Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ακάθαρτο και απροστάτευτο το Σέιχ Σου

Οι εργασίες καθαρισμού που αφορούν στην αντιπυρική προστασία του Σέιχ Σου δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ενώ ήταν απαραίτητο να ολοκληρωθούν πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.
Ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί αλλά το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης παραμένει σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο, καθώς είναι ακόμη σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου καθαρισμού. Το γεγονός κατήγγειλε το σωματείο δασεργατών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας καταδεικνύοντας τα προβλήματα που προκύπτουν στις διαδικασίες των δημοπρατήσεων, στις οποίες συμμετέχουν μόνο εργολάβοι και αποκλείονται οι δασικοί συνεταιρισμοί.
“Ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου έγινε πριν από δύο μήνες και ήταν ο μόνος στον οποίο κατ’ εξαίρεση επιτράπηκε η συμμετοχή συνεταιρισμών. Κατατέθηκαν ενστάσεις και πιθανόν το έργο να μη γίνει φέτος, αφού υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία. Δυστυχώς, το Σέιχ Σου θα μείνει ακαθάριστο”, ανέφερε ο κ. Αλέξανδρος Τσουραλάκης, πρόεδρος του σωματείου δασεργατών.
Οι δασεργάτες, περίπου 500 στη, Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες καθώς “την υλοτομία, τις αναδασώσεις και τους καθαρισμούς αναλαμβάνουν εργολάβοι και καρπώνονται εκατομμύρια ευρώ, αφού δεν επιτρέπεται στους δασικούς συνεταιρισμούς να πάρουν μέρος. Οι περισσότεροι εργολάβοι χρησιμοποιούν ανασφάλιστους ανειδίκευτους εργάτες, με χαμηλά μεροκάματα”, σύμφωνα με τον κ. Τσουραλάκη. Οι δασεργάτες ζητούν να δίνονται οι δουλειές αυτές από τα δασαρχεία απευθείας στους συνεταιρισμούς και να πληρώνονται από τον κωδικό 878 του τακτικού προϋπολογισμού με τις τιμές που ορίζει κάθε φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σοβαρό πλήγμα στην εργασία των δασεργατών επέφερε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η δημιουργία εικονικών δασικών συνεταιρισμών με μέλη που δεν έχουν καμία σχέση με τις δασικές εργασίες. “Οι εικονικοί συνεταιρισμοί υλοτομούν τα ξύλα που αφήνουν μεγάλο κέρδος, όπως είναι οι κορμοί οξιάς και αφήνουν τα καυσόξυλα να σαπίζουν στα δάση. Έτσι ζημιώνεται η εθνική οικονομία αλλά και δημιουργούνται εστίες κινδύνου φωτιάς στα δάση”, είπε ο πρόεδρος του σωματείου.
Οι δασεργάτες θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει από το ΠΑΜΕ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου