Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς θα λάβει τον τίτλο του... μεγάλου ισορροπιστή. Από τη μια μεριά αποδομεί όλη την προηγουμένη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. και από την άλλη καλύπτει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Γιατί, Αντώνη; Δεν ήξερε ή δεν μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα;

Αυτή η λογική της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. οδηγεί στο συμπέρασμα πως ή ανόητος ή ανίκανος πρέπει να ήταν ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γ. Βουλγάρακης ζήτησε να μιλήσει στο προσυνεδριακό της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ο Σ. Τσιτουρίδης θέλει και αυτός να καταθέσει την άποψη του και ο Πρ. Παυλόπουλος είχε πάρει σβάρνα τα τηλεοπτικά παράθυρα. Τον τελευταίο τον μάζεψαν από τη Ν.Δ. και του πρώτου τού απαγόρευσαν να μιλήσει. Τα φαντάσματα στοιχειώνουν τη Ρηγίλλης. Μπρρρ!

Είναι γνωστό πως, αν για δύο χρόνια όλοι πληρώναμε τους φόρους μας, δηλώναμε αυτά που βγάζαμε και δεν έκλεβαν τις εισφορές στα Ταμεία οι μικροεπιχειρηματίες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα.

Κάποιοι έχουν κάνει σλόγκαν το «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Συμφωνώ να τα φέρουν πίσω και οι πολιτικοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν πληρώσει φόρο ποτέ τους -άρα κλεμμένα είναι-και οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πάρει μίζα και οι γιατροί με τα φακελάκια και οι δικηγόροι με τα «μαύρα» και οι υδραυλικοί και οι επιχειρηματίες που έχουν κλέψει τον ΦΠΑ και οι δημοσιογράφοι, είτε παίρνουν «μαύρα» είτε υπέρογκους μισθούς που πληρώνει ο ελληνικός λαός. ΟΛΟΙ.

Οι Έλληνες όμως, όπως κάθε άλλη φορά, περιμένουν να τους σώσουν οι ξένοι.

Τελικά αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει και καμπή για τη σωτηρία της χώρας. Η νέα γενιά να αντιληφθεί ότι πρέπει να πληρώνει φόρους και πως το Δημόσιο δεν είναι για να βολευόμαστε, να καθόμαστε και να μας πληρώνουν άλλοι. Όσο σκληρό και αν ακούγεται, στο εξής οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι κατά πολύ χαμηλότεροι εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Μόνο έτσι θα σταματήσουν τα ρουσφέτια και οι πελατειακές σχέσεις.

Μόνο στη Βουλή, οι πολιτικοί μας έχουν διορίσει τις κόρες τους, τις γυναίκες τους, τους πιο στενούς και αγαπημένους συγγενείς τους. Γνωστά επίθετα γνωστών πολιτικών φιγουράρουν στο μισθολόγιο της παγκόσμιας ντροπής των 16 μισθών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε απο τον Γ. Παπανδρέου πληροφορίες για ένα ήσυχο ελληνικό νησί προκειμένου να περάσει τις διακοπές με τη γυναίκα του και τις κόρες του. Ο πρωθυπουργός θα στείλει φωτό και πληροφορίες με e-mail. Κι επειδή το Αιγαίο έχει πολύ κόσμο και φασαρία, μάλλον κατά Ιόνιο θα τον στείλει.

Έμαθα πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε να γίνει επί τόπου, επί της Ρηγίλλης, μοντάζ από τη NET, επειδή σε κάποια δήλωση του δημοσιογράφος γέλασε και ακούστηκε στην κάμερα. Αναγκάστηκε πάντως -αφού μοντάζ επί τόπου δεν γίνεται- να κάνει ξανά τη δήλωση του. Τελικά, απ’ ό,τι παρατήρησα, ο Πάνος κάνει μια δήλωση την ημέρα. Πόσο φαίνεται πως του έχει λείψει η τηλεόραση.

Η Ντόρα έσπευσε και εξέδωσε πρώτη ανακοίνωση για την κατάργηση της βίζας, άλλωστε ως υπουργός είχε δουλέψει γι’ αυτή την υπόθεση. Η είδηση είναι ότι ενημέρωσε τη Ν.Δ. για την ανακοίνωση, αλλά αφού πρώτα την είχε στείλει. Την Ντόρα Μπακογιάννη ακολούθησε δήλωση του Πάνου Παναγιωτόπουλου και αργότερα δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Δημήτρη Αβραμόπουλου. Τρι...χασμένοι στη Ν.Δ.

Οι κόρες των αξιωματικών και άλλων δημοσίων υπάλληλων, αν μείνουν ανύπαντρες, παίρνουν τη σύναξη του πατέρα τους, έως ότου πεθάνουν! Δεν είχε άδικο σ’ αυτό η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Ούτε ο Σωκράτης, που ζήτησε να τον σιτίζουν στο Πρυτανείο δωρεάν για την προσφορά του στην πόλη της Αθήνας και του το αρνήθηκαν, δεν είχε ονειρευτεί τέτοιες γενναιοδωρίες του Δημοσίου.

Το Δημόσιο έχει ανδρωθεί με βάση την περίφημη φράση του Κώστα Βουτσά «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να τρουπώσεις. Άμα τρουπώσεις, τρούπωσες»

Καιρός είναι ο υπουργός Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδος να ασχοληθεί με όλες αυτές τις παράδοξες περιπτώσεις. Άνθρωποι που βλέπουν και παίρνουν συντάξεις τυφλών, άνθρωποι που είναι υγιείς σε Αχαΐα, Ηλεία και Καρδίτσα -αναφέρω τις περιοχές με τις περισσότερες λαμογιές- παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Μήπως πρέπει να τους αποκαλύψουν και να τους ζητήσουν πίσω όσα παράνομα και με δόλιο τρόπο έχουν πάρει από το κράτος;

Η πιο «χαρωπή» Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Κόντρα στην κατήφεια των ημερών, η Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φέρει το χαμόγελο στα χείλη των μελών της ακόμα και με τις... πινέζες που χρησιμοποιεί! Έτσι, όπως μου είπαν, έκανε εντύπωση πως στον πίνακα ανακοινώσεων της χρησιμοποιούνται, αυστηρά και μόνο, πινέζες που έχουν ζωγραφισμένα προσωπάκια που χαμογελούν.

Σοβαρές παρενέργειες δημιουργεί το δηλητηριώδες κλίμα που επικρατεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ομογενείς από τη Γερμανία αναφέρουν ότι τα ελληνικά εστιατόρια, τα οποία συνήθως σφίζουν από Γερμανούς πελάτες, παρουσιάζουν μία απογοητευτική εικόνα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η πτώση της κίνησης δεν οφείλεται μόνο στην κρίση, αλλά και στο ανθελληνικό κλίμα, που επικρατεί λόγω των αρνητικών δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο και της εμπλοκής του ελληνικού ζητήματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Επειδή οι Γερμανοί έχουν μία ροπή σε... συγκεκριμένες συμπεριφορές έναντι των ξένων, καλό θα είναι η θεία Άνγκελα να δείξει αυτοσυγκράτηση. Κατανοητή η ανάγκη για ψηφαλάκια, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας...

Θετική εντύπωση προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να «υιοθετήσει» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη μεγάλη διεθνή έκθεση στρατιωτικού υλικού και αμυντικών συστημάτων, που θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της ΔΕΘ τον Οκτώβριο. Στην ουσία πρόκειται για τη «μετακόμιση» -με άλλο διακριτικό τίτλο- της Defendory International, που γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια στην Αθήνα, αλλά φέτος οι διοργανωτές ανακοίνωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω της κρίσης. Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι η άμεση αντίδραση του «συστήματος Μπένι», που ακόμη και από το θεωρητικά αντιπαραγωγικό υπουργείο Άμυνας βρίσκει τρόπους να δημιουργεί ντόρο στην πόλη και τζίρο στην αγορά. Αν κατάφερνε να βολέψει και κάποιους δικούς του στον κρατικό μηχανισμό -κάτι αμφίβολο παρά τις πιέσεις που ασκεί- όλα θα ήταν καλά για τον ΥΕΘΑ.

Χτύπησε από τις Βρυξέλλες η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα. Τη συναντήσαμε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και, όταν τη ρωτήσαμε για το θέμα της αυτοκάθαρσης τόνισε: «Αναμφισβήτητα υπάρχουν στελέχη που έβλαψαν την παράταξη ή ερέθισαν την κοινή γνώμη. Η αυτοκάθαρση είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση. Χρειάζονται όμως αυτογνωσία και αίσθηση του καθήκοντος για να οδηγηθεί κανείς σε αυτοαπόσυρση. Οι διαγραφές και τα περίστροφα ας μείνουν στο ράφι».

Πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα; Πολύ καλό. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν πολύ φιλικός απέναντι στον πρωθυπουργό, ενώ την κατάργηση της βίζας των Ελλήνων για τις ΗΠΑ την έδωσε χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση προκειμένου, προφανώς, να μη διαρρεύσει η είδηση. Για το Αφγανιστάν δεν υπήρξε δυσφορία, ενώ για το επόμενο εξάμηνο, όπως εκτιμά μέλος της κυβερνητικής αποστολής, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες πιέσεις στην Αθήνα στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Θ’ αφήσουν τον Γιώργο να ξεδιπλώσει την πολιτική του, ιδίως για τα Βαλκάνια, και, αν δουν ότι τους είναι χρήσιμη, δεν θα έχουν πρόβλημα να την υιοθετήσουν.
Μπαρούτι εξακολουθεί να μυρίζει στο υπουργείο Εσωτερικών. Μετά τις περικοπές των μισθών, ήρθε και διάταξη συμφωνά με την οποία τους κουτσουρεύουν και το ποσό που λάμβαναν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Πρόκειται για 350 ευρώ το δίμηνο, τα οποία λαμβάνει το σύνολο των υπαλλήλων που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών. Ύστερα από κατάληψη που έκαναν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τη διάταξη. Η διάταξη, όμως, δεν αποσύρθηκε και τώρα οι εργαζόμενοι περιμένουν με το όπλο παρά πόδα να δουν τις εξελίξεις. Αν δεν βρεθεί λύση, ένα μεγάλο ποσοστό κάνει λόγο για τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι και θα οδηγήσει σε «πόλεμο».

Σενάρια για ανασχηματισμό στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο εμφανίστηκαν και πιθανότατα θα ...ανθίσουν τις επόμενες ημέρες. Αφορούν κυρίως αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, και καταλύτης γι’ αυτές ενδέχεται να είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, του οποίου η θητεία στην ΕΚΤ ολοκληρώνεται. Ορισμένοι προβλέπουν την τοποθέτηση του ως συντονιστή του οικονομικού κύκλου, καθώς θα απαιτηθεί πρόσθετη προσπάθεια για την πιστή τήρηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ -εφόσον επιστρέψει στην Ελλάδα ο Λ. Παπαδήμος- πιθανότατα θα του προταθεί να τεθεί επικεφαλής επιτροπής του Μαξίμου που θα ασχολείται με τις δημοσιονομικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη, την ΕΚΤ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ένα ανέκδοτο για τις παντός είδους φούσκες των καιρών μας. Ένας Αμερικανός πηγαίνει σε ένα ξενοδοχείο για να κλείσει δωμάτιο: «Πόσο κοστίζει μια βραδιά;», ρωτάει. «Εκατό ευρώ», λέει ο ξενοδόχος. Βγάζει το κατοστάρικο ο Αμερικανός και προπληρώνει τη βραδιά. Μετά ανεβαίνει στο δωμάτιο.
Στο μεταξύ, ο ξενοδόχος παίρνει το κατοστάρικο και τρέχει στον μπακάλη που τον προμηθεύει μαρμελάδα, βούτυρο και τυρί για τα πρωινά του ξενοδοχείου. Ο μπακάλης το παίρνει και πάει να το δώσει στον ταβερνιάρη, που του το χρώσταγε από κάτι παλαιότερα γεύματα. Ο ταβερνιάρης το παίρνει και τρέχει να το δώσει στον έμπορο, που το χρώσταγε για κάτι κοστούμια που αγόρασε.
Ο έμπορος το παίρνει και τρέχει να το δώσει στον δάσκαλο που έκανε φροντιστήριο στο παιδί του. Ο δάσκαλος αμέσως το πήρε και αμέσως το έδωσε στον ξενοδόχο για κάποιες νύχτες που τον είχε φιλοξενήσει στα δωμάτια του. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός κατέβηκε από το δωμάτιο γιατί δεν βρήκε ζεστό νερό και έτσι αποφάσισε να μείνει σε άλλο ξενοδοχείο. Ζήτησε λοιπόν και πήρε πίσω από τον ξενοδόχο το κατοστάρικο, χάρη στην περιφορά του οποίου όμως είχαν κλείσει όλοι οι λογαριασμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου