Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Το στοίχημα του Νοεμβρίου

Το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δικαίως προβληματίζει τα κομματικά επιτελεία, καθώς δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά για ένα ισχυρό κρας τεστ με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Όχι επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση και μικρότερα κόμματα έχουν προσδώσει στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο, αλλά κυρίως επειδή το Νοέμβριο θα αναδειχθούν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές που θα διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα της χώρας την οποία εισάγει η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Ένα χρόνιο αίτημα αποκέντρωσης και εκσυγχρονισμού, η αιρετή περιφέρεια, γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποκτήσει λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, ικανούς να διαχειριστούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα την καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι προφανές ότι αυτή η μεγάλη θεσμική τομή επισκιάζεται από τη βαρύτατη οικονομική κρίση και τα επώδυνα μέτρα που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Ωστόσο, οι ηγεσίες των κομμάτων διαπράττουν σοβαρό σφάλμα περιορίζοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο σχήμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο, δεδομένου ότι στις 7 ή στις 14 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να εκλεγεί κυβέρνηση. Οι κάλπες θα αναδείξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο και να φτιάξουν πιο ανθρώπινες, πιο λειτουργικές και βιώσιμες τις τοπικές κοινωνίες σε πόλεις και χωριά.
Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα και είναι στο χέρι των ψηφοφόρων να συμπεριφερθούν πιο υπεύθυνα από τα κομματικά ιερατεία. Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, οι δημότες προτίθενται να ψηφίσουν με κριτήριο την ικανότητα και την καταλληλότητα των προσώπων που κατέρχονται στο στίβο της αυτοδιοίκησης. Εάν αυτή η πρόθεση επιβεβαιωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα, η κοινωνία των πολιτών θα έχει στείλει το ισχυρό μήνυμα ότι η κομματική ιδιότητα δεν αποτελεί το μοναδικό διαβατήριο για συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις. Εκτός των άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες για ραγδαία αλλαγή και εκδημοκρατισμό των κλειστών κομματικών συστημάτων, τα οποία φέρουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και της αυτοδιοίκησης και της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου