριμέικ του «Σημαδεμένου».
«Έχετε μεγιστάνες του πλούτου οι οποίοι ήταν πρώην πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών και σήμερα ελέγχουν τα ΜΜΕ, τις κατασκευές, τον τζόγο, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και τον κρατικό μηχανισμό μέσα από αυτό που εσείς αποκαλείτε διαπλοκή. Οι ίδιοι διαθέτουν βίλες, ιδιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, λιμουζίνες κι ένα στρατό από γορίλες, ενώ για κάποιους από αυτούς έχουν υπάρξει κατά καιρούς υπόνοιες για σχέση με την Τρομοκρατία, την Ιταλική Μαφία και το Καρτέλ των ναρκωτικών. Τι άλλα στοιχεία χρειάζονται για ένα δυνατό ρεπορτάζ με φόντο μια χρεοκοπημένη χώρα;...», αναρωτιέται ο Mαρκ.
Η συγκεκριμένη εικόνα του Μαρκ για τους Έλληνες ολιγάρχες δεν διαφέρει πολύ από εκείνη του πανίσχυρου Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός το δήλωσε ξεκάθαρα  προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν το τελευταίο Eurogroup: «Στην Ελλάδα, απέτυχαν οι ελίτ», υποστήριξε ο Σόιμπλε, υπονοώντας ότι η αποτυχία του πολιτικό-επιχειρηματικού συστήματος εξουσίας να διοικήσει ορθολογικά την Ελλάδα οδήγησε στην χρεοκοπία.
Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι η διαδικασία μετάβασης της Ελλάδας στο καινούριο, γίνεται με όρους μετασοβιετικής Ρωσίας. Κάποιοι πίσω από αυτήν την φράση είδαν μια σαφή αναλογία της ελληνικής ελίτ με τους Ρώσους ολιγάρχες.
Πρόσφατα στέλεχος της ευρωπαϊκής επιτροπής που συμμετέχει στις αποφάσεις της Τρόικα έκανε την επισήμανση ότι οι θέσεις αυτές του Σόιμπλε δεν ειπώθηκαν τυχαία και ότι «τις συμμερίζονται όσοι συνδιαμορφώνουν στην Ευρώπη τις αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας».


Το σίγουρο είναι-σημειώνει το άρθρο του iefimerida.gr αυτή η αντίληψη για τον ρόλο της ελληνικής πολιτικό-επιχειρηματικής ελίτ γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στα διεθνή ΜΜΕ. Προ ημερών οι New York Times σε άρθρο τους καταφέρονταν κατά της πολιτικής και επιχειρηματικής γραφειοκρατίας που εμποδίζει την ανάπτυξη, νοθεύει το δημοκρατικό πολίτευμα και λειτουργεί με όρους οικογενειοκρατίας και δεν συμμετέχει στην συλλογική θυσία που υποβάλλεται ο ελληνικός λαός.
Το ερώτημα είναι αν οι δανειστές μας έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντικατάστασης της πολιτικής και επιχειρηματικής γραφειοκρατίας της χώρας με μια άλλη(και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή) και κυρίως αν έχουν τα μέσα να την επιβάλλουν. Προφανώς αφού είναι αυτοί που δανείζουν, έχουν ενδεχομένως και τους τρόπους για να το επιβάλλουν...

Λίγες ώρες πριν ήταν το γερμανικό περιοδικό  “Stern” που περιέγραφε τον 52χρονο εκδότη Φώτη Μπόμπολα σαν να είχε μπει στο γραφείο του Τόνυ Μοντάνα. Αναδημοσιεύουμε από το iefimerida.gr>


«Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερεις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του Λυδία του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν. Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στο καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. «Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ», διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ελλάδα. Στην οικογενειακή αυτοκρατορία ανήκουν ο εκδοτικός κολοσσός Πήγασος, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας, εταιρίες ανακύκλωσης, ορυχεία χρυσού, ακίνητα. Συνολική αξία: μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπόμπολας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ακόμη και τώρα αισθάνεται άβολα: «Δεν βλέπετε; Η χώρα εκρήγνυται».
Η οικογένεια του αισθάνεται έντονα τη λαϊκή οργή. Και αυτό γιατί η πολυεθνική εταιρία Ελλάκτωρ απαιτεί για τη διέλευση των αυτοκινητοδρόμων της υψηλά διόδια, παρότι το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο ως επί το πλείστον με χρήματα των φορολογημένων. Η Αττική Οδός κοστίζει 2.80 ευρώ, ενώ γύρω στα 250.000 αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη χρειάζεται ολόκληρα 25 ευρώ. Μια πρωτοβουλία πολιτών με το όνομα «Δεν πληρώνω διόδια» πριονίζει κάθε τόσο τις μπάρες των διοδίων. «Είναι αναρχικοί», βρίζει ο Μπόμπολας».

Kι αν αυτές οι περιγραφές μεταφέρουν στους ευρωπαίους αναγνώστες μια εικόνα Κολομβίας για τη χώρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι δανειστές μας και ιδιαίτερα οι Γερμανοί που φιλοξενούν στο έδαφός τους «αυτόπτες μάρτυρες» της βρώμικης δουλειάς  σαν τον καρατέκα της μίζας Χριστοφοράκο είναι σχεδόν πεπεισμένοι πως στην Ελλάδα κυριαρχεί μια πολιτικοεπιχειρηματική Μαφία. Ο Σόιμπλε πιστεύει πως το να πετάς δις ευρώ σε μια τέτοια χώρα είναι σαν να τα ρίχνεις σε γέρικο αχυρώνα που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Και δεν είναι ο μόνος. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι οι δανειστές μας έχουν αποφασίσει να καθαρίσουν το τοπίο με κάθε τρόπο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για καταιγίδα δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ που θα αναδύουν μια ατμόσφαιρα Κολομβίας για την Ελλάδα. Οι δικοί μας επιχειρούν να αντισταθούν σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς τους φίλους αλλά για κακή τους τύχη αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ζόρικα. Τόσο οι δανειστές μας όσο και οι ξένοι δημοσιογράφοι εμφανίζονται πληροφορημένοι  σε βάθος για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα από την μεταπολίτυση έως σήμερα. Η εγχώρια διαπλοκή αποτελεί για τους δανειστές μας κόκκινο πανί, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες η «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» για τους Αμερικανούς. Πολλοί από τους ξένους πιστεύουν ότι η διαπλοκή είναι η συνέχεια των κουμποροφόρων της Τρομοκρατίας και με αυτό το σκεπτικό μιλάνε όταν αναφέρονται στη χώρα μας.
Οι «ανθρωποκεντρικές» περιγραφές με τις οποίες διανθίζουν τα ρεπορτάζ τους είναι χαρακτηριστικές.  Στο αφιέρωμά του στους Έλληνες Κροίσους το γερμανικό Spiegel έγραφε για τον Πέτρο Κόκκαλη:

«Ο Πέτρος Κόκκαλης έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κήπο σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της Αθήνας. Ο πατέρας του Σωκράτης ήταν πριν από λίγα χρόνια αντιπρόεδρος  και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού. Συνήθιζε να οδηγεί φανταχτερά σπορ αυτοκίνητα, αλλά τώρα ο ίδιος προτιμά ένα Volkswagen Golf. Ο ίδιος ο Πέτρος λέει ότι η κρίση του έχει ανοίξει τα μάτια και τον έχει κάνει περισσότερο πολιτικό. Λέει, επίσης, ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου του. Για παράδειγμα, λέει ότι έπρεπε να περιμένει έξι μήνες για την άδεια μόνο για να εγκαταστήσει ένα μπαμπού bar με ψυγείο στον κήπο του. Σημειώνει ότι η κατάσταση δεν είναι δίκαιη». Στην ερώτηση αν έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό ο κ. Πέτρος Κόκκαλης απάντησε: «Σίγουρα όχι όμως όλα. Το παίρνω σαν αστείο, αλλά δεν φταίω εγώ που γεννήθηκα πλούσιος».
Στη συνέχεια μίλησε για το πάρκο λαχανικών: «Αυτό είναι το έργο μου. Μπορούν να έρχονται μαθητές και να καλλιεργούν φυτά και να κάνουν ιππασία. Η είσοδος είναι στα 4 ευρώ αλλά σκέφτομαι να κατεβάσω το ποσό στα 2 ευρώ για να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά όσοι ενδιαφέρονται».
Η οικογένειά του είναι μία από τις πλουσιότερες της χώρας. Ο πατέρας του, Σωκράτης είναι ο ιδρυτής της Intracom, μια πολυεθνική ομάδα τεχνολογίας. Έλεγχε μια ολόκληρη βιβλιοθήκη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, και ο ίδιος χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα για την Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη στο Kennedy School της κυβέρνησης. Ο γιος του Πέτρος λέει ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική και τα 10.500 άτομα που εργάζονται για την αυτοκρατορία Κόκκαλη στην Ελλάδα δεν θα χάσουν τις δουλειές τους."

Τις επόμενες μέρες σειρά παίρνουν η γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι ΝΥΤ και έπεται συνέχεια. Είπαμε οι δημοσιογράφοι του πλανήτη θεωρούν την Ελλάδα, λεωφόρο για την επαγγελματική τους δόξα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου