Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Οργιάζει το παρασκήνιο στους περιφερειακούς δήμους

Καυτό δεκαπενθήμερο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων στους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αναμένεται, με στόχο να έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψηφιότητες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Μυστικές συσκέψεις μεταξύ εν δυνάμει υποψηφίων, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, καθώς και κομματικών στελεχών βρίσκονται ήδη στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα επισημοποιούνται και οι πρώτες συμφωνίες οι οποίες προέκυψαν από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Παράλληλα σήμερα αρχίζουν οι εντατικές διαδικασίες επιλογής υποψηφίων και στο ΠΑΣΟΚ. Διεξάγεται στην Ιπποκράτους ειδική σύσκεψη κεντρικών και τοπικών κομματικών στελεχών για μία πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.

«Γαλάζιες» συμφωνίες
Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ στελεχών που ενδιαφέρονται για το «γαλάζιο» χρίσμα. Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Διοικούσας της ΝΔ, η οποία διά του προέδρου της Δημήτρη Βαρτζόπουλου ασκεί πιέσεις προς όλους, ώστε να αποφευχθούν οι εμφύλιες συρράξεις.
Η πρώτη συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά τον ενιαίο δήμο Χορτιάτη-Πυλαίας-Πανοράματος, στον οποίο και οι τρεις νυν δήμαρχοι πρόσκεινται στη ΝΔ. Προ ημερών ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης αποφάσισε να συνταχθεί με το δήμαρχο Πανοράματος Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και μαζί του συντάσσονται ο πρώην δήμαρχος Πυλαίας Στέφανος Μποζίνης (πήρε περίπου 25% το 2006) και ο «γαλάζιος αντάρτης» στο δήμο Χορτιάτη Νίκος Χατζηαντωνίου (περί το 15% το 2006). Σύμφωνα με πληροφορίες καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν τα ευρήματα δημοσκόπησης τα οποία έδιναν σημαντικό προβάδισμα τον κ. Καϊτεζίδη με δεύτερο το δήμαρχο Πυλαίας Βασίλη Καρτάλη και τρίτο τον κ. Γεράνη. Η κοινή συστράτευση των κυρίων Γεράνη, Μποζίνη και Χατζηαντωνίου υπό τον κ. Καϊτεζίδη επισημοποιείται σήμερα με κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων.
Η δεύτερη συμφωνία αφορά το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Εκεί υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος θα έχει τη στήριξη του νυν δημάρχου Μενεμένης Γιώργου Ακτσελή αλλά και του προκατόχου του Γιώργου Μύθημη. Αντιθέτως δυσκολότερο εμφανίζεται το εγχείρημα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δημάρχων Ευόσμου Δημήτρη Χατζηβρέττα και Ελευθερίου Κορδελιού Στάθη Λαφαζανίδη με υποψήφιο τον πρώτο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει η τοπική ΝΔ, ωστόσο ο κ. Λαφαζανίδης φαίνεται πως θα εξαντλήσει τη δυνατότητα συγκρότησης συνδυασμού σε συνεργασία με το ισχυρό δεξιό λόμπι του Ευόσμου υπό τον Πέτρο Σούλα.

Ίσως και χωρίς χρίσμα
Στο «πράσινο» στρατόπεδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αποφυγή των εμφυλίων στους δύο μεγάλους δήμους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Στον ενιαίο δήμο Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων οι δήμαρχοι Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος συναντώνται καθημερινά με αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη από Πεύκα και Άγιο Παύλο επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση. Και οι δύο επιμένουν στην υποψηφιότητά τους και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκτενώς τη σημερινή σύσκεψη στην Ιπποκράτους.
Το ίδιο θα συμβεί και με το δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία). Οι μέχρι στιγμής αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των τριών δημάρχων για συμφωνία σε κοινή υποψηφιότητα δεν απέδωσαν καρπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο οι δήμαρχοι Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης και Ευκαρπίας Μπάμπης Πανταζόγλου έχουν έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία υπέρ της υποψηφιότητας του πρώτου και πλέον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης. Το «πράσινο» χρίσμα διεκδικεί και ο τέως δήμαρχος Σταυρούπολης Διαμαντής Παπαδόπουλος.
Από την Ιπποκράτους δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο σε αυτούς τους δύο δήμους να μη δοθεί τελικώς χρίσμα, αλλά να υπάρξει σαφής στήριξη σε όποιον από τους υποψηφίους περάσει στο δεύτερο γύρο.

Χουβαρντάς ο δήμαρχος Επανομής
Όταν άρχισαν οι πρώτοι πολυήμεροι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η πλειονότητα της κοινής γνώμης ήταν στο πλευρό των εξεγερμένων. Προϊόντος του χρόνου και καθώς το φαινόμενο αυτό επαναλαμβανόταν σχεδόν κατ’ έτος, αποκτώντας πλέον εθιμική διάσταση, η διάθεση της κοινής γνώμης απέναντι στους αγρότες άρχισε να μεταστρέφεται. Αποκορύφωμα οι τελευταίες κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου, όταν οι πολίτες έδειξαν να αποδοκιμάζουν, για πρώτη φορά σε τέτοια ευρεία κλίμακα, την τακτική του αποκλεισμού των δρόμων. Στη διάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων είχαμε όμως και άλλη μία πρωτιά: Ήταν η πρώτη φορά που η κινητοποίηση των αγροτών είχε και… χορηγούς. Αναφέρομαι στο δήμαρχο Επανομής Απόστολο Οικονομίδη, ο οποίος ανέλαβε -διά μέσου του δημοτικού ταμείου εννοείται- να καλύψει τα έξοδα που έκαναν οι αγρότες στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια. Όπως προκύπτει και από τη συγκεντρωτική κατάσταση των τιμολογίων έτους 2010, ο δήμαρχος φόρτωσε στο ταμείο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου τα περίπου 500 ευρώ που ξοδεύτηκαν για τα σουβλάκια που κατανάλωσαν οι ταλαίπωροι αγρότες στο μπλόκο του αεροδρομίου. Υποθέτω ότι θα αναμένει (στις προσεχείς εκλογές) και τη σχετική ανταπόδοση… εκτός αν λογάριαζε χωρίς τον «Καλλικράτη».

Του έκοψαν 300.000 ευρώ
Τελειωμό δεν έχουν τα εμπόδια τα οποία συναντά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην αγωνιώδη προσπάθειά του να προλάβει να μπει στο νέο δημαρχιακό γραφείο του. Την ώρα που ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παγώνει κάθε -υπό ή προς εκτέλεση- έργο, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, για να αποπληρώσει τον εργολάβο, ώστε να του ανοίξει τις πύλες του νέου δημαρχείου, νέο κώλυμα προέκυψε, τη φορά αυτή από το ελεγκτικό συνέδριο. Πληροφορούμαι ότι η πάρεδρος επέστρεψε, χωρίς να τα εγκρίνει, τιμολόγια ύψους περίπου 300.000 ευρώ που αφορούν προμήθειες για το νέο πολυτελές γραφείο του δημάρχου. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα ενθυμούνται ότι μόνον η επίπλωση του γραφείου του κ. Παπαγεωργόπουλου κόστισε περί τα 170.000 ευρώ. Στην πάρεδρο γυάλισαν προφανώς και άλλα, με αποτέλεσμα στο φορτίο των 6,5 εκατ. ευρώ που θα κληροδοτήσει στο διάδοχό του ο κ. Παπαγεωργόπουλος να προστεθούν άλλες τριακόσιες χιλιάδες. Όμως όλα αυτά είναι σχεδόν ασήμαντα μπροστά στη μεγαλειώδη στιγμή της εγκατάστασης του δημάρχου στο νέο γραφείο του.

Νέα συνάντηση
Περισσότερο με… ομαδική ψυχοθεραπεία παρά με προσπάθεια πολιτικής σύγκλισης μοιάζει η νέα συνάντηση εκπροσώπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και διαφόρων κινήσεων πολιτών. Η αρχική φιλοδοξία ήταν να υπάρξουν κάποιες κοινές δράσεις και μέσω αυτών να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινής καθόδου στις εκλογές. Ήδη όμως ένας από τους βασικούς παίκτες, ο Γιάννης Μπουτάρης, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, συνεπώς η ζύμωση είναι πλέον άνευ αντικειμένου. Ωστόσο στη συνάντηση ,κάποιοι θα επιμείνουν ότι το εγχείρημα κοινής υποψηφιότητας δεν είναι ανέφικτο. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι έχει ετοιμαστεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικού εκλεκτορικού σώματος από αντιπροσώπους όλων των παρατάξεων και κινήσεων, το οποίο θα αναδείξει τον κοινό υποψήφιο. Από την αποψινή συνάντηση θα απουσιάζει πάντως η Χρύσα Αράπογλου, καθώς θα βρίσκεται στην Ιπποκράτους, όπου θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες στους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου