Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Επιμήκυνση ναι, «κούρεμα» όχι

Παρά τις –αναμενόμενες– δημόσιες διαψεύσεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει εδώ και καιρό όλα τα πιθανά σενάρια «διαχείρισης»
του ελληνικού χρέους. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά συνομιλητής του κ. Γ. Παπανδρέου, «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του πρωθυπουργού να έπραττε διαφορετικά» με δεδομένα τα δημοσιονομικά μεγέθη και τη στάση των αγορών.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τυχόν «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων θα ήταν άκρως επώδυνο για τη χώρα, καθώς θα δημιουργούσε σοβαρότατες παρενέργειες στα ασφαλιστικά ταμεία και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.


Αντιθέτως, η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει τη δυνατότητα επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους, ενώ φέρεται να είναι θετική στη δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης της Ε.Ε. ή ενός νέου δανείου, καθώς και πόρων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ομως, προκειμένου τα ελληνικά αιτήματα να εξεταστούν υπό θετικό πρίσμα, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να στείλει ευκρινές σήμα ότι προχωράει με αποφασιστικό τρόπο τις τελευταίες, αλλά και τα μέτρα των 26 δισ. ευρώ έως το 2015.


Ως εκ τούτου, λέγεται, ουσιαστική συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Ιούνιο, όπως προκύπτει και από πρόσφατες σχετικές δηλώσεις των κ. Σόιμπλε και Ρεν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου