Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Οι Έλληνες θέλουν αλλά δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο

Επτά στους δέκα επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα - Όμως, μόνο 3%-5% τα καταφέρνει χωρίς υποστήριξη - Η προσφυγή σε κάποιο ιατρείο διακοπής αυξάνει 10 φορές τις πιθανότητες
Επτά στους δέκα Έλληνες καπνιστές δηλώνουν την επιθυμία να κόψουν το τσιγάρο, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα. Όμως μόνο 3%-5% αναμένεται να τα καταφέρουν χωρίς υποστήριξη, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης από τη νικοτίνη.
Ακόμη και οι λίγοι που τα καταφέρνουν και εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην το αγγίξουν ξανά συχνά το ξαναρχίζουν. Ακόμη και άτομα για τα οποία υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ χαμηλά. Π.χ., μόνο το 14% εκείνων που παθαίνουν έμφραγμα το κόβει οριστικά!
«Η μεγάλη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αδιαφορία των καπνιστών για την υγεία τους ή ανοησία. Απλώς αναδεικνύει ουσιαστικά την εντονότατη ψυχολογική και σωματική εξάρτηση την οποία προκαλεί το τσιγάρο. Όπως όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες, απαιτεί όχι μόνο ισχυρότατη βούληση, αλλά και εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια για να επιτευχθεί απεξάρτηση», επισημαίνει η λέκτορας Πνευμονολογίας κ. Π. Κατσαούνου, η οποία είναι υπεύθυνη του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Βοήθεια
Πράγματι, τα ειδικά ιατρεία διακοπής του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι δεκαπλασιάζουν τις πιθανότητες ενός καπνιστή να καταφέρει να το κόψει! Κι όμως, λόγω άγνοιας, έχει βρεθεί ότι μόνο το 20% των καπνιστών που αποπειρώνται να διακόψουν το κάπνισμα αναζητά βοήθεια από κάποιον ειδικό.
«Τα ιατρεία μπορούν να βοηθήσουν, όχι κάνοντας αντικαπνιστική εκστρατεία και στείρα κινδυνολογία για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά παρέχοντας ουσιαστική, οργανωμένη, συστηματική επιστημονική και συνεχή στήριξη», τονίζει η κ. Κατσαούνου. Τα ποσοστά επιτυχίας στα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος είναι ιδιαίτερα αυξημένα και φτάνουν έως το 64% στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έχει παίξει η κυκλοφορία της φαρμακευτικής ουσίας βαρενικλίνη, η οποία φαίνεται να έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην απεξάρτηση από τον καπνό. Η ευεργετική της δράση είναι διπλή, καθώς αφενός μειώνει την έντονη επιθυμία και τα συμπτώματα στέρησης και αφετέρου προκαλεί μια μείωση των επιδράσεων επιβράβευσης και των ενισχυτικών επιδράσεων του καπνίσματος.
Οι καπνιστές που ενδιαφέρονται να διακόψουν το κάπνισμα μπορούν να απευθυνθούν στα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος (δημόσια) τηλεφωνικά και να κλείσουν ραντεβού μέσω του τετραψήφιου 1535. Ακόμη, πληροφορίες μπορεί να λαμβάνει κανείς και από την τηλεφωνική Γραμμή Διακοπής Καπνίσματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: 800 801 80 80. ...
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα απεξάρτησης από τη νικοτίνη
Οι καπνιστές ενημερώνονται αναλυτικά ,επιστημονικά και υπεύθυνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και τον τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα τους έχει δημιουργήσει σωματική και ψυχική εξάρτηση. Παράλληλα ,γίνεται ιατρικός έλεγχος ,όπου διαπιστώνεται τυχόν αναπνευστικό πρόβλημα.
Επίσης μαθαίνουν ποια θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή ,όσον αφορά την ποιότητα ζωής τους. Εφόσον ο καπνιστής συναινέσει και οριστεί κατάλληλη ημερομηνία για την έναρξη της προσπάθειας διακοπής, υπάρχει οργανωμένη ομάδα η οποία παρέχει:
■Ιατρική παρακολούθηση.
■Ψυχολογική στήριξη, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής της ζωής του καπνιστή. Ο ψυχολόγος βοηθάει τον κάθε καπνιστή, ανάλογα με την προσωπικότητά του, να αντιληφθεί με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί το κάπνισμα και του μαθαίνει τρόπους χειρισμού της εξάρτησής του.
■Διαιτολογική παρέμβαση για την αποφυγή λήψης βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος και τη βελτίωση της ικανότητας άσκησης.
■Χορήγηση φαρμακευτικής βοήθειας (βαρενικλίνη), η οποία έχει σπάνιες και ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, πολλαπλασιάζοντας τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής.
- Προσέγγιση του κάθε ασθενούς ανάλογα με την ηλικιακή του ομάδα και τους προσωπικούς στόχους του, ώστε να ερμηνευτούν τυχόν προβλήματα τα οποία δεν είχαν ποτέ συσχετιστεί με το κάπνισμα (μείωση γονιμότητας, αυξημένη πιθανότητα αποβολών και έκτοπης κύησης σε νέες γυναίκες, σεξουαλική δυσλειτουργία έως ανικανότητα στους άνδρες) και να τονιστούν οφέλη (αισθητικής δέρματος, δοντιών κ.λπ.).
■ Εκμάθηση εύκολων τρόπων αντίδρασης όταν εμφανίζεται αδημονία για κάπνισμα.
■ Συνεχή παρακολούθηση και στήριξη από όλη την ομάδα και μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να μην υπάρξουν υποτροπές.
Ξεπεράσαμε ακόμη και τους θεριακλήδες Κύπριους
Μέχρι τη δεκαετία του '90, οι Κύπριοι μας ξεπερνούσαν στο κάπνισμα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, καταφέραμε να πάρουμε και αυτήν την αρνητική πρωτιά. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου του 2010 έχει απαγορευτεί το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους - απαγόρευση που δεν έμεινε στα χαρτιά όπως στην Ελλάδα.
Το κυπριακό υπουργείο Υγείας κατάρτισε Πρόγραμμα Διακοπής του Καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, το 2003 προχώρησε στη δημιουργία κλινικών διακοπής του καπνίσματος σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με την κ. Τ. Αδαμίδη, γραμματέα της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου και αναπληρώτρια διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Λευκωσίας, μέχρι σήμερα στις κλινικές αυτές συμμετείχαν περίπου 1.500 καπνιστές, από τους οποίους ποσοστό 60% σταμάτησε το κάπνισμα!
Ο μέσος όρος της ηλικίας των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα των κλινικών είναι τα 44 έτη και ο μέσος όρος του αριθμού των τσιγάρων που κάπνιζαν καθημερινά ανέρχεται στα 35 τσιγάρα. Δύο στους τρεις συμμετέχοντες είναι άντρες, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό επιτυχίας είναι ελαφρώς χαμηλότερο, καθώς όλα δείχνουν ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τη νικοτίνη!
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι 41,4% των καπνιστών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έκανε την πρώτη προσπάθειά του να κόψει το τσιγάρο μέσω κάποιου ιατρείου διακοπής του καπνίσματος. Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το 70% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ο γιατρός τους ή άλλος επαγγελματίας υγείας τούς σύστησε να σταματήσουν το κάπνισμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου