Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Εξελίξεις στην κεντροαριστερά για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Την απόφασή τους για ανάδειξη κοινού υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν μετά από διαβουλεύσεις τριών μηνών έξι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις πολιτών. Το ενδεχόμενο ωστόσο μιας μοναδικής υποψηφιότητας από τον χώρο της κεντροαριστεράς απομακρύνεται μετά και τη ρήξη των “έξι” με την παράταξη Μπουτάρη.
Αφορμή για το διαζύγιο της Διαπαραταξιακής με την “Πρωτοβουλία” ήταν ο τρόπος επιλογής του κοινού υποψηφίου δημάρχου. Όπως μάλιστα έκανε γνωστό ο Ανδρέας Κουράκης, δημοτικός σύμβουλος της “Πρωτοβουλίας”, η πρόταση της παράταξής του ήταν ο υποψήφιος να επιλεγεί με δημοσκόπηση, με δέσμευση όλων να αποδεχθούν το αποτέλεσμα. Επιτέθηκε στους έξι για τον αποκλεισμό τους σημειώνοντας πως αυτό δυναμιτίζει την προσπάθεια συνεργασίας, προσθέτοντας ακόμη πως δεν διασφαλίζεται η δεσμευτική στάση όλων στο αποτέλεσμα, ειδικά αν υπάρξουν διαφορετικές κομματικές επιλογές. Αυτό προκάλεσε την έντονη απάντηση εκπροσώπων των “έξι”, με τον Κώστα Νικολάου να επισημαίνει πως “οι έξι παρατάξεις συμφώνησαν και δεν θέλουν υποψήφιο με γκάλοπ, καθώς πρώτα υπάρχουν συμφωνίες στα προγράμματα και μετά στα πρόσωπα” και τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο να προσθέτει πως “όταν έχεις δυνατό σενάριο, δεν έχεις ανάγκη από δυνατό πρωταγωνιστή”. Οι απαντήσεις τους αυτές κατέδειξαν ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μοιάζει αγεφύρωτο, παρά τις αρχικές προσπάθειες του συντονιστή της “Διαπαραταξιακής” Λάζαρου Αγγέλου να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις σχέσεις με την “Πρωτοβουλία” και την έξοδό της από την Επιτροπή. “Συμμετείχε και στην κατάρτιση του προγράμματος, συμφωνούμε και στη φιλοσοφία. Εξακολουθεί να συμμετέχει, αν όμως αποδεχθεί τη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου και δεσμευθεί στο αποτέλεσμα”, ήταν τα λόγια του.
Οι επτά έγιναν έξι
Η αδυναμία πάντως να ριχθούν γέφυρες είχε διαφανεί και τις προηγούμενες ημέρες: η πλευρά των “έξι” δεν έκρυβε την έντονη ενόχλησή της με την επιλογή του κ. Μπουτάρη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του δίχως να περιμένει τις κοινές διαδικασίες (μιλούσαν για “καπέλωμα”), κάτι που καταγράφηκε σε συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας. Στην αντίπερα όχθη άφηναν να εννοηθεί ότι ήταν “ανεπιθύμητοι”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της “Πρωτοβουλίας” στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της “Διαπαραταξιακής”. Με ανακοίνωσή της η “Πρωτοβουλία” επιβεβαίωσε πως κατέθεσε “δεσμευτική πρόταση” για στήριξη κοινής υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη. Οι εξελίξεις γνωστές: η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή προ των διαδικασιών επιλογής, ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και οι “επτά” έγιναν “έξι”.
Ο κοινός υποψήφιος και τα αγκάθια
Η “Διαπαραταξιακή Επιτροπή” (συμμετέχουν οι παρατάξεις “Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια” της Χ. Αράπογλου. “Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας” του Τ. Μηταφίδη, η “Οικολογία-Αλληλεγγύη” του Μ. Τρεμόπουλου, η “Δημιουργική Πόλη” του Τ. Τζήκα και οι κινήσεις πολιτών “Αλλάζουμε την Πόλη” της Β. Μεταλληνού και “Δώδεκα” του κ. Νικολάου) ανακοίνωσε πως αφού κατέληξαν σε ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο και φιλοσοφία διοίκησης με στόχο την αλλαγή στον δήμο Θεσσαλονίκης, “μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας θα συγκλίνουμε στον υποψήφιο δήμαρχο”. Άσκησαν κριτική στη σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης (“συντηρητική και αυταρχική διοίκηση” τη χαρακτήρισαν) αλλά και στον υποψήφιο δήμαρχο Κώστα Γκιουλέκα (“αποτελεί απόπειρα εξωραϊσμού και συντήρησης ενός παρακμιακού καθεστώτος που καταρρέει”, είπαν).
Τα αγκάθια βέβαια για την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου είναι περισσότερα για τη “Διαπαραταξιακή”, όπως π.χ. ποια στάση θα τηρήσουν στο πιθανό ενδεχόμενο που το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνήσουν με τις επιλογές ή ανακοινώσουν νωρίτερα υποψηφίους, κάτι που οι εκπρόσωποί της απέφυγαν να απαντήσουν. Όπως απέφυγαν να γνωστοποιήσουν την “πολιτική διαδικασία” επιλογής του υποψηφίου δημάρχου. Ήδη πάντως συζητιούνται πολλά ονόματα, όπως του καθηγητή του ΑΠΘ Άρη Καζάκου.
Στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκε η κ. Αράπογλου, η οποία και είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Το παρών έδωσαν επίσης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Ευθυμιάδης και Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Σε χαιρετισμό τους μάλιστα άφησαν αιχμές ο μεν πρώτος διότι δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις διαδικασίες, ο δε δεύτερος διότι ζητά από τώρα συμφωνία της κεντροαριστεράς για τον β’ γύρο.
Σήμερα Τζακόπουλος και Μπαρμπουνάκης. Στο παζλ των υποψηφιοτήτων για τον δήμο Θεσσαλονίκης προστίθεται σήμερα και ο Σάκης Τζακόπουλος, ο οποίος ανακοινώνει επίσημα την κάθοδό του. Διετέλεσε πρόεδρος στο τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΑΘ. Βασικό του σύνθημα το “Όλοι από την αρχή”. Επίσης τις θέσεις της κίνησης “Πρώτα η πόλη μας” για τον δήμο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης. Την κατάθεση πρότασης για τον δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε και ο πολιτευτής της ΝΔ Κώστας Μαργαρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου