Την παρατεταμένη αυτοδιοικητική σήψη στο δήμο Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις και στα δύο μεγάλα κομματικά «στρατόπεδα». Αυξάνουν τα ονόματα των φερόμενων ως υποψηφίων δημάρχων: Κ. Γκιουλέκας και Σ. Τζακόπουλος, Γ. Μπουτάρης, Ν. Ευθυμιάδης, Τ. Τζήκας, Α. Καζάκος και το παρασκήνιο είναι πλούσιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη, περιοδεύει για να λύσει τον «γρίφο», ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης.
Αναλυτικότερα, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:
Ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της ΝΔ -και «πιθανότατα» κατά τον κ. Σαμαρά, υποψήφιος για το χρίσμα- Κώστας Γκιουλέκας, προβληματίζεται σοβαρά εάν θα χρεωθεί τα προηγούμενα «άπλυτα» της παράταξης αλλά και τα «βαρίδια» συμβούλων που δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν από την παράταξη και θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους. Έχει ήδη δεδομένη τη μη στήριξη από την κ. Μπακογιάννη , ενώ γνωρίζει ότι ο κόσμος δεν προκρίνει κομματικές υποψηφιότητες. Τώρα δε που έσκασε η «βόμβα» και δεύτερης υποψηφιότητας από το χώρο της Δεξιάς, εύλογα ο πρώην υφυπουργός και νεότατος στην ηλικία κ. Γκιουλέκας, να αναρωτιέται γιατί να διαταράξει τις σχέσεις του με τον πολιτικό του μέντορα, δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος ελέγχει όλο το «σύστημα», μετά από 25 χρόνια της ίδιας παράταξης στη διοίκηση του δήμου.
Αποτελεί δε σημαντικό αντίπαλο δέος η βέβαιη υποψηφιότητα του Σάκη Τζακόπουλου, προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου /ΤΚΜ κατά την περίοδο 2001-7 ο οποίος προερχόμενος μεν από τους κόλπους της ΝΔ, δήλωνε παντού στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ότι αντιτάσσονταν στο «σύστημα Παπαγεωργόπουλου» και μάλιστα σκεφτόταν από τότε σοβαρά να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, αλλά δεν θέλησε να γίνει «αντάρτης» στην κομματική επιλογή. Επίσης, συγκρούστηκε και με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ, για θέματα που άπτονταν με την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη, ότι οι άνθρωποι της Ντόρας Μπακογιάννη, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσουν υποψήφιο που έχει πάρει το χρίσμα από τη ΝΔ, τότε βάσιμα ελπίζει ότι μπορεί να τον στηρίξουν.
Στη νεοδημοκρατική «δεξαμενή» όμως προσβλέπει λόγω προσωπικών γνωριμιών και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα και συναντάται με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη, θεωρώντας ότι μπορεί να έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Στο επιτελείο του εξάλλου, συμμετέχουν αξιόλογα στελέχη του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου.
Εν δυνάμει υποψήφιος, διότι τον προωθούν επίσης στελέχη βαρύνουσας σημασίας από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο επίσης επιχειρηματίας, νεότερος σε ηλικία Τάσος Τζήκας, της «Singular» και της «Τεχνόπολις». Θα είναι υποψήφιος μόνο εάν πάρει και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη, κυρίαρχη δύναμη, παραμένει η ΝΔ και εάν δεν γίνουν ευρύτερες συνθέσεις σε όλο τον δημοκρατικό χώρο + τον επιχειρηματικό, δεν είναι εύκολο να ευδοκιμήσει μια υποψηφιότητα.
Μία ακόμη, ευρύτερης αποδοχής αλλά ΠΑΣΟΚικής προέλευσης , υποψηφιότητα, αυτή του πανεπιστημιακού και γνωστού εργατολόγου Άρι Καζάκου. Το όνομά του προτάθηκε ως εξωκομματική υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά στα τοπικά κομματικά στελέχη. Κάτι άλλαξε με την άφιξη του κ. Ξυνίδη στη Θεσσαλονίκη και το όνομά του πάλι «παίζει» ως ενδεχόμενη υποψηφιότητα, ενώ και ο ίδιος αναμένεται όπως και οι δύο προηγούμενοι να συναντηθεί με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.
Τελευταίος στην παρουσίαση , ως παλαιότερος, αλλά πρώτος στις δημοσκοπήσεις ως υποψήφιος των ευρύτερων δημοκρατικών δυνάμεων, ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ως ανεξάρτητος αποτέλεσε στις προηγούμενες εκλογές την μεγάλη έκπληξη, συγκεντρώνοντας γύρω του συμβούλους τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό. Δεδομένης μάλιστα της δράσης που ανέπτυξε η παράταξη με τα κορυφαία στελέχη της Παναγ. Αβραμόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Ανδρέα Κουράκη (Ανανεωτική Αριστερά), αλλά και της υψηλής του αναγνωρισιμότητας, θα μπορούσε να είναι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα που αναζητά το ΠΑΣΟΚ κεντρικά, αλλά υπάρχουν τοπικά αντιδράσεις λόγω της προηγούμενης εκλογικής του «ανταρσίας» προς την επίσημη υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, που μόνο ως απόφαση του Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να ανατραπεί. Να σημειωθεί, ότι στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Μπουτάρης, είχε και τη στήριξη των Οικολόγων Πρασίνων. Θα συναντηθεί πάντως και αυτός με τον κ. Ξυνίδη.
Να σημειωθεί ότι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, η οποία έχει λάβει «κατόπιν εορτής» εύσημα για την αντιπολιτευτική της δράση στον δήμο, συναντήθηκε με τον Γραμματέα του κόμματος κατ΄ ιδίαν στη Θεσσαλονίκη και παρ΄ ότι η ίδια δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι για μία ακόμη φορά υποψήφια , όλα «παίζουν» ή τουλάχιστον, η γνώμη της θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις.
Το ΚΚΕ κατεβάζει αυτόνομο ψηφοδέλτιο, μάλλον όχι με τον επί πολλά χρόνια επικεφαλής της παράταξής του στο δήμο, Αγάπιο Σαχίνη. Το όνομα του νέου υποψηφίου, παραμένει άγνωστο.
Ο ΛΑΟΣ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, είχε θέσει ως επικεφαλής για τη διεκδίκηση του δήμου, τον ίδιο τον πρόεδρό του Γ. Καρατζαφέρη , κάτι που δεν αναμένεται να επαναληφθεί . Παρ΄ ότι μια υποψηφιότητα Κ. Γκιουλέκα στη ΝΔ, ιδεολογικά θα ήταν πολύ συγγενής προς τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης υπήρξε σαφής για την αναγκαιότητα κεντρικών συνεργασιών με τη ΝΔ στους μεγάλους δήμους και φαίνεται απίθανο εκτός από τη δεδομένη στήριξη του Παναγιώτη Ψωμιάδη ως υποψηφίου στην Κεντρική Μακεδονία, να στηρίξει χωρίς «ανταλλάγματα» και τον υποψήφιο της ΝΔ στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Χωρίς συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ αλλά επιδιώκοντας ευρύτερες συναινέσεις, θα κατέβει με χωριστό ψηφοδέλτιο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαθέτει ως επικεφαλής της παράταξης τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, γνωστό για τη συνεπή δράση του στην Αριστερά. Επειδή όμως ο κ. Μηταφίδης είχε αναδειχθεί σε επικεφαλής της παράταξης μετά την παραίτηση για το βουλευτικό αξίωμα, Τάσου Κουράκη, δεν είναι γνωστό πρωτίστως εάν επιθυμεί ο ίδιος να συνεχίσει να ηγείται της παράταξης.
Παραμένει άγνωστο τι θα πράξουν η «Δημοκρατική Αριστερά» η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση για όποιες αποφάσεις ληφθούν κεντρικά αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι περιμένουν να «κατασταλάξουν» οι υποψηφιότητες, για να προβούν σε προγραμματικές συνεργασίες, όπως έχουν αποφασίσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου