Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η ρήξη με την κοινωνία

Του Θεόδωρου Σαββίδη
Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να πράξει η δημοτική αρχή για να αποδράσει από τον ασφυκτικό κλοιό, γνωρίζουμε όμως πως διαμορφώνεται εφεξής το δημοτικό σκηνικό και σε ποιες πολιτικές και κοινωνικές ράγες δρομολογούνται για να τρέξουν οι εξελίξεις.


Ο εκτροχιασμός των προϋπολογισμών του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, τα ταμειακά ελλείμματα εγγράφονται αρνητικά στην κοινωνική συνείδηση. Ακόμη και διορθώσεις να γίνουν, είναι αμφίβολο να αντιστρέψουν το δυσμενές για τη Διοίκηση κλίμα. Η εικόνα που κυριαρχεί είναι αυτή της αντιπαλότητας της Διοίκησης με την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. «Απέτυχε η οικονομική πολιτική και τα σπασμένα θα τα πληρώσουμε πάλι εμείς», είναι αυτό που ακούς σχεδόν απ’ όλους. Οι δικαιολογίες, οι υποσχέσεις, οι εξαγγελίες, οι αριθμοί βρίσκονται πλέον απέναντι και συγκροτούνται με τη διαμορφωμένη κοινή γνώμη. Κι αυτό έχει αποδειχθεί ότι ποτέ καμία κυβέρνηση, ούτε διοίκηση δεν μπόρεσε να ξεπεράσει. Όταν εδραιώνεται η πεποίθηση της αντιπαλότητας διοίκησης – κοινωνίας, όσες υποσχέσεις, ακόμη και παροχές να δώσεις, δεν πιάνουν. Οι πολίτες θα περιμένουν την κάλπη για να σε τιμωρήσουν.

Έχοντας, μάλιστα, ως δεδομένα ότι η οικονομική στενότητα, η εργασιακή ανασφάλεια και η ακρίβεια δεν πρόκειται να αλλάξουν, τότε το κλίμα θα γίνει ότι χειρότερο για τη δημοτική αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου