Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Για πρώτη φορά στη σύντομη κυβερνητική του εμπειρία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η άσκηση πολιτικής δεν είναι μόνο λόγια και σίγουρα δεν είναι μόνο μέτρα. Απόδειξη αυτής της διαπίστωσης, η νέα άνοδος των spreads, οι φήμες για επαναδιαπραγμάτευση ΔΝΤ και Ε.Ε. για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και η διαπίστωση πως το έλλειμμα το 2009 ήταν... 14%!

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από τη μια επεδίωκε να βάλει σε τάξη ένα άναρχο υπουργείο και από την άλλη να διαμορφώνει προς τα έξω την εικόνα ενός ανθρώπου που γνωρίζει.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο διεθνές στόχαστρο, ώστε κάθε εσωτερική είδηση αναδεικνύεται όχι μόνο από τα ΜΜΕ του εξωτερικού, αλλά περιλαμβάνεται και στις εκθέσεις ξένων οίκων.

Πέρσες, Ρωμαίοι, Τούρκοι, Γερμανοί. Μια φορά κι έναν καιρό όσοι επιτίθεντο στην Ελλάδα είχαν εθνικότητα Σήμερα, όμως, η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει ανθρώπους χωρίς γη και πατρίδα. Όχι γιατί είναι διεθνιστές, αλλά γιατί είναι κερδοσκόποι!

Έχετε αναρωτηθεί γιατί χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετωπίζουν εξίσου έντονα οικονομικά προβλήματα με μας, δεν δανείζονται με τα εξωφρενικά επιτόκια που δανείζεται η χώρα μας; Ένας σημαντικός λόγος, όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες τα μυστικά των αγορών, είναι το ότι η Ελλάδα έχει ένα ιστορικό εξαπατήσεων και δημιουργικής λογιστικής που δεν έχει παρατηρηθεί στις προαναφερθείσες χώρες.
Ένα βήμα παραπέρα κινείται, με δηλώσεις του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τον οποίο μόνο τυχαίο δεν είναι πως η Ιρλανδία, για παράδειγμα, δεν έχει εγκλωβιστεί σε υψηλά «spreads»: «Αυτή η χώρα έλαβε εγκαίρως τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση πήρε με καθυστέρηση πέντε μηνών. Ό, τι έγινε, οφείλεται σε άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, σε κάποια σχόλια ξένων εφημερίδων, αλλά και σε γενικότερες κυβερνητικές αδυναμίες. Η λέξη "κερδοσκόποι" είναι πολλές φορές παρεξηγημένη. Αυτοί υπήρχαν και θα υπάρχουν και θα χτυπούν πάντοτε τα πιο ευάλωτα κράτη. Στην Ελλάδα τα σπρεντ εκτοξεύτηκαν γιατί αργήσαμε να πάρουμε μέτρα».

Νέα δίοδο στη ρευστότητα δίνει η κυβέρνηση με την επανεργοποίηση του περίφημου πακέτου των 28 δισ. ευρώ, το οποίο μέχρι πρότινος σνόμπαραν οι τράπεζες. Ο στόχος είναι να διοχετευτεί μέρος των κεφαλαίων στην αγορά και τις επιχειρήσεις. Και πάλι όμως το τραπεζικό σύστημα θα χρησιμοποιήσει τη ρευστότητα αυτή για να θωρακιστεί, και μόνο σε μικρό βαθμό θα στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς ομολογούν ότι μικρό μέρος των κεφαλαίων που αντλούν οι τράπεζες θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία διά της χορήγησης δανείων.

Αν η κυβέρνηση είχε λογότυπο, αυτό μπορεί και να ήταν μια πάπια! Το συνηθίζει, άλλωστε, να ποιεί τη νήσαν σε μια σειρά ζητημάτων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, για τις οποίες ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί προεκλογικώς πως θα απαιτούσε την κρατική συμμετοχή σε αυτές, αλλά και ο ΟΤΕ. Το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει παράνομη την παραχώρηση του στους Γερμανούς της Deutche Telekom. Κάποια στελέχη του, μάλιστα, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ακύρωσης της σύμβασης. Ως κυβέρνηση, όμως, το ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του (και) σε αυτό το θέμα.

Φαίνεται πως δεν θα αργήσει ο καιρός που οι γερμανικές επιχειρήσεις θα καταχωρίζονται ως συνώνυμα της διαφθοράς στα ελληνικά -και όχι μόνο- λεξικά! Μετά τη Siemens και τη MAN, ήρθε η σειρά της Daimler και της Ferrostaal να κατηγορηθούν πως διακινούσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ εν είδει μιζών σε αξιωματούχους και της χώρας μας τη δεκαετία 1998-2008. Ήδη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ιωάννης Σακελάκος, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Επιπλέον, αναμένεται παρέμβαση και της Κομισιόν χάρη σε ενέργειες του κ. Χουντή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Daimler (κατασκευάστρια και των Mercedes Benz) είχε εξασφαλίσει από το ελληνικό Δημόσιο την προμήθεια πολυτελών οχημάτων του Δημοσίου, στρατιωτικών τζιπ, απορριμματοφόρων, λεωφορείων του ΟΑΣΑ και ντιζελομηχανών του ΟΣΕ.
Σύμφωνα με πληροφόρηση από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών του ΟΣΕ, οι πρώτες αναθέσεις (ύστερα από διαγωνισμούς) στη θυγατρική της Daimler, «Άντετρανς» (σήμερα λέγεται Bombardier), έγιναν το 1995 από στελέχη που τώρα έχουν βγει στη σύνταξη. Επρόκειτο για 26 ντιζελομηχανές που είχαν την τεχνική προδιαγραφή να μετατραπούν σε ηλεκτρομηχανές και στοίχισαν στον δημόσιο οργανισμό ενάμισι εκατομμύριο ευρώ επιπλέον. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αυτό ήταν ένα τεχνικό σφάλμα αφού, ακόμα και αν χρειαστεί να μετατραπούν σήμερα σε ηλεκτράμαξες, ο ΟΣΕ θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον ενάμισι εκατομμύριο. Οι τελευταίες δέκα ντιζελομηχανές (συνολικά 36), που παρελήφθησαν μετά το 2004, στοίχισαν ακόμα πιο ακριβά, πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ, η Ferrostaal καταγγέλλεται πως «λάδωσε» για να προμηθεύσει το Πολεμικό Ναυτικό με τέσσερα υποβρύχια 214, ανάμεσα στα οποία και το προβληματικό «Παπανικολής». Όπως, εξάλλου, συνέβη και στην περίπτωση της Siemens, στην Ελλάδα δεν θα είχαμε μάθει τίποτα ούτε και για τις φερόμενες ως μίζες της Daimler και της Ferrostaal, αν δεν είχε κινητοποιηθεί πρώτα η αμερικανική και η γερμανική Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο κ. Χουντής υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο του τρόπου διαχείρισης του σκανδάλου της Siemens. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θέτει στους αναγνώστες της εφημερίδας μας το διαχρονικό ερώτημα που τίθεται προς την ελληνική Δικαιοσύνη: «Γιατί θα έπρεπε να τα μάθουμε πρώτα από τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς; Το θέμα, ωστόσο, τώρα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα», καταλήγει με νόημα ο κ. Χουντής.

Εργαζόμενοι στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων ψυχαγωγίας «Public» καταγγέλλουν τον ιδιοκτήτη της Πάνο Γερμανό πως ο τρόπος που τους συμπεριφέρεται δεν ταιριάζει με το κομμουνιστικό παρελθόν του. Οι ίδιοι μιλούν, ανάμεσα σε άλλα, για χαμηλούς μισθούς, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, καθώς και για εκβιαστικές τακτικές και εκδικητικές απολύσεις.
Τα προβλήματα της Public δεν σταματούν εντός των ελληνικών συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα η εταιρεία συμφερόντων του κ. Γερμανού έβαλε λουκέτο και στο κατάστημα της στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει ούτε πέντε μήνες λειτουργίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού αγγλόφωνου πρακτορείου «novinite», τη Μεγάλη Πέμπτη η διοίκηση της Public φέρεται να διαπίστωσε πως το πακέτο που προσφέρει η εταιρεία απέχει από τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού της Βουλγαρίας, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Ωστόσο, η Public υποσχέθηκε πως θα παράσχει σημαντική οικονομική ανταμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους του καταστήματος της Βάρνας, «σε ένδειξη σεβασμού προς τις προσπάθειες και την αφοσίωση τους».

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων περιγράφουν εικόνες «εργασιακού Μεσαίων», ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Έχει περάσει ένα εξάμηνο από τότε που πολλοί προεξοφλούσαν τη συρρίκνωση του ΛΑΟΣ και τη σταδιακή άνοδο της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε μόλις εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας ως βασικό του στόχο την επιστροφή στους κόλπους της παράταξης του εκείνων που την εγκατέλειψαν βρίσκοντας «απάνεμο λιμάνι» στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Οι προσδοκίες, όμως, του προέδρου της Ν.Δ. όχι μόνο δεν ευοδώνονται, αλλά, επιπλέον, διαψεύδονται ηχηρά. Όταν η Ν.Δ. προσπαθεί να ισορροπεί μεταξύ του κυβερνητικού της παρελθόντος και της αντιπολιτευτικής της κριτικής, στην Καλλιρρόης έχουν την πολυτέλεια να στηρίζουν την κυβέρνηση δημιουργικά.

Ρηχές χαρακτηρίζει, τις εκτιμήσεις που ήθελαν τον ΛΑΟΣ να συρρικνώνεται και ο βουλευτής Σερρών του κόμματος Ηλίας Πολατίδης. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, αποδείχθηκε πως δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά ήταν ευσεβείς πόθοι ορισμένων: «Αντιθέτως, δικαιωθήκαμε στις εκτιμήσεις μας πως τόσο η νέα κυβέρνηση όσο και η νέα ηγεσία της Ν.Δ. γρήγορα θα ξεφούσκωναν». Ο κ. Πολατίδης απαντά και στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το κόμμα του έχει μετατραπεί σε «ουρά» του ΠΑΣΟΚ: «Η στάση που κρατά τώρα ο ΛΑΟΣ δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη που είχε κρατήσει και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε πως και τότε ο κ. Καρατζαφέρης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είχε στηρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή στη λήψη επώδυνων αποφάσεων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αυτήν την κυβέρνηση έχουμε, αυτήν πρέπει να στηρίξουμε τώρα», προσθέτει εμφατικά ο κ. Πολατίδης.

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισαν τις αποφάσεις που έλαβαν στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών- αναπληρωτής της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι υπουργοί Δρούτσας και Νταβούτογλου συμφώνησαν σε κοινά προγράμματα για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, ενώ από πολλά κύματα πρέπει να περάσει το ενδεχόμενο αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών.
Έντονη κινητικότητα στα εθνικά θέματα με επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και μετάβαση Παπανδρέου στη Λευκωσία.

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θεσπίζονται ήπια ή και ευχάριστα μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος, που περιλαμβάνουν περισσοτερο..σεξ!
Ενώ η Ελλάδα υπόκειται σε δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής αυστηρότητας και πειθαρχίας, υπό το άγρυπνο μάτι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που φαίνεται να παραφυλάνε για ένα στραβοπάτημα του ευρωπαϊκού «μαύρου προβάτου», το χρέος έχει συσσωρευτεί βουνό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Ιαπωνία. Η τελευταία, όμως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, θεσπίζει από ήπια έως ευχάριστα μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος, τα οποία περιλαμβάνουν και περισσότερο... σεξ!
Ο υπουργός Οικονομίας Ναότο Καν ζήτησε από τους υπαλλήλους του να εργάζονται λιγότερο, για να έχουν χρόνο να βγαίνουν... ραντεβού και ασφαλώς να κάνουν σεξ.
Αν και συγκλονίζεται από αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Καυκάσου, πίσω από τις οποίες φέρονται να βρίσκονται Τσετσένοι αυτονομιστές, η Ρωσία δίνει το «πράσινο φως» στο NATO για ανεφοδιασμό των δυνάμεων που διατηρεί στο Αφγανιστάν, μέσω του εδάφους της. Τα δύο αυτά γεγονότα υποδεικνύουν πως η ισλαμική τρομοκρατία στη Ρωσία μπορεί να αποτελεί μέρος ενός «πολέμου» για την Κεντρική Ασία, ένα είδος νέου «μεγάλου παιχνιδιού», αυτή τη φορά μεταξύ Ρωσίας και Πακιστάν...
Οι τσετσενικές επιθέσεις σε Μόσχα και Β. Καύκασο ενδέχεται να συνδέονται με τις αλλαγές στη στρατηγική κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα κατόρθωσε να εξολοθρεύσει σχεδόν ολόκληρη την ηγεσία του τσετσενικού αυτονομιστικού κινήματος, περιλαμβανομένων και των πολέμαρχων που είχαν αναδειχθεί από τους τσετσενικούς πολέμους. Κάθε μήνα ανακοινώνεται ο θάνατος (δολοφονία) κάποιου πολέμαρχου. Παρ' όλα αυτά, το τσετσενικό κίνημα κάθε άλλο παρά έχει σβήσει. Οι Ρώσοι πολεμούν το σύμπτωμα - όπως και οι Αμερικανοί στους περιβόητους «πολέμους κατά της τρομοκρατίας». Όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που εκθρέφουν τέτοια φαινόμενα, τα τελευταία θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Απόδειξη ότι το τσετσενικό αυτονομιστικό κίνημα εξαπλώθηκε από την Τσετσενία στην Ινγκουσετία (όπου τώρα είναι πιο δυνατό), το Ντατζεστάν και άλλες περιφερειακές δημοκρατίες...

Η Ελένη Κουτσιμπού, που ορίστηκε γενική διευθύντρια του ΙΣΤΑΜΕ, «δεν έχει ακόμη "καθαρίσει" τη δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει για κονδύλια που διατέθηκαν προκειμένου να διεξαχθεί επιτυχώς η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. το 2003». Η αλήθεια είναι ότι η Ελ. Κουτσιμπού εκείνη την περίοδο ήταν μεν γενική γραμματέας του ΥΠΕΞ, αλλά για θέματα οργάνωσης και διοίκησης του υπουργείου, και ουδεμία εμπλοκή είχε στα της Προεδρίας, που ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων, ενώ την τελική ευθύνη την είχε το τότε πρωθυπουργικό γραφείο του Κ. Σημίτη. Η μη εμπλοκή της τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι στη διεξαχθείσα δικαστική έρευνα κατέθεσε ως μάρτυς υπεράσπισης κάποιων συναδέλφων της και ουχί ως κατηγορουμένη. Βέβαια, η Ελ Κουτσιμπού από τη νέα της θέση έχει κάτι για να «καθαρίσει». Κι αυτό είναι το μέλλον του ΙΣΤΑΜΕ που υπό τη νέα του σύνθεση έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί πολλές επιστημονικές, πολιτικές και τεχνοοργανωτικές προκλήσεις, αλλά και αντιθέσεις.
Εξ εγκύρων μαθαίνω ότι οι εναπομείναντες «σκληροπυρηνικοί» του λεγόμενου σημιτισμού δεν νιώθουν και τόσο άσχημα με τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, κάποιος ακούστηκε να λέει χαιρέκακα: «Θα έρθουν να μας παρακαλάνε». Να αναλάβουν δηλαδή αυτοί που έχουν το know how της διακυβέρνησης να ξελασπώσουν την κυβέρνηση. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από την κυβέρνηση και το κράτος ήταν οι του «βαθέος» ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μάλιστα κατηγορούν τον Γ. Παπανδρέου για «αιχμαλωσία» του από τον σημιτισμό. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχουν και διαμαρτυρόμενοι «σημιτοφύλακες», οι οποίοι μάλιστα ονειρεύονται την παλινόρθωση των... Βουρβόνων. Τι να πει κανείς; ΠΑΣΟΚ είναι αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου