Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

H πρόταση προήλθε από τη Λακωνία και φαίνεται ότι ο Γιάννης Ραγκούσης έδειξε καλή διάθεση και «ευήκοον ους»... Είναι η πρόταση για τους δήμους Πράσινης Ανάπτυξης βάσει της οποίας συνδέουν τη συνένωση των δήμων με τη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων... Δηλαδή όποιοι δήμοι επιτρέψουν τη λειτουργία ΧΥΤΥ θα διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους ως αντισταθμιστικό όφελος. Στη Λακωνία μπορεί να υπάρξει με αυτά τα κριτήρια ακόμη ένας δήμος...

Τόσο ο Νικήτας Κακλαμάνης όσο και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης φαίνεται ότι πήραν το χρίσμα της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά για την υποψηφιότητα τους στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο δεύτερος θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην περιφέρεια που ανήκει και η Θεσσαλονίκη, όπως θα διαμορφωθεί αυτή. Ο Νικήτας θα είναι και πάλι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και μάλιστα οι πληροφορίες μας λένε ότι η υποψηφιότητα του θα ανακοινωθεί το επόμενο εικοσαήμερο, σε εκδήλωση που θα γίνει στο δημαρχείο και στην οποία ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει ένα βιβλίο για τον Αλέκο Παναγούλη... Θα είναι το πράσινο φως για να αρχίσει ο Νικήτας την προεκλογική του εκστρατεία με τον απολογισμό της τετραετίας...

Περιμένει στο ακουστικό του ο Παπαγεωργόπουλος, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη να πληρώσουν τα περίπου επτά εκατομμύρια ευρώ του υπόλοιπου ποσού στον ανάδοχο για να μπει στο νέο δημαρχείο. Δύσκολα, όμως, θα διαβεί τις πύλες του νέου δημαρχείου πριν από τις εκλογές, που πλησιάζουν...
Έχει πάρει δε την «κρυάδα» από την κυβερνητική πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό, να αναλάβει η κυβέρνηση τον συντονισμό του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 2012. Ο Παπαγεωργόπουλος ήθελε να είναι ο δήμαρχος μπροστά, αλλά στον δήμαρχο μάλλον θα επιφυλάξουν μόνο μια θέση στο συμβούλιο της επιτροπής αξιολόγησης... Μιλάμε, φυσικά, για τον δήμαρχο του 2012...

Έμφαση στις οικονομίες κλίμακας παρά στην αποκέντρωση δίνει το προσχέδιο του «Καλλικράτη» που παρουσιάστηκε στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης. Τις επόμενες ημέρες το σύνολο του νομοσχεδίου μαζί με τους χάρτες των νέων ΟΤΑ θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το σχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα φαίνεται ότι θα προβλέπει τη συνένωση των σημερινών 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε περίπου 333, με ένα περιθώριο, κατόπιν διαπραγματεύσεων, ο αριθμός να αυξηθεί σε 343. Οι 65 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα καταργηθούν και οι αρμοδιότητες τους θα μοιραστούν στις 13 περιφέρειες και στους δήμους.

Οικονομίες κλίμακας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών η εξοικονόμηση πόρων από τη μεταρρύθμιση θα αγγίξει το 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και το ειδικό ενδιαφέρον για τον «Καλλικράτη» που έδειξε το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, από τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων, τη συγχώνευση περίπου 4.000 νομικών προσώπων και τη μείωση του έκτακτου προσωπικού υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 1,025 δισ. ευρώ. Από την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης θα εξοικονομηθούν 311 εκατ. ευρώ και από τις θεσμικές αλλαγές στις περιφέρειες 218 δισ. ευρώ. Επίσης, εκτιμάται ότι η αποδοτικότερη λειτουργία των ΟΤΑ θα μειώσει περαιτέρω το κόστος κατά 250 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή παράγοντες της αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι με βάση τις παραδοχές του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση διατίθεται μόλις το 2,7% του ΑΕΠ και η συμμετοχή στο συνολικό χρέος του Δημοσίου δεν υπερβαίνει το 1%.
Ο «Καλλικράτης» θα επιφέρει ανατροπές και στην εργασία χιλιάδων υπαλλήλων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι περίπου 100.000 εργαζόμενοι των ΟΤΑ θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιον από τους νέους δήμους και τις περιφέρειες θέλουν να μεταταγούν. Οι συμβάσεις έργου των 25.000 συμβασιούχων που εργάζονται στους δήμους δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους και θα πραγματοποιηθούν περίπου 9.000 νέες προσλήψεις με συμβάσεις έργου μέσω ΑΣΕΠ.
Όσον αφορά τους αιρετούς (δημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, θα μειωθούν περίπου στο μισό, από 41.644 σε 22.600.-Σε περίπτωση συνένωσης τριών δήμων υπολογίζεται εξοικονόμηση κόστους της τάξης του 35% και σε περίπτωση συνένωσης 5 δήμων εξοικονόμηση άνω του 55%. Επίσης, το συνολικό κόστος των αιρετών στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης (νέες περιφέρειες) θα μειωθεί κατά 45%. Η συνολική εξοικονόμηση σε πρώτο και δεύτερο βαθμό υπολογίζεται σε 80 εκ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση της μεταρρύθμισης θα διατεθούν 4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ελλάδα», που θα υποκαταστήσει το πρόγραμμα «Θησέας» και θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Προβλέπεται, επίσης, η χρηματοδότηση των ων θα συνδεθεί με τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, προβλέπεται κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων θα μεταφερθούν σε δήμους και περιφέρειες και αντίστοιχη μεταφορά πόρων από την κεντρική διοίκηση.
Οι υπερχρεωμένοι δήμοι θα μπουν σε αυστηρό πρόγραμμα εξορθολογισμού των οικονομικών τους, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αναλάβει τον έλεγχο των εσόδων, αφού εμφανίζεται το φαινόμενο μη είσπραξης εσόδων. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, λιγότερες είναι αυτές που μεταφέρονται από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες και τους δήμους και χαρακτηρίζονται ως επί τω πλείστον ως οι «ανεπιθύμητες», αφού προκαλούν σημείο τριβής μεταξύ Δημοσίου και πολιτών. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες των νομαρχιών, περίπου το 60% πηγαίνει στις περιφέρειες και το 40% στους δήμους. Οι νέες αρμοδιότητες των δήμων είναι 22 3 και 304 των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Μεγάλες αντιδράσεις μεταξύ των τοπικών αρχόντων τις Θεσσαλονίκης πυροδοτεί ο «Καλλικράτης». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος επιμένει να υπάρξουν μητροπολιτικές αρμοδιότητες στην πόλη. Τις εντονότερες αντιδράσεις έχουν διατυπώσει οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων και Ελευθερίου - Κορδελιού.

Τις πιο άγριες διαθέσεις τους απέναντι στην κυβέρνηση προβάρουν ήδη οι δύο αυτοδιοικητικοί ηγέτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πάντως δεν αποκλείεται να βγουν (εάν ευσταθούν οι φήμες) εκτός παιχνιδιού, χάνοντας τη μάχη της κάλπης μετά τις χωροταξικές ανακατατάξεις στην περιοχή.
Την απόσυρση του προσχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση ζητούν με σκληρές δηλώσεις τους τόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο Π. Ψωμιάδης αναφέρεται σε «μάγειρες» του χωροταξικού και επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και μαζί να πηγαίνει η Θεσσαλονίκη πίσω για δεκαετίες, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί το συμφέρον του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά του, ο Β. Παπαγεωργόπουλος χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη», «Προκρούστη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανεβάζοντας πολύ τους τόνους της αντιπαράθεσης, υποστηρίζει ότι «σε μία επίδειξη απόλυτου αυταρχισμού, ο υπουργός Εσωτερικών ζητά -με το νομοσχέδιο-από τον Λαό, από την αυτοδιοικητική οικογένεια και τη Βουλή των Ελλήνων να εξουσιοδοτήσουν αποκλειστικά αυτόν για να αποφασίσει με Υπουργική του Απόφαση για τη χωροθέτηση των νέων δήμων!» καταγγέλλοντας ότι «βαδίζουμε σε ένα νομοθετικό, αυτοδιοικητικό και εκλογικό πραξικόπημα».

Διά πυρός και σιδήρου αναμένεται να «περάσει» το σχέδιο «Καλλικράτης», που φέρνει τα πάνω κάτω στη διαρθρωτική αναδιάρθρωση της χώρας. Μιας χώρας που έχει σήμερα 11 εκατομμύρια κατοίκους και 1.034 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μικρά και μεγάλα γρανάζια γραφειοκρατίας, τα οποία όμως, για να «σπάσουν», πρέπει να καμφθούν οι κομματικές και οι τοπικές αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Για να ξεκαθαρίσει από νωρίς το τοπίο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το σχέδιο στην πράξη, έχει -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις και δεν θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή όσον αφορά τις συνενώσεις δήμων. Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω στο σχέδιο του να «σπάει» το ιδιαίτερα συγκεντρωτικό σύστημα. «Ασπίδα» για τον υπουργό Εσωτερικών απλώνει ο Γ. Παπανδρέου που δήλωσε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί την κορυφαία διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Προφανώς, έως την επόμενη προσπάθεια. Το μεγάλο στοίχημα για να λειτουργήσουν οι νέες διοικητικές δομές, είναι η ορθολογική μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων. Όπως προκύπτει από το σχέδιο, δεν γίνεται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία διάχυση των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είτε προς τα κάτω, δηλαδή στους δήμους, είτε προς τα πάνω, στις περιφέρειες, οι οποίες αναλαμβάνουν και ορισμένες κρατικές αρμοδιότητες.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη» και την ψήφιση ενός νόμου-πλαισίου που θα εφαρμοστεί σε τέσσερα χρόνια, ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθεί με τις απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές, ζήτησε, με επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο «με προχειρότητα και ασάφειες στις αρμοδιότητες, το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά στον χωροταξικό χάρτη, ούτε προβλέπει τους αναγκαίους πόρους». Στο μεταξύ η κόντρα του Π. Ψωμιάδη με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο συνεχίζεται... Το θέμα μεταξύ τους είχε ξεκινήσει με αφορμή την τοποθέτηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης στο προσχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και την απάντηση του υφυπουργού που σχολίασε ως «ανακρίβειες» τα λεγόμενα του νομάρχη Θεσσαλονίκης. Η απάντηση του Π. Ψωμιάδη όχι μόνο δεν άργησε, αλλά άφησε και αιχμές για «στοχοποίηση της υπερκομματικής του υποψηφιότητας»: «Δυστυχώς, ο υφυπουργός δεν απαντάει στην ουσία όσων έθεσα. Η σπουδή του να απαντήσει στις παρατηρήσεις μου ήταν αναμενόμενη. Το αντιληφθήκαμε όλοι, όταν διαβάσαμε το σχέδιο για τον "Καλλικράτη " που προωθεί ο ίδιος και το υπουργείο Εσωτερικών. Ένα φωτογραφικό νομοσχέδιο, που έχει στοχοποιήσει εμένα προσωπικά, γιατί ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν ότι η δική μου υποψηφιότητα είναι υπερκομματική. Φαίνεται ότι έχουν τρελαθεί στο ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα Ψωμιάδη, όπως πολύ εύστοχα δήλωσε ο υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης Κώστας Τάτσης».

«Το ταξίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σε διαδικτυακό τόπο, σχολιάζοντας τον αγώνα που ξεκίνησε, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για την αρχηγία της Ν.Δ., και όλοι νομίζαμε ότι ολοκληρώθηκε με το αποτέλεσμα της κάλπης. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, μάλιστα, ο κ. Ψωμιάδης δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Όπως φαίνεται πάντως, την ιδέα δημιουργίας ακόμα και ενός ξεχωριστού κομματικού σχηματισμού, εκτός Νέας Δημοκρατίας, δεν τον έχει εγκαταλείψει.

Κύκλο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου να στήσει τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, μεταξύ Εγνατίας και Μητροπόλεως. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί εδώ και 12 χρόνια, λέγοντας ότι είχαν ληφθεί και όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις επί κυβέρνησης Ν.Δ., και τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο του δημιουργεί προβλήματα. Ο ανδριάντας, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις Παπαγεωργόπουλου και Χρύσας Αράπογλου, η οποία θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη καθώς θα οδεύουμε προς τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου