Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Εξήντα και πλέον «έξυπνες προτάσεις» περιλαμβάνει το φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το οποίο, όπως τονίζει η ομάδα εργασίας που το συνέταξε, υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια, έχει μετατραπεί σε ένα υποβαθμισμένο και εγκληματολόγο περιβάλλον, με διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Η ομάδα εργασίας κατέγραψε όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η δυναμική του θα βαίνει διογκούμενη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ώθησης στο κοινωνικό περιθώριο ολοένα και περισσότερων ατόμων.
Μέσα από τις 38 σελίδες του πορίσματος, προτείνονται συγκεκριμένες δράσεις που, για να υλοποιηθούν, όπως μας είπε η σύμβουλος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Αφροδίτη αλ Σαλέχ, κρίνεται αναγκαία η σύσταση ενός ενιαίου κεντρικού συντονιστικού φορέα με αποφασιστικές αρμοδιότητες, με ξεκάθαρους τομείς δράσης, στρατηγικό σχεδιασμό, επιχειρησιακό εγρήγορση και ανθρώπινους πόρους. Επειδή εμπλέκονται αρκετοί φορείς, το υπουργείο εισηγείται να τεθεί επικεφαλής του όλου εγχειρήματος ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Αν και στο πόρισμα επισημαίνεται η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της όλης προσπάθειας με τη δημιουργία ενός «Ταμείου για την Αθήνα», που θα συνδυάζει ποικίλα χρηματοδοτικά εργαλεία (φόροι, πρόστιμα, κοινοτικοί πόροι, επενδυτικά ή τουριστικά κέρδη, εκμίσθωση κτιρίων, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας από Δημόσιο ή ιδιώτες), από την άλλη, θεωρείται βέβαια ότι ο «εξανθρωπισμός» του κέντρου της Αθήνας θα φέρει χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το γεγονός επίσης ότι η πρωτοβουλία προήλθε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως μας εξήγησε η ειδική σύμβουλος Αφροδίτη αλ Σαλέχ, σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα, ενώ είναι λάθος να υποστηρίζει κανείς ότι η κακή εικόνα του κέντρου είναι αποτέλεσμα γενικώς της ανεξέλεγκτης παρουσίας αλλοδαπών, αφού μόλις το 10% των αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας είναι μη νόμιμοι. Τα προβλήματα εστιάζονται συνολικά στις ευάλωτες ομάδες, στις οποίες εντάσσονται επίσης οι χρήστες ναρκωτικών, οι άστεγοι κλπ, αλλά και στην παραοικονομία και την παραβατικότητα, που συντηρούνται και θα πολλαπλασιάζονται εφόσον δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ειδικότερα, οι μάχες που πρέπει να δοθούν από εννιά συνολικά υπουργεία και πολύ περισσότερους φορείς, σε συνεργασία και με την τοπική κοινωνία, κατά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφορούν το παρεμπόριο, τις ευάλωτες ομάδες, την αδειοδότηση των καταστημάτων, τη διακίνηση ναρκωτικών, τους παράνομους οίκους ανοχής, τους άστεγους και τα εγκαταλειμμένα οικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου