Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

124 εκατ. ευρώ χρωστά ο νομός Θεσσαλονίκης

Χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κληροδοτούν οι 45 σημερινοί δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης στους δεκατέσσερις Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτοί θα διαμορφωθούν από 1ης Ιανουαρίου 2011 λόγω «Καλλικράτη».
Ενδεικτικό του δυσβάστακτου οικονομικού βάρους που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές διοικήσεις, οι οποίες θα αναδειχθούν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, είναι το γεγονός ότι μόνον προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης οφείλουν άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν συνυπολογιστούν και τα διαπιστωμένα χρέη προς τρίτους (προμηθευτές, κατασκευαστές, απαλλοτριώσεις, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.ά.) αλλά και τα «κρυφά» χρέη κυρίως των «αμαρτωλών» δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση, τότε το συνολικό χρέος θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το φαινόμενο Λαχανά
Την πρώτη πεντάδα των υπερχρεωμένων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης συμπληρώνουν οι δήμοι Ευόσμου (8,5 εκατ.), Αμπελοκήπων (6,6), Μυγδονίας (5,5) και Θερμαϊκού (5,1). Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του δήμου Λαχανά, ο οποίος, παρότι εισπράττει ετησίως το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3 εκατ. ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, κατόρθωσε να χρωστά στις τράπεζες 4.678.398 ευρώ, παρουσιάζοντας το υψηλότερο κατά κεφαλή χρέος στην Ελλάδα (1.237 ευρώ κατ’ άτομο, όταν στον πλέον υπερχρεωμένο δήμο Πειραιά το αντίστοιχο ποσό είναι 746 ευρώ). Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σήμερα ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος εξακολουθεί να διοργανώνει τις σκανδαλώδεις δωρεάν διακοπές για τους δημότες του, για τις οποίες ο δήμος λογοδοτεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Οι έξι «νοικοκυραίοι»
Από τους 45 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης υπάρχουν έξι οι οποίοι δεν έχουν καμία δανειακή υποχρέωση. Πρόκειται για τους δήμους Συκεών (που είναι και ο πολυπληθέστερος με 41.726 εγγεγραμμένους κατοίκους), Αρέθουσας, Εγνατίας, Ευκαρπίας, Μαδύτου και Πεύκων. Πολύ μικρές οφειλές προς τράπεζες έχουν και οι δήμοι Βερτίσκου (90.056 ευρώ) και Τριανδρίας (117.190).
Σημαντική συσσώρευση χρεών προς τράπεζες θα επιφέρει σε ορισμένες περιπτώσεις ο «Καλλικράτης». Για παράδειγμα το συνολικό τραπεζικό χρέος στο νέο δήμο Ωραιοκάστρου-Καλλιθέας-Μυγδονίας θα ανέβει στα 10,6 εκατ. ευρώ, στο δήμο Ευόσμου-Ελευθέριου Κορδελιού στα 10 εκατ., στο δήμο Λαγκαδά περίπου στα 9 εκατ. (κυρίως λόγω Λαχανά), στο δήμο Θερμαϊκού-Επανομής-Μηχανιώνας στα 8,6 εκατ., στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στα 8,2 εκατ., στο δήμο Θέρμης-Βασιλικών-Μίκρας στα 6,7 εκατ., στο δήμο Παύλου Μελά (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία) στα 6,2 εκατ., σε Πανόραμα-Πυλαία-Χορτιάτη στα 4,5 εκατ. κ.ο.κ.
Σε μία προσπάθεια να μετριάσει την γκρίζα εικόνα που εμφανίζουν οι δήμοι ως προς τα οικονομικά τους, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «το σύνολο των υποχρεώσεων των 1.034 ΟΤΑ της χώρας αντιπροσωπεύει περίπου το ετήσιο έλλειμμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας, ποσό που ισοδυναμεί με το 15% των συνολικών εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση να συγκριθεί ούτε να αντιμετωπίζεται όπως ορισμένες ΔΕΚΟ», τονίζεται. Επίσης η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει ότι οι δήμοι της Ελλάδας έχουν το μικρότερο δανειακό βάρος στην Ευρώπη μετά τη Μάλτα. Όσον αφορά τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης, η ΚΕΔΚΕ υποστηρίζει ότι αυτοί αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 3% του συνόλου των ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου