Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κουβέλης: Να αλλάξει τώρα το πολιτικό σύστημα


Την πεποίθηση ότι «είναι πλέον ώριμες και εφικτές» οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος για το πολιτικό σύστημα.
Συμμετείχαν 5 ακαδημαϊκοί. «Ανοίγουμε τη συζήτηση» διαμήνυσε ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης.

«Η ελληνική κρίση, μπορεί να εκφράστηκε ως οικονομική κρίση, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική, θεσμική, συστημική. Το πολιτικό σύστημα δημιούργησε το πελατειακό κράτος, ιδιοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση, οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς και διαμόρφωσε ένα κατακερματισμένο κράτος ανίκανο να υλοποιήσει δημόσιες πολιτικές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο οποίος εισηγήθηκε τα εξής:

Σαφής διάκριση εξουσιών. Αλλαγές στις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και της εκτελεστικής εξουσίας. Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διακριτός ρόλος εκκλησίας-κράτους. Ουσιαστικότερος ρόλος της Βουλής.
Ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη διαδικασία σύνταξης προϋπολογισμού και ελέγχου της εκτέλεσής του,  που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.
Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σταθερού εκλογικού συστήματος. Διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών με δημοψηφίσματα και ενθάρρυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.
Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ανακαθορισμός της ρύθμισης που αφορά στην ασυλία των βουλευτών.
Ο ίδιος υποστήριξε τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και - πέραν των υφιστάμενων μειώσεων - την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, των προνομιακών ρυθμίσεων στη φορολογία των βουλευτών και της βουλευτικής σύνταξης - η συνταξιοδότηση των βουλευτών να γίνεται μόνον από τον οικείο επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, καθηγητής, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος επισήμανε τον κίνδυνο η κρίση του πολιτικού συστήματος να συμπαρασύρει και το οικονομικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Την άποψη ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ανάπτυξη χωρίς προηγούμενη μεταρρύθμιση της διοίκησης εξέφρασε η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, η οποία ανάμεσα σε άλλα αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά γιατί τόσα χρόνια δεν ήταν δυνατή η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.ο.κ.

«Το πολίτευμά μας είναι καλό, απλώς πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε», δήλωσε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος παρατήρησε πως «η άλλη Αριστερά δεν έχει αρθρώσει κουβέντα για τους θεσμούς παρά μόνο καταγγέλλει». Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει συναινετική παράδοση στην Ελλάδα» και «δεν μπορούμε να περάσουμε ως δια μαγείας σε απλή αναλογική». Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε «στοιχείο της κοινοβουλευτικής μας παράδοσης» την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με επιπλέον έδρες. «Οι αλλαγές στο Σύνταγμα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά όχι και να λύσουν το πρόβλημα», σημείωσε.

Τον κίνδυνο συνταγματικής πλειοδοσίας επισήμανε ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ενόψει της συζήτησης η οποία αναμένεται να αρχίσει το Μάιο, οπότε και εκπνέει η 5ετής περίοδος κατά την οποία δεν δίνεται το δικαίωμα για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μία ριζική αναμόρφωση του σημερινού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος δεν είναι δυνατή σε αυτήν τη φάση, καθώς τα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν φτάνουν τον αριθμό των 200 εδρών και άρα οι όποιες αποφάσεις θα έχουν ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές, παρατήρησε ο καθηγητής, πολιτικός αναλυτής, Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο ίδιος εισηγήθηκε χαρακτηριστικά μία ισχυρή δόση αναλογικής στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα μιας χώρας πού σήμερα είναι διχασμένη (αναλογική σε επίπεδο 13 μείζονων περιφερειών, ενίσχυση του πρώτου κόμματος με 5%, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, έλεγχος των προεκλογικών δαπανών με τεκμαρτό κόστος).

Για ένα κρατικοοικονομικό κατεστημένο το οποίο βασίζεται στην αποικιοποίηση του ελληνικού δημοσίου από τραπεζίτες, προμηθευτές και μιντιάρχες έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης. Ζήτησε «ρήξη χωρίς να απορρίπτουμε και την ίδια τη δημοκρατία». Ο ίδιος εισηγήθηκε να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης ο οποίος αποτελεί τη βάση για σχέσεις διαπλοκής, όπως και να εφαρμοστεί «επί της αρχής απλή αναλογική», στην περίπτωση της οποίας όταν το πρώτο κόμμα/συνασπισμός υπερβαίνει το 40% (με διαφορά 2% από τη δεύτερη πολιτική δύναμη) θα ισχύει μπόνους 30 εδρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου