Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΕΚΑΒ: SOS για ζωές ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα

«Θανατηφόρες» έχουν γίνει οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους διασώστες, οι οποίοι ομολογούν ότι χωρίς προσωπικό και ασθενοφόρα δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Στη Χαλκιδική, που μετρά περίπου 1,5 εκατομμύριο πληθυσμό λόγω τουριστικής περιόδου, υπάρχουν μόλις πέντε ασθενοφόρα και η πρόσβαση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις.
«Στόχος του ΕΚΑΒ είναι να φτάνει γρήγορα στο περιστατικό, δηλαδή το αργότερο μέσα σε δέκα λεπτά. Ομως, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και ασθενοφόρα, χάνουμε το λεγόμενο ''χρυσό δεκάλεπτο'' και όχι μόνο δεν είμαστε χρήσιμοι αλλά άθελά μας γινόμαστε συμμέτοχοι σε άσχημες καταστάσεις. Στο νομό Χαλκιδικής δεν επαρκούν τα 5 ασθενοφόρα εν μέσω καλοκαιριού. Ξέρουμε ότι, αν κάποιος για παράδειγμα πάθει έμφραγμα στην Τορώνη ή σε άλλο απομακρυσμένο σημείο, είναι καταδικασμένος να πεθάνει. Το ΕΚΑΒ χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να φτάσει εκεί και να προσφέρει βοήθεια. Αυτό είναι δολοφονία...», επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, χτες διασώστες του ΕΚΑΒ συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, όπου σήκωσαν μαύρες σημαίες και παρέταξαν ασθενοφόρα.
Θεσσαλονίκη
Τραγική χαρακτηρίζουν την εικόνα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα οι διασώστες. Οπως καταγγέλλουν, κατά το τελευταίο κύμα προσλήψεων, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι 232 αφορούσαν διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, όχι όμως και τη Θεσσαλονίκη. «Η δύναμή μας δεν ξεπερνά τους 209 διασώστες. Δεν μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα από 18 ασθενοφόρα την ημέρα, παρόλο που υπάρχουν ανάγκες. Με αυτά προσπαθούμε να καλύψουμε μια μεγάλη περιοχή, από τα Κουφάλια μέχρι την Ηράκλεια Χαλκιδικής», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 2 Θεσσαλονίκης, Αντώνης Αντωνόπουλος. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον άλλα 5 ασθενοφόρα για να προλαβαίνουν οι διασώστες να εξυπηρετούν τα περιστατικά. Εξάλλου, μέχρι πρόσφατα στο νομό βρίσκονταν σε κίνηση καθημερινά 24 ασθενοφόρα.
Την ίδια ώρα, καταγράφεται έλλειψη γιατρών, κρατώντας καθηλωμένη τη μία από τις δύο κινητές μονάδες (λειτουργούν εκ περιτροπής), ενώ και το τηλεφωνικό κέντρο είναι αποδεκατισμένο, αφού οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να λειτουργούν όλες οι γραμμές..
Οι ανάγκες
Οι ελλείψεις σε προσωπικό και ασθενοφόρα έχουν γονατίσει το ΕΚΑΒ, λένε οι εργαζόμενοι, με συνέπεια σε αρκετές πόλεις να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Οπως εκτιμούν, χρειάζεται ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 800 διασώστες πανελλαδικά και 300 στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Γιαμουρίδη, δεκάδες νομοί διαθέτουν μόλις από ένα ασθενοφόρο, ενώ στην Πτολεμαΐδα δεν υπάρχει κανένα! Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, στις πόλεις Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Γιαννιτσά, Εδεσσα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Κομοτηνή υπάρχει μόνον από ένα ασθενοφόρο. Καλύτερη είναι η κατάσταση σε Σέρρες και Κατερίνη, όπου κινούνται 2-3 ασθενοφόρα, ενώ στη Χαλκιδική οι ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν με περίπου 15 ασθενοφόρα. «Ειδικά στη Χαλκιδική δεν έχει καν αναπτυχθεί τομέας του ΕΚΑΒ. Αυτό σημαίνει ότι δε λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο και ο πολίτης που καλεί το ''166'' για βοήθεια δεν μπορεί να βρει κάποιον ειδικό για να πάρει οδηγίες. Το τηλέφωνο χτυπάει στο νοσοκομείο Πολυγύρου και δίνεται στον ασθενή κινητό τηλέφωνο από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ! Αυτό το σύστημα είναι κοροϊδία, διότι δε βοηθά τον ασθενή όταν παθαίνει κάτι και μας χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Γιαμουρίδης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διασώστες του ΕΚΑΒ αναγκάζονται να μεταφέρουν τις τελευταίες ημέρες τους καρδιοπαθείς του νομού Κοζάνης στα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Γρεβενών, επειδή η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης έκλεισε. Ωστόσο, τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν. Συχνά, τα πληρώματα εκτελούν δευτερογενείς διακομιδές -π.χ. εξιτήρια νοσοκομείων, μεταφορά νεφροπαθών, μεταφορές προς ιδιωτικές κλινικές- με αποτέλεσμα να καθυστερούν να φτάσουν σε κάποιο έκτακτο περιστατικό. Πρόσφατα, όπως κατήγγειλαν, πλήρωμα κλήθηκε να προσφέρει βοήθεια σε επείγον περιστατικό στην Επανομή, αλλά έκανε μεταφορά νεφροπαθή κι έφτασε στο σημείο του συμβάντος με καθυστέρηση.
www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου