Με απαιτήσεις για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να επανέλθει το επόμενο διάστημα η τρόικα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι δυσαρεστημένη εξαιτίας των καθυστερήσεων που καταγράφονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ορατή είναι η απειλή τελεσιγράφου για άμεσες απολύσεις σύμφωνα με στελέχη του δημόσιου τομέα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να πιέζει τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να προχωρήσει.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο αριθμός των πλεοναζόντων υπαλλήλων που οδηγούνται στη διαθεσιμότητα δεν δείχνει να ικανοποιεί τους εκπροσώπους της τρόικας. «Υπάρχουν ρήτρες και από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, τότε στο τραπέζι θα βρεθούν και οι απολύσεις» σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου κινητικότητας, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ούτε καν για το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας του 2012 (έπρεπε ήδη να έχουν ανακοινωθεί ο κενές θέσεις και να υποβάλλονται αιτήσεις από τους υπαλλήλους), ενώ δεν προβλέπεται να επιτευχθεί και ο στόχος για άλλους 6.250 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου και 25.000 μέχρι το τέλος του 2013.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση είναι πλέον και περίπου 5.500 υπάλληλοι, πέραν των κατηγοριών που θα λάβουν εισιτήριο εξόδου λόγω πειθαρχικών διαδικασιών -δηλαδή επίορκοι, οι αδικαιολογήτως απόντες λόγω ψυχολογικών ή άλλων προβλημάτων και όσοι έχουν δηλώσει ψευδή προσόντα.
Πρόκειται ειδικότερα για 2.000 υπαλλήλους, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2012 και δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και για άλλους 3.500 εργαζομένους, οι οποίοι κρίνονται ως πλεονάζοντες μετά και τον περιορισμό των οργανικών μονάδων σε τέσσερα υπουργεία.
Το πράσινο φως για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης δόθηκε κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την Πέμπτη.
Παρ’ ότι πάντως ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για απολύσεις», υπάρχει μικρή πιθανότητα να απορροφηθούν άμεσα οι δημόσιοι υπάλληλοι σε άλλες θέσεις. Έτσι θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το οποίο μετά από την παρέλευση ενός έτους θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους από το Δημόσιο, εφόσον δεν διαπιστωθούν ή καλυφθούν κενά σε υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου