Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Citigroup: «Κούρεμα» 40% στα ελληνικά ομόλογα

Ο τραπεζικός κολοσσός εκτιμά
ότι χρειάζεται γενναία μείωση του συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με επιμήκυνση της αποπληρωμής του και μείωση επιτοκίων, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Παράλληλα, σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής υπογραμμίζει την ανάγκη νέων μέτρων λιτότητας και εκποίησης δημόσιας περιουσίας.

Οι αναλυτές της Citigroup σημειώνουν μάλιστα σε σχετική έκθεση ότι όσο καθυστερεί η σχετική εξέλιξη, τόσο αυξάνεται το ποσοστό του χρέους που θα πρέπει να «κουρευτεί», δηλαδή τελικά οι ζημιές για τους δανειστές της Ελλάδας.
Σε επίπεδο εθνικών οικονομικών το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία, λόγω της μεγάλης έκθεσης των τραπεζών τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
Οσον αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Citigroup χαρακτηρίζει «underweight» τις ελληνικές τράπεζες, διατηρεί αμετάβλητες τις αξιολογήσεις και μειώνει τις τιμές-στόχους για τις μετοχές τους.
Πλήγμα πολλών δισ. στις τράπεζες
Έως και 41 δισ. ευρώ θα είναι η ζημιά που θα υποστούν τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 20%-60%, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.
Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι το συνολικό αυτό ποσό είναι σχετικά μικρό και αντιπροσωπεύει μόλις το 1% - 3% των συνολικών κεφαλαίων Tier 1. Ωστόσο, για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι της τάξης των 8 - 25 δισ. ευρώ δηλαδή, από 26% έως και 80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
«Κατά την άποψή μας, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά επιπρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις επιπλέον απώλειες από μια θεωρητική αναδιάρθρωση» λένε οι αναλυτές της Goldman Sachs.

πηγη:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου