Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013
Έπεσαν υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP
Υπεγράφη το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
«Κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Προσφέρουμε τη στήριξή μας σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης ότι με τη στήριξη στο TAP εξασφαλίζονται πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες, καθώς δημιουργούνται 2.000 θέσεις εργασίας σε περιοχές που «πονάνε» από την ανεργία, ενώ η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ, καθιστώντας το TAP μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη Ελλάδα χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων αγωγών καθώς έχει συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος και διέρχεται από λιγότερες χώρες ενώ αναβαθμίζει την Ελλάδα από χώρα προορισμού δευτερευούσης σημασίας σε χώρα διέλευσης ενός διεθνούς ενεργειακού διαδρόμου. «Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας. Αξιοποιούμε το κλίμα για να φέρουμε επενδύσεις. Η προσέλκυση δεν επιτυγχάνεται με ευχές, απαιτεί διεθνείς συνεργασίες, χρονοδιάγραμμα και μεταρρυθμίσεις. Ένα τέτοιο βήμα γίνεται σήμερα», τόνισε.
Στο χαιρετισμό που απήυθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η συμφωνία έρχεται να στηρίξει στρατηγικά πλεονεκτήματα και στέλνει ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας μέχρι το Αζερμπαϊτζάν.
Ο TAP συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, με την οριστική επιλογή της οδού μεταφοράς του αερίου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2013. Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας δεν διασφαλίζει ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα επιλεγεί.
Πάντως θεωρείται ευκαιρία μετά το ναυάγιο του αγωγού ITGI, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία αλλά και τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της χώρας μας από τους σχεδιασμούς για την κατασκευή του ρωσικού South Stream. Η κατασκευή του ΤΑΡ αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να δημιουργήσει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Από την αλβανική πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών - Ενέργειας Έντμοντ Χατζηνάστο και από την Ιταλία ο υπουργός Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα.
Τον Ιούνιο, οπότε θα γίνει η τελική επιλογή του αγωγού, ο ΤΑP θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Nabucco West, μήκους περίπου 800 χλμ. Πρόκειται για μία μικρή εκδοχή του αρχικού γιγαντιαίου πρότζεκτ Nabucco που θα ξεκινά από τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, θα διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και θα καταλήγει στο Μπάουμγκάρντεν της Αυστρίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου