Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Πρυτάνεις: Βεβιασμένο και ατεκμηρίωτο το «σχέδιο Αθηνά»


Σε ομόφωνο ψήφισμα τους μετά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε αίθουσα του Ε.Μ.Πολυτεχνείου, στο Λαύριο, οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι Διοικουσών Επιτροπών Πανεπιστημίων επισημαίνουν τα λειτουργικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, όπως και τα οικονομικά, λόγω των μειωμένων κονδυλίων.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου « Αθηνά».

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθ. Κυριαζής, ο οποίος επισήμανε ότι ο διάλογος, για το σχέδιο «Αθηνά», είναι εν εξελίξει και σ΄αυτόν θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα μέχρι τις αρχές Μαρτίου που θα καταλήξει το υπουργείο στην οριστική εισήγηση του.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως «η λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει απορρυθμιστεί λόγω των ήδη διαπιστωμένων θεσμικών ζητημάτων, που ανέκυψαν, από την εφαρμογή των νόμων 4009/2011 και 4076/2012 (σ.σ. οι νόμοι για την ανώτατη εκπαίδευση) και τα οποία πλήττουν την αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων και την διασφάλιση των όρων της εύρυθμης λειτουργίας τους».

Ενδεικτικά, αναφέρεται η επικάλυψη αρμοδιοτήτων των οργάνων διοίκησης, όπως του Πρύτανη και της Συγκλήτου με εκείνες του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Το Συντονιστικό όργανο της Συνόδου αναλαμβάνει την καταγραφή των προβλημάτων απορρύθμισης και την άμεση κατάθεση κανονιστικών ρυθμίσεων για την επίλυσή τους.

Παράλληλα επισημαίνεται η δραστική συρρίκνωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων, οι θεσμικές δυσχέρειες έγκαιρης έγκρισης των προϋπολογισμών τους, καθώς και τα διαρκή νομοθετικά και γραφειοκρατικά εμπόδια για την απαιτούμενη απορρόφηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, έχουν θέσει σοβαρότατο θέμα συνέχισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργεί «ο βεβιασμένος και ατεκμηρίωτος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όταν αυτός οδηγεί σε κατάργηση ή συγχώνευση Πανεπιστημίων, του, κατά τα άλλα, αναγκαίου εξορθολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο οποίος θίγει την οικονομική, θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων με συνέπειες για την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας». Είναι αυτονόητο, σημείωνουν οι Πρυτάνεις, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεκμηριωμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων.

Ειδικά για το σχέδιο «Αδαμάντιος Κοραής» επισημαίνεται ότι τα Πανεπιστήμια θα μπορούσαν να θεσμοθετήσουν συνεργατικές δράσεις με την ελεύθερη βούληση των Ανώτατων Ακαδημαϊκών Οργάνων τους και όχι όπως προτείνεται και μάλιστα κατά παράβαση των οικείων συνταγματικών διατάξεων. (σ.σ. Οι πρυτάνεις αναφέρονται στην ομοσπονδιοποίηση των πέντε Πανεπιστημίων : Οικονομικό, Πειραιώς, Πάντειο, Γεωπονικό και Χαροκόπειο. Ως συντονιστικό όργανο των ιδρυμάτων αυτών, προβλέπεται η λειτουργία πανεπιστημίου με το όνομα « Αδαμάντιος Κοραής»).

Καταλήγοντας οι πρυτάνεις επισημαίνουν πως ζητήθηκε από όλους κατεπειγόντως χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, επισημάνθηκε ο κίνδυνος υποβάθμισης της έρευνας και αποσύνδεσής της από την ανάπτυξη, αν καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ενώ τονίζουν ότι τα πανεπιστήμια ήδη έχουν καταθέσει καινοτόμες προτάσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ώριμων έργων, εξοικονόμησης πόρων, ενέργειας και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων με γενικότερη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας χωρίς καμία ανταπόκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου