Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Άρση του φορολογικού απορρήτου Διάταξη-βόμβα του υπουργείου Οικονομικών.

Θα αναρτώνται στο διαδίκτυο όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων.
Την άρση του φορολογικού απορρήτου εκατομμυρίων πολιτών σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέσω της εφαρμογής νέας διάταξης η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση των δηλωθέντων εισοδημάτων τους στο διαδίκτυο!
Παρά το γεγονός ότι, από τη στενή ερμηνεία της διάταξης, δεν προκύπτει, κατ’ αρχήν, το δικαίωμα του υπουργείου Οικονομικών να αναρτά στοιχεία για τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων παρά μόνο για όσους αποκτούν κέρδη από την άσκηση εμπορικών επιχειρήσεων ή ελευθέριων επαγγελμάτων, στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι από τη γραμματική ερμηνεία της εν λόγω διάταξης προκύπτει ότι είναι δυνατή η δημοσιοποίηση στοιχείων για όλους ανεξαιρέτως!
Η δυνατότητα ανάρτησης σε δημόσια θέα καταλόγων με τα ονόματα και τα εισοδήματα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα έχει παρασχεθεί από το 1994 σε όλους τους προϊσταμένους των ΔΟΥ με τη διάταξη του άρθρου 85 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Η ίδια διάταξη προβλέπει ότι “επιτρέπεται η έκδοση καταλόγων των φορολογουμένων όλης της χώρας, καθώς και η δημοσίευσή τους στις εφημερίδες”!
Ωστόσο, η διάταξη αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς προσέκρουσε στις διατάξεις για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θεσπίσθηκαν λίγο αργότερα από την πολιτεία.
Με προσθήκη που έκανε η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην παραπάνω διάταξη, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους (με τον φορολογικό νόμο 3842/2010) προβλέπεται πλέον η δυνατότητα δημοσίευσης στο διαδίκτυο καταλόγων με τα ονόματα και τα εισοδήματα των φορολογουμένων που ασκούν εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά με περιορισμούς που δεν θα επιτρέπουν την ελεύθερη εξαγωγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του νόμου, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, με τη νέα διάταξη “θεσμοθετείται η χρήση του διαδικτύου για τη δημοσιοποίηση καταλόγων φορολογουμένων που θα συντάσσονται κάθε χρόνο από τις ΔΟΥ και θα περιέχουν: το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία κάθε επιχείρησης ή επιτηδευματία, τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων, το δηλωθέν καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα, το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό”. Στην ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:
- Η δημοσιότητα των φορολογικών δεδομένων συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων που -σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία-αποφεύγουν να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θεωρείται ένα εύλογο μέτρο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
- Για την πρόσβαση στα στοιχεία ο χρήστης θα πρέπει να ταυτοποιείται, ενώ θα θεσπιστούν όρια ως προς τον αριθμό των δεδομένων που θα μπορούν να εξαχθούν.
- Η πρόσβαση στον κατάλογο δεν θα είναι ανοικτή αλλά ελέγξιμη και θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες και κριτήρια που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Η επιθυμία ορισμένων από το υπουργείο Οικονομικών να ερμηνεύουν τον νόμο διαφορετικά, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα εισοδήματα όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων (ακόμη και μισθωτών και συνταξιούχων), οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επιδιώκεται πλέον η καθολική άρση του φορολογικού απορρήτου και η παροχή της δυνατότητας σε τρίτους να λαμβάνουν γνώση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιτραπεί στον κάθε ενδιαφερόμενο η εξαγωγή στοιχείων για 20 φορολογούμενους κάθε μήνα, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και μεγαλύτερο αριθμό δεδομένων για ειδικές κατηγορίες ενδιαφερομένων! Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το περιεχόμενο της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει ήδη υποβληθεί για έγκριση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΑΠΟΨΗ
Ανθρωποφαγία. Εκεί παραπέμπει η διάταξη του υπουργείου! Σε μια κοινωνία που αναρωτιέται πώς οι 300 έχουν αποκτήσει τόσο πλούσιο “πόθεν έσχες” -και απάντηση δεν παίρνουν- το τελευταίο που της λείπει είναι να αρχίσει ο ένας πολίτης να στραβοκοιτά τον άλλο. Οι ιθύνοντες του υπουργείου έχουν σκεφτεί το θέμα των προσωπικών δεδομένων; Κι από τη στιγμή που υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός (άρα γνωρίζει πώς ο καθένας από εμάς απέκτησε τι), ποιον βοηθά άραγε αυτή η ηλεκτρονική ανάρτηση;
Ας σκεφτούν επίσης οι κύριοι του υπουργείου πριν αναρτήσουν μια τέτοια λίστα ότι υπάρχει αι η εγκληματικότητα (απαγωγές, ληστείες κτλ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου