Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Το ηλιακό έγκαυµα µέσα στο αυτοκίνητο


Το να βάζει κανείς αντηλιακό στην παραλία είναικάτι αυτονόητο.
Αλλά πριν καθήσει στοτιµόνι τουαυτοκινήτου; Και όµως, πρέπει να το κάνει, ιδίως ανπρόκειταινα οδηγήσει πολλές ώρες στη διάρκεια της ηµέρας, λένε οι ειδικοί.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων εγκαθιστούν στο παρµπρίζ τζάµι που διηθεί όλο το φάσµα της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Τα πλαϊνά και το πίσω παράθυρο, όµως, συνήθως φιλτράρουν µόνο την υπεριώδη ακτινοβολία Β, η οποία είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύµατα και όχι την υπεριώδη ακτινοβολία Α, η οποία εισδύει βαθιά στο δέρµα και προκαλεί βλάβες που µπορεί να οδηγήσουν στον καρκίνο.

Σε µελέτη που δηµοσιεύθηκε πέρυσι στην «Επιθεώρηση της Αµερικανικής Ακαδηµίας Δερµατολογίας», επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Σεντ Λούις εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους περισσοτέρων από 1.000 πασχόντων από δερµατικούςκαρκίνους. Οπωςδιαπίστωσαν, όσοι οδηγούσαν περισσότερο την ηµέρα, είχαν µεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν δερµατικό καρκίνο στην αριστερή πλευρά του σώµατος καιτου προσώπου τους –αυτή εκτίθεται περισσότερο στον ήλιοκατά την οδήγηση.

Στην πραγµατικότητα, σε όσους είχαν κακόηθες µελάνωµα (είναι η πιο επιθετική µορφή καρκίνου του δέρµατος), το 74% των όγκων είχαν αναπτυχθεί στην αριστερή πλευρά του σώµατος.

Εφέτος τον Ιανουάριο, µια άλλη ερευνητική οµάδα δηµοσίευσε στην ίδια επιθεώρηση µελέτη που είχε ανάλογο εύρηµα. ?στόσο, η µελέτηαυτή έδειξε επίσης πως η συσχέτιση είναι εντονότερη στους άντρες οδηγούς – ίσως διότι οι γυναίκες χρησιµοποιούν συχνότερα αντηλιακά και επίσης διότι όποτε έχουν την ευκαιρία προτιµούν να γίνονται συνεπιβάτες αντί για οδηγοί.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου