Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Πάμε για 8 - 5 και βλέπουμε

Το πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αποτυπωθεί στο χρώμα που θα έχει ο χάρτης των δεκατριών περιφερειών τα βράδια της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου.
Όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα κερδίσει τις περισσότερες περιφέρειες θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Παρότι Ιπποκράτους και Ρηγίλλης αποφεύγουν ακόμη και να ψιθυρίσουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος τους, τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας έχουν ορίσει με σαφήνεια ποια είναι τα όρια της επιτυχίας και της αποτυχίας.
Από επτά και πάνω
Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω του «επτά» θα ισοδυναμεί με ήττα. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ μόλις πριν από έναν χρόνο είχε κερδίσει με δέκα μονάδες διαφορά τη ΝΔ, κάποιοι τοποθετούν τον πήχη ψηλότερα, στις οκτώ, ακόμη και στις εννέα περιφέρειες οι πιο αισιόδοξοι. Ωστόσο οι πλέον πραγματιστές τονίζουν ότι «τέτοιοι στόχοι είναι υπερφίαλοι», θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ κουβαλά ήδη στην πλάτη του μία εξαιρετικά δυσάρεστη δωδεκάμηνη κυβερνητική θητεία. Παράλληλα επισημαίνουν τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν κατά τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων, οι οποίες θεωρούν ότι θα αποτυπωθούν και στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Συνεπώς πάμε για το ‘επτά’, άντε το ‘οκτώ’ και μετά βλέπουμε», επισημαίνει κορυφαίο κομματικό στέλεχος.
Το ελάχιστο πέντε
Χαμηλότερα τοποθετεί τον πήχη η Ρηγίλλης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν σίγουρες τρεις περιφέρειες και πιστεύουν ότι υπό προϋποθέσεις θα επικρατήσουν και σε τουλάχιστον άλλες δύο. «Ό,τι έρθει από κει και πέρα θα είναι ευπρόσδεκτο και θα δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθειά μας», σημειώνει στέλεχος της Πολιτικής Επιτροπής. Στη ΝΔ έχουν επίγνωση των δυσκολιών αυτής της αναμέτρησης. «Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει ακόμη το κυβερνητικό παρελθόν μας», τονίζει «γαλάζιος» βουλευτής. «Επιπλέον», αναφέρει, «το ΠΑΣΟΚ έχει και το πλεονέκτημα του ‘Καλλικράτη’, ο οποίος τυγχάνει της αποδοχής του κόσμου, και συνεπώς οι υποστηρικτές του θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα». Στη ΝΔ ποντάρουν κυρίως στο δεύτερο γύρο και στην αντιμνημονιακή συσπείρωση και θεωρούν πως «ήταν μεγάλο λάθος για το ΠΑΣΟΚ που δεν επανέφερε το 42%». Την ίδια ώρα όμως φοβούνται το ενδεχόμενο αποχής των «αδιάφορων» ψηφοφόρων κατά τη δεύτερη Κυριακή. «Σε κάθε περίπτωση», σημειώνει βουλευτής κινούμενος στο χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, «οποιοδήποτε αποτέλεσμα κάτω του ‘πέντε’ θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δυσαρέσκεια που υποβόσκει σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά για τους χειρισμούς του στο θέμα των υποψηφιοτήτων θα ξεσπάσει με εκκωφαντικό τρόπο.
Πού χτυπά το ΠΑΣΟΚ
Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν βέβαιη την επικράτησή τους σε τουλάχιστον πέντε περιφέρειες. Η πρώτη αφορά την Αττική, που είναι η πολυπληθέστερη και όπου η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού δείχνει να κυριαρχεί αυτής του Βασίλη Κικίλια. Η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, αλλά στην Ιπποκράτους δεν ανησυχούν παρά την ενδεχόμενη πλευροκόπηση από την υπό συζήτηση υποψηφιότητα του Γιάννη Δημαρά.
Σίγουρη θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη -και μάλιστα από τον πρώτο γύρο- στην περιφέρεια Κρήτης, όπου ο τέως υφυπουργός Σταύρος Αρναουτάκης αναμετράται με τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στο Νότιο Αιγαίο καθιστά αδιαμφισβήτητη την επικράτηση του νομάρχη Δωδεκανήσων Γιάννη Μαχαιρίδη έναντι του πρώην περιφερειάρχη Μπάμπη Κόκκινου. «Πράσινη» αναμένεται να βαφεί η Δυτική Ελλάδα, όπου ο τέως υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας θεωρείται πολύ ισχυρός έναντι του πρώην προέδρου του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ Γιώργου Παπαναστασίου, με την υποψηφιότητα του οποίου διαφωνούν και αρκετοί «γαλάζιοι». Βέβαιη θεωρούν στην Ιπποκράτους τη νίκη και στα Ιόνια Νησιά. Εκεί υποψήφιος είναι ο ακαδημαϊκός και πρώην γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Μπεριάτος, ο οποίος θα έχει απέναντί του τον Σπύρο Σπύρου. Παρότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή του ΠΑΣΟΚ (αφού προέκυψε μετά την επίμονη άρνηση της Άντζελας Γκερέκου) και δεν κατάγεται από την πολυπληθέστερη Κέρκυρα, η επικράτησή του θεωρείται μάλλον δεδομένη.
Οι διεκδικήσιμες
Από εκεί και πέρα στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι μπορούν, έστω και στο νήμα, να κερδίσουν ακόμη τρεις ή και τέσσερις περιφέρειες. Ως πιο πιθανή υπολογίζουν την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη ποντάροντας στην υπεροχή του νομάρχη Ροδόπης Άρι Γιαννακίδη έναντι του «γαλάζιου» νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη. Θεωρούν επίσης κρίσιμο εκλογικό μέγεθος τη μειονοτική ψήφο, η οποία διάκειται ευνοϊκότερα προς τον κ. Γιαννακίδη. Ακολουθεί το Βόρειο Αιγαίο με υποψήφιο το δήμαρχο Μυτιλήνης Σάκη Γιακαλή και αντίπαλό του το νομάρχη Λέσβου Παύλο Βογιατζή. Καθοριστική θα είναι η απήχηση του Στρατή Κόρακα εκ μέρους του ΚΚΕ, το οποίο διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην περιοχή. Στα «συν» του «πράσινου» υποψηφίου προσμετράται η στάση του κατά του μνημονίου, η οποία διευκολύνει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ ενόψει δεύτερου γύρου. Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι υπό προϋποθέσεις κερδίζονται και η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Στη Θεσσαλία ο νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας «γράφει» καλύτερα από το «γαλάζιο» Κώστα Αγοραστό. Έχει όμως το μειονέκτημα ότι δεν κατάγεται από τη Λάρισα, ενώ υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της στάσης των ψηφοφόρων του Βαγγέλη Μπούτα στο δεύτερο γύρο. Στην Ήπειρο απέναντι από το νομάρχη Ιωαννίνων Αλέκο Καχριμάνη το ΠΑΣΟΚ έβαλε τον αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη. Η μάχη θεωρείται αμφίρροπη και τα προγνωστικά παρακινδυνευμένα.
Τι υπολογίζει η ΝΔ
Τη Θεσσαλία την προσμετρά στο δικό της καλάθι και η Ρηγίλλης. Θεωρεί πως, τώρα που το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην κυβέρνηση, θα επανασυσταθεί ο άξονας ΝΔ-ΚΚΕ και στο δεύτερο γύρο θα κυριαρχήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις. «Γαλάζια» προϋπολογίζουν και τη Στερεά Ελλάδα, όπου κατεβαίνουν από το ΠΑΣΟΚ ο Κλέαρχος Περγαντάς, από τη ΝΔ ο Θανάσης Χειμάρας και από το ΚΚΕ ο Γιώργος Μαρίνος. Η υποψηφιότητα του κ. Περγαντά θεωρείται αδύναμη, αλλά και ο κ. Χειμάρας αντιμετωπίζει σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι θα καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις (κυρίως από πλευράς Θ. Γιαννόπουλου) και στο τέλος το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο θα κερδίσει.
Επικράτηση έστω και δύσκολη στο δεύτερο γύρο βλέπουν και στην Πελοπόννησο. Θεωρούν ότι η ευκαιριακή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ στο πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη δεν μπορεί να ανατρέψει την πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και έτσι ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος θα είναι ο νέος περιφερειάρχης.
Εντελώς βέβαιη θεωρούν στη Ρηγίλλης τη νίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη έναντι του Μάρκου Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία. Στις σίγουρες περιφέρειες συγκαταλέγουν και τη Δυτική Μακεδονία, παρότι η υποψηφιότητα του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή δεν θεωρείται ισχυρή, είναι όμως ισχυρότερη αυτής του «πράσινου» νομαρχιακού συμβούλου Γιάννη Παπαϊορδανίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου