Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

εκδήλωση για τον Ρήγα Βελεστινλή


Στη μακρά πορεία της ελληνικής παλιγγενεσίας, ο Ρήγας Βελεστινλής σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου και την απαρχή μιας νέας, κατά την οποία οι Έλληνες τολμούν να διανοούνται και να προετοιμάζουν μια νέα ανεξάρτητη πολιτειακή τάξη.
Συνιστά δε την εμβληματικότερη μορφή της νεώτερης ελληνικής ιδεολογίας, εξ αιτίας της μοναδικής του συνθετικότητας. Υπήρξε η προσωποποιημένη άρση του «καημού της ρωμιοσύνης», του διαρκούς ανολοκλήρωτου της ταυτότητάς μας, γι’ αυτό και διαρκώς επίκαιρος, διότι, ακόμα και σήμερα –ίσως σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε–, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ίδιο αίτημα.
Γι’ αυτό και παραμένει αξεπέραστος, το εμβληματικό και ταυτόχρονα ανολοκλήρωτο πρόταγμα του νεώτερου ελληνισμού. Γι’ αυτό και επιστρέφουμε διαρκώς σε αυτόν, γι’ αυτό μας γοητεύει με έναν συχνά δυσεξήγητο τρόπο η φυσιογνωμία του, διότι αποτελεί το πρόσωπο –διαχρονικό και, στις μέρες μας, τραγικό– του ελληνισμού: Έλληνας, Βαλκάνιος, οικουμενικός.
Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις διοργανώνουν εκδήλωση – παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά Η ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Βελεστινλή, την Δευτέρα 20 Ιουνίου, ώρα 19:30, στο Θέατρο Αθηνών (Βουκουρεστίου 10) στο Σύνταγμα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν εκτός από τον συγγραφέα οι:
Κώστας Βεργόπουλος, πανεπιστημιακός
Γιώργος Κοντογιώργης, πανεπιστημιακός
και Ιωάννα Τσιβάκου, πανεπιστημιακός
Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.


olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου