Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, δεν υπάρχουν «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» στον πλανήτη. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο και αδυναμία προσδιορισμού των εξελίξεων. Όσον αφορά την Ελλάδα, το μόνο που είναι σίγουρο είναι η διαδικασία αποπληθωρισμού. Η μείωση των τιμών και η απομείωση των αξιών είναι δεδομένες, παρά το μέγεθος της μαύρης οικονομία, που συνήθως δημιουργεί αντιστάσεις στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η Ελλάδα, για να επιβιώσει στο νέο περιβάλλον, θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να αυξήσει θεαματικά τον όγκο των εξαγωγών της (δηλαδή την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό). Ο μοναδικός δρόμος προς την οικονομική επέκταση είναι η αύξηση των εξαγωγών - κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τα ελληνικά κόστη και οι τιμές καταγράψουν κάθετη πτώση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Σε μια περίοδο αποπληθωρισμού, η Βασική επενδυτική στρατηγική είναι απλή: αποεπένδυση. Η λογική λέει ότι σε μια περίοδο πτώσεις των τιμών και των αξιών απλά διατηρείς μετρητά στην άκρη και περιμένεις. Περιμένεις να δεις τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 20% επιπλέον των σημερινών...

Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η ζήτηση, εξαιτίας της κρίσης που ωθεί ολοένα και περισσότερους επενδυτές να αναζητήσουν επενδυτικό καταφύγιο στον «Βασιλιά των μετάλλων». Αγορές-ρεκόρ 150.000 λιρών έχουν γίνει μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες στην Ελλάδα. «Στεγνώνουν» τα αποθέματα των μεγάλων ελβετικών τραπεζών, καθώς η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη, τροφοδοτώντας το συνεχιζόμενο ράλι στην τιμή του χρυσού.

Όσοι επέλεξαν να λύσουν οικονομικά προβλήματα, χρησιμοποιώντας μεθόδους της πολιτικής, χρεοκόπησαν. Όσοι διαχειρίστηκαν οικονομίες χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κοινωνία, δεν μακροημέρευσαν. Η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα αλλάζει. Οι Έλληνες επιλέγουν πολιτικούς με πυγμή, γνώσεις και αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου