Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Σε κλοιό εγκληματικότητας η Βόρεια Ελλάδα

Αμφίρροπη μαίνεται στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας η καθημερινή μάχη των σωμάτων ασφαλείας με τη μικροεγκληματικότητα. Από τον Έβρο, που «μαστίζεται» από την παράνομη μετανάστευση, τις Σέρρες με τις συνεχείς μικροκλοπές, τη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφονται οκτώ κλοπές οχημάτων την ημέρα, έως και τα Γρεβενά, στα οποία δραστηριοποιούνται σπείρες διαρρηκτών, το λεγόμενο «καθημερινό έγκλημα» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ημερήσιας διάταξης. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα 7.417 κλοπές - διαρρήξεις, 2.115 κλοπές οχημάτων και 379 ληστείες.
Την ίδια ώρα, όπως εξηγούν πηγές της Αστυνομίας, τα οργανικά κενά, οι ελλείψεις υποδομών και η ενασχόληση των αστυνομικών με γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη στην εργασία τους.

Θεσσαλονίκη

Μικρή μείωση της εγκληματικότητας από μήνα σε μήνα δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για το νομό Θεσσαλονίκης, όπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 6.056 κλοπές - διαρρήξεις, 1.377 κλοπές ΙΧ και 328 ληστείες. Στη συρρίκνωση συνέβαλαν και οι ομάδες ΔΙΑΣ, οι οποίες από τα τέλη Μαρτίου επιχειρούν στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η καθημερινή εμπειρία των αστυνομικών στους δρόμους της πόλης έχει να παρουσιάσει μία εικόνα που δεν αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία. «Η μείωση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη φιλότιμη προσπάθεια των αστυνομικών, οι οποίοι παρά τις σημαντικές ελλείψεις παλεύουν με την εγκληματικότητα, που βρίσκεται στο «κόκκινο» στις γειτονιές της πόλης. Τα περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών είναι καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται έξαρση της βίας ακόμη και σε μικροκλοπές, όπου οι δράστες δε διστάζουν να τραυματίζουν το θύμα για να του αποσπάσουν 10-20 ευρώ ή ένα ρολόι», αναφέρει ο γ.γ. της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης. Η έλλειψη προσωπικού αναδεικνύεται το κυριότερο εμπόδιο, καθώς ο νομός Θεσσαλονίκης μετράει περίπου 1.000 κενές οργανικές θέσεις, ενώ με τις πρόσφατες τακτικές μεταθέσεις το σώμα ενισχύθηκε μόλις με 100 άτομα. Τον τελευταίο μήνα στο έργο των αστυνομικών συνδράμουν και 400 δευτεροετείς δόκιμοι αστυφύλακες, ωστόσο αίτημα των συνδικαλιστών είναι η ενίσχυση του σώματος με την επικείμενη έξοδο των νέων αστυφυλάκων τον Οκτώβριο.
«Το σώμα έχει ανάγκη από μάχιμους αστυνομικούς κι όχι από άτομα που είναι εγκλωβισμένα στη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών», συμπληρώνει ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας πως τα «πάρεργα», όπως οι επιδόσεις δικογράφων, ο έλεγχος οικοδομών και καταστημάτων, η έκδοση διαβατηρίων κ.ά. απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό των αστυνομικών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 80 αστυνομικοί επιδίδουν καθημερινά δικόγραφα στο νομό Θεσσαλονίκης και άλλοι 30 ασχολούνται με την έκδοση διαβατηρίων. «Ολες αυτές τις αρμοδιότητες θα έπρεπε να τις είχε αναλάβει η δημοτική αστυνομία ή οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ώστε να μπορούμε απρόσκοπτα να ασχοληθούμε με το βασικό έργο μας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας», καταλήγει.

Κεντρική Μακεδονία
Στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζουν οι διαρρήξεις κατοικιών, καθώς μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν 128 περιστατικά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο σημειώθηκαν 642 κλοπές - διαρρήξεις, 400 κλοπές οχημάτων και 31 ληστείες. «Πριν από δέκα ημέρες είχαμε μία ακόμη ληστεία τράπεζας στην Πιερία με λεία περίπου 20.000 ευρώ», αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας. Καθημερινά είναι και τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα του κέντρου, τα οποία αποδίδονται συνήθως σε χρήστες ναρκωτικών. Αξιωματικοί της περιοχής ελπίζουν στην πρόσφατη ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, τα πέντε αστυνομικά τμήματα του νομού (Κατερίνης, Κολινδρού, Λιτοχώρου, Αιγινίου και Περιφέρειας) είναι αποδυναμωμένα τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές. «Αρκεί να σας πω ότι τα περισσότερα περιπολικά έχουν διανύσει πάνω από 500.000 χλμ. και αρκετές φορές έχει συμβεί να μας αφήνουν στη μέση του δρόμου την ώρα που επιχειρούμε για κάποιο συμβάν», περιγράφει αξιωματικός.

Στην περιφέρεια των Σερρών και ειδικότερα στο Σιδηρόκαστρο, τη Νιγρίτα και την Ηράκλεια δείχνει να έχει «μετακομίσει» η μικροεγκληματικότητα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας. Η έντονη παρουσία του σώματος ΔΙΑΣ, που ξεκίνησε περιπολίες πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται να έχει αποδώσει, ωστόσο οι κλοπές και οι διαρρήξεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς στα χωριά κοντά στα σύνορα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με το “εισαγόμενο έγκλημα”, το οποίο αδυνατούμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, αλλά και του γεγονότος ότι τα κενά που αφήνουν όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αναπληρώνονται ποτέ», σημειώνει αξιωματικός της περιοχής.

Αν. Μακεδονία και Θράκη
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους 503 κλοπές - διαρρήξεις, 289 κλοπές οχημάτων και 19 ληστείες. «Πώς να μην αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα, από τη στιγμή που μόνο στην Ξάνθη υπηρετούν 30% λιγότερα άτομα από την προβλεπόμενη αστυνομική δύναμη; Την ίδια ώρα που λείπουν περίπου 70 αστυφύλακες η ομάδα ΔΙΑΣ ενισχύθηκε με 24 άτομα μέσα από τα τμήματα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί άνδρες απασχολούνται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας για να φυλάξει την πόλη», αναφέρει αξιωματικός της περιοχής. Στον Εβρο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα για τους αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να διεκπεραιώσουν τη γραφειοκρατία για περίπου 200 άτομα, που στη συνέχεια μεταφέρονται στα Κέντρα Κράτησης για να αφεθούν ελεύθερα μετά από λίγες ημέρες. «Από τις αρχές του έτους υπολογίζουμε πως έχουν εισέλθει παράνομα περίπου 15.000 άτομα. Την ώρα που η πλειοψηφία των αστυνομικών ασχολείται με την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των στοιχείων τους, τα τμήματα μένουν με ελάχιστο προσωπικό. Οι διαρρήξεις και οι κλοπές αυξάνονται και στην Ορεστιάδα όπου το τμήμα Ασφάλειας λειτουργεί με ένα μόνο άτομο», καταγγέλλει συνδικαλιστής του νομού.

Δυτική Μακεδονία
Στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφηκαν 216 κλοπές - διαρρήξεις, 49 κλοπές οχημάτων και 1 ληστεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, η βαριά εγκληματικότητα απουσιάζει από τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, αλλά «οι κλοπές και οι διαρρήξεις βρίσκονται σε έξαρση ειδικά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Κοζάνης, καθώς αρκετός κόσμος έχει φύγει για διακοπές και τα κρούσματα είναι πολύ συχνά». «Εποχική» εγκληματικότητα παρατηρείται και στα Γρεβενά. Σύμφωνα με αξιωματικό, το τελευταίο διάστημα έκαναν αισθητή την παρουσία τους διάφορες σπείρες αλλοδαπών που δρουν οργανωμένα «αδειάζοντας» σπίτια στο κέντρο της πόλης. Αλλά και στα γειτονικά χωριά σημειώθηκαν πολλά κρούσματα απάτης, με επιτήδειους να αποσπούν χρηματικά ποσά από ηλικιωμένους...
http://toauti.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου