Με 761 λουκέτα αποχαιρέτησε το α’ εξάμηνο του 2010 η βιοτεχνική κοινότητα του νομού Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που κατά το ίδιο διάστημα μόλις 427 νέες βιοτεχνικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν στην περιοχή.
Βαρύ ήταν το πλήγμα στους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης, του επίπλου και της οικοδομής, που είχαν, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), τις περισσότερες διαγραφές στο α’ εξάμηνο. Ειδικότερα, 180 λουκέτα μπήκαν στον κλάδο της ένδυσης, ενώ 73 “εκροές” είχαν τα οικοδομικά επαγγέλματα. Εξήντα τέσσερις επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά στον κλάδο των επίπλων, ενώ 61 επιχειρήσεις έκλεισαν στον κλάδο των συνεργείων-ναυπηγείων.
Αν όμως κάτι θεωρείται ακόμα πιο ανησυχητικό, αυτό είναι πως στον ορίζοντα δεν φαίνεται αναπτυξιακή προοπτική, γεγονός που, σε μεγάλο βαθμό, δικαιολογεί τις μειωμένες εγγραφές. Κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι εγγραφές ήταν 628 και οι διαγραφές 834. Με δεδομένο το γκρίζο αυτό φόντο, η διοίκηση του ΒΕΘ εκφράζει φόβους πως από τον Σεπτέμβριο -αν δεν υπάρξει αναπτυξιακή τόνωση- θα γίνουμε μάρτυρες μπαράζ λουκέτων βιοτεχνιών στον νομό Θεσσαλονίκης. Άλλωστε πολλές επιχειρήσεις φυτοζωούν και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο.
“Τα πράγματα είναι μαύρα. Σε όποιον με ρωτά για την κατάσταση αρκούμαι να πω ότι προσπαθούμε απλώς να επιβιώσουμε”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Σωτήρης Μαγόπουλος, σχολιάζοντας τα στοιχεία των εγγραφών και των διαγραφών από το μητρώο του επιμελητηρίου κατά το α’ εξάμηνο του έτους. “Δεν υπάρχει αισιοδοξία. Ο κόσμος βλέπει μπροστά σκοτάδι, γι’ αυτό και έχουμε τόσες μειωμένες εγγραφές στο εν λόγω διάστημα. Αυτό είναι κυρίως που με ανησυχεί”, εξηγεί, σημειώνοντας πως, πέρα από τις επιχειρήσεις που κλείνουν, το πραγματικό πρόβλημα είναι πως δεν ανοίγουν νέες. Σύμφωνα με τον κ. Μαγόπουλο, πρέπει να δοθεί έμφαση από την κυβέρνηση και τους φορείς στην παραγωγή και τη μεταποίηση, τα μεγάλα θύματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. “Κλάδοι όπως η ένδυση, το έπιπλο και, βέβαια, η οικοδομή, που παραμένει παγωμένη, δέχονται τον τελευταίο καιρό έντονες πιέσεις, που δικαιολογούν τον υψηλό αριθμό διαγραφών”, τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου