Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Η πολιτική είναι η σημαντικότερη των επιστημών. Προυποθέτει πλήθος γνώσεων, αφού ο πολιτικός οφείλει να είναι εξοικειωμένος με διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως αυτόν της οικονομίας , της κοινωνιολογίας, της νομικής , της ψυχολογίας, της γεωγραφίας......
Ωστόσο , οι σημερινοί πολιτικοί βρήκαν τρόπο να καλύψουν την ανεπάρκειά τους. Έμαθαν να κρύβονται πίσω από ωραίες πολιτικές ομιλίες. Ολόκληρες ομάδες ειδικών επιστρατεύονται για να δομήσουν τον κατάλληλο λόγο που θα αναγκάσει το ακροατήριο να συμφωνήσει με κάτι που....δεν κατάλαβε.
Η τεχνική είναι πια γνωστή. Η συγκεκριμένη επιλογή λεξιλογίου και γραμματικής στοχεύει στο να τονιστεί μια συγκεκριμένη οπτική της πραγματικότητας, αποκλείοντας όλες τις υπόλοιπες . Δεν προβάλλονται επιχειρήματα αλλά έννοιες συναισθηματικά φορτωμένες με ηθική διάσταση , όπως ο λαός, η σωτηρία ή η εθνική υπερηφάνεια....Λέξεις που δεν μπορούν να υποστούν λογικό έλεγχο, με αποτέλεσμα ο δέκτης να παγιδεύεται.
Τα χαρακτηριστικά ενός ορθού πολιτικού λόγου, πρέπει να είναι η λογική επιχειρηματολογία , παράθεση προτάσεων και ρεαλιστικών λύσεων. Τη θέση όμως αυτών , έχουν πάρει η παραπλάνηση και ο εκφοβισμός. Ατελείωτα κατεβατά, γεμάτα όμορφες λέξεις, έξυπνες ατάκες, συνθήματα και ισχυρές δόσεις πατριωτισμού. Τέσσερις-πέντε λόγιες εκφράσεις για να προβάλλουμε τη μόρφωση και τα πτυχία μας, αλλά και δύο-τρείς καθημερινές, για να δείξουμε ότι είμαστε με τον απλό πολίτη. Η συνταγή θεωρείται ολοκληρωμένη, όταν αυτά συνοδεύονται από το σωστό ντύσιμο και τις κατάλληλες χειρονομίες, οι οποίες δηλώνουν πότε αγανάκτηση, πότε πυγμή και αποφασιστικότητα.
Κάπως έτσι λοιπόν , ο πολιτικός λόγος από πολύτιμο εργαλείο επικοινωνίας και προβολής απόψεων , έγινε μέσο κάλυψης της ανεπάρκειας του εκάστοτε πολιτικού και μέσο περιπλάνησης......
Και κάπως έτσι η σημαντικότερη των επιστημών παγιδεύτηκε από την επιστήμη του μάρκετινγκ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου