Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τεταμένη (και πάλι) η κατάσταση στην Αίγυπτο> Έρευνα κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης

Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου, Ταλαάτ Αμπντάλα, ζήτησε να αρχίσει έρευνα για τους τρεις κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης μετά τις καταγγελίες δικηγόρου σε βάρος του για υποκίνηση σε ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Η έρευνα αυτή αφορά τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, και τον ηγέτη της εθνικιστικής αριστεράς Χαμντίν Σαμπάχι.
Ο Μούσα και Σαμπάχι ήταν υποψήφιοι για την προεδρία τον Ιούνιο, με αντίπαλο τον Μόρσι.
Ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος διορίστηκε από τον πρόεδρο πριν από λίγες εβδομάδες, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Άχμεντ Μέκι να αναθέσει σε έναν δικαστή να ερευνήσει τις κατηγορίες για «υποκίνηση σε ανατροπή του καθεστώτος» που εκτοξεύτηκαν σε βάρος των τριών αντιπάλων του από ένα μέλος της Ένωσης των Δικηγόρων, τον Αλ Σάγιεντ Χάμεντ. Η εξέλιξη δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε απαγγελία κατηγοριών αλλά είναι ασυνήθιστο για την εισαγγελία να ερευνά τόσο γενικές κατηγορίες σε βάρος τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων.
Ο ΕλΜπαραντέι, ο Μούσα και ο Σαμπάχι είναι επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας, του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, ο οποίος έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στο σχέδιο του Συντάγματος που υποστηρίζεται από τους ισλαμιστές, και πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε με δημοψήφισμα, αν και με πολύ μικρή συμμετοχή των εκλογέων.

Τριγμοί στην κυβέρνηση
Χθες, παραιτήθηκε ισλαμιστής υπουργός, λέγοντας ότι διαφωνεί με τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, μια κίνηση που τονίζει τον αυξανόμενο διχασμό στην πληττόμενη από την κρίση κυβέρνηση. Ο Μοχάμεντ Μαχσούμπ, μέλος ενός κεντρώου κόμματος που πρόσφατα υποστήριξε τον Μόρσι, δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ως υπουργός για τις Κοινοβουλευτικές Υποθέσεις επειδή πιστεύει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αλλάξει πιο ριζικά.
Ήταν η δεύτερη παραίτηση στο υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου αφότου ο υπουργός Συγκοινωνιών Χάνι Μαχμούντ παραιτήθηκε επικαλούμενος «την αδυναμία του να προσαρμοστεί στην εργασιακή κουλτούρα της κυβέρνησης».
Ο Μόρσι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα επιφορτίσει τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ, ένα ανεξάρτητο τεχνοκράτη, να κάνει περιορισμένες αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2013, αλλά ο Μαχσούμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο ίδιος ο Καντίλ.
«Έχω φτάσει σε ένα σαφές συμπέρασμα ότι πολλές από τις πολιτικές και τις προσπάθειες έρχονται σε αντίθεση με τις προσωπικές πεποιθήσεις μου και εγώ δεν τις βλέπω ως αντιπροσωπευτικές των προσδοκιών του λαού μας», αναφέρει ο Μαχσούμπ στην επιστολή παραίτησης του που δημοσιεύθηκε στη σελίδα στο Facebook του κόμματος Ουάσατ.

Στο νοσοκομείο ο Μουμπάρακ
Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου έδωσε εντολή να διακομιστεί ο πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ από την φυλακή σε στρατιωτικό νοσοκομείο, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, σύμφωνα με πηγή του γραφείου της εισαγγελίας. Δεν διευκρινίστηκε εξαρχής πότε θα μεταφερθεί ο Μουμπάρακ ούτε ακριβώς ο λόγος για τον οποίο θα γίνει αυτό. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου