Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Καμπάνες έως 50.000 ευρώ για τους παραβάτες

Αυστηρό πλαίσιο για προεκλογικές δαπάνες και ρύπανση
Αυστηρό έλεγχο των δαπανών, συγκεκριμένα πλαφόν στη χρηματοδότηση και ποινολόγιο για τις παραβάσεις ορίζουν οι διατάξεις για τα οικονομικά έξοδα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ανάλογα σφιχτό είναι και το πλαίσιο για τις προεκλογικές δράσεις σε κοινόχρηστους χώρους, όπου απαγορεύεται το πλαστικό και η αφισορύπανση.
Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των χώρων και του τρόπου χρήσης τους κατά την προεκλογική περίοδο για την προβολή των υποψηφίων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (έχει τεθεί σε ισχύ από τις 9 Αυγούστου), μετά από σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων που συγκαλείται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας, πρέπει "να μοιραστούν αναλογικά και επί ίσοις όροις με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών". Λαμβάνεται επίσης υπόψη αν υπάρχει κομματική υποστήριξη στους συνδυασμούς, καθώς και το ποσοστό που έλαβαν τα εμπλεκόμενα κόμματα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι συνδυασμοί με σημαντική εκλογική δύναμη ευνοούνται σε σχέση με άλλους που συγκέντρωσαν μικρότερα ποσοστά ή εμφανίζονται για πρώτη φορά, και πως ευνοούνται και οι "χρισματικοί" υποψήφιοι.
"Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των συνδυασμών συμφωνήσουν ομόφωνα, υπογράφεται πρακτικό που είναι υποχρεωτικό", ενώ, αν διαφωνήσουν, "το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις", ορίζει η εγκύκλιος και προσθέτει: "Η προβολή των συνδυασμών στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι και οι κοινότητες ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των συνδυασμών". Επίσης ορίζει διάφορες απαγορεύσεις ώστε να μειωθεί η ρύπανση:
Απαγορεύεται η ανάρτηση αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό η αεροπανό, οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους.
Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού από πλαστική ύλη, καθώς και η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι, χρώματα κλπ. Επίσης απαγορεύεται η χρήση διαφημιστικών τρικ.
Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάιτς) σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Εξάλλου, οι συνδυασμοί οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές και λοιπές ουσίες. Επίσης, τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, θα πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους σε πέντε μέρες από τη μέρα των εκλογών, εκτός αν η ψηφοφορία επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή. Οι διαστάσεις των περιπτέρων δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από 2Χ2Χ2 μέτρα, το δε μήκος των τροχόσπιτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα.
Εκλογικές δαπάνες
Οι διατάξεις και οι όροι που θα τεθούν σε ισχύ σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι οποίες θα αφορούν τις εκλογικές δαπάνες στοχεύουν στη μείωση της διακίνησης του λεγόμενου μαύρου πολιτικού χρήματος και στη διαφάνεια. Έτσι, τα έσοδα και οι προεκλογικές δαπάνες των δημοτικών και των περιφερειακών συνδυασμών θα διακινούνται κατά 95% μόνο μέσω ειδικών λογαριασμών τραπεζών που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στην Ελλάδα. Επίσης, απαγορεύεται ρητά η χρηματοδότηση υποψηφίων από φυσικά πρόσωπα που είναι οφειλέτες στις οικίες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και στους δήμους για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και από ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ απαγορεύεται η λήψη τραπεζικών δανείων με σκοπό τη χρηματοδότηση υποψηφίων ή συνδυασμών. Οι ποινές για τους παραβάτες και τους επικεφαλής των συνδυασμών κυμαίνονται εφεξής από 30.000 έως 100.000 ευρώ. Επίσης, με πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ θα τιμωρούνται και οι υπεύθυνοι διαχειριστές των συνδυασμών και οι υποψήφιοι οι οποίοι, αν και γνώριζαν, δεν εναντιώθηκαν με γραπτή δήλωσή τους στη χρηματοδότηση. Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ, ενώ για όλους τους υποψηφίους σε 500. Περιορίζονται δραστικά τα εκλογικά περίπτερα (ο νόμος προβλέπει ένα εκλογικό κέντρο ανά περιφέρεια), ενώ κατά το προεκλογικό διάστημα οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν δύο φορές σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ μέσα εθνικής εμβέλειας και μία φορά σε ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.
Δαπάνες ανάλογες με τον πληθυσμό
Το ύψος των εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο αυξάνεται και υπολογίζεται πλέον με βάση το ποσό των 1.000 ευρώ το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας:
- έως 10.000, συντελεστής 1 (όριο δαπανών 1.000 ευρώ)
- έως 30.000, συντελεστής 1,5 (όριο δαπανών 1.500 ευρώ)
- έως 60.000, συντελεστής 2 (όριο δαπανών 2.000 ευρώ)
- έως 100.000, συντελεστής 2,5 (όριο δαπανών 2.500 ευρώ)
- έως 150.000, συντελεστής 3 (όριο δαπανών 3.000 ευρώ)
- έως 200.000, συντελεστής 3,5 (όριο δαπανών 3.500 ευρώ)
- άνω των 200.000 κατοίκους, ο συντελεστής αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 100.000 κατοίκους (π.χ., με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, ανώτατο όριο δαπανών είναι τα 6.500 ευρώ).
Στις προεκλογικές δαπάνες τόσο για τους συνδυασμούς όσο και για τους υποψηφίους εντάσσονται πλέον και τα έξοδα για τις δημοσκοπήσεις αλλά και αυτά για την προβολή στο διαδίκτυο, καθώς και τα κάθε είδους τηλεπικοινωνιακά μηνύματα.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών σε εκλογικές περιφέρειες άνω των 10.000 κατοίκων, οι συνδυασμοί οφείλουν να ορίσουν διαχειριστή, τα στοιχεία του οποίου θα κοινοποιήσουν στην οικία ΔΟΥ, ενώ σε όλους ανεξαιρέτως του συνδυασμούς θα χορηγείται ειδικός αριθμός φορολογικού μητρώου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου