Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013
Οι αντιδράσεις για τον κατώτατο μισθό έφεραν την αναδίπλωση
Νέες φωτιές άναψε στην κυβέρνηση η άποψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Μέργου, ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα».
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», ενώ το υπουργείο Εργασίας ανέφερε πως ο κατώτατος μισθός «θα κρατηθεί στα επίπεδα που είναι σήμερα μέχρι το τέλος του προγράμματος». Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η τοποθέτησή του, ο Γ.Μέργος προέβη σε νέα διευκρινιστική δήλωση, σημειώνοντας πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού. Το θέμα πάντως πήρε διαστάσεις με πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να επιβάλλει ενός είδους σιωπητήριο για τέτοιου είδους δηλώσεις αν δεν έχει υπάρξει κεντρική συνεννόηση. Εξάλλου είχε προηγηθεί το «άνοιγμα» του υπ. Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που επίσης μαζεύτηκε, όπως - όπως.
Όλο το χθεσινό απόγευμα συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αφενός για να ενημερωθούν για το τι ακριβώς είπε ο κ. Μέργος και αφετέρου για το πώς θα γίνει η διάψευση. Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών αρχικά βγήκε μια τυπική δήλωση στην οποία δεν αναφερόταν ούτε καν το όνομα του γενικού γραμματέα ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λίγο αργότερα είχε πάρει πια εντολή για κατηγορηματική διάψευση. Ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Επί της ουσίας πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα η δυνατότητα νέας παρέμβασης στο σύστημα του κατώτερου μισθού από το πρώτο τρίμηνο του 2014, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στη τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου αναμένεται ότι η τρόικα που επανέρχεται δριμύτερη θα ξαναθέσει το θέμα.
Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης επανήλθε και σήμερα πως στο διάστημα που είναι εκείνος υπουργός δεν έχει τεθεί ζήτημα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η δήλωση του κ. Μέργου δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τον ίδιο, ούτε και την κυβέρνηση.
«Ο κατώτατος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός...μόνο προς τα πάνω μπορούμε να κοιτάμε από εδώ και πέρα. Ελπίζω και εύχομαι ακόμη και πριν από τη λήξη του μεσοπρόθεσμου να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού» σημείωσε.
Ερωτηθείς δε, σχετικά με τα σενάρια περί αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, που πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί επίσημα από το υπουργείο Εργασίας ζήτημα αλλαγής του νόμου 1264. Σημείωσε, ακόμη, πως «αν υπήρχε αυτό το ζήτημα θα ήταν κάτω από μια προϋπόθεση. Να υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση».
Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ο σχετικός νόμος εμφανίζει «συμπτώματα κόπωσης», αν και σημείωσε ότι ο ίδιος, δεν πιστεύει στην αναστολή του δικαιώματος της απεργίας.
Παναγόπουλος: Εύχομαι να ήταν γκάφα ολκής
«Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής. Εάν υπάρξει, όμως και η παραμικρή υπόνοια ότι έρχεται περαιτέρω μείωση θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη» είπε για το θέμα στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος.
«Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα τραγικά. Όλοι αυτοί ξεχνούν τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, με την κατακόρυφη αύξηση της μαύρης και της ανασφάλιστης εργασίας» τόνισε ο κ.Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον έννομη τάξη γύρω από τους μισθούς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου